Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki sens ma publikowanie linku aby którego przeczytać musisz zapłacić? To twój portal jeśli tak można zarabiać na reklamie, a nie mam płacić za dostęp do kiepskiego materiału wyssanego z palca.
ostatnie dni kilka razy wyskoczył mi bład za wysokiego napięcia - ma sens to zgłaszać i żadać montażu urządzenia pomiarowego? Czy poczekać kilka dni - i jak się skończy ta ekstremalna pogoda i ustaną alerty, to olać sprawe?
ostatnie dni kilka razy wyskoczył mi bład za wysokiego napięcia - ma sens to zgłaszać i żadać montażu urządzenia pomiarowego? Czy poczekać kilka dni - i jak się skończy ta ekstremalna pogoda i ustaną alerty, to olać sprawe?

Jak gęsto i ile masz w pobliżu instalacji PV?

Jak gęsto i ile masz w pobliżu instalacji PV?

właśnie problem w tym, że żadnych nie widzę w najbliższym sąsiedztwie. Co wcale nie oznacza że gdzieś coś ostatnio nie przybyło - niektóre domy są bardzo pochowane w bocznych uliczkach, można przechodzić niedaleko i nie wiedzieć, że tam jakieś domy są. Nie jestem też pewny, czy wszystkie domy w okolicy podpięte są do tego transformatora.

Podwyższone napięcie widzę tylko na 1 fazie. Problem na pewno nie ode mnie - mam 3F. W poprzednich latach problemu nie było. Poczekam na kolejne słoneczne dni i zobaczę czy problem będzie się powtarzać...

DODAŁEM:

Co ciekawe - właśnie przed chwilą miałem alarm niskiego na pięcia na innej fazie....

aktualnie (praktycznie bez słońca - generuje aktualnie 70W i 140W) na 1 fazie mam 242,3V, na 2 - 220,6V, i na 3 - 201V

na 2 falowniku mam odpowiednio 1 - 246,9V 2-200,6V i 3 - 220,3V

Edytowane przez JTKirk
DODAŁEM
właśnie problem w tym, że żadnych nie widzę w najbliższym sąsiedztwie. Co wcale nie oznacza że gdzieś coś ostatnio nie przybyło - niektóre domy są bardzo pochowane w bocznych uliczkach, można przechodzić niedaleko i nie wiedzieć, że tam jakieś domy są. Nie jestem też pewny, czy wszystkie domy w okolicy podpięte są do tego transformatora.

Podwyższone napięcie widzę tylko na 1 fazie. Problem na pewno nie ode mnie - mam 3F. W poprzednich latach problemu nie było. Poczekam na kolejne słoneczne dni i zobaczę czy problem będzie się powtarzać...

DODAŁEM:

Co ciekawe - właśnie przed chwilą miałem alarm niskiego na pięcia na innej fazie....

aktualnie (praktycznie bez słońca - generuje aktualnie 70W i 140W) na 1 fazie mam 242,3V, na 2 - 220,6V, i na 3 - 201V

Coś Panie nie teges. Sprawdź połączenia w swojej skrzynce bezpiecznikowej może się poluzował zacisk. A jeszcze lepiej obciąż wszystkie fazy , p[odejdź do skrzynki i posłuchaj czy czasem nie słychać << BRZĘCZENIA << Ja tak miałem na wiosnę -----Były poluzowane przewody. Dla pewności wyłącz wszystkie bezpieczniki i dokręcaj przewody na wszystkich fazach.

Coś Panie nie teges. Sprawdź połączenia w swojej skrzynce bezpiecznikowej może się poluzował zacisk. A jeszcze lepiej obciąż wszystkie fazy , p[odejdź do skrzynki i posłuchaj czy czasem nie słychać << BRZĘCZENIA << Ja tak miałem na wiosnę -----Były poluzowane przewody. Dla pewności wyłącz wszystkie bezpieczniki i dokręcaj przewody na wszystkich fazach.

Nie zauważyłem żadnego brzęczenia przez ostatatnie dni,a byłem w pomieszczeniu kilka razy

patrzę teraz regularnie na napięcia i teraz mam

245,5 224,6 i 213,6 i 251,4 213 223,5

Nie zauważyłem żadnego brzęczenia przez ostatatnie dni,a byłem w pomieszczeniu kilka razy

patrzę teraz regularnie na napięcia i teraz mam

245,5 224,6 i 213,6 i 251,4 213 223,5

Dokręcałeś przewody?

Zrób to i wtedy zobaczysz jakie będą napięcia. Prorokiem nie jestem ale na 99% to u ciebie. Przejdź się do sąsiada i zmierz u niego bo jak u ciebie za niskie to i on będzie miał takie samo

Dokręcałeś przewody?

Zrób to i wtedy zobaczysz jakie będą napięcia. Prorokiem nie jestem ale na 99% to u ciebie. Przejdź się do sąsiada i zmierz u niego bo jak u ciebie za niskie to i on będzie miał takie samo

dzięki za rady - jak zrobię pomiary u sąsiada który jest zasilany z tej samej linii co ja, to dam znać :)

To coś jest nie tak z ustawieniem napięcia na poszczególnych fazach.

Sprawdź jeszcze napięcia wieczorem po zachodzie słońca.

Ja obstawiam 1 lub więcej instalacji PV 1F podpięte właśnie do tej fazy....Ale coś czuję, że jednak tę reklamację złożę...

Teraz już praktycznie nie ma słońca...a napięcia bardzo podobne

Sprawdź napięcia między fazowe. Jeśli trójkąt napięć się robi mocno niesymetryczny, to będziesz miał problemy z urządzeniami trójfazowymi.

To wygląda jak brak/słaby przewód neutralny, dawniej brak prawidłowego "zera". Lata od jednej fazy do drugiej . Jeśli przy zabezpieczeniu głównym masz takie napiecia i co gorsze u sąsiada jest podobnie, to jak najszybciej to zgłaszaj, bo przy "dobrych wiatrach" telewizor może dostać tak z 300V.

Swoją drogą sąsiad chyba nie pomierzył dobrze tych napięć, albo problem leży w twojej instalacji.

Co sądzicie o panelach bruk bet pem.ws 375 ?

To klasa premium ?

Mają podobne parametry do winaico 375w.

Które z tych dwóch będą lepszym wyborem ?

Wszystko zależy od ceny.

Co sądzicie o panelach bruk bet pem.ws 375 ?

To klasa premium ?

Mają podobne parametry do winaico 375w.

Które z tych dwóch będą lepszym wyborem ?

Od Bruk-betu brałem kostkę na taras i podjazdy, żadnych zastrzeżen po prawie 9 latach ;)

Ale PV nie tylko od nich ale i od Mercedesa bym nie wziął ;)

Od Bruk-betu brałem kostkę na taras i podjazdy, żadnych zastrzeżen po prawie 9 latach ;)

Ale PV nie tylko od nich ale i od Mercedesa bym nie wziął ;)

A ja bym wziął od Hyundai :)