bobrow 24.05.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Ok-nikt się nie odzywa , to ja się odezwę...Szykuję się do instalacji gruntowej PV systemem gospodarczym (czyli prawie wszystko sam...) i tak sobie liczę jaki może wyjść koszt tej instalacji ciut poniżej 10 kWp. Tak to wstępnie wygląda (z Vatem 23%-kuźwa,niestety...) :-najtańsze panele ok 15 000 pln (35 szt 280W ,poli Just Solar model JST280P60)-stojaki ok 4 000 pln-kable ,złączki ,itp ok 2 000 plnno i teraz inwerter 3 fazowy-jakieś szaleństwo ,prawie 10 000 pln...Ceny obserwuję wstępnie na Alle(coś tam)-z tymi inwerterami to jakaś zmowa ? Wydawało mi się ,że jeszcze nie dawno można było znaleźć takiego Froniusa 3F ok 8,5kW za cos 7 000 pln brutto... W sumie najwięcej się słyszy "dobrego" o Froniusie-natomiast często są oferowane Growatty i Huaweie. O tym drugim czytałem ,że jest dość kulawy -ale Growatt ,co to za czort ? Generalnie myślę sobie tak ,żeby koncentrować się na sprzęcie najtańszym z min wymaganą jakością -wiem jak jak to brzmi , ale tego szukam...Jest jeszcze jeden wariant jaki rozważam-wersja z trackingiem. Raczej nie wchodzi w grę zakup całej konstrukcji-myślę o skonstruowaniu całego urządzenia, tylko trochę się obawiam "grzechów młodej konstrukcji" (np kiedy duże wiatrzysko wyrwie moje "skrzydełko" z 30 panelami PV i piedryknie w dom sąsiada...) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 24.05.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 wersja z trackingiem. Raczej nie wchodzi w grę zakup całej konstrukcji-myślę o skonstruowaniu całego urządzenia, tylko trochę się obawiam "grzechów młodej konstrukcji" (np kiedy duże wiatrzysko wyrwie moje "skrzydełko" z 30 panelami PV i piedryknie w dom sąsiada...) Pzdr Ukraińcy robią takie konstrukcje, nic nie wyrywa. Samemu się opłaca zrobić na 4-6 paneli. albo takie, bardzo prosta konstrukcja: http://www.solar-trackers.com/photogalery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.05.2019 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Jak to jest z tą ulgą termommodernizacyjną?Chciałbym zamienić swoje solary grzejnikowe na fabryczne i dokupić z 500W do offgrida czy niema żadnych przeciwwskazań że to montaż własny? Wystarczy faktura za zakup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.05.2019 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Ok-nikt się nie odzywa , to ja się odezwę... Szykuję się do instalacji gruntowej PV systemem gospodarczym (czyli prawie wszystko sam...) i tak sobie liczę jaki może wyjść koszt tej instalacji ciut poniżej 10 kWp. Tak to wstępnie wygląda (z Vatem 23%-kuźwa,niestety...) : -najtańsze panele ok 15 000 pln (35 szt 280W ,poli Just Solar model JST280P60) -stojaki ok 4 000 pln -kable ,złączki ,itp ok 2 000 pln no i teraz inwerter 3 fazowy-jakieś szaleństwo ,prawie 10 000 pln... Ceny obserwuję wstępnie na Alle(coś tam)-z tymi inwerterami to jakaś zmowa ? Wydawało mi się ,że jeszcze nie dawno można było znaleźć takiego Froniusa 3F ok 8,5kW za cos 7 000 pln brutto... W sumie najwięcej się słyszy "dobrego" o Froniusie-natomiast często są oferowane Growatty i Huaweie. O tym drugim czytałem ,że jest dość kulawy -ale Growatt ,co to za czort ? Generalnie myślę sobie tak ,żeby koncentrować się na sprzęcie najtańszym z min wymaganą jakością -wiem jak jak to brzmi , ale tego szukam... Jest jeszcze jeden wariant jaki rozważam-wersja z trackingiem. Raczej nie wchodzi w grę zakup całej konstrukcji-myślę o skonstruowaniu całego urządzenia, tylko trochę się obawiam "grzechów młodej konstrukcji" (np kiedy duże wiatrzysko wyrwie moje "skrzydełko" z 30 panelami PV i piedryknie w dom sąsiada...) Pzdr Konstrukcja na trackerze na tyle paneli to musi być mega mocne i przez to bardzo drogie. Lepiej porządnie zakotwic na stałe do ziemi i mieć spokój. Na trackerze samorobce to wątpię że ci ktoś to ubezpieczy przez klęskami a konstrukcje kupione od dobrych producentów mają atesty i ubezpieczalnia nie będzie miała zastrzeżeń. Moim zdaniem Fronius jest jeden z najlepszych ale producent się nie wyrabia i często sprzedawcy mimo że niby mają to i tak go nie maja. Ja u swojego dystrybutora nie mogę się doczekać od ponad miesiąca na 2szt Froniusa bo cały czas braki i roboty nie mogę skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Marcin-a ile płacisz za takiego froniuska ,jeśli to nie tajemnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.05.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 no i teraz inwerter 3 fazowy-jakieś szaleństwo ,prawie 10 000 pln... Ceny obserwuję wstępnie na Alle(coś tam)-z tymi inwerterami to jakaś zmowa ? Wydawało mi się ,że jeszcze nie dawno można było znaleźć takiego Froniusa 3F ok 8,5kW za cos 7 000 pln brutto... W sumie najwięcej się słyszy "dobrego" o Froniusie-natomiast często są oferowane Growatty i Huaweie. O tym drugim czytałem ,że jest dość kulawy -ale Growatt ,co to za czort ? Pzdr Z inwerterami jest podobnie, jak z klimami - tu potrzebne nowe papiery ( DEKLARACJA NC RFG), a tam fachowiec z certyfikatem f-gaz. Wyleciało szereg inwerterów z rynku (zwłaszcza z rynku wtórnego) to ceny poszły w górę. Taki Fronius ma NC RFG dla najnowszych modeli. Do ZE można zgłosić tylko te nowsze. Co do Growatt - mam 3600 MTL. Ma Deklarację NC RFG, działa. Z "drugiej ręki" koszt 3 sztuk, o łącznej mocy ok. 10 kW 3 razy niższy od Froniusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.05.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Producent (Fronius)deklaruje ,że dla tych z przed kilku miesięcy wystarczy aktualizacja , gdzieś na Gramwzielone czytałem ,że na chyba wszystkie stare , ale nie moge teraz tego namierzyć https://www.forum-fronius.pl/zgodnosc-nc-rfg/ w okresie przejściowym (do 26.04.2021) dopuszczane jest złożenie deklaracji zgodności wystawionej przez producenta sprzętu, na stronie fronka to jest . Tutaj tez kilka deklaracji https://fotowoltaika.corab.eu/do-pobrania/nc-rfg-deklaracje-producentow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Przy wyborze inwertera muszę ustalić „zbiór” producentów (tj wykluczyć badziewne marki),oczywiście przy zapewnieniu min wymogów technicznych.Znalazłem w sieci takie opracowanie wg jakości i wsparcia (od najlepszych) :-fronius-sma-solaradgeCzy jest jeszcze coś godnego polecenia ?Nt growatt już doczytałem-chinol.Nie za bardzo ufam 100% technologii z chinlandii...Pzdr PSZ trackerami dam sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.05.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Mam Zeversolar'a i jest ok , jak tę chwile -Chinol ,ale należy do SMA od 2013 r . Gwarant w Niemczech 'door-to-door'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Analizuję jeszcze miejsce na działce pod PV- tam gdzie chciałem postawić, w przyszłości mogę mieć zacienienie od drzew.Właśnie wpadł mi (chyba dobry) pomysł-przed szopką postawię wiatkę pod dwa samochody (jeden chłopak już ma , drugi robi prawko i ciuła na furmanę...)Powierzchnia wychodzi idealna tj 56m2 (6x9) ,czyli jeśli powierzchnia panela ok 1,5m2 -to wychodzi 36 paneli idealnie na południe.Np panel 275Wx36=9900 W.Nawet w sieci takie znalazłem po 399pln brutto ( chyba Astronergy).Ramę nośną zrobię z profili stalowych (6 słupów+obwód), a poprzeczki z tego co będzie.Ktoś z Was już tak zrobił ? Edytowane 25 Maja 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Sprawdzam jeszcze kąt-wychodzi mi na 9m ok 2,5m( więcej nie mogę) różnicy dla ok 15st.Może wyjść przy takim kącie znacznie gorsza sprawność.Może zrobię inaczej -część paneli położę na szopkę od wschodu i zachodu.Wtedy wiatka z dachem wyszła by 6x6m tj 36m-reszta na szopce.Może nawet nie będzie dużej straty na produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.05.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Standardowy wymiar panela to ok. 1,0m x 1,7m więc 1,7m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 To może tak :-wiata 22 panele ok 37m2 kąt 25-szopa wschód 7 paneli -szopa zachód 7 paneliRazem wychodzi 36szt-na szopie mam jeszcze trochę miejsca , więc mogę szukać najtańszych paneli i nie koniecznie z wysoką mocą.Do ustalenia tylko optymalne kąty i może m2 na każdą część instalacji (np ze względu na zużycie do południa- czyli pv od wschodu, produkcję od zachodu itp).Coraz bardziej mi się podoba ten pomysł z wiatą-nie będę zajmował trawnika i jeszcze zyskam dodatkową funkcjonalność.Koszty nie powinny być wysokie- wszystko zrobimy własnymi siłami (starszy syn jest bardzo na tak-bryczka nie będzie pod chmurką...)Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Może ktoś polecić jakiś uczciwy kalkulator uzysków z PV ?Kopie w necie i wszędzie są jakieś lipne kalkulatorki ,koncentrujące się głównie na kosztach miesięcznych i danych adresowych...Chodzi mi głównie o dowolne kąty ,typ i moce paneli oraz swobodę lokalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 25.05.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Wszystko co potrzebujesz http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Wszystko co potrzebujesz http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php Dzięki byłem tam-nie jestem tylko pewien którą kategorię paneli mam brać pod uwagę. Nie wiem jak podawać straty systemowe (Estimated system losses) Edytowane 25 Maja 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.05.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Zostawiasz "Crystalline silicon" i 14% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Zostawiasz "Crystalline silicon" i 14% Sprawdziłem te panele Astronergy-są w technologi krystalicznego krzemu ,jasne. Ale dlaczego straty 14% ? Wychodzi słaba produkcja np dla 35st pion i 0st od południa dla 10kW produkcja roczna przy 14% start 8 410W ,ale przy 3% już 9 490W. Analogicznie przy panelach cienkowarstwowych mam 9 400W i 10 600W. Jak rozpoznać które panele są jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.05.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) O co chodzi z tymi stratami-czy to jest ze względu na zacienienie ,czy na sprzęt ?Astronergy CHSM6610P mają sprawność 16,9% -jak to się ma do produkcji w tym kalkulatorze? Edytowane 25 Maja 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.05.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Podobno są to straty na sprzęt.Nie uwzględniają zacienienia bo nie mogą uwzględniać tego.Sprawność panela PV nic nie ma do tego.Podajesz moc panela. Sprawność jest odzwierciedleniem mocy danego panela. Edytowane 25 Maja 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts