Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Animus, daje na gruncie. Wystarczy mi być już pionierem, teraz niech się inni pomęczą.

Na gruncie musisz płacić podatek i oddzielnie ubezpieczyć.

A próbowałeś z czystej ciekawości zaprosić jakąś firmę do wyceny tego typu instalacji i wyliczenia uzysku na kopule?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A próbowałeś z czystej ciekawości zaprosić jakąś firmę do wyceny tego typu instalacji i wyliczenia uzysku na kopule?

Jaki podatek? Jakie oddzielne ubezpieczenie? Ubezpieczenie mam na dom i obejmuje ono także instalację fotowoltaiczną na gruncie.

Podatek? Piszesz o większym VAT? Nie ma już rozróżnienia czy grunt czy dach.

Jaki podatek? Jakie oddzielne ubezpieczenie? Ubezpieczenie mam na dom i obejmuje ono także instalację fotowoltaiczną na gruncie.

Podatek? Piszesz o większym VAT? Nie ma już rozróżnienia czy grunt czy dach.

Co do VAT to zgoda, lecz z ubezpieczeniem to sprawdź . Do domu jak najbardziej podlegają urządzenia lecz stale przymocowane do budynku. PV na gruncie to osobna budowla tak jak garaż .

Ja mam tak, że ubezpieczenie szkodowe obejmuje też instalację na gruncie. Dopłata (dość symboliczna, 20 czy 30 zł) jest za ubezpieczenie kradzieżowe do tej instalacji
Co do VAT to zgoda, lecz z ubezpieczeniem to sprawdź . Do domu jak najbardziej podlegają urządzenia lecz stale przymocowane do budynku. PV na gruncie to osobna budowla tak jak garaż .

Widzę, że posiadasz inwerter SMA. Jak odczytujesz z niego dane? przez apkę?

Ty to w ogóle czytasz posty? Przecież podał ci ceny i to kilku zestawów. Brak słów

Nie wiem czy słów ale kultury na pewno. I czytania ze zrozumieniem, nie pisze do ciebie więc się ode mnie odczep.

Był pomysł aby mocować balastowo obciążnikami na dachu płaskim. Nawet by się to mogło udać, ale cały płaski dach miałbym zawalony i nie do użytku. A działka jest obok. .

Koledzy, jutro będę dzwonił do PZU czy gdziekolwiek w zasadzie coby ubezpieczyć dom i naszą instalację na gruncie. Pewnie jutro się wszystkiego dowiem o warunkach ubezpieczenia instalacji PV jednak może już was podpytam. Konstrukcję wyspawałem sam i zachodzę w głowę czy ubezpieczą mi taką instalację bo konstrukcja nie ma żadnych atestów itp a w razie gdyby nie daj Boże mi ją wiatr porwał to chyba nici z odszkodowania gdy nie ma atestów na konstrukcję?
Koledzy, jutro będę dzwonił do PZU czy gdziekolwiek w zasadzie coby ubezpieczyć dom i naszą instalację na gruncie. Pewnie jutro się wszystkiego dowiem o warunkach ubezpieczenia instalacji PV jednak może już was podpytam. Konstrukcję wyspawałem sam i zachodzę w głowę czy ubezpieczą mi taką instalację bo konstrukcja nie ma żadnych atestów itp a w razie gdyby nie daj Boże mi ją wiatr porwał to chyba nici z odszkodowania gdy nie ma atestów na konstrukcję?

Mi ubezpieczyli (od wszystkich ryzyk) bez problemu, podałem wartość szacunkową :

PV 45 000pln

wiata 10 000pln

szopka 25 000pln

Razem 80 000pln za 380 pln w Compensie

Nie wiem czy słów ale kultury na pewno. I czytania ze zrozumieniem, nie pisze do ciebie więc się ode mnie odczep.

Właśnie .Czytania ze zrozumieniem. Tak zrozumiałeś post kolegi który podał ceny kilku zestawów a ty 2 posty niżej pytasz ile to kosztuje. Zresztą prawie wszystkie twoje posty to pytanie o cenę. Co do kultury-co jest złego w tym że zwróciłem uwagę że czytasz i nic z tego nie wiesz. Dwóch postów wyżej nie potrafisz zapamiętać.

Mi ubezpieczyli (od wszystkich ryzyk) bez problemu, podałem wartość szacunkową :

PV 45 000pln

wiata 10 000pln

szopka 25 000pln

Razem 80 000pln za 380 pln w Compensie

Dzięki bracie!

Był pomysł aby mocować balastowo obciążnikami na dachu płaskim. Nawet by się to mogło udać, ale cały płaski dach miałbym zawalony i nie do użytku. A działka jest obok. .

A gdyby przerzucić ruszt wsparty na obu kopułach i na nim zamontować panele, jak są ukierunkowane względem stron świata?

Albo tak i słup wstawiać w łączniku.

8f9ad405468410b34314e3026f3d01e0.jpg

Potrzebuje informacji jak porządnie ustawić panele na gruncie . Nie chodzi mi o sama konstrukcje ale raczej w jakiej odległości od budynku bo to jednak teren zabudowany jest. Słońce w różnych porach roku jest na rożnej wysokości.

Co prawda instalator mówi aby się tylko skupić na przedziale od marca do października a reszta sobie głowy nie zawracać bo nie warto.

Wiec chodzi o takie ustawienie aby było minimalne zacienienie. Jak to zbadać, Pomijam zbudowanie makiety i siedzenie cały rok przy niej z notatnikiem :)

Potrzebuje informacji jak porządnie ustawić panele na gruncie . Nie chodzi mi o sama konstrukcje ale raczej w jakiej odległości od budynku bo to jednak teren zabudowany jest. Słońce w różnych porach roku jest na rożnej wysokości.

Co prawda instalator mówi aby się tylko skupić na przedziale od marca do października a reszta sobie głowy nie zawracać bo nie warto.

Wiec chodzi o takie ustawienie aby było minimalne zacienienie. Jak to zbadać, Pomijam zbudowanie makiety i siedzenie cały rok przy niej z notatnikiem :)

Własne obserwacje, nikt od Ciebie nie będzie wiedział jak nasłoneczniona jest twoja działka i dom. Jeżeli możesz to najlepiej jest ukierunkować PV na południe co do kąta to niekoniecznie 30 st , dlatego że np instalacje pionowe maja niezłe uzyski od października do lutego w porównaniu z innymi instalacjami dodatkowo nie przegrzewają się w lecie przy nich można mieć wbrew pozorom lepszą auto konsumpcję.

Z kątem nie ma żadnego problemu , z kierunkiem na południe także. Wszystko będzie podręcznikowo.

Chodzi jednak o to żeby tak zamocować instalację aby nie byto zacienienia. Działka 1200m2 to chyba się da. W końcu 40x30m.