bobrow 11.10.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Trytytki mam już UV-tak się zastanawiam nad tym czarnym peszlem UV do -5st. Jeśli nie będzie ruchu i zasadniczo będzie w cieniu, to chyba nie rozsypie się po dwóch sezonach ?Peszle od -25st są dość drogie-pytanie czy warto w to wchodzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Nie daje się paneli puszka do dołu ze względu na możliwość wpłynięcia wody do puszki!!! Marcin- a Ty jakie peszle stosujesz ? Zwykłe UV do -5st , czy te droższe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 No -wyjaśniłem co nie co...Nie mogłem się przebić w sieci do jakichś konkretnych informacji-więc zadzwoniłem do producenta do Zielonki.Gość z działu technicznego powiedział ,że ich rura karbowana z PVC-U może być instalowana w temp -5/+60st i w tym zakresie zachowuje dobrą elastyczność.Natomiast jeśli rura jest zamontowana i nie rusza się , to spokojnie przezimuje (oczywiście chodzi o rurę UV) w niskich temperaturach.Także , cisnę dalej (ale nie z koksem...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.10.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Puszki muszą być hermetyczne i dlatego jest mało istotne w którym kierunku są instalowane panele. Poza tym puszki są pod spodem. W jaki sposób woda może się do nich wlać? Jedynie kondensacja na spodniej powierzchni może doprowadzić do zawilgotnienia puszki a to jest niezależne od tego w którą stronę zawiesimy panele. Na początku jest szczelne...a po latach? Za długo jestem w branży i wiele widziałem. Więc zawsze kable się daje w dół żeby woda po nich nie ściekała do puszki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 (edytowane) Witam, pogłówkowałem z podłączeniem paneli w danym stringu i takie "cóś" mi wyszło : Tak jak pisałem (i pokazywałem na fotkach) mam dwie skrajne puszki z przyłączami-kiedy panel podłącza się jeden przy drugim , to jest za dużo przewodu (co mnie wkurza , ponieważ : albo będą pętelki , albo będę robił zawijasy po konstrukcji) Zaproponowane podłączenie zapewnia dwie sprawy : -brak pętli indukcyjnej -estetyczne ułożenie kabli Tymczasem PS Puszki mam u góry paneli Edytowane 11 Października 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.10.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Na początku jest szczelne...a po latach? Za długo jestem w branży i wiele widziałem. Więc zawsze kable się daje w dół żeby woda po nich nie ściekała do puszki! A przy układaniu w poziomie?, zawsze jedna z puszek będzie na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.10.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Witam, pogłówkowałem z podłączeniem paneli w danym stringu i takie "cóś" mi wyszło : [ATTACH=CONFIG]435823[/ATTACH] Tak jak pisałem (i pokazywałem na fotkach) mam dwie skrajne puszki z przyłączami-kiedy panel podłącza się jeden przy drugim , to jest za dużo przewodu (co mnie wkurza , ponieważ : albo będą pętelki , albo będę robił zawijasy po konstrukcji) Zaproponowane podłączenie zapewnia dwie sprawy : -brak pętli indukcyjnej -estetyczne ułożenie kabli Tymczasem Podobnie łączyłem ale panele układałem puszkami do siebie, i kabelki szły w dół układane pod dolnym rzędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Podobnie łączyłem ale panele układałem puszkami do siebie, i kabelki szły w dół układane pod dolnym rzędem Mój układ zapewnia poprowadzenie przewodów przy górnej szynie-nie będą się nigdzie bujać przewody. Zresztą-widziałeś, panele nam na widoku-estetyka jest tu wymagana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.10.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Estetyka się raczej nie pogorszy, wszystkie przewody przypięte do górnej szyny dolnego rzędu a i obwód krótszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Estetyka się raczej nie pogorszy, wszystkie przewody przypięte do górnej szyny dolnego rzędu a i obwód krótszy[ATTACH=CONFIG]435826[/ATTACH] Chyba tak nie da rady tak-przewody z góry nie sięgną dolnej szyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 11.10.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 A co się będzie dziać z instalacją jak te przewody nie będą tak pięknie poukładane ? Spłonie? Będą straty ? - jak duże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.10.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 (edytowane) Raczej tak jak Ty podałeś też będą za krótkie, mają 100cm Moim zdaniem łączenie paneli z centralną puszką lepiej wychodziło Edytowane 11 Października 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Raczej tak jak Ty podałeś też będą za krótkie, mają 100cm[ATTACH=CONFIG]435836[/ATTACH] Moim zdaniem łączenie paneli z centralną puszką lepiej wychodziło Wszytko będzie ok- po górnych szynach w każdym poziomym rzędzie będą szły przewody, a do dolnego rzędu będzie oddzielny kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.10.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Ja stworzysz pętlę indukcyjną (plus i minus nie leża obok siebie) i w pobliżu walnie piorun, przepalić się może wszystko. Poczynając od paneli a na inwerterze kończąc. Pętla indukcyjna podczas normalnej pracy może powodować indukowanie się przepięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Szybka relacja z placu boju :-jeden string połączony , 16 szt wytwarza 620VDC-rów wykopany od szopki do garażu (kabel AC)Problemy bieżące :-skwasiłem z łączkami MC4, zamówiłem do szafy...-nie mam oryginalnej zaciskarki do MC4, użyłem zwykłej - nauka zaciskania kosztowała 3 złączki (ale pykło)-prowadzenie przewodów DC miało być optymalne i estetyczne , a wyszło tak sobie...-muszę dokupić kabel DC (trochę inne prowadzenie, straty na wstępnym cięciu)To tyle-lecę dalej...- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.10.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Zbóje! Czy znacie jakieś urządzenie do monitorowania bilansu w przypadku posiadania G12? A może coś automatycznie przełączającego? Swoją drogą dólar w końcu spada, zaraz będziemy ze szwagrem szykować kontener z chin, jakby ktoś był zainteresowany dołączeniem do zamówienia, to prv po szczegóły. kWp mono z falownikiem poniżej 1.8k netto nam wstępnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 12.10.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 To ja też się pochwalę. Być może za dwa tygodnie będzie u mnie założone 3,3kW. Falownik ThinkPower T3000TL, panele JASOLAR JAM60S10-330/PR (11 sztuk). Korzystam z dotacji z Subregionu Zachodniego, więc instalacja mnie wyjdzie 1450zł.Z końcem miesiąca kończy mi się umowa z Tauronem. Jeśli instalacja pokrywa w 100% zapotrzebowania gospodarstwa, to rozumiem, że najlepszą opcją jest wybór opcji z jak najniższymi opłatami stałymi, nawet kosztem ceny 1kWh? Taryfa G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 @bpiter79 Super opcja Tak, w takim przypadku cena za 1 kWh nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.10.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Witam ,zrobiłem dwa pomiary przed południem na stringu z 16 paneli 310W :-zachmurzenie 590VDC-słońce 615VDCTemp 20-21st , lekki wiatrZaskoczył mnie niewielki spadek napięcia-zobaczymy po uruchomieniu.Słońce jest już dość nisko i pojawił się problem częściowego zacienienia dolnego stringu (do godz ok 11)-mam nadzieję , że nie stracę za dużo produkcji... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Robi nam się naród... producentów...Ciekawe, ciekawe... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts