Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teoretycznie o tyle samo powinieneś mieć mniejsze zużycie energii elektrycznej wg licznika.

Pisze teoretycznie, bo okazało się, że po wymianie licznika ja (wliczając to, co pokazuje licznik i autokonsumpcja) nagle zużywam ok 12% energii więcej i zamiast 3.4MWh zakończę rok ze zużyciem 3.8MWh

Teoretycznie o tyle samo powinieneś mieć mniejsze zużycie energii elektrycznej wg licznika.

Pisze teoretycznie, bo okazało się, że po wymianie licznika ja (wliczając to, co pokazuje licznik i autokonsumpcja) nagle zużywam ok 12% energii więcej i zamiast 3.4MWh zakończę rok ze zużyciem 3.8MWh

W moim przypadku jest odwrotnie. Zużywałem około 8kWh dziennie, po instalacji paneli i wymianie licznika w lipcu wyszło średnio 7,4kWh. Myślę, że falownik zaniża ilość produkowanej energii, nie sądze aby licznik przekłamywał na moja korzyść. ;-)

Edytowane przez daro.s
Od kiedy jest PV podłączona jest także grzałka do bojlera z termostatem. Średnie zużycie dzienne to było około 6/7kWh (przed PV), teraz wychodzi na 12/13 kWh.

I nawet by się zgadzało, na cwu dla 4-os. rodziny zużyjemy ok. 5 -8 kWh

U mnie chyba na razie jest inaczej.

Z faktury za okres 4,5 miesiąca wynika, że obecnie miesięcznie zużywam około 177kWh. Wcześniej było to około 220-230kWh. Oczywiście wybrany okres nie jest do końca reprezentatywny bo okres wiosenno-letni, do tego duża produkcja PV i całkiem sensowny procent autokonsumpcji rzędu 30%. Mimo to jest szansa, że moja mała instalacja pokryje całoroczne zużycie prądu i obędzie się tylko na rocznym rachunku za opłaty stałe w wysokości ok. 143 zł

U mnie chyba na razie jest inaczej.

Z faktury za okres 4,5 miesiąca wynika, że obecnie miesięcznie zużywam około 177kWh. Wcześniej było to około 220-230kWh. Oczywiście wybrany okres nie jest do końca reprezentatywny bo okres wiosenno-letni, do tego duża produkcja PV i całkiem sensowny procent autokonsumpcji rzędu 30%. Mimo to jest szansa, że moja mała instalacja pokryje całoroczne zużycie prądu i obędzie się tylko na rocznym rachunku za opłaty stałe w wysokości ok. 143 zł

U mnie wychodzi podobnie tzn 180 kwh/miesiąc z tego 20 kwh-I 70 kwh-II i 90 kwh auto konsumpcja , to jest z cwu, gotowaniem oraz klimatyzacją.

Witam,

mam szybkie pytanko do użytkowników Safara-jakie mieliście max temp inwertera ?

U mnie raz zauważyłem 63st przez 1,5h (01.08.br).A 60st miał przez 4h.To był piękny ,słoneczny dzionek.

Nic się nie dzieje , nie ma alarmów-chciałbym tylko wiedzieć czy to normalne...

Pzdr

Witam,

mam szybkie pytanko do użytkowników Safara-jakie mieliście max temp inwertera ?

U mnie raz zauważyłem 63st przez 1,5h (01.08.br).A 60st miał przez 4h.To był piękny ,słoneczny dzionek.

Nic się nie dzieje , nie ma alarmów-chciałbym tylko wiedzieć czy to normalne...

Pzdr

Sofar 10 kW, 64 st. wyłączył się ok.12 , widać podskok napięcia DC ale błąd nie był zapisany jako za wysoka temp. były jakieś 3 jako "Zdarzenia ID15-ID24 sa wewn. Usterkami falownika"

Po głębszej analizie wykresu i raportu nic oprócz tej temp nie znalazłem, falownik w szopie, zamocowany za wysoko (ponoć już obniżony, ja mam podgląd, nic się na razie nie pojawiło ale też wysokich temp. nie było

Mam też jeszcze 3 instalacje na podglądzie i przy jednej z falownikiem 5kW widziałem pow. 60 ale wyłaczeń i błędów nie ma, pozostałe trochę poniżej 60

fal.10.bład.tmp.jpg

Sofar 10 kW, 64 st. wyłączył się ok.12 , widać podskok napięcia DC ale błąd nie był zapisany jako za wysoka temp. były jakieś 3 jako "Zdarzenia ID15-ID24 sa wewn. Usterkami falownika"

Po głębszej analizie wykresu i raportu nic oprócz tej temp nie znalazłem, falownik w szopie, zamocowany za wysoko (ponoć już obniżony, ja mam podgląd, nic się na razie nie pojawiło ale też wysokich temp. nie było

Mam też jeszcze 3 instalacje na podglądzie i przy jednej z falownikiem 5kW widziałem pow. 60 ale wyłaczeń i błędów nie ma, pozostałe trochę poniżej 60

Dzięki za info.

Mój falownik też jest w szopie,natomiast alarmy pojawiały się tylko przy wyłączeniu zaniku energii.

Teraz mam 60st , ale patrzę na moc ...i dziwnie spadła...wprawdzie jest trochę chmur-muszę się temu przyglądnąć...

Cześć wszystkim chciałem się was poradzić bo jestem zainteresowany pv tylko mam obawy bo u mnie jest tylko możliwość zainstalowania paneli fotowoltaicznych na zachodniej połaci dachu 60 m dachu bez zacienień 40 stopni .Głównie wykorzystywałbym uzbierany prąd w okresach przejściowych do ogrzewania bufora a dale jdomu Stąd mój dylemat o opłacalności pv .Proszę o wasze porady

Mam ja licznik OTUS 3, kody mnie interesujące są następujące:

2.8.0 Energia czynna oddana A–, suma

2.8.1 Energia czynna oddana A–, 1-strefa

2.8.2 Energia czynna oddana A–, 2-strefa

1.8.0 Energia czynna pobrana A+, suma

1.8.1 Energia czynna pobrana A+, 1-strefa

1.8.2 Energia czynna pobrana A+, 2-strefa

Może mnie ktoś oświecić co pokazują kolejne kody np. 2.8.0.1?

liczniki.jpg

Cześć wszystkim chciałem się was poradzić bo jestem zainteresowany pv tylko mam obawy bo u mnie jest tylko możliwość zainstalowania paneli fotowoltaicznych na zachodniej połaci dachu 60 m dachu bez zacienień 40 stopni .Głównie wykorzystywałbym uzbierany prąd w okresach przejściowych do ogrzewania bufora a dale jdomu Stąd mój dylemat o opłacalności pv .Proszę o wasze porady

Ja mam zainstalowane na wschód i zachód ale jak się zorientowałem później, jest obojętne, na której stronie bym zainstalował wszystkie i tak dziennie wyprodukują tyle samo energii przy założeniu że podczas dnia nie zmienia się nasłonecznienie. Może się zdarzyć, że na przykład rano lub po południu jest większe zachmurzenie i wtedy instalacja wschód zachód może być korzystniejsza.

Tak więc instalacja zachód, wschód czy wschód zachód jest tak samo dobra.

Ja mam nachylenie dachu też 40*. Jak na razie nie mam rewelacyjnych osiągów bo zawsze skądś chmurzyska wychodzą i psują uzyski. Zachód też nie jest rewelacyjny bo 17.30 kończy mi się oświetlenie paneli bo zaczyna zasłaniać je dom sąsiada.

Mniejsze osiągi można zrekompensować większą ilością paneli i mocniejszym inwerterem. Cena inwerterów nie jest proporcjonalnie do mocy, więc nie powinno wyjść dużo drożej.

Może najpierw poczytaj trochę jak wykorzystać "zgromadzoną w ZE" energię po co Ci bufor.

Ja mam zainstalowane na wschód i zachód ale jak się zorientowałem później, jest obojętne, na której stronie bym zainstalował wszystkie i tak dziennie wyprodukują tyle samo energii przy założeniu że podczas dnia nie zmienia się nasłonecznienie.

A skąd takie wnioski? Na postawie analiz "swojej" instalacji?

Jaką masz dużą instalację wschód zachód i jakie masz uzyski i jakie to są straty w porównaniu południowej .Bufor mam dlateo ,zę mam piec zgazujący drewno.bufor ma 800l i grzałbym w okresach przejściowych prądem .W połowie mam grzałkę 7.5kw

Cześć wszystkim

A propos kierunku W;

Opole, Instalacja 9,92 kWp, 32 x 310 Qcell, Fronius 10,3, dach 25*, azymut 273* całość. Uruchomiona w grudniu 2019 w moim starym domu. Uzysk roczny do dziś 6220 kWh. Najwyższy w sezonie uzysk dzienny ca 65 kWh.

Jakoś to działa.

Pozdrawiam

Pratchawiec