PaRa 13.01.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Ile się teraz czeka na nową umowę w PGE ? Licznik wymieniony 10 grudnia 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.01.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Złożyłeś wniosek i dokumenty to się nie martw. Licznik mi wymienili 1 czerwca a umowa dotarła jak dobrze pamiętam w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 14.01.2022 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Jak długo masz już PV i nasz taryfę G11, czy G12? Instalacje foto mam półtora roku taryfa G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 14.01.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Instalacje foto mam półtora roku taryfa G11 Ja mam rok i dwa miesiące i taryfę G12w. Przy całkowitym pokryciu zapotrzebowania z PV faktura jest około 65 zł na dwa miesiące. A ile wychodzi u ciebie przy G11, jak można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.01.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 PV mam ponad 6 lat zawsze z taryfą G11:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 14.01.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Złożyłeś wniosek i dokumenty to się nie martw. Licznik mi wymienili 1 czerwca a umowa dotarła jak dobrze pamiętam w sierpniu. Nie martwię się, tylko jak przyjdzie umowa to nie będę musiał zaliczek płacić, mam rozliczenie co 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Licznik wymienili Ci 10 grudnia więc dostaniesz najpierw FV do 10 grudnia (rozliczenie końcowe) i następną jak masz półroczne za okres od 10 do 31 grudnia już dwukierunkową. Tą pierwszą powinieneś dostać na dniach a następną na początku lutego. W PGE mają wolne drukarki i dlatego to trwa z reguły dobry miesiąc;) P.S. Psioczyłem na czas wystawiania FV a tu bum. O 19,30 mail z fakturą. Edytowane 14 Stycznia 2022 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.01.2022 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Na słowo "licznik" mam alergię.. U mnie ciągle nie wymieniony a ebok enei odpowiedzi nie dał, tylko skierował na nr telefonu w którym melodyjki lecą...lecą...lecą. Wytrzymałem raz 94 min i ni hu hu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.01.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Wasze "wiaty" pv jakoś "uszczelniacie"?Czy tylko moduł do modułu, a między leje się woda?Jutro zaczynam przykręcać moduły pv do już gotowego stelaża na gruncie.Stąd pytanie.Trwa to u mnie. Trochę innej roboty, a termin przedłużono o 3 miesiące, więc olałem sprawę z czasem gotowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 15.01.2022 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Czekając na termin montażu przeglądam youtube i trafiłem na informacje, że aby falownik był w stanie wysyłać energię poza licznik to musi od podbić napięcie o +5V względem obecnego w sieci. Na teraz obserwuję wskazania napięcia na 3 fazach mojego licznika APATOR3 i wygląda to następująco: max napięcie na 3 fazie w piękny chłodny i mega słoneczny dzień tak jak dziś dochodzi do 246,5V- na pozostałych fazach do max 243V. Czy wedle Was w takich warunkach instalacja fotowoltaiczna 3 fazowa będzie produkowac i wysyłać nadmiar w sieć? Niestety mam po sąsiedzku kilka instalacji i z tego też powodu obserwuję napięcie na sieci. Oczywiście jesli pojawiać się będa napięcia w sieci powyżej 253V polecane jest wzywanie pogotowia energetycznego, aż do chwili gdy obniżą napięcie. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 15.01.2022 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Czy wedle Was w takich warunkach instalacja fotowoltaiczna 3 fazowa będzie produkowac i wysyłać nadmiar w sieć? Jeśli montujesz przez firmę to powinni Ci zmierzyć IPZ i będziesz wiedział na co mniej więcej jesteś wstanie sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 15.01.2022 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Jak pisałem wcześniej u mnie plany bez szaleństw: panele 3,75kWp na falowniku 3 fazowym FoxESS T3 o mocy nominalnej AC 3000W, a max AC-3300W.. Tyle to powinno dać radę ale nim firme wpuszczę chcę poznać praktyczne informacje, bo firma jak firma najchętniej to zamontuje tyle na ile ktoś ma kasy i przy napięciu 251V na stałe bo kasa się liczy. Często wynik impedancji pętli zwarcia to "wisz panie bedzie działać" albo "bedziesz pan zadowolony". Zaufanie firmie to jedno, a wiedza własna(choćby z forum) to drugie, bo przynajmniej nie wcisną ciemnoty.Z tego też powodu pytam tu bardziej rozeznanych i obserwuję napięcia w sieci na poszczególnych fazach wskazywanych przez licznik operatora. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 15.01.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) U mnie napięcia też wysokie podobnie jak u Ciebie.Po kilku dniach od złożenia wniosku wczoraj wymienili licznik.Dziś rano odpaliłem, słonko świeciło cały dzień.Między godz.10 a 14 ok falownik zaliczył około 12 wyłączeń (wys.napięcie) wykres produkcji wygląda jak przekrój poprzeczny jeża:j.Mimo to utłukło 21 kw.PV 9.96kw Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Kolo..9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpel 15.01.2022 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 U mnie napięcia też wysokie podobnie jak u Ciebie.Po kilku dniach od złożenia wniosku wczoraj wymienili licznik.Dziś rano odpaliłem, słonko świeciło cały dzień.Między godz.10 a 14 ok falownik zaliczył około 12 wyłączeń (wys.napięcie) wykres produkcji wygląda jak przekrój poprzeczny jeża:j.Mimo to utłukło 21 kw. PV 9.96kw Będziesz zgłaszał wysokie napięcie i wnioskował i obniżenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 15.01.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Tak.Może obniżą.Teraz jest po 240v co najmniej na wszystkich fazach.Mieszkam na końcu nitki to teoretycznie mam najniższe ,wiec jest pole manewru.tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstat 15.01.2022 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Mam falownik SMA 4. jakie hasło trzeba wpisać jako instalator bo hasło z sunny portal nie wchodzi ? Edytowane 15 Stycznia 2022 przez amstat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 15.01.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Dzwoń, dokumentuj, pisz zgłoszenia, a w ostateczności jak podskoczy ponad 252V(cuda z falownikiem będą) dzwoń na ich pogotowie to sie ktoś tam ogarnie w końcu. Ja czekam na montaz i jak cos to zgłoszenie za zgłoszeniem i ewentualnie telefony na pogotowie energetyczne i niech kombinują. Ponoć same prośby nieskutkują. Jakie miałeś przed montażem napięcia w ładny dzień w okolicach godzin max nasłonecznienie gdy były ładne dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małkociniak 15.01.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Obudziłem się z ręką w nocniku, chciałbym zamontować instalację PV, znalazłem taką ofertę na OLX, PSB Energy, chyba wiarygodna firma ?Panele Jinko JKM 385M-6RL3-B FULL BLACK - całe czarne-gwarancja mechaniczna 12 lat-gwarancja na uzysk paneli 25 lat(przez ten okres wydajność nie spadnie poniżej 84,80%) Inwerter FoxESS FOX-gwarancja mechaniczna 12 lat-dział gwarancyjny w Polsce-dedykowana aplikacja w języku polskim Konstrukcja montażowa marki Corab Zabezpieczenia AC + DC marki Citel Zabezpieczenie PPOŻ automatyczne FoxESS oraz dokumentacja, I tu moje pytanie czy podzespoły które są w ofercie to jest to co kupilibyście na swój dach ? Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Małkociniak poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 15.01.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Od około 2 miesięcy mierze w dni słoneczne około południa to tak 250v +-2v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.01.2022 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Obudziłem się z ręką w nocniku, chciałbym zamontować instalację PV, znalazłem taką ofertę na OLX, PSB Energy, chyba wiarygodna firma ? Panele Jinko JKM 385M-6RL3-B FULL BLACK - całe czarne -gwarancja mechaniczna 12 lat -gwarancja na uzysk paneli 25 lat (przez ten okres wydajność nie spadnie poniżej 84,80%) Inwerter FoxESS FOX -gwarancja mechaniczna 12 lat -dział gwarancyjny w Polsce -dedykowana aplikacja w języku polskim Konstrukcja montażowa marki Corab Zabezpieczenia AC + DC marki Citel Zabezpieczenie PPOŻ automatyczne FoxESS oraz dokumentacja, I tu moje pytanie czy podzespoły które są w ofercie to jest to co kupilibyście na swój dach ? Godne uwagi, jeśli w dobrej cenie to brać i montować by zdążyć przed "zachodem Słońca" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts