gawel 15.10.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Na twoim miejscu zainwestowałbym w instalację za 10 tys ile kwp wyjdzie tyle będzie bo będzie cię ona kosztowała po dotacji i odliczeniu 4150 zł czyli zwróci ci się za2 lata. Ot tak jakbyś zapłacił za prąd za 2 lata z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.10.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Gaweł nie bardzo rozumiem z tym klimatyzatorem, że nie chcę ? Jeżeli tak, to nie chodzi tu o kwestię ekonomiczną tylko, że tak powiem samopoczucia, źle sią z żoną czujemy w miejscu cały czas klimatyzowanym, ale to już inna sprawa.Tak te 30zł to z opłatami stałymi. Co do drogiego prądu, mam zwykłą taryfę g11, kiedyś myślałem o zmianie ale nie wiem na jaką. Prąd mam w PGE. Ogólnie w domu jesteśmy od 14 do 8 rano, ale nie zwracamy uwagi aby o jakiejś szczególnej porze nastawiać pranie czy zmywarkę. Dodam, że mamy indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.10.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Na twoim miejscu zainwestowałbym w instalację za 10 tys ile kwp wyjdzie tyle będzie bo będzie cię ona kosztowała po dotacji i odliczeniu 4150 zł czyli zwróci ci się za2 lata. Ot tak jakbyś zapłacił za prąd za 2 lata z góry. za 10 tyś zł to pewnie z 2kWp ? to przy moim ustawieniu domu i dachu chyba będzie cały guzik i nie zwróci się na pewno 2 lata. Ale może to jakieś wyjście aby nie dużą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.10.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Gaweł nie bardzo rozumiem z tym klimatyzatorem, że nie chcę ? Jeżeli tak, to nie chodzi tu o kwestię ekonomiczną tylko, że tak powiem samopoczucia, źle sią z żoną czujemy w miejscu cały czas klimatyzowanym, ale to już inna sprawa. Tak te 30zł to z opłatami stałymi. Co do drogiego prądu, mam zwykłą taryfę g11, kiedyś myślałem o zmianie ale nie wiem na jaką. Prąd mam w PGE. Ogólnie w domu jesteśmy od 14 do 8 rano, ale nie zwracamy uwagi aby o jakiejś szczególnej porze nastawiać pranie czy zmywarkę. Dodam, że mamy indukcję. Ja też mam PGE i ogrzewanie działa cały czas ale w taryfie g12w masz 104 dni wekendowe i ok 8 dni światecznych tylko w II strefie i to robi wynik nie dni powszednie, jakoś zawsze w święta i wekendy więcej się z prądu korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.10.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Ja też mam PGE i ogrzewanie działa cały czas ale w taryfie g12w masz 104 dni wekendowe i ok 8 dni światecznych tylko w II strefie i to robi wynik nie dni powszednie, jakoś zawsze w święta i wekendy więcej się z prądu korzysta. Mówisz aby przejść na g12w? Może jeszcze by spadły koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.10.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 za 10 tyś zł to pewnie z 2kWp ? to przy moim ustawieniu domu i dachu chyba będzie cały guzik Wszystko zależy na ile się dasz skroić, potrzebujesz na teraz ze 3,5kWp, mając duży dach można by więcej wytwarzać energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 15.10.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Przy 3 KW na rok ja bym niczego nie zakładał bo to raptem 2 zł za prąd za cały rok Przecież takie małe instalacje najbardziej się opłaca zamontować, bo mój prąd i pit pokryją ponad połowę inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.10.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Przecież takie małe instalacje najbardziej się opłaca zamontować, bo mój prąd i pit pokryją ponad połowę inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 15.10.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Przecież takie małe instalacje najbardziej się opłaca zamontować, bo mój prąd i pit pokryją ponad połowę inwestycji. Przecież on żartuje, 3kW, no widział 3kWh i stąd 2 PLN na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.10.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Witam. Przez myśl mi przechodzą panele . [ATTACH=CONFIG]449133[/ATTACH] po pierwsze jesli chcesz panele to ustaw je po jednej stronie komina od południowej strony (moze byc wschód zachód - roznica w uzysku pomijalna bo zakaldam ze zuzyjesz wiecej samokonsupcji). Po drugie nie napisales jaki masz dach - blachodachowka, ceramika , czy pelne deskowanie itp.. Moim zdaniem i tak nic nie zobaczysz , musiałoby nieźle się lać aby wylazło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.10.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Mam za mała wiedze żeby ci radzić. Zainstaluj sobie na smartphonie aplikację LunaSolCal to trochę ci się rozjaśni podejrzysz warunki jakie masz koło chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.10.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Co do drogiego prądu, mam zwykłą taryfę g11, kiedyś myślałem o zmianie ale nie wiem na jaką. Prąd mam w PGE. Ogólnie w domu jesteśmy od 14 do 8 rano, ale nie zwracamy uwagi aby o jakiejś szczególnej porze nastawiać pranie czy zmywarkę. Dodam, że mamy indukcję. W Twoim przypadku nie opłaca sie brać taryfy G12. Jak chcesz być niewolnikiem w swoim domu uzależnionym od II taryfy to możesz się zamęczać i czekać na godziny w II taryfie bo prąd tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.10.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Co do drogiego prądu, mam zwykłą taryfę g11, kiedyś myślałem o zmianie ale nie wiem na jaką. Prąd mam w PGE. Ogólnie w domu jesteśmy od 14 do 8 rano, ale nie zwracamy uwagi aby o jakiejś szczególnej porze nastawiać pranie czy zmywarkę. Dodam, że mamy indukcję. G12W prawie zawsze się opłaca i to bez pilnowania czegokolwiek. Jeszcze w mieszkaniu mieliśmy G11 ale inteligentny licznik prądu co miał dane z każdej godziny i kilkoma kliknięciami można było sprawdzić co by było gdyby poprzedni rok było G12W zamiast G11. Okazało się że zapłaciłbym mniej. A niczego nie pilnowaliśmy, nie było nas w domu od 7 do 16, w weekendy też często wyjeżdżaliśmy. Nasze używanie prądu było lekko any-G12W a i tak wyszło taniej. Teraz w domu wziąłem G12W i nie dostosowuje życia do prądu. W okresie jesiennym nawet puszczam pompę ciepła w dzień a wyłączam na noc. Po blisko roku sprawdziłem i w G11 zapłaciłbym więcej. Znowu żyjąc any-G12W wyszło że jest taniej niż G11. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 15.10.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Do mocy paneli 7.26 kWp lepszy będzie Sofar 6.6 czy 8.8? Ten 6.6 wyciąga do 7200 W czyli trochę na styk ten 8.8 ciągnie do 9600 więc niedociążony. Instalacja na południe bez zacienień. Załączenie DC od 180 V w obu modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 15.10.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Ten 6.6 po AC przepuści 6,0 kW i nie wyciąga do 7200 W tylko tyle w modułach producent rekomenduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 16.10.2020 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Ten 6.6 po AC przepuści 6,0 kW i nie wyciąga do 7200 W tylko tyle w modułach producent rekomenduje Czyli, żeby nie stracić ani miliwata produkcji w szczytowych miesiącach lepiej się sprawdzi 8.8? Różnica w cenie nie jest duża, czy są jakieś przeciwwskazania do użycia mocniejszego inwertera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.10.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) Teraz w domu wziąłem G12W i nie dostosowuje życia do prądu. W okresie jesiennym nawet puszczam pompę ciepła w dzień a wyłączam na noc. Po blisko roku sprawdziłem i w G11 zapłaciłbym więcej. Znowu żyjąc any-G12W wyszło że jest taniej niż G11. Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II a Ty używasz I- szej do grzania i nie pilnujesz godzin i płacisz mniej aniżeli w G11 to normalnie cud. Edytowane 16 Października 2020 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.10.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II a Ty używasz I- szej do grzania i nie pilnujesz godzin i płacisz mniej aniżeli w G11 to normalnie cud. To nie cud, to matematyka. No ale nie od dziś wiadomo, że wielu ma z tym problem... Mam takie samo zdanie jak giman. I takie same doświadczenia z tarygą G12w. Bo piszemy o taryfie G12w a nie G12. Roznica między nimi jest dosyć istotna... U mnie tylko zmywarka jest z opóźnionym startem, reszta wg potrzeb. I wychodzi całościowe zużycie w okolicy 70% w T2. Co daje niecałe 30% oszczędności w porównaniu do G11...normalnie cud... Edytowane 16 Października 2020 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.10.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 To nie cud, to matematyka. No ale nie od dziś wiadomo, że wielu ma z tym problem... Mam takie samo zdanie jak giman. I takie same doświadczenia z tarygą G12w. Bo piszemy o taryfie G12w a nie G12. Roznica między nimi jest dosyć istotna... U mnie tylko zmywarka jest z opóźnionym startem, reszta wg potrzeb. I wychodzi całościowe zużycie w okolicy 70% w T2. Co daje niecałe 30% oszczędności w porównaniu do G11...normalnie cud... Potwierdzam u mnie identycznie to wychodzi, z ostatniej faktury miałem średnia cenę zakupu 1 kwh 49 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 16.10.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 U mnie już od trzech lat jest G12w i bez spiny mam proporcje 60%tania/40%droga, a jak bym przypilnował towarzystwo, to proporcje jeszcze by się zmieniły na korzyść taniej. Ale mnie takie proporcje satysfakcjonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts