vr5 05.05.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Z pge przyszło mi pismo i potwierdzeniu podłączenia mikroinstalacji do sieci i tam jest właśnie zapis że maksymalne roczne wytworzenie to 8800kwh, i teraz się zastanawiam czy jak wytworzy tej energii więcej np 10000kwh to oni to rozliczą mi, czy utną tylko do tych 8800 To jest takie wróżenie z fusów. Pewnie potrzebują do jakichś swoich statystyk. Ty nie musisz się niczego obawiać. Masz falownik mniejszy niż 10 kW, więc i do sieci "wrzuci" poniżej krytycznej wartości 10 kW. Jak byś miał falownik o mocy większej niż 10 kW i trochę więcej paneli to moli by się dopatrzeć, że należy im się 30 procent Twojej produkcji oddanej do sieci zamiast 20 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.05.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witam, na moje wątpliwości w sprawie bilansowania międzyfazowego dostałem standardową odpowiedź: "[...]Odnośnie bilansowania międzyfazowego wyjaśniamy, iż Nowelizacja ustawy o OZE nie określa wsposób precyzyjny gdzie ma następować bilansowanie, a jedynie to, że dane pomiaroweprzekazane przez operatora do sprzedawcy mają umożliwić rozliczenie po wcześniejszymsumarycznym bilansowaniu energii z wszystkich faz dla trójfazowych mikroinstalacji. A zatemmożliwe jest wykonanie takiego bilansowania zarówno w liczniku jak i w systemie odczytowym lubrozliczeniowym. ENEA Operator stoi na stanowisku, iż wykonanie bilansowania w liczniku nieodzwierciedla rzeczywistych przepływów energii (mocy) wprowadzonej i pobranej z sieci orazuniemożliwia prawidłowe rozliczenie pomiędzy operatorem a sprzedawcą, które jest inne niżrozliczenie jakie sprzedawca winien zastosować wobec prosumenta.Stosowane w ENEA Operator liczniki energii elektrycznej instalowane u prosumentów zapewniająodrębną rejestrację danych pomiarowych dla energii wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej ipobranej z tej sieci i zdaniem Spółki obecnie nie zachodzi konieczność ich wymiany. Danepomiarowe przekazywane są sprzedawcy dla energii wprowadzonej i pobranej, po uprzednimzbilansowaniu tych energii z wszystkich faz. Przekazane dane pozwalają prawidłowo rozliczyć ilośćenergii elektrycznej wprowadzonej i pobranej przez prosumenta, po uwzględnieniu systemuopustów, o którym mowa w ustawie.[...]". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.05.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witam, na moje wątpliwości w sprawie bilansowania międzyfazowego dostałem standardową odpowiedź: "[...]Odnośnie bilansowania międzyfazowego wyjaśniamy, iż Nowelizacja ustawy o OZE nie określa w sposób precyzyjny gdzie ma następować bilansowanie, a jedynie to, że dane pomiarowe przekazane przez operatora do sprzedawcy mają umożliwić rozliczenie po wcześniejszym sumarycznym bilansowaniu energii z wszystkich faz dla trójfazowych mikroinstalacji. A zatem możliwe jest wykonanie takiego bilansowania zarówno w liczniku jak i w systemie odczytowym lub rozliczeniowym. ENEA Operator stoi na stanowisku, iż wykonanie bilansowania w liczniku nie odzwierciedla rzeczywistych przepływów energii (mocy) wprowadzonej i pobranej z sieci oraz uniemożliwia prawidłowe rozliczenie pomiędzy operatorem a sprzedawcą, które jest inne niż rozliczenie jakie sprzedawca winien zastosować wobec prosumenta. Stosowane w ENEA Operator liczniki energii elektrycznej instalowane u prosumentów zapewniają odrębną rejestrację danych pomiarowych dla energii wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej i pobranej z tej sieci i zdaniem Spółki obecnie nie zachodzi konieczność ich wymiany. Dane pomiarowe przekazywane są sprzedawcy dla energii wprowadzonej i pobranej, po uprzednim zbilansowaniu tych energii z wszystkich faz. Przekazane dane pozwalają prawidłowo rozliczyć ilość energii elektrycznej wprowadzonej i pobranej przez prosumenta, po uwzględnieniu systemu opustów, o którym mowa w ustawie.[...]". 3 x przeczytałem i 3 razy gówno zrozumiałem :bash::bash:czyli na czym stanęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorvex 06.05.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Witam wszystkich jako nowicjusz w temacie Mam w planie zainwestowanie w panele i szukam rady co do inwestycji .Moje obecne zapotrzebowanie na prąd to ok 2700 kw na rok . Na chwile obecną miałem jedno spotkanie w celu wyceny i otrzymałem następującą propozycjePanele firmy Suntech 380 HC 9 szt. - ciężko w internecie znaleźć jakieś informacje na temat tych paneliInwerter Solar 3.6 jednofazowyMontaż na dachu skośnymKoszt wyceny to 17 tysięcy Proszę o radę co o tym myśleć o tej cenie i zestawie i o rady na co zwrócić uwagę przy wyborze instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.05.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Cena z tyłka wyjęta szukać innej, szukać innego instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorvex 06.05.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Była to wycena renomowanej firmy w okolicy z wieloletnim stażem . Może te panele firmy Suntech są tak rewelacyjne ze taka cena bo nic nie umiem znaleźć w internecie na ich temat Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Była to wycena renomowanej firmy w okolicy z wieloletnim stażem . Może te panele firmy Suntech są tak rewelacyjne ze taka cena bo nic nie umiem znaleźć w internecie na ich temat Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie Przede wszystkim jeśli już to falownik trój, a nie jednofazowy(chyba że dom masz zasilany jedną fazą) a te panele to nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.05.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Była to wycena renomowanej firmy w okolicy z wieloletnim stażem . Może te panele firmy Suntech są tak rewelacyjne ze taka cena bo nic nie umiem znaleźć w internecie na ich temat Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie Mam Suntech 275W 5 - busbar na dachu od 6 LAT!!! to nie jest towar za który się płaci 5k PLN! Są dobre ale nie zajebiste. Uwierz mi poszukaj lepszej firmy w cenie 4k PLN/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.05.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 To jest takie wróżenie z fusów. Pewnie potrzebują do jakichś swoich statystyk. Ty nie musisz się niczego obawiać. Masz falownik mniejszy niż 10 kW, więc i do sieci "wrzuci" poniżej krytycznej wartości 10 kW. Jak byś miał falownik o mocy większej niż 10 kW i trochę więcej paneli to moli by się dopatrzeć, że należy im się 30 procent Twojej produkcji oddanej do sieci zamiast 20 %. U mnie z 1kWp PV robi 1226kWh czyli z 9,94x1226=12190kWh To według ciebie mam oddać 30%? Jakim prawem jak moc paneli jak i falownika nie przekracza 10kW Głupoty wypisujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 07.05.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Oczywiście wielość instalacji jest istotna czy złapiemy się na 20 czy 30%, ilość wyprodukowana niema znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 08.05.2020 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) Dzień dobry, czy ktoś może polecić jakąś firmę do wykonania instalacji pod Wrocławiem i uczciwego doradzenia co kupić? Mam dach centralnie na południe, 40 stopni pochylenia. Roczne zużycie prądu 3200 kW. Edytowane 8 Maja 2020 przez kajwroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 08.05.2020 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Właśnie pge wymieniło mi licznik, równo 2 tyg od zgłoszenia.Instalacja już włączona produkcja 7,4Kwh o godzinie 9. W końcu swój prąd jeszcze musiałem zgłosić że mam zawyżone napięcie, przed instalacją miałem 251v teraz do 255v sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 08.05.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 W gniazdku 251v, 252v, 251,5v w zależności na której fazie, na inverterze pokazuje 255v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.05.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Za dużo, napięcie jest chyba ustawione na max możliwości inwertera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.05.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Witam u mnie praktycznie nie zaobserwowałem różnic w napięciach między inwerterem a RZG , ale za to chyba nigdy nie miałem w chałupie stabilnych napięć na wszystkich fazach... Multimetr wskazuje mi od 234 do 246V...I jak tu żyć Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.05.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 A-jeszcze jedno.Mój Sofar pokazuje o ok 5V większe napięcie na każdej z faz w stosunku do multimetra (nie jest wprawdzie laboratoryjny ,ale bez przesady...)Też tak macie tj użytkownicy Sofarów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 08.05.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Ja mam transformator 40metrów od domu i kiedyś jak zgłosiłem elektrykom którzy przyjeżdżali to powiedzieli że takie napięcie 251v to mieści się w tolerancji. Teraz instalatorzy pv powiedzieli aby zgłosić, bo jednak te 250v to trochę za dużo. Dzisiaj na numer alarmowy zgłosiłem. Zobaczymy czy zmniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 08.05.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 A miernik w gniazdku pokazuje 251, sofar faktycznie zawyża bo na wyświetlaczu 255v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 08.05.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 A-jeszcze jedno.Mój Sofar pokazuje o ok 5V większe napięcie na każdej z faz w stosunku do multimetra (nie jest wprawdzie laboratoryjny ,ale bez przesady...) Też tak macie tj użytkownicy Sofarów ? Zaciekawiłeś mnie tymi napięciami i przed chwilą poleciałem do garażu pomierzyć. U mnie są dokładnie takie same na inwerterze jak i na multimetrze mierzone w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.05.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Zaciekawiłeś mnie tymi napięciami i przed chwilą poleciałem do garażu pomierzyć. U mnie są dokładnie takie same na inwerterze jak i na multimetrze mierzone w rozdzielnicy. Sofar pokazuje Ci na wyświetlaczu takie same napięcia jak multimetr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts