Stermaj 19.05.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) Ten od dołu to jest N i biegnie do listwy N po lewej. Od góry obok fazowych wychodzi PE i jest podpięty do listwy PE po prawej, podobnie jak strona DC. Tak w ogóle to ogranicznik jest spięty szyną z nadmiarówką -- ma znaczenie w który się wpinam? [ATTACH=CONFIG]444268[/ATTACH] Wujek google mówi inaczej. Powinieneś zamienić miejscami podpięcie PE i N do przepięciówki AC. Ponadto ja bym podciągnął osobny grubszy przewód PE od zbiorczej szyny uziemień bezpośrednio pod zabezpieczenia przepięciowe. No ale to jest moje wyobrażenie nie wiem co na to fachowcy, może niech się wypowiedzą. Gdzie masz uziemioną konstrukcję pod panele i czy uziemiasz dedykowanymi przewodami panele, czy liczysz tylko, że wystarczy styk paneli z konstrukcją. Gdzieś wyczytałem, że ramka paneli jest anodowana a to jest powłoka prawdopodobnie nieprzewodząca, stąd pytam. Pewnie jak się ją "po rapie" to już przewodzi. Gdzieś widziałem, że przy montażu mieli specjalne podkładki, cienkie blaski z ostrymi przetłoczeniami których zadaniem było złapać kontakt ramka - konstrukcja. Edytowane 19 Maja 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Tak było podpięte przez KENO jak otworzyłem skrzynkę -- czyżby nie wiedzieli co czynią? Uziom będzie z 16mm2, tylko jeszcze nie zainstalowałem GSW i będzie szło do szpilki. Panele mają blaszki pod mocowaniami -- strasznie upierdliwa rzecz przy instalacji paneli, bo się haczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.05.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Wujek google mówi inaczej. Powinieneś zamienić miejscami podpięcie PE i N do przepięciówki AC. To może producent przepięciówki się pomylił z opisem, bo nawet na zdjęciu widać, gdzie co ma być podpięte. hehe Więc jak nie jesteś czegoś pewien to może nie pisz, bo tylko siejesz zamęt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 19.05.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 W enei nadal można wybrać 12 msc okres rozliczenia czy teraz dają krótszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.05.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) To może producent przepięciówki się pomylił z opisem, bo nawet na zdjęciu widać, gdzie co ma być podpięte. hehe Więc jak nie jesteś czegoś pewien to może nie pisz, bo tylko siejesz zamęt... Zobacz co wypluwa internet. Dziwisz się że nie widząc opisów zwracam na coś uwagę. Z resztą, SPD dobiera się do układu sieci i miejsce w jakim ma pracować, zabezpieczać. EDIT Pierwszy z brzegu przykład gotowej skrzynki zabezpieczeń. https://allegro.pl/oferta/rozdzielnia-pv-dc-ac-1000v-fotowoltaika-1-string-9106118676?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemys%C5%82&ev_adgr=Przemys%C5%82+-+Maszyny+i+urz%C4%85dzenia+-+Automatyka+przemys%C5%82owa&gclid=EAIaIQobChMI9rbd2Pe_6QIVVe7tCh33zwPQEAQYBSABEgIGTPD_BwE Zdjęcie otwartej skrzynki. Edytowane 19 Maja 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.05.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Zobacz co wypluwa internet. Dziwisz się że nie widząc opisów zwracam na coś uwagę. Z resztą, SPD dobiera się do układu sieci i miejsce w jakim ma pracować, zabezpieczać. Nie muszę patrzeć, bo różne firmy mają różnie zrobione wyprowadzenia. A tak czy inaczej analizowaliśmy tu konkretne rozwiązanie, o które pytał kolega Myjk. A nie jaki typ się gdzie dobiera, bo to zupełnie inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.05.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Nie muszę patrzeć, bo różne firmy mają różnie zrobione wyprowadzenia. A tak czy inaczej analizowaliśmy tu konkretne rozwiązanie, o które pytał kolega Myjk. A nie jaki typ się gdzie dobiera, bo to zupełnie inny temat. No dobra dobra przecież nie ma się o co kłócić, to były moje wątpliwości i dobrze że je wyjaśniliśmy. Nie widziałem opisów i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) Zobacz co wypluwa internet. Dziwisz się że nie widząc opisów zwracam na coś uwagę. Z resztą, SPD dobiera się do układu sieci i miejsce w jakim ma pracować, zabezpieczać. EDIT Pierwszy z brzegu przykład gotowej skrzynki zabezpieczeń. https://allegro.pl/oferta/rozdzielnia-pv-dc-ac-1000v-fotowoltaika-1-string-9106118676?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemys%C5%82&ev_adgr=Przemys%C5%82+-+Maszyny+i+urz%C4%85dzenia+-+Automatyka+przemys%C5%82owa&gclid=EAIaIQobChMI9rbd2Pe_6QIVVe7tCh33zwPQEAQYBSABEgIGTPD_BwE Zdjęcie otwartej skrzynki. No ale tutaj jest odwrotnie niż u mnie. N jest na górze a PE na dole. Tak mnie jeszcze zastanawia, czy linia idąca za bezpiecznikami falownika, a do domu/licznika powinna być podpięta do szyny PE od paneli i falownika? Edytowane 19 Maja 2020 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) BTW U moich rodziców już koniec, wczoraj poszły papiery do PGE. Tak, wiem, są różnice w kątach, ale tyle akurat jest dopuszczalne. Tzn. string 10 paneli po lewej ma różnicę 5 stopni i po prawej też 5 stopni. Peszel biegnie poziomo między prawym stringiem, tam będą dołożone śniegołapy żeby nie zerwało przewodów. Wiem też że panele blisko krawędzi, ale trzeba było uciekać od cienia. No i pewnie ojciec esteta jeszcze dotnie profile żeby mu nie sterczały tak mocno. Edytowane 19 Maja 2020 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 I jeszcze info dla chcących zakupić panele, Aid Solar ma panele SunEarth 325W w promo za 340 zł netto przy zakupie palety 31 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.05.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Mam instalację 7,5 kWp od ponad pół roku. Jestem zadowolony. Nagrałem film o tym jak się sprawuje - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Pierwszy z brzegu przykład gotowej skrzynki zabezpieczeń. https://allegro.pl/oferta/rozdzielnia-pv-dc-ac-1000v-fotowoltaika-1-string-9106118676?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemys%C5%82&ev_adgr=Przemys%C5%82+-+Maszyny+i+urz%C4%85dzenia+-+Automatyka+przemys%C5%82owa&gclid=EAIaIQobChMI9rbd2Pe_6QIVVe7tCh33zwPQEAQYBSABEgIGTPD_BwE Zdjęcie otwartej skrzynki. Tu jeszcze jedno. Ta skrzynka zdaje się nie jest poprawna, bo AC od DC powinno być odseparowane co najmniej na inną szynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucyk83 19.05.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich, wcześniej tylko czytałem wątki, ale teraz potrzebuje zasięgnąć waszej opinii. A więc do rzeczy, chodzi o instalację fotowoltaiczną, dostałem oferty z dwóch firm: Columbus oraz Edison ceny około 23 tyś. Moc DC 4.34, liczba paneli 14 szt. Na obecną chwilę zużycie energii wynosiło 3000kWhObie dają gwarancję od 12 do 15 lat na inwerter i 25 lat na panele.I teraz pytanie czy nie jest to zbyt duży koszt ? Czy jest sens płacić taka kwotę czy lepiej poszukać mniejszej nawet lokalnej firmy co możliwe że zrobi to w niższej kwocie, z tym że w tym wariancie mam obawy co do gwarancji, czy właśnie tą mniejsza firma będzie na rynku za te 5 czy 10 lat.Na co zwracać uwagę, jakie wybrać panele i inwerter? Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Niezależnie jaki sprzęt (nawet jeśli SolarEdge) 5.2 kzł/kWp wg mnie cena kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.05.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Tu jeszcze jedno. Ta skrzynka zdaje się nie jest poprawna, bo AC od DC powinno być odseparowane co najmniej na inną szynę. Może i tak. Ja chciałem pokazać jak wygląda SPD AC. Ja bym preferował oddzielne skrzynki AC i DC a wspólny element to tylko połączenie PE. Przyznam się, że nie widziałem takiego SPD jak Ty masz w skrzynce ale pewnie jeszcze wiele rzeczy nie widziałem. Może to jest rozwiązanie dedykowane do PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Może i tak. Ja chciałem pokazać jak wygląda SPD AC. Ja bym preferował oddzielne skrzynki AC i DC a wspólny element to tylko połączenie PE. Ta skrzynka z aległo ma nawet opis że jest do DC, sprzedawca wcisnął tam jeszcze AC żeby taniej było. W KENO dają większą skrzynię i na oddzielnej szynie i to jest dopuszczalne. Przyznam się, że nie widziałem takiego SPD jak Ty masz w skrzynce ale pewnie jeszcze wiele rzeczy nie widziałem. Może to jest rozwiązanie dedykowane do PV. Ja aż tak nie wnikałem, no ale po to są oznaczenia żeby się ich trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.05.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Niezależnie jaki sprzęt (nawet jeśli SolarEdge) 5.2 kzł/kWp wg mnie cena kosmos. Odnoszę wrażenie, że ceny wzrosły ostatnio. Zresztą to byłoby logiczne, bo euro poszło mocno do góry i popyt też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Odnoszę wrażenie, że ceny wzrosły ostatnio. Zresztą to byłoby logiczne, bo euro poszło mocno do góry i popyt też Zapomniałeś o koronawirusie. Po pierwsze ludzie pochowali kasę do kieszeni i przystopował rynek, po drugie hurtownie mają zatowarowanie jeszcze sprzed koronki za dolara 3,7. Nie bez przyczyny panele teraz latają za 1000-1100 zł netto /kWp gdy wcześniej chodziły powyżej 1200. Ja miałem ściągać sobie panele na paletach, ale się zwyczajnie nie opłacało teraz (pomijam że trzeba było czekać z miesiąc, albo i więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.05.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Zapomniałeś o koronawirusie. Po pierwsze ludzie pochowali kasę do kieszeni i przystopował rynek, po drugie hurtownie mają zatowarowanie jeszcze sprzed koronki za dolara 3,7. Nie bez przyczyny panele teraz latają za 1000-1100 zł netto /kWp gdy wcześniej chodziły powyżej 1200. Ja miałem ściągać sobie panele na paletach, ale się zwyczajnie nie opłacało teraz (pomijam że trzeba było czekać z miesiąc, albo i więcej). Z tego co widzę wśród sąsiadów i znajomych - kto miał zamiar zakładać fotowoltaikę, nie rezygnuje z tego z powodu koronawirusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Z tego co widzę wśród sąsiadów i znajomych - kto miał zamiar zakładać fotowoltaikę, nie rezygnuje z tego z powodu koronawirusa Bo mieli umowy pewnie podpisane i zadatki wpłacone. Ale reszta się wstrzymuje. Chociaż znajomy ma szwagra, co kredyt bierze na panele i będzie instalować, pomimo że jego branża bezpośrednio dotknięta koronką (restauracja). Ale fakty są takie, że ceny paneli w hurtowniach spadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts