kulibob 27.07.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Sam se zamontuj to i niżej 3 zejdziesz:D Dach to nie dla mnie a na gruncie to baba mnie zajebie Już i tak PV sa na altanie i elewacji i solary na gruncie. Tylko na basen nie kręciła nosem Z drugirj strony jak prąd podrożeje to zmięknie:) to akurat są wypowiedzi osób z firm montujących . Ci mający 'godność' nie zeszmacą się i nie zamontują poniżej . Jeśli ,któryś się wyłamie to oblewają go pomyjami... wejdz na FB grupę FOTOWOLTAIKA i rzuć hasło 5kWp , zasypią Cię privami . Czyli można powiedzieć że jak zaczną się promocje rządowe to zacznie się sztuczne zawyżanie cen tak jak z solarami kiedyś. Z drugiej strony kiedyś solar kosmos a teraz grzejnikowca za grosze wymieniam. PC kedyś po 80k chodziły Może PV też dojdzie do akceptowalnego poziomu Edytowane 27 Lipca 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mima1719516202 27.07.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Ale po co mi to pokazujesz? mi to jest niepotrzebne . Ja instalację mam i śmiga czwarty rok (odpukać ) bez zarzutu z b. dobrym uzyskiem Nie mam Fronka i miał nie będę ...bo wiedzy nigdy za wiele; przedstawione zasady obowiązują dla innych falowników nie tylko Froniusa, oczywiście w obrębie dopuszczalnego przewymiarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Z drugirj strony jak prąd podrożeje to zmięknie:) Czyli można powiedzieć że jak zaczną się promocje rządowe to zacznie się sztuczne zawyżanie cen tak jak z solarami kiedyś. Może PV też dojdzie do akceptowalnego poziomu Moja też nie była za PV , ale jak przyszła pierwsza FV na 147zł zamiast 3 tysi to już inaczej śpiewała Kiedyś było takie powiedzonko 'panie , tanio to już było " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 A ja właśnie znalazłem na aledrogo wiatę do montażu za 3200pln 6x9 m.Piszą , że wykonują indywidualne zlecenia- zapytam o kąt 15 st dachu i o wytrzymałość https://allegro.pl/oferta/carport-wiata-drewniana-3-samochody-altana-6x9-m-7142286776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 A teraz najnowszy plan :1.w tym roku 9,9 kWp +8kW inwerter ,zaryzykuję i podam w zgłoszeniu moc paneli ok np 7,7kWpSkorzystam z dotacji z gminy 10 000pln i ulgi podatkowej2.jeśli tylko wystartuje dotacja 5 000pln Morawieckiego ,to odpalam kolejną instalację np 2kW+2,5 kWp (8 panelików na gruncie).Resztę kosztów ponownie odpiszę od podatku Co mam do stracenia ? Jak jakimś cudem będą liczyć panele i sprawdzać tabliczki znamionowe- to po prostu nie uruchomię drugiej instalacji (chyba , że zwiększą moc PV pod opust 20%) Co do pierwszej instalacji przewymiarowanie mocy paneli będzie ok 25%.Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 27.07.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Dotacja 5000+ obejmuje wyłącznie nowych właścicieli PV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.07.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Jak nieruchomość jest na męża i żonę a istniejąca instalacja na męża to znaczy że żona może sobie zainstalować swoją instalację. Czy będzie to nowy właściciel? Nie. Drugi licznik tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.07.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 A teraz najnowszy plan : 1.w tym roku 9,9 kWp +8kW inwerter ,zaryzykuję i podam w zgłoszeniu moc paneli ok np 7,7kWp Skorzystam z dotacji z gminy 10 000pln i ulgi podatkowej 2.jeśli tylko wystartuje dotacja 5 000pln Morawieckiego ,to odpalam kolejną instalację np 2kW+2,5 kWp (8 panelików na gruncie). Resztę kosztów ponownie odpiszę od podatku Co mam do stracenia ? Jak jakimś cudem będą liczyć panele i sprawdzać tabliczki znamionowe- to po prostu nie uruchomię drugiej instalacji (chyba , że zwiększą moc PV pod opust 20%) Co do pierwszej instalacji przewymiarowanie mocy paneli będzie ok 25%. Tymczasem W PGE zaczęły się kontrole. Bardzo rzadko, ale się zdarzają. Nie połączysz dotacji z gminy i programu cudotwórcy Morawieckiego. Albo albo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 A to pech- rozjechały mi się terminy...Najpierw można by było skorzystać na start z 5kpln Morawieckiego ,potem druga dotacja z gminy i ulga.A tak to lipton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Jak przyjdą na kontrol , to podłącze trochę panelików pod grzałkę cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Jeśli wizyta będzie zapowiedziana to zdążysz , jeśli nie... Minister podkreślił, że prosument będzie mógł skorzystać z obowiązującej od początku 2019 roku ulgi w PIT, jednak obejmie ona jedynie wydatki poza wsparciem. https://www.wnp.pl/energetyka/rzad-doplaci-1-mld-zl-do-fotowoltaiki-liczy-sie-kolejnosc-zgloszen,349996_1_0_1.html http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101187/zasady-programu-moj-prad-znamy-wiecej-szczegolow tutaj w komentarzach pod artykułem są wywody o licznikach . Ale to jest chyba tylko gdybanie bo nie ma żadnych konkretów na papierze z tego programu kiełbasa wyborcza+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Jeśli druga dotacja odpada- to chyba wracam do wariantu Fronek 10kW + 9,9 kWp, a na wiosnę dołożę na gruncie 2-3 kWp.I tak to mi się opyla - Fronek kosztuje ok 3kpln więcej od np Kaco , ale nowy 3 fazowy 3kW faliwnik to ok 5kpln.Do tego jedne zabezpieczenia itp.Przypomnę tylko , że Fronek m wejścia a 3 Mppt i obsłuży do 15 kWp- może obłożę dach szopki W-E tanimi panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.07.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Fronius ma 2 wejscia a nie 3! Można podłączyć do niego 15kwp ale po co jak będzie wycinał ws,ystko powyżej 10kw. Żeby nie stracić to można dać max 20% więcej paneli niż moc inwertera to tylko czasami w południe troszkę wytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Kurrara-rzeczywiście , wej dc ma 3 ,Ok -czyli pozostaje standard : 9 kW np Growatt lub 8,6 kW Kaco i 9.9kWp Edytowane 27 Lipca 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Fronius ma 2 wejscia a nie 3! Można podłączyć do niego 15kwp ale po co jak będzie wycinał ws,ystko powyżej 10kw. Żeby nie stracić to można dać max 20% więcej paneli niż moc inwertera to tylko czasami w południe troszkę wytnie. Hej , napisałem do Ciebie na priv- proszę o info Pzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 27.07.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Jak przyjdą na kontrol , to podłącze trochę panelików pod grzałkę cwu. Jak przyjdą, to nie będziesz miał czasu na nic... Poza tym produkcja prosumentów (oddawanie do sieci) jest analizowana - jak będą jakieś duże skoki to przyjdą... Do mnie przyszli, bo "ma Pan zwiększoną produkcję/oddawanie do sieci..." a ja byłem dwa tygodnie na urlopie z rodziną poza domem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 No dobrze-a jakiś off gird z tych 2kWp , ale bez akumulatorów ?Tylko bieżące potrzeby + grzałka cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 27.07.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Są przecież inwertery hybrydowe, które nie muszą mieć akumulatorów, żeby działać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Są przecież inwertery hybrydowe, które nie muszą mieć akumulatorów, żeby działać... A jak to się ma do prosumenta tj chodzi o max moce falownika i paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Poprzeglądałem na szybko oferty na kpl off gird z akumulatorem- cały zestaw np 1,4 kW można mieć za 6kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts