Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jak patrze na te ceny to aż mi się coś robi.

Dla porównania moja instalacja na tym samym inwerterze, ilość paneli ta sama, jedynie 1,1kW mniej w mocy, montaż na dachówce.

Wyniosła mnie jakieś 40% tej sumy. Oczywiście montaż we własnym zakresie.

To przy twoich założeniach własnej roboty te 28 x 355Wp dało by ok. 29.700 PLN czyli 32,5% taniej niż 44.000 PLN

Ta twoja kwota 40% mniej niż 44.000 PLN czyli 26.400 PLN to brutto z 8% czy z 23% VAT?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

Interesuję się fotowoltaiką od krótkiego czasu, natomiast otrzymałem już wycenę budowy takiej instalacji na moim domu. Czekam na opinie, lub Wasze doświadczenia.

Wycenę wykonała firma Hymon. Jest ona znana w środowisku? Ktoś może ją polecić?

W domu zużywamy 2,8 kW / rok.

Zaproponowano nam 12 modułów RenePV Monokrystaliczna Full Black - czy ktoś używał takich paneli?

Moc instalacji to 3,84 kWp.

Wycena wraz z montażem i falownikiem: 24.800 zł, natomiast po odjęciu kwoty dofinansowania oraz zwrotu podatku wynosi 16,200 zł. Czy uważacie, że jest to rozsądna cena? Czy ktoś z Was budował instalację na podobnym poziomie mocy i jaka była wówczas cena?

Pozdrawiam

Cześć

Interesuję się fotowoltaiką od krótkiego czasu, natomiast otrzymałem już wycenę budowy takiej instalacji na moim domu. Czekam na opinie, lub Wasze doświadczenia.

W domu zużywamy 2,8 kW / rok.

Zaproponowano nam 12 modułów RenePV Monokrystaliczna Full Black - czy ktoś używał takich paneli?

Wycena wraz z montażem i falownikiem: 24.800 zł, natomiast po odjęciu kwoty dofinansowania oraz zwrotu podatku wynosi 16,200 zł. Czy uważacie, że jest to rozsądna cena? Czy ktoś z Was budował instalację na podobnym poziomie mocy i jaka była wówczas cena?

Pozdrawiam

Cena z kosmosu. Taka instalacja rynkowo nie powinna kosztować więcej niz 16000zl.

[...]

Hymon jest bardzo drogą firmą, podobnie jak Columbus czy Foton Technik. Przy okazji, falownik i zabezpieczenia również są ważną częścią instalacji - na zabezpieczeniach można bardzo przyciąć koszty. Tak jak @St@nley napisał, za mniej więcej kwotę po dofinansowaniu w Hymon, możesz mieć w innej firmie instalację przed dofinansowaniem. Innymi słowy, możesz mieć taką instalację za 6 kpln mniej, a to oznacza, że instalacja Hymon będzie Ci się zwracała o jakieś 3,5 roku dłużej. Poszukaj innej firmy.

Pytanko mam

Do 24 paneli 340W half cut wziąć Inverter huawei sun 2000 8 kw czy za mała dopłata można dać z nadwyżka i założyć 10kw

Przymierzam się do takiej instalacji samemu.

Szklana kula się była zepsuła. Zamierzasz rozbudowywać instalację? Czy panele będą skierowane idealnie na południe?

Tak dach o jednej połaci nachylony 30st idealnie na południe.

Co do rozbudowy myślałem bardziej o nieobciążaniu invertera pełna mocą. Narazie mam ekogroszek ale jak coś to chce się w pompę ciepła zaopatrzyć bo nie mam gazu.

Jeśli nie zamierzasz rozbudowywać instalacji, to nie ma sensu brać większego falownika. A czym się kierujesz myśląc o nieobciążaniu falownika pełną mocą?

Jeśli nie zamierzasz rozbudowywać instalacji, to nie ma sensu brać większego falownika. A czym się kierujesz myśląc o nieobciążaniu falownika pełną mocą?

No bo różnica to tylko 500zl a falownik chodził by sobie na 80% mocy w dwóch pętlach. Jak by kiedyś barakowalo mógłbym z 4 szt dołożyć.

Nie mam jakiś innych doświadczeń w tym zakresie.

Witam, w najbliższym czasie będę montował 11 paneli po 425W na gruncie tak jak w załączniku - warto dzielić je na 2 stringi aby zwiększyć uzyski rano i wieczorem?

[ATTACH=CONFIG]443365[/ATTACH]

Jeżeli możliwości falownika pod względem parametrów pozwalają a raczej na pewno dla 11 tak, to tylko 1 string, a z ciekawości jaka jest teoria że dwa zwiększą uzyski?

Moc całego stringu zależy od produkcji najsłabszego panela - rano słońce wstaje "zza domu" więc pierwsza połowa paneli będzie lepiej oświetlona niż druga - wieczorem odwrotnie. Wpadłem na pomysł aby podzielić na 2 stringi i w ten sposób rano mieć lepszy uzysk z paneli od wschodu a wieczorem z tych od zachodu

Moc całego stringu zależy od produkcji najsłabszego panela - rano słońce wstaje "zza domu" więc pierwsza połowa paneli będzie lepiej oświetlona niż druga - wieczorem odwrotnie. Wpadłem na pomysł aby podzielić na 2 stringi i w ten sposób rano mieć lepszy uzysk z paneli od wschodu a wieczorem z tych od zachodu

mam południową instalację i to co piszesz to bzdura, zysk to może 1%

Jeżeli możliwości falownika pod względem parametrów pozwalają a raczej na pewno dla 11 tak, to tylko 1 string, a z ciekawości jaka jest teoria że dwa zwiększą uzyski?

taka jak odpowiedz radia rewań na temat właściwości marchewki wpływającej na potencje. Odp owszem tak ale są trudności z jej przymocowaniem.

Jeżeli jeden string ale cały miałby być wcześniej oświetlony a drugi jeszcze nie to taki podział miałby sens, tylko jak długo to trwa 10min, 1/2h i może zyskasz jakieś 0,1 kWh a stracisz na pewno więcej na tym, iż 5 czy 6 modułów to 150-190V a to za mało albo ledwo wystarczające napięcie do poprawnej pracy współczesnych falowników

• Like 1