Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Recommended Posts

JTKirk napisał:
bez przesady...przeczyta część, jak zrozumie, to już nie będzie zadawać pewnych pytań, tych których najbardziej irytują bardziej doświadczonych w temacie.....

wiesz, po iluś tam latach na forum, nie chce się po raz n-ty odpowiadać na podstawy...i dotyczy to każdej tematyki

Wiem, wiem, tylko wg mnie nudzący się laik powinien ogólnie zaznajomić się z tematem PV, ale nie koniecznie brnąć przez 700 stron wątku. Lepiej poczytać ogólnie, a potem w razie wątpliwości zadać pytanie ale już konkretne na forum.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

s max napisał:
wg mnie nominalne napięcie 230V x max prąd 9,6A 3 fazy = 6624W strona AC czy obetnie powyżej tych 6,6 nie wiem u mnie Afore 6kw i nie obcina przy 6,4kw - myślę że u ciebie będzie podobnie - chińczyki tak mają

Przy tych wyliczeniach przy prądzie przemiennym uwzględnij wsp. cos fi bo bez wsp. to jest moc pozorna w VA,

sofar 6,6 przy mocy ciągłej niewiele ponad 6kW w krótkotrwałych pikach więcej

w afore też widziałem 6,4 ale w pojedynczych pikach natomiast przy ciągłej nie ale chętnie bym zobaczył jak masz z jakiegoś słonecznego dnia

miecio 301 napisał:
Przy tych wyliczeniach przy prądzie przemiennym uwzględnij wsp. cos fi bo bez wsp. to jest moc pozorna w VA,

sofar 6,6 przy mocy ciągłej niewiele ponad 6kW w krótkotrwałych pikach więcej

w afore też widziałem 6,4 ale w pojedynczych pikach natomiast przy ciągłej nie ale chętnie bym zobaczył jak masz z jakiegoś słonecznego dnia

W Afore karta katalogowa nie podaje w VA tylko W i jest to max 6600W (ciągła czy chwilowa nie wiem - dowiem się jutro u doradcy technicznego). U mnie faktycznie są to piki ale instalację mam od południa i tylko 5,9kwp druga wsch. Mam trochę miejsca na dachu i planuję dołożyć do 7kwp ale na ten moment dokupienie identycznych paneli jest nieosiągalne - fabryka we Włoszech stoi z produkcją a w Polsce stany zerowe. Ale w tym momencie przeglądając katalog zauważyłem iż wszystkie modele 3 fazowe od mocy 3kw do 10kw mają tę samą wagę, te same wymiary i pewno tą samą zawartość tylko jak znam życie chińczyk zworki przekłada na planowaną moc. Dałem foto z dzisiejszego dnia ale moc dochodziła do 5,7kw i jak wspominałem wcześniej trudno mi ocenić faktycznie gdzie te max jest.

xlx.jpg

stos napisał:
No ten Chińczyk jest taki głupi żeby droższe bebechy sprzedawać za mniejsze pieniądze.

Jak myślisz ile waży 1 tranzystor w obudowie TO220?

No i oczywiście taki o gorszych parametrach waży tyle samo co ten o lepszych.

Na prawdę chcesz jakość elektroniki określać wagą urządzenia?

Chodziło mi o to np. że mocniejszy model wydziela więcej ciepła i związku z tym wymaga większego radiatora, itd. co jest w środku nie wiem i szczerze mnie to nie interesuje - po to jest gwarancja. Ale we Froniusie 6kw waży 20kg a 10kw - 35kg - wymiarów już już nie chce mi się sprawdzać.

Czesc.. korzystając z siedzenia w domu i pracy zdalnej poczytałem trochę ten wątek bo uznaliśmy z żoną że już chyba czas na fotowoltaikę

Jak niektórzy może pamiętają sprzed paru lat mój dziennik budowy (link w stopce) grzeję dom prądem - kable grzejne w 2 taryfie.. mieszkam 6 rok i jak budowałem ten sposób grzania to nawet tu na forum to była jakaś egzotyka.. ogólnie nie narzekam, rachunki za ogrzewanie cały czas sporo mniejsze niż sąsiadów mających kotły..

z grubsza wiem co i jak, bo już na etapie budowy domu był plan na panele fotowoltaiczne..

i teraz parę pytań, pewnie będziecie wiedzieć:

1. czy wszystkie z falowników mają modbus TCP/RTU na pokładzie (mam dom sterowany przez PLC i wszystko mam spięte do jednego panelu i to warunek konieczny.. myślę żeby inwerter to był fronius a one chyba mają, ale może coś innego

2. moc paneli ma być 9.9 kW - żeby dopłatę dostać.. ale że zostanie mi trochę miejsca na dachu to czy potem można rozbudować instalację? chodzi mi o to czy można wziąć przewymiarowany falownik? jeśli tak to o ile i czy później przy rozbudowie trzeba robić aneksy do umów z PGE i czy nie każą dopłaty zwracać?

3. Jakieś konkretne firmy polecacie ze świętokrzyskiego lub ościennych województw (małopolskie, mazowieckie, śląskie)

Pozdrowienia..

Edytowane przez _artur_

Hej, mnie robiła firma z Krakowa - po rozpoznaniu lokalnych firm załamałem się. Wyceny robione przez telefon, fatalne realizacje. Mogę podać na PW.

1. Fronius ma ma Modbus - jeśli to Ci potrzebne. Bo np. załączenie grzałki w sytuacji nadmiaru produkcji może być realizowane przez sam falownik...

2. ja też być może dołożę kilka paneli - mam falownik 3,7 kW a paneli 5,3 kW w układzie wschód-zachód, ale być może zrobię jeszcze jeden osobny układ na południe tak ze 2-3 kW. PGE mogłoby się przyczepić jeśli produkcja byłaby znacznie większa niż zadeklarowana we wniosku, ale to zależy wyłącznie od tego czy komuś by się chciało czytać logi z liczników...

3. wysłałem na PW, daj znać czy doszło.

plamiak napisał:
to zależy wyłącznie od tego czy komuś by się chciało czytać logi z liczników...

To nie kwestia tego, czy się komuś "chce", czy nie, wystarczy ustawić skrypt, który będzie kontorował ilość wyprodukowanej energii i raportował imstslacje, gdzie nastąpił wzrost/przekroczenie umownej wartości.

tom.pk napisał:
2.Można później rozbudować instalację ale do 10 kW tracisz za magazynowanie 20% oddanej energii ,jeżeli moc powyżej 10kW 30% i w zasadzie

nie ma sensu robić instalację miedzy 10kW a 13 kW.

no tak.. jeśli jeszcze byłoby powyżej tego 30% a do 10kW 20% to jakoś by się opłacało..

plamiak napisał:
Ale ja zakładam że nie będzie zgłaszał rozbudowy.....

a nie.. tylko ze zgłoszeniem.. oni (w sensie zakłady enetgetyczne) mają tego typu rzeczy świetnie oskryptowane - moja siostra pracowała w policji w "narkotykach" - większość zgłoszeń o większych uprawach z energetyki było..

vr5 napisał:
Jest to w ich interesie. Zwłaszcza, jeśli przekroczy 10 kW - zmiana z 20 % na na 30 %.

ano właśnie..

ale - ktoś może liczył lub skorzystał z oferty na fotowoltaikę w PGE ?

plamiak napisał:
Napisałem "rozbudowy" w sensie późniejszego dołożenia paneli...

To jest tak:

Jeśli masz falownik 10 kW ustawiony na "PL", to zmieścisz się w upuście 20 %. Nawet jeśli dołożysz paneli. Nadwyżkę "obetnie".

Jeśli w PV masz silniejszy falownik to nie można nic zrobić.

Można i owszem - przebudować instalację na nadążną. Wg wyliczeń podobno uzysk energii może dochodzić do 60 %. Ale taki system nie jest tani, zwłaszcza, że mówimy o panelach na 10 kW mocy nominalnej.