Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nawet i zadowolony jestem że nie wydałem 30 czy tam 40 tys na panele ,doszedłem do wniosku że te 3 czy 4 stówy miesięcznie więcej zapłacę miesięcznie za prąd odkąd zmieniłem ekogroszek na pompę da się spokojnie przełknąć .

Jeśli ktoś nie miał kasy na PV - to rozumiem. Zadłużanie się na siłę nie jest mądre. Ale jak ktoś miał kasę, a nie zainstalował PV, to powiem szczerze - nie ogarniam. Toć to podstawy finansów/matematyki są. Kasę za prąd tak czy inaczej trzeba wyłożyć na stół. Czy to będzie kasa tu i teraz (i po znanym koszcie), czy też rozłożona na 7-10 lat (po koszcie cholera wie jakim) - nie ma znaczenia. Te pieniądze i tak i tak wyjdą z portfela. Z tą różnicą, że z upływem lat jest duża szansa (pewności nigdy nie ma), że za energię będziemy płacić coraz więcej. Mając gwarancję na falownik te 10-12-15-20 czy nawet 25 lat (tak, wiem, w standardzie mamy przeważnie 10-12 lat) oznacza to, że w najgorszym przypadku, jak falownik padnie od razu po gwarancji, to wyjdziemy na lekkim plusie. Nawet jak padnie, to znowu mamy wybór - możemy spróbować naprawić stary, kupić używany albo nowy i instalacja będzie nadal pracować.

Wszystko się sprowadza do tego, że jest różnica między wyłożeniem kasy na ogrodzenie, kostkę czy dom ogólnie, a PV. Niestety takich rzeczy nie uczą w szkole czy na studiach (nawet na kierunkach okołofinansowych). Wszędzie jest kult pieniądza, tylko nikt nie uczy, jak mądrze wydawać i inwestować. Konsumpcjonizm rządzi. A potem widzę ludzi z zarobkami 10-15 kpln, którzy żyją od pierwszego do pierwszego i wieku 35-40 lat mają hipotekę na 600 kpln (do spłacenia 1 mln czy więcej) i samochodem na kredyt/w leasingu i 5 kpln oszczędności. What could possibly go wrong?

jak.jpg

I tak, wiem o problemach z wysokim napięciem, że nikt nie ma szklanej kuli, etc. Ciekawe, że zdarzały mi się dyskusje o tym że inwestycja w PV jest bezsęsu :D z osobami, które brały kredyt hipoteczny na 30 lat na kilkaset tysięcy, a które teraz są zaskoczone wzrostem raty z np. 1,6 kpln na 2,6 kpln. No kto by się spodziewał... Nie tak przecież miało być, doradca mówił co innego. :rotfl:

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ktoś wspominał że materiały do budowy instalacji fotowoliaicznych będą tanieć, po granicznej dacie prosumenta, chyba to się nie spełni.

:lol2:

Edytowane przez animuss

Szanowny Kolego(jeśli mogę tak bezpośrednio) jest dedykowany temat w kwestii uzysków https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350482-Uzysk-z-PV/page256 i dziś/na dniach pojawią się w nim wpisy uzysków z bieżącego miesiąca(ja również wpiszę w nim takie dane).

Na szybko, bo jeszcze produkcja trwa:

Produkcja za kwiecień 2022 z inst.3,95kW:407,8kWh-autokonsumpcja 26,92%.

Szanowny Kolego(jeśli mogę tak bezpośrednio) jest dedykowany temat w kwestii uzysków https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350482-Uzysk-z-PV/page256 i dziś/na dniach pojawią się w nim wpisy uzysków z bieżącego miesiąca(ja również wpiszę w nim takie dane).

Dzięki, będę śledził ten wątek.

Edytowane przez animuss
Ktoś wspominał że materiały do budowy instalacji fotowoliaicznych będą tanieć, po granicznej dacie prosumenta, chyba to się nie spełni.

Że co? To nie Polska dyktuje światowe ceny falowników i paneli? To się nie godzi.

Przynajmniej będą 4 tysie dotacji na waciki.

Edytowane przez marvinetal

Taka szybka wrzutka zupełnie odbiegająca od tematu.

Panowie Wy nadal nie rozumiecie... Wojna zacznie się 9 maja, bo puki co była "operacja wojskowa". Rozumienie "wojna" to przymusowy pobór poborowych... i nie chce być złą wróżbą ale wspomnicie moje słowa.

Mieli Kijów zdobyć w 3 dni a męczą się już 66 dni, przykro mi że to mówię jednak uważam że Ukraina wygra honorowa jednak przegra strategicznie/terytorialnie - nie życzę jej tego

czekajcie spokojnie do 9 maja wtedy zacznie się jazda. I to nie będzie inflacja 12%... Oooo nie!

U mnie uzysk w kwietniu 2022r z instalacji 5,28kWp na południe to 807 kWh.

Ceny montażu spadną a nie ceny materiałów. Jednak ceny robocizny były tak absurdalne na poczatku tego roku że po prostu było to aż niesmaczne. Bywalo że montaż paneli która firma robiła w 1 lub połotora dnia kosztował 15tyś, a same panele i falownik niewiele więcej....

Od początku kwietnia firmy od PV montują już tylko ze zleceń sprzed 1 kwietnia. Pratycznie nie ma żadnych nowych zleceń z wyjatkiem rozbudów już istniejących instalacji plus pojedyncze od instytucji i organizacji. Jesli przepisy sie nie zmienią to do konca roku firmy ktore zajmowały sie tylko PV znikną z rynku lub sie przebranżowią. Była to kura znosząca złote jajka ale chwilowo zabrano jej grzędę.

Ceny montażu spadną a nie ceny materiałów. Jednak ceny robocizny były tak absurdalne na poczatku tego roku że po prostu było to aż niesmaczne. Bywalo że montaż paneli która firma robiła w 1 lub połotora dnia kosztował 15tyś, a same panele i falownik niewiele więcej....

Od początku kwietnia firmy od PV montują już tylko ze zleceń sprzed 1 kwietnia. Pratycznie nie ma żadnych nowych zleceń z wyjatkiem rozbudów już istniejących instalacji plus pojedyncze od instytucji i organizacji. Jesli przepisy sie nie zmienią to do konca roku firmy ktore zajmowały sie tylko PV znikną z rynku lub sie przebranżowią. Była to kura znosząca złote jajka ale chwilowo zabrano jej grzędę.

Patrząc w ten sposób, to ceny montażu nie będą miały powodu spaść. Skoro nie będzie konkurencji (bo jak sam piszesz, konkurencja zniknie z rynku lub się przebranżowi), to ceny się utrzymają. Poza tym, nawet jeśli cena montażu spadnie, to cena sprzętu wzrośnie i jedno wejdzie w drugie.

Słyszę tak gdzieś od 4 lat, że z tymi cenami PV to powariowali i to za chwilę spadnie. Jasne. Teraz jest kolejna szansa na spadki, zwłaszcza przy inflacji 12% :lol2:

Taniej to już było jak mawiają. Teraz to inflacja zaiwania, koszty pracownika wzrastaja(w przyszłym roku planują 2 podwyzki pensji minimalnych, a to spowoduje wzrost tez tych wyższych niz minimalna), koszty materiałów skokowo rosną(sytuacja na wschodzie) i nie widać końca wzrostów, bo wszystkiego brakuje-nie ma szans na widoczne spadki cen.
Taniej to już było jak mawiają. Teraz to inflacja zaiwania, koszty pracownika wzrastaja(w przyszłym roku planują 2 podwyzki pensji minimalnych, a to spowoduje wzrost tez tych wyższych niz minimalna), koszty materiałów skokowo rosną(sytuacja na wschodzie) i nie widać końca wzrostów, bo wszystkiego brakuje-nie ma szans na widoczne spadki cen.

i w związku z tym co ?

To w związku z tym, że płonne były nadzieje wielu czekających na spadek cen instalacji po granicznym terminie 1.04.2022 mający nastąpić z racji spadku ilości chętnych na nową instalacje po tej dacie. To z racji powyższych(mój post wcześniej do, którego się odniosłeś w Swoim pytaniu) powodów nie nastąpi w przewidywalnym terminie i w satysfakcjonującej/oczekiwanej przez wielu kwocie. Tylko tyle i aż tyle.
To w związku z tym, że płonne były nadzieje wielu czekających na spadek cen instalacji po granicznym terminie 1.04.2022 mający nastąpić z racji spadku ilości chętnych na nową instalacje po tej dacie. To z racji powyższych(mój post wcześniej do, którego się odniosłeś w Swoim pytaniu) powodów nie nastąpi w przewidywalnym terminie i w satysfakcjonującej/oczekiwanej przez wielu kwocie. Tylko tyle i aż tyle.

no proszę cię jak ceny maja spaść po 2 dniach ? Bądzmy poważni. Spadek cen już najtapił np panele o dużj mocy zjechały p 300 zł. Dopiero co skonczyły się montaż ei teraz zaczną się spadki, aż do podwyżek prądu. Jak dojdzie do złotówki to znowu zacznie się zainteresowanie.

Jakie 2 dni przecież minął miesiąc, mój falownik przez ten czas podskoczył o 500zl, panele 38zł na sztuce.

odpowiem wprost srakie bez obrazy ale samo mi się to ciśnie żeby napiać: ). Liczy się data zgłoszenia i ta data owszem minęła ale masz 30 dni na zainstalowanie od zgłoszenia i to spowodowało że był wzmozony popyt na PV a to sposowdowało wzrost ich cen i wszelkich dodatków instalatorskich np konstrukcji do instalacji na gruncie.

odpowiem wprost srakie bez obrazy ale samo mi się to ciśnie żeby napiać: ). Liczy się data zgłoszenia i ta data owszem minęła ale masz 30 dni na zainstalowanie od zgłoszenia i to spowodowało że był wzmozony popyt na PV a to sposowdowało wzrost ich cen i wszelkich dodatków instalatorskich np konstrukcji do instalacji na gruncie.

Do 31 marca miałeś czas na zgłoszenie wykonanej instalacji PV a nie "zgłaszałeś" i miałeś 30 dni na wykonanie instalacji.

Co byś "zgłaszał" do ZE ?

Do 31 marca miałeś czas na zgłoszenie wykonanej instalacji PV a nie "zgłaszałeś" i miałeś 30 dni na wykonanie instalacji.

Co byś "zgłaszał" do ZE ?

No własnie konkretną instalację z wszystkimi dokumentami i pod takim warunkiem można było nawet mieć już licznik a PV jeszcze nie,

Z reszta niech się wypowiedzą instalatorzy.