Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potwierdzę do wieczora czy biorę , wziąłbym 10-12 sztuk , na te chwilę rezerwacja. Musze zrobic burzę mózgu . Miejsce dostawy to samo co hostii

Ja mam busa więc my możemy podjechać, jeden panel ma 35kg więc wagowo powinno być OK

Sprawa wygląda w tej chwili tak, że najkorzystniej cenowo wyjdzie zamówić 3 palety. Wtedy zamawia się całego busa, ładunek 2 tony. Na razie jeden z przewoźników powiedział mi za transport 69 paneli 5 tysięcy zł. Wychodzi 334zł za panel z dostawą do domu. Plan jest taki, że będę na miejscu przy załadunku. Wszyscy chyba nie będą mieć pretensji jeśli dołożą się do mojej podróży. Wolę wiedzieć i widzieć co kupuję. Z przewoźnikiem będzie można dogadać poszczególne dostawy, ponieważ będzie jechał tylko z panelami.

Całość zamówienia na kwotę powyżej 20 tys. zł. Trzeba w miarę sprawnie ogarnąć kupno waluty.

Ja się zgadzam bo już się sparzyłem na używkach, a wystarczył miernik za 20zł do sprawdzenia....

Ja mam busa więc my możemy podjechać, jeden panel ma 35kg więc wagowo powinno być OK

transport to pikuś , też moge załatwic busa (z firmy) z paką 4,2x2,4 za --> flaszka+paliwo , ale nie to jest istotne , to nawet nie kasa na same panele , pisałem Ci .

Plan jest taki, że będę na miejscu przy załadunku. Wszyscy chyba nie będą mieć pretensji jeśli dołożą się do mojej podróży. Wolę wiedzieć i widzieć co kupuję. Z przewoźnikiem będzie można dogadać poszczególne dostawy, ponieważ będzie jechał tylko z panelami.

Całość zamówienia na kwotę powyżej 20 tys. zł. Trzeba w miarę sprawnie ogarnąć kupno waluty.

Sprawdziłem na dachu - zmieści się 6 paneli, więc jeśli jeszcze zostanie, to zamawiam łącznie 6 sztuk, zamiast pięciu.

To dobry pomysł być przy załadunku.

Ja kupowałem w 2005 roku w GB "w ciemno" Renault Scenik'a, trafił się dobry, jak na tamte czasy. Na dodatek był LHD.

Potwierdzę do wieczora czy biorę , wziąłbym 10-12 sztuk , na te chwilę rezerwacja. Musze zrobic burzę mózgu . Miejsce dostawy to samo co hostii

Jeśli się zdecydujesz to zostaje połowa trzeciej palety.

Chciałbym napisać raz kozie śmierć , ale muszę jednak odpuścić , także proszę o wykreślenie z listy chętnych . Poszukam okazji później Edytowane przez cuuube
Testowałem Solar River 4500, był z Wi-Fi. Chińczyk, ale dobrze wykonany z wyłącznikiem po stronie DC. Nie pamiętam, ale miał chyba możliwość sterowania mocą. Oczywiście różne wykresy i dane na kolorowym wyświetlaczu.
Pytanie.Jaka odległość paneli pv od falownika? W miejscu gdzie będę miał zamontowaną instalacje nie będzie miejsca na więcej(Falownik będzie większy aby w przyszłości rozbudować ins.). Najbliżej na co mogę sobie pozwolić to 60-70 m. Czy straty będą duże z tego tytułu?
Pytanie.Jaka odległość paneli pv od falownika? W miejscu gdzie będę miał zamontowaną instalacje nie będzie miejsca na więcej(Falownik będzie większy aby w przyszłości rozbudować ins.). Najbliżej na co mogę sobie pozwolić to 60-70 m. Czy straty będą duże z tego tytułu?

Zależy jeszcze ile stringów, jeśli kilka to spokojnie ogarniesz taką odległość standardowym 4mm przewodem.

Witam

mam do was takie pytanie czy opłaca się brać instalacje w firmie PROMAG

Panele polikrystaliczne o mocy 270W firmy ARGOM (polski producent)

Inwerter Goodwe

Chodzi mi o instalacje 4KW za cene 15900zł

a poniżej przedstawiam ofertę przedstawiciela

20180924_095615.jpg

Zależy jeszcze ile stringów, jeśli kilka to spokojnie ogarniesz taką odległość standardowym 4mm przewodem.

Aha... Co masz na myśli jeśli kilka to ok Będzie prawdopodobnie tylko 1 im więcej tym lepiej?... Na ten moment będzie do falownika fronius 5.0.3 podłączone 16 paneli o mocy 4.3kwp. Myślę że spokojnie mogę dobić do 6- 6.5 kwp..(ale to w dalszej perspektywie). Dopłata miedzy 3.7.3 a 5.0.3 była na tyle mała (w porównaniu do zakupu drugiego falownika) że postanowiłem wziąć ten większy.W sobotę będę miał montaż a potem cierpliwe(jeśli tak w ogóle się da:confused:) czekanie na wymianę licznika.

Edytowane przez andrzeej