adam_mk 04.12.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Bełchatów ma nowe odkrywki przyznane i da sobie radę bo kraj nam się rozwija i kwitnie po tym, jak był w ruinie... Ja też utylizuję dobro z drugiego obiegu PV. Też jestem szkodnikiem, tym większym, że celuję w pełną niezależność energetyczną! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.12.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Bełchatów ma nowe odkrywki przyznane i da sobie radę bo kraj nam się rozwija i kwitnie po tym, jak był w ruinie... Ja też utylizuję dobro z drugiego obiegu PV. Też jestem szkodnikiem, tym większym, że celuję w pełną niezależność energetyczną! Adam M. Chyba nikt ci nie broni być niezależnym. Co bym tak stękał odłącz się od sieci i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Bełchatów ma nowe odkrywki przyznane i da sobie radę bo kraj nam się rozwija i kwitnie po tym, jak był w ruinie... Ja też utylizuję dobro z drugiego obiegu PV. Też jestem szkodnikiem, tym większym, że celuję w pełną niezależność energetyczną! Adam M. Możesz też chodzić na piechotę po co wspomagać OPEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.12.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Możesz też chodzić na piechotę po co wspomagać OPEC Można jeździć. Melex też kołem omija OPEC. A najlepsze to te 2 Ursusy na prąd z Bełchatowa. A i fajny jest Booster Trophy 5 Edytowane 4 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.12.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Też jestem szkodnikiem, tym większym, że celuję w pełną niezależność energetyczną! Adam M. Jak powiedzieli FIGA z MAKIEM zamiast FIT , to pojawiło się znacznie więcej dóbr "nówka po pastorze" i to monochromatycznych. Ja zrezygnowałem z samodzielności, gdy znalazłem inwerter on grid używany tylko w niedzielę przez żonę pastora z upalonym jednym wtykiem MC 4, który (odpukać) działa do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 I dym w oczka nam puszczą (wiatry są przeważnie zachodnie).Karami za czystość powietrza obłożą...Sam miód. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.12.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Czy nasz expert mógłby odpowiedzieć na moje pytania? 1.Gdybym chciał dorzucić drugi regulator ładowania to czy muszę je separować diodami?? 2. Czy lepiej wpiąć grzałkę przed PWM czy do aku 3. Jaką dobrać grzałkę ( na ile V) i jaką zastosować przetwornicę 4. Jakie napięcie rozładowania można uznać za bezpieczne ( nie wpływające na jego żywotność) obecnie mam ustawiony 12,9V powrót zasilania. 5. Czy jeśli instrukcja regulatora ładowania podaje podłączenie 2x250W mogę podłączyć trzeci jeśli przed tym regulatorem podłączę grzałki. 6.Co zamiast PWM bo MPPT za drogi jak dla mnie 7.Jaki tani regulator do amorfów ? Rozważałem amorfy ale zajmą więcej miejsca i są dość ciężkie a tam gdzie idą panele za dużo go niema. Ewentualnie jakiś stelaż i pionowo na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Czy nasz expert mógłby odpowiedzieć na moje pytania? 6.Co zamiast PWM bo MPPT za drogi jak dla mnie 7.Jaki tani regulator do amorfów ? Rozważałem amorfy ale zajmą więcej miejsca i są dość ciężkie a tam gdzie idą panele za dużo go niema. Ewentualnie jakiś stelaż i pionowo na elewacji. Na początek to ja zainwestowałbym w kilka dobrych mierników i zobaczył ile faktycznie jest tej energii do wykorzystania... Jak dla mnie to cała ta instalacja jest przerostem formy nad treścią, bardziej będzie udawała że coś robi... Określ na początku ile energii idzie na jałowe działanie układu bo to że panele coś tam robią to nie znaczy że masz tą energię do dyspozycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.12.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Z dobrymi miernikami będzie ciężko jak już to chinolkami:) Tylko czy o tej porze roku jest sens coś mierzyć. Zdaję sobie sprawę że jest przerostem formy nad treścią ale to takie coś co chcę mieć Dlaczego uważasz że będzie udawać że coś robi? Wpierwszej kolejności to UPS później zasila wydzielone obwody jak jest słońce w dalszej kolejności jedzie CWU. Wydaje mi sie że powinno spełnić moje wymagania. W zeszłym roku sprawdziło się jako ups i zasilanie odbiorników tylko nie miałem co zrobić z nadwyżkami. Tylko brakowało mi niewolnika do obsługi tego którego Tymi dałeś. Twój sterownik co jakiś czas symuluje zanik zasilania a PWM ląduje więc działa. Wczoraj nawet osiągnąłem trochę jazdy ciągłej:) Chwilę mocniej poświeciło. Co rozumiesz przez jałową pracę układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.12.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Inwerter trójfazowy nie ma najmniejszego sensu nawet wtedy kiedy mamy odbiorniki trójfazowe. A jaki sens wg ciebie ma stosowanie jednego inwertera jednofazowego w domu gdzie są urządzenia trójfazowe? to przynosi straty do 20% (odbiór oddanej energii) Stosowanie inwerterów 3F jest optymalnym rozwiązaniem dla sieci i dla samego odbiorcy (jeszcze bardziej ma to senes kiedy w domu mamy urządzenia 3F typu indukcja PC czy inne). Tak mam u siebie. Wcześniej miałem inwerter 1F i były same kłopoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.12.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) A jaki sens wg ciebie ma stosowanie jednego inwertera jednofazowego w domu gdzie są urządzenia trójfazowe? to przynosi straty do 20% (odbiór oddanej energii) Stosowanie inwerterów 3F jest optymalnym rozwiązaniem dla sieci i dla samego odbiorcy (jeszcze bardziej ma to senes kiedy w domu mamy urządzenia 3F typu indukcja PC czy inne). Tak mam u siebie. Wcześniej miałem inwerter 1F i były same kłopoty... Według moich przemyśleń lepiej zastosować 3 inwertery 1-fazowe, niż 1 3-fazowy. To jest moje zdanie i je popieram ... Edytowane 5 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Ja też.Są taktowane siecią, wiec przesunięcie fazowe jest stałe = całość działa dobrze.Ale...Inwerter 100W trójfazowy to nieporozumienie.Trzy po 100W też... Trzeba by dobrze zbilansować moc pozyskiwaną i moc obciążenia.Wtedy przetwornica DC-DC robi bardzo dobrą robotę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.12.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Ostatnio (może i wcześniej) w jednym z krajów europejskim zaczęto promować mikroinwertery - 250 do 1000 W (jednofazowe). Wg reklam system z wymienionymi inwerterami na właśnie takie jest do 25 % sprawniejszy. Chyba w październiku widziałem paletę 32 szt. inwerterów o mocy 3 do 3,6 kW firmy ABB wystawioną za nieco ponad 1000 funtów. Z opisu wynikało, że wymieniono na nowocześniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.12.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Żeby nie być gołosłownym - link do aukcji: https://www.ebay.co.uk/itm/AURORA-Power-One-Pvi-3-6-TL-Solar-PV-Inverter/263362054553?hash=item3d519a0999:g:tkUAAOSwUMxaJA2g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Z dobrymi miernikami będzie ciężko jak już to chinolkami:) Tylko czy o tej porze roku jest sens coś mierzyć. Zdaję sobie sprawę że jest przerostem formy nad treścią ale to takie coś co chcę mieć Dlaczego uważasz że będzie udawać że coś robi? Wpierwszej kolejności to UPS później zasila wydzielone obwody jak jest słońce w dalszej kolejności jedzie CWU. Wydaje mi sie że powinno spełnić moje wymagania. W zeszłym roku sprawdziło się jako ups i zasilanie odbiorników tylko nie miałem co zrobić z nadwyżkami. Tylko brakowało mi niewolnika do obsługi tego którego Tymi dałeś. Twój sterownik co jakiś czas symuluje zanik zasilania a PWM ląduje więc działa. Wczoraj nawet osiągnąłem trochę jazdy ciągłej:) Chwilę mocniej poświeciło. Co rozumiesz przez jałową pracę układu Każde urządzenie elektroniczne pobiera jakąś energię na podtrzymanie swojej pracy... UPS też pobiera pewną ilość energii na swoją pracę pomimo że jest w trybie sieciowym... Według moich obserwacji dwa panele fotowoltaiczne nie są w stanie o tej porze roku uciągnąć takiej przetwornicy nawet na czuwaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Grzałka wpięta w szereg na wlocie zimnej wody do bojlera. Zasilanie z paneli PV - można podłączyć na kilka sposobów, opomiarować i wyciągać wnioski. Koszt około 60 zł. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.12.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Według moich obserwacji dwa panele fotowoltaiczne nie są w stanie o tej porze roku uciągnąć takiej przetwornicy nawet na czuwaniu... Przez większość czasu tak. Jednak z moich obserwacji wychodzi że jak volt jest w trybie sieciowym to te grosze z PV się marnują Po prostu PWM nie sygnalizuje ładowania Jak jest UPS to te grosze wciągnie ale zaczyna rozładowywać aku bo produkcja jest za mała. Potrzebuje czegoś czym wciągnę te grosze z PV? Gdzieś dwa lata temu to mierzyłem chyba 30W bierze przetwornica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.12.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Co do mojej awaryjnej ładowarki z agregatu to może PWMa zamienić na dwie równolegle spięte przetwornice??Poprawiło byto możliwości tego ustrojstwa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.12.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 A jaki sens wg ciebie ma stosowanie jednego inwertera jednofazowego w domu gdzie są urządzenia trójfazowe? to przynosi straty do 20% (odbiór oddanej energii) Stosowanie inwerterów 3F jest optymalnym rozwiązaniem dla sieci i dla samego odbiorcy (jeszcze bardziej ma to senes kiedy w domu mamy urządzenia 3F typu indukcja PC czy inne). Tak mam u siebie. Wcześniej miałem inwerter 1F i były same kłopoty... Jeżeli w Twoim domu więcej energii w czasie pracy instalacji fotowoltaicznej zużywają urządzenia trójfazowe od jednofazowych, to masz wyjątkową sytuację gdzie rzeczywiście bardziej się opłaci trójfazowy. Strata wynosiłaby 13,3% a nie 20%. Pozostałe 99% przypadków to sytuacja gdzie większość energii zużywają urządzenia jednofazowe i jest tak jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.12.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ostatnio (może i wcześniej) w jednym z krajów europejskim zaczęto promować mikroinwertery - 250 do 1000 W (jednofazowe). Wg reklam system z wymienionymi inwerterami na właśnie takie jest do 25 % sprawniejszy. Chyba w październiku widziałem paletę 32 szt. inwerterów o mocy 3 do 3,6 kW firmy ABB wystawioną za nieco ponad 1000 funtów. Z opisu wynikało, że wymieniono na nowocześniejsze. Liczyłem to wiele razy i zawsze mi wychodziło że mikrofalowniki pomimo ich zalet są dla mnie przy tych cenach zupełnie nieopłacalne. Musiałyby zejść z ceną kilka razy w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts