bobrow 10.09.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 (edytowane) Witam Towarzystwo,też uważam ,że temat mokrego drewna w konstrukcji wiaty PV jest jak najbardziej w linii topicu-ale to tylko moje zdanie i kilku kolegów i przemilczę co mi się nasuwa na myśl nt...Odnośnie mojej instalacji , to tak :-(wg zapytania Kol Śruby na priv) zapłaciłem 5 320 pln brutto z Vatem 23% za Sofara 11 ktl-x z transportem ( w tym tyg ma być dostawa), odnośnie gwarancji to mam 10 lat , gwarancja musi być podpisana min z nr uprawnień SEP (czyli wpisuje się mój kolega:p , a ja nie muszę odnawiać SEP i zaliczyć jakiś propagandowy kurs obsługi jak np w Growattcie)-w czwartek odbieram konstrukcję wiatki-piątek i sobota montaż (dwóch synów, syn kuzynki żony -może damy radę)-czekam na finalne oferty na mocowania PV (profile +pierdoły)-odnośnie elektryki , wszystko mam obliczone -szukam najlepszych cen Podsumowanie poniesionych kosztów brutto 23% Vat:-panele 32 szt 310 W Longi 16 724 pln-inwerter 5 320 pln-wiata PV 4 444 pln-transport konstrukcji 1 045 pln-beton B25 420 pln-pręty stalowe 80 pln-łaty do montażu 120 pln-dodatkowe kotwy 70 plnRazem zapłacone 28 223 pln Szacowane koszty brutto max :-szyny PV +osprzęt 2 000 pln-elektryka 2 000 pln-schemat, podpisy kilka flaszek Razem powinienem zmieścić się w 34 000pln z wiatą-wszystko Jak wyjdzie -zobaczycie .Tymczasem Edytowane 10 Września 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.09.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Witam Towarzystwo, też uważam ,że temat mokrego drewna w konstrukcji wiaty PV jest jak najbardziej w linii topicu-ale to tylko moje zdanie i kilku kolegów i przemilczę co mi się nasuwa na myśl nt... Tymczasem Jasne. Milczeć tak najlepiej. Dobra spadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.09.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Jasne. Milczeć tak najlepiej. Dobra spadam. Zawsze można sobie zaśpiewać : „Góóraluuu czy Ci nie żaaalll....” Albo : „Tu jest jak jest...” Ja stosuję taktykę pt „z Koniem się nie będę boksował” Tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Jak wyjdzie -zobaczycie . Tymczasem Będzie dobrze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.09.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Marcin -a czy są jakieś różnice jakościowe w profilach montażowych PV 40x40mm ? Na alle można kupić od 38 pln brutto za 2mb ,a w większych hurtowniach po 50-60 pln brutto. Pzdr Stosowałem konstrukcje corab i baks i te mogę polecić z innymi nie miałem styczności więc ciężko jest mi się odnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 11.09.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Dzięki vvvv, Bobrow. Bobrow 1 panel wyszedł cię około 523zł na kotly.com.pl zgadza się? Jakibył koszt wysyłki paneli do ciebie? Edytowane 11 Września 2019 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.09.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Dzięki vvvv, Bobrow. Bobrow 1 panel wyszedł cię około 523zł na kotly.com.pl zgadza się? Jakibył koszt wysyłki paneli do ciebie? Wysyłka w cenie paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 11.09.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Zawsze można sobie zaśpiewać : „Góóraluuu czy Ci nie żaaalll....” Albo : „Tu jest jak jest...” Ja stosuję taktykę pt „z Koniem się nie będę boksował” Tyle... Ja pewnych rzeczy nie akceptuje. ale nie będę pisał o co chodzi. Nie wiem dlaczego w ostatnim czasie pojawiło się coś takiego: "ma to w dupie". Tak moimi słowami, bo na socjologii się nie zna. Widać to wszędzie, nie tylko tutaj. Patologie trzeba wszędzie zwalczać. Dzięki vvvv, Bobrow. Bobrow 1 panel wyszedł cię około 523zł na kotly.com.pl zgadza się? Jakibył koszt wysyłki paneli do ciebie? Nie ma za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.09.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Bobrow 34k PLN za prawie 10kW dobra cena. Szkoda że robione na zimę bo wszelkie uzyski Cię ominą a widok licznika na którym dioda która określa pobór prądu, oszukuje bo strzałka kieruje w lewo - bezcenna. Dobra ZE wysyłaj tam jakieś rachunki za prąd ale knuje czy nie wysłać Energa jednorazowo "tysiaka" by dali mi spokój na parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 12.09.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Bracia jeszcze jedno zapytanie. Przy zakupie PV będę także montował gruntową PC i stąd moje pytanie o wybór taryfy oraz mocy pompy. Obecnie mam g11 w PGE. Wiem, że aby ogrzewać w g12 najlepiej jest lekkuchno przewymiarować PC czyli zamiast 8kw musiałbym wziąć np 9-10kw bo wtedy większość czasu pompa będzie pracowała z większą mocą w II taryfie. Jak to jest z wyborem taryfy przy panelach? Czy nie ma znaczenia czy będę miał nadal g11 czg g12 bo przecież prawie 100% zapotrzebowania na bytowe i PC pokryją panele? Czy jednak ma znaczenie, którą taryfę będę używał? Przy G11 pompa ciepłabędzie mogła pracować powiedzmy non stop przez co mógłbym wziąć pompę o mniejszej mocy... Dobrze myślę? Podpowiedzcie proszę bracia forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.09.2019 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Bracia jeszcze jedno zapytanie. Przy zakupie PV będę także montował gruntową PC i stąd moje pytanie o wybór taryfy oraz mocy pompy. Obecnie mam g11 w PGE. Jeśli instalacja PV pokryje cale Twoje zużycie, to jest Ci obojętne, jaką będziesz miał taryfę. Ale miej na uwadze, że: 1) dość trudno przewidzieć jednocześnie konsumpcję własną i zużycie prądu przez PC 2) panele z czasem tracą moc. Jeśli niedoszacujesz instalację PV, to może się okazać, że musisz zapłacić za całkiem sporo kWh. Przy Twoich założeniach bezpieczniej byłoby zmienić taryfę na G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2019 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 a może jeszcze lepiej G12w - w moim przypadku G12w jest duuużo korzystniejszą opcją niż klasyczne G12 (weekendy!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.09.2019 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 a może jeszcze lepiej G12w - w moim przypadku G12w jest duuużo korzystniejszą opcją niż klasyczne G12 (weekendy!) Nie jestem pewien, czy to właśnie w PGE taryfa G12w nie jest czasem jakaś taka... "ułomna". Jeśli jest normalna, to jak najbardziej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 12.09.2019 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Dziękuję Tak też zrobię. Obecnie zużywamy rocznie około 3000kwh, liczyłem, że pompa na co i cwu zeżre około 5000kwh rocznie stąd decyzja o 10kw i instalacji pv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.09.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 No to chyba mamy #gamechanger ze strony rządu, na który czekało duuuużo osób. Wygląda na to, że instalacje PV zlokalizowane poza domem również będą opodatkowane stawką VAT 8% Jedyny warunek - musi to być instalacja "pracująca" na rzecz budynku mieszkalnego spełniającego wymogi zastosowania stawki 8%. Konkretny zapis z Ustawy o podatku od towarów i usług ma brzmieć: "a także mikroinstalację, o której mowa w art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii (Dz. U. z 2018 r. poz. 2389, z późn. zm.) funkcjonalnie z nimi związaną" Czyli jak po podpisie Prezydenta i wejściu Ustawy w życie, będzie można stosować 8% VAT na instalacje posadowione na gruncie czy budynku gospodarczym. @Kaizen Kolejna zmiana na lepsze w przepisach. VAT 8%, do tego brak podatku PIT na #MójPrąd. To tak a'propos tych dysput na temat opłacalności PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.09.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 będę także montował gruntową PC Za karę Ci będą montowali gruntową pompę ciepła? Nie lepiej prościej powietrze woda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.09.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Grzanie CWU tylko w taryfie G12 już z pewnością wymaga bufora a to wiąże się ze stratą miejsca w kotłowni i koniecznością zakupu takiego bufora. Bufora? Masz na myśli zbiornik na CWU? Przy gruntowej PC masz przepływowo grzaną wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Grzanie CWU tylko w taryfie G12 już z pewnością wymaga bufora a to wiąże się ze stratą miejsca w kotłowni i koniecznością zakupu takiego bufora. Nie wiesz o czym piszesz. Można nastawić PC, żeby włączała kiedy się chce, z delikatnym wskazaniem na tanią taryfę. W ten sposób uzyskasz 70-80% zużycia w taniej taryfie, co da oszczędności rzędu 20% i więcej w porównaniu do taryfy G11. Bufor nie jest do niczego potrzebny. Nikt przecież nie każe grzać tylko w taniej taryfie. Jak ostatnio robiłem symulacje, to wystarczyło zużywać 33,9% w taniej taryfie (czyli bardzo mało, jak na G12w) żeby cena była identyczna jak w G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.09.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 U mnie 170l wystarczy dla 3 osób bo grzany jest w G11. Jakiej wielkości musiałby być gdyby był grzany tylko w taniej taryfie G12? Jeśli większy, to to o ile jest większy w mojej nomenklaturze jest buforem. W mojej nomenklaturze, 170 l to też bufor, tak naprawdę niewiele mniej miejsca zajmujący niż mój 300 l zbiornik. Ba, zbiornik 80 l to też bufor i też na niego trzeba wygospodarować miejsce. Rozumiem, gdybyś mówił o 30 l zbiorniku w jednej obudowie razem z PC, albo grzaniem przepływowym CWU. A tak, to po prostu gadasz bzdury, że 170 l zbiornik nie zajmuje miejsca, a 300 l już zajmuje. No litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Cieszę się że Ty wiesz o czym piszesz chociaż trochę nie na temat. Ale każdy ma prawo pisać co mu się podoba. Już pisał o doborze PC. Naganiał do doliczenia CWU do mocy PC wg normy PN . asolt wprost napisał, że nie ma takiej normy. Wiadomo po co robił. Dlatego trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts