fotohobby 05.01.2022 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Żyjemy w takich czasach, że to wszystko nadal jest niejasne i dopiero pod koniec tego roku ludzie nabiorą pewności.. Jest jasne, bo zostało przyjęte i o tym mówi grudniowy artykuł, z portalu, który przytoczyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.01.2022 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 W sensie opustu 20% czy net-meteringu? Jeśli to drugie to wiadomo, liczy się 31 marzec. Jeśli to pierwsze to zapewne nie zgłaszali aktualizacji instalacji do OSD narażając się na konsekwencje. Oprócz tego można ograniczyć wypływ energii na zewnątrz do tych 10kW więc żaden licznik nie wyłapie przekroczenia progu. Mając wysoką autokonsumpcję plus szybko dochodząc do maksimum w trakcie dnia może to im się w jakiś sposób opłacało. Licznikiem ograniczysz wypływ energii łoo panie kolego... Jak Ty chcesz to zrobić rezystorem hamującym który będzie rozgrzewał się do czerwoności ogrzewając tym samym chałupę? Pisałem o STARYCH prosumentach który już od lat mają PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 05.01.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Licznikiem ograniczysz wypływ energii łoo panie kolego... Jak Ty chcesz to zrobić rezystorem hamującym który będzie rozgrzewał się do czerwoności ogrzewając tym samym chałupę? Pisałem o STARYCH prosumentach który już od lat mają PV. Licznikiem to nie ale chyba w każdym falowniku można produkcję maksymalną ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.01.2022 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Licznikiem to nie ale chyba w każdym falowniku można produkcję maksymalną ustawić. W niektórych falownikach tak, w całej reszcie leci ile fabryka dała. Więc możliwość ograniczenia to raczej wybiórczo można ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.01.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Licznikiem ograniczysz wypływ energii łoo panie kolego... Jak Ty chcesz to zrobić rezystorem hamującym który będzie rozgrzewał się do czerwoności ogrzewając tym samym chałupę? Pisałem o STARYCH prosumentach który już od lat mają PV. Licznikiem nie, ale inwerter nie da więcej od swojej mocy max. Jeżeli delikwent dołożył paneli, a został przy falowniku poniżej mocy umownej to jej nie przekroczy. Problem jest taki, że moc instalacji wytwórczej określa się nie od parametrów inwertera, tylko paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 05.01.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Licznikiem ograniczysz wypływ energii łoo panie kolego... Jak Ty chcesz to zrobić rezystorem hamującym który będzie rozgrzewał się do czerwoności ogrzewając tym samym chałupę? Pisałem o STARYCH prosumentach który już od lat mają PV. Hmmmm no normalnie nie w liczniku a falowniku . Tak samo jak ustawiasz "zero export". Tyle, że falownik musi widzieć co się dzieję pomiędzy przyłączem a domem więc trzeba liczyć się z dodatkowymi kilkoma stówami kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 05.01.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Czytałem wcześniej wypowiedzi tu na forum, że granicznym jest 31 marca. Wystarczy do tej daty złożyć papiery w ZE. Jednak ostatnio na YT widziałem filmiki, że tak, ale do 31 marca, należy wprowadzić prąd do sieci. Ustawa, ustawą. A rozmowa nagrywana z infolinią ZE z takim przekazem. Nie miej pretensji do pracownika infolinii, że nie doczytał dokładnie, co jest w ustawie. To nie jest obowiązek, oni dostają skrypt, co mają mówić. Pomylił się w jednej sprawie, to nie aż taki dramat. Jeśli widziałeś filmiki, że trzeba wprowadzić prąd do sieci do 31 marca, to znaczy, że filmiki wprowadzają w błąd. Ktoś już wyżej wkleił fragment ustawy, który wyraźnie określa warunek, pod jakim wprowadzenie może nastąpić po 31 marca 2022. Jeśli chcesz się spierać, że w jakimś filmiku jakiś gościu powiedział coś (co jest bzdurą), to nie mamy o czym rozmawiać. Przeczytaj ustawę, wyciągnij wnioski kto ma rację. Raz jeszcze: kluczowe jest prawidłowe zgłoszenie instalacji do 31/03/2022 (a w przypadku błędu, masz 14 dni na poprawienie wniosku). To wystarczy do załapania się na stare zasady rozliczania prosumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.01.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Jest jasne, bo zostało przyjęte i o tym mówi grudniowy artykuł, z portalu, który przytoczyłeś Tego nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 05.01.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 W niektórych falownikach tak, w całej reszcie leci ile fabryka dała. Więc możliwość ograniczenia to raczej wybiórczo można ustawić. Według mnie to w każdym można ustawić. U mnie w Solaxie 4kW ustawiam procentowo , 100% - 4kW , 25% - 1 kW a w drugim Growattcie jest regulacja procentowo i mocowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.01.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Według mnie to w każdym można ustawić. U mnie w Solaxie 4kW ustawiam procentowo , 100% - 4kW , 25% - 1 kW a w drugim Growattcie jest regulacja procentowo i mocowo. A u mnie w żadnym z 4 inwerterów nie można a też mam 2 solaX`y, GoodWe i jeszcze jakiegoś kitajca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.01.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 A u mnie w żadnym z 4 inwerterów nie można a też mam 2 solaX`y, GoodWe i jeszcze jakiegoś kitajca. Dziwne. Powinno być. Może trzeba znaleźć kombinację klawiszy uruchamiającą menu zaawansowane (serwisowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 05.01.2022 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 A u mnie w żadnym z 4 inwerterów nie można a też mam 2 solaX`y, GoodWe i jeszcze jakiegoś kitajca. W serwisowych napewno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpel 07.01.2022 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Podpisałem umowę na instalację:Sofar Solar 5.5 KTL-X i 14x380 Ja Solar, czyli 5.3 kWCzytam ten wątek od dawna i widzę opinie, że ten Inwerter i te panele są z dolnej półki. Jak to rozumieć? Są kiepskiej jakości, słaba wydajność? itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2022 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Ja mam Sofara 11ktlx-wybrałem go dlatego ,że właśnie było bardzo dużo dobrych opinii oraz ze względu na wiarygodną gwarancję (Coraba).Co do paneli ,to wg mnie najniższa cena wśród tier 1 (a Ja solar jest tam).Z dolnej półki panele to raczej spoza Tier 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 No i jest jeszcze ludzka skłonność do wynoszenia swojego sprzętu czy wyboru…Ech… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Na YT był kiedyś fajny filmik z pracy dwóch identycznych instalacji -jedna na sofarze ,druga na froniusie.Okazało się ,że ciut ciut -ale sofar miał lepszą sprawność… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpel 07.01.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Ja mam Sofara 11ktlx-wybrałem go dlatego ,że właśnie było bardzo dużo dobrych opinii oraz ze względu na wiarygodną gwarancję (Coraba). Co do paneli ,to wg mnie najniższa cena wśród tier 1 (a Ja solar jest tam). Z dolnej półki panele to raczej spoza Tier 3 Czyli nie najgorzej. Cena to 21 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpel 07.01.2022 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Tylko, że ten ranking niekoniecznie ocenia jakość, a raczej wielkość producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 07.01.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Czyli nie najgorzej. Cena to 21 tys Cena ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2022 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Czyli nie najgorzej. Cena to 21 tys Moim zdaniem sprzęt jest całkiem niezły...fronek jest ogólnie ok , ale ma kulawe warunki gwarancji...Czasem ludziska twierdzą ,że wszystkie chińskie panele to kicha-tylko wszystkie branżowe rankingi w czołówce mają większość chinolskich paneli... Cena , jak to cena-za to samo zapłaci się więcej i mniej... A teraz klasyka gatunku -czy nie zauważyliście zasady ,że im lepsza oferta -tym bardziej z daleka jest instalator ?... Samo życie...ci wokół komina mają dużo roboty i nie wiele "do stracenia" , a ci z daleka muszą być wyraźnie lepsi cenowo od tubylców ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts