Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam Sofara 11ktlx-wybrałem go dlatego ,że właśnie było bardzo dużo dobrych opinii oraz ze względu na wiarygodną gwarancję (Coraba).

Co do paneli ,to wg mnie najniższa cena wśród tier 1 (a Ja solar jest tam).

Z dolnej półki panele to raczej spoza Tier 3

Ja mam Sofara 11ktlx-wybrałem go dlatego ,że właśnie było bardzo dużo dobrych opinii oraz ze względu na wiarygodną gwarancję (Coraba).

Co do paneli ,to wg mnie najniższa cena wśród tier 1 (a Ja solar jest tam).

Z dolnej półki panele to raczej spoza Tier 3

Czyli nie najgorzej. Cena to 21 tys

Czyli nie najgorzej. Cena to 21 tys

Moim zdaniem sprzęt jest całkiem niezły...fronek jest ogólnie ok , ale ma kulawe warunki gwarancji...Czasem ludziska twierdzą ,że wszystkie chińskie panele to kicha-tylko wszystkie branżowe rankingi w czołówce mają większość chinolskich paneli...

Cena , jak to cena-za to samo zapłaci się więcej i mniej...

A teraz klasyka gatunku -czy nie zauważyliście zasady ,że im lepsza oferta -tym bardziej z daleka jest instalator ?...

Samo życie...ci wokół komina mają dużo roboty i nie wiele "do stracenia" , a ci z daleka muszą być wyraźnie lepsi cenowo od tubylców ...

A jakby jakiś inny instalator zobaczył Twoją instalacje ,to zapewne zacząłby klasycznie od :

Panie ! Kto panu to tak spier…ł?!

Oczywiście każdy „prawdziwy” majster (z każdej branży) zaczyna zazwyczaj klasycznie…

Edytowane przez bobrow

Zrobiłem sam u siebie na wiacie-niestety na dachu domu nie odważyłbym się…

Wykonanie konstrukcji wiaty było dla mnie szczytem osiągnięć budowlanych-sama instalacja PV to pryszcz…

Wiem bo podglądałem Twoje dzieło. Ja u siebie na dachu robiłem ,ale miałem zabezpieczenia, liny, szelki.I zgadzam się montaż podłączenie jest proste tylko ta wysokość .

Mam pytanie do posiadaczy instalacji, którzy korzystają z oferty PGE i taryfy G12W rozliczanej co 6 miesięcy.

Ile płacicie jeśli fotowoltaika pokrywa w całości wasze zapotrzebowanie na prąd ? Chodzi mi o informację jaki jest koszt opłat stałych ?

Myślę, że moja produkcja będzie znacząco wyższa niż zużycie, Na razie czekam na umowę, zastanawiam się czy dostanę FV z 10.12.2021 ( wymiana licznika ) i ponownie z 31.12.2021, czy dadzą sobie spokój i zużycie ze starego licznika wpiszą do FV z końca roku.