CityMatic 09.05.2019 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Firma założyła mi panele 310w x 23 szt. Razem 7,13kwp. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia czy czasami nie założyli mi mniejszych lub czy któryś z nich jest nieuszkodzony? W słoneczny dzień najwyższą wartość jaka była produkowana to 5400w. Umieść taki wykres - zobaczymy jak pracuje - zaznacz maksymalną wartość. U Ciebie powinno być tak jak u mnie, że moc pracy paneli przekroczy 7,17kW bo falownik masz powyżej mocy zainstalowanych paneli. Taki wykres też dużo powie bo można zobaczyć jak szybko instalacja zaczyna pracować i o której godzinie kończy swoją pracę. Jak widać wczoraj u mnie ok 17:00 nie było prądu z zewnątrz na jednej fazie L2, więc falownik przestał pracować, a co za tym idzie instalacja nie produkowała(największa wada on-grid .) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 09.05.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze nie jestem podłączony do internetu. Dziś ma się ze mną skontaktować firma, która zakładała mi panele z informacją kiedy będę podłączony do internetu. Instalacja pracuje już dwa tygodnie.Opisze później jak mam poukładane panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze nie jestem podłączony do internetu. Dziś ma się ze mną skontaktować firma, która zakładała mi panele z informacją kiedy będę podłączony do internetu. Instalacja pracuje już dwa tygodnie. Opisze później jak mam poukładane panele Trochę niejasno napisałeś. Nie masz łącza internetowego w domu jeszcze, czy falownik nie został skonfigurowany do wysyłania danych? Jeśli masz łącze intenretowe too powinno być zrobione od razu, pare minut pracy dla instalatora. U siebie to sam zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 09.05.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Trochę niejasno napisałeś. Nie masz łącza internetowego w domu jeszcze, czy falownik nie został skonfigurowany do wysyłania danych? Jeśli masz łącze intenretowe too powinno być zrobione od razu, pare minut pracy dla instalatora. U siebie to sam zrobiłem. Falownik nie został skonfigurowany. Intenet w domu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Falownik nie został skonfigurowany. Intenet w domu jest. No to instalator dał ciała, że tego od ręki nie zrobił. Czy to było w ramach umowy? Fronius ma ciulowy zasięg WiFi. Komórka działa w danym miejscu, falownik się rozłącza. Często trzeba kombinować . Najpewniej jest podłączyć kablem do internetu. Ale generalnie dla instalatora to jest 15minut roboty i powinno być zrobione od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.05.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 No to instalator dał ciała, że tego od ręki nie zrobił. Czy to było w ramach umowy? Fronius ma ciulowy zasięg WiFi. Komórka działa w danym miejscu, falownik się rozłącza. Często trzeba kombinować . Najpewniej jest podłączyć kablem do internetu. Ale generalnie dla instalatora to jest 15minut roboty i powinno być zrobione od razu. Może i tak, ale....u mnie brakło słońca żeby to zrobić...montaż kończyli po 20....sam zadeklarowałem, że skonfiguruję sobie wifi sticka....a jak będę mieć problem, to się odezwę. Nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane...dałem radę..w moim przypadku problem raczej w tym, że tylko przez wifi się można podłączyć, nie można kablem Drogba, przynajmniej spróbuj...na pewno masz instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.05.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Co sądzicie o lokalizacji paneli mono na połaci północno-zachodniej, odchylonej od południa o ok. 130 stopni (azymut), pochylenie połaci ok. 30 stopni. Bo na połaci południowo-wschodniej i na południowo-zachodniej mieściły się w projekcie a na rzeczywistym dachu już nie Taki "projekt". Edytowane 9 Maja 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Co sądzicie o lokalizacji paneli mono na połaci północno-zachodniej, odchylonej od południa o ok. 130 stopni (azymut), pochylenie połaci ok. 30 stopni. Bo na połaci południowo-wschodniej i na południowo-zachodniej mieściły się w projekcie a na rzeczywistym dachu już nie Taki "projekt". http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe PVGis mówi że straczisz jakąś 1/3 względem wystawy południowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 09.05.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Drogba, przynajmniej spróbuj...na pewno masz instrukcję Serwis przyjedzie 15 maja. Wtedy wrócimy do tematu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.05.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe PVGis mówi że straczisz jakąś 1/3 względem wystawy południowej. Dzięki. Na szczęście to nie u mnie ... ale pokazuje ile czasami warte są "projekty" PV i zapewnienia o doświadczeniu i zapewnienia o tysiącach wykonanych instalacji. Znalazłem tez taki diagram i w zasadzie potwierdza Twoje informacje. Czy wykonawca powinien z tego powodu dać jakąś "upust" z tytułu mniejszej produkcji niż w podano projekcie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ta-z-krainy-OZ 09.05.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Dzień dobry! Pomóżcie proszę dobrzy forumowicze w wyborze systemu fotowoltaicznego. Do zrobienia mam ok 8kW , dach blacha na rąbek, wystawa południowa, kąt 35 stopni, Gdańsk.3 firmy z trójmiasta złożyły mi oferty jednak nie mam już siły doktoryzować się z kolejnej instalacji... więc ładnie proszę o pomoc. Chciałabym wybrać system optymalny pod kątem cena/jakość. Wszystkie oferty z materiałami, montażem, uruchomieniem. OPCJA 1 - 38500 nettoModuły Selfa Full Black monokrystaliczny 300W – produkowane w Szczecinie(firma istnieje 85lat), najwyższa gwarancja na spadek mocy 30lat, w pełni przygotowane na ciężkie polskie warunki. Moduły te wypadają zdecydowanie najkorzystniej pod względem jakość/ cena Inwerter Fornius Symo – austriacka produkcja ( uznawany za najlepszy inwerter dostępny na rynku). OPCJA 2 - 31700 nettomoduły fotowoltaiczne PANEL Q.CELLS Q.PLUS BFR 4.1.0 280 POLY BLACKinwerter ZeverSolar EVERSHINE TLC8000 CB-EU WiFi 8KW 3FAZKonstrukcja wsporcza pod instalację firmy Corab OPCJA 3 - 34000 nettoPanel fotowoltaiczny monokrystaliczny Exe 300W full blackInwerter Fronius Symo 8,2-M Wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.05.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Dzień dobry! Pomóżcie proszę dobrzy forumowicze w wyborze systemu fotowoltaicznego. Do zrobienia mam ok 8kW , dach blacha na rąbek, wystawa południowa, kąt 35 stopni, Gdańsk. 3 firmy z trójmiasta złożyły mi oferty jednak nie mam już siły doktoryzować się z kolejnej instalacji... więc ładnie proszę o pomoc. Chciałabym wybrać system optymalny pod kątem cena/jakość. Wszystkie oferty z materiałami, montażem, uruchomieniem. OPCJA 1 - 38500 netto Moduły Selfa Full Black monokrystaliczny 300W – produkowane w Szczecinie(firma istnieje 85lat), najwyższa gwarancja na spadek mocy 30lat, w pełni przygotowane na ciężkie polskie warunki. Moduły te wypadają zdecydowanie najkorzystniej pod względem jakość/ cena Inwerter Fornius Symo – austriacka produkcja ( uznawany za najlepszy inwerter dostępny na rynku). OPCJA 2 - 31700 netto moduły fotowoltaiczne PANEL Q.CELLS Q.PLUS BFR 4.1.0 280 POLY BLACK inwerter ZeverSolar EVERSHINE TLC8000 CB-EU WiFi 8KW 3FAZ Konstrukcja wsporcza pod instalację firmy Corab OPCJA 3 - 34000 netto Panel fotowoltaiczny monokrystaliczny Exe 300W full black Inwerter Fronius Symo 8,2-M Wifi Ja bym wybrał opcję nr 4 taka jaka mam kwota starcza mi na 10 lat na całkowite zuzycie pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.05.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 8 kWp x 4.000 - 4.200 PLM/ 1 kWp = 32.000 do 34.000 PLN brutto z 8% VAT.Co to za cena netto dla końcowego nabywcy który nie jest płatnikiem VAT ??Falownik Fronius jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.05.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Opcja 1:38400 / 8kW = 4812PLN/kWp - cena z kosmosuopcja 2) 31700 / 8kW = 3962PLN/kWp - dobra cena ale inwerter raczej słabyopcja 334000 / 8kW = 4250PLN/kWp -opcja jako tako Opcja 1 nie wież w bajki że panele są przygotowane na ciężkie Polskie warunki a to że firma istnieje 85 lat znaczy tylko tyle że panele produkują zapewne od roku może 3 lat więc to raczej kiepski wybór. Opcja 2 moduły polikrystaliczne do tego tylko 280W też odpadaOpcja 3 najbardziej korzystna masz Froniusa i moduły full black Eeee stop stop to wszystko ceny netto??? Każda z ofert nie nadaje się do rozpatrywania są za drogie realna cena to 4000PLN/kWp BRUTTO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.05.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Eeee stop stop to wszystko ceny netto??? Każda z ofert nie nadaje się do rozpatrywania są za drogie realna cena to 4000PLN/kWp BRUTTO!!! To ponownie, podaj listę firm które za takie kwoty robią. Wczoraj dostałem kolejną wycenę na 4800zł/kWp przy 6kWp instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.05.2019 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 To ponownie, podaj listę firm które za takie kwoty robią. Wczoraj dostałem kolejną wycenę na 4800zł/kWp przy 6kWp instalacji. Jak samemu se wszystko zorganizujesz to się zakręcisz wokół 4k/kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.05.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Jak się dobrze zakręci to i poniżej 3k zejdzie. Na dobrych podzespołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.05.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 To ponownie, podaj listę firm które za takie kwoty robią. Wczoraj dostałem kolejną wycenę na 4800zł/kWp przy 6kWp instalacji. Kolejny raz płaczesz że niczego sam nie możesz znaleźć tu masz 6kW za 3,5k PLN/kWp W cenie brakuje zabezpieczeń po stronie AC i czegoś tam jeszcze. Specjalnie nie podaję nazwy firmy żebyś nie miał za łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.05.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Kolejny raz płaczesz że niczego sam nie możesz znaleźć tu masz 6kW za 3,5k PLN/kWp [ATTACH=CONFIG]430184[/ATTACH] W cenie brakuje zabezpieczeń po stronie AC i czegoś tam jeszcze. Wykazuję, po raz kolejny, że czytać nie potrafisz i snujesz standardowe głupotki. Człowieka, co napisał wyraźnie, interesuje wykonanie tego przez firmę a nie kombinowanie na prawo i lewo z szukaniem po zakamarkach internetów. Specjalnie nie podaję nazwy firmy żebyś nie miał za łatwo Moderowano. Biorę wyceny rynkowe, bo się do mnie wykonawcy cyklicznie zgłaszają. Ceny na rynku są jakie są a nie takie jak ty utykasz ze swoich wykopalisk którymi się nie chcesz podzielić, bo to tajne przez poufne. Niewykluczone że by wyszło jakby doszło co do czego, że cena wychodzi jednak znacznie wyższa jak to zazwyczaj w firmach co się chwalą tabelkami w necie. Ergo, masz kontakt, to JEMU podaj, choćby na prv, a nie tutaj cwaniaka strugasz. Edytowane 10 Maja 2019 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.05.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Kolejny raz płaczesz że niczego sam nie możesz znaleźć tu masz 6kW za 3,5k PLN/kWp [ATTACH=CONFIG]430184[/ATTACH] W cenie brakuje zabezpieczeń po stronie AC i czegoś tam jeszcze. Specjalnie nie podaję nazwy firmy żebyś nie miał za łatwo To jest oferta firmy Viessmann. Cena obejmuje materiały bez montażu instalacji Cenna netto i do tego należy doliczyć VAT wg obowiązujących stawek. Może w DE jest taniej https://www.photovoltaik4all.de/komplettanlagen/fuer-satteldach/?p=1&o=4 ? Edytowane 9 Maja 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts