Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Kto ma w PGE ten wedle wszelkich informacji swoje zapasy ma rozliczane nie od najstarszego pakietu zgromadzonych kWh tylko proporcjonalnie od wszystkich jest odliczane zużycie więc mając nadprodukcję traci się niewykorzystana energię z 13ego miesiąca wstecz(jest tylko 12msc na zużycie danej produkcji i jeśli w ttym czasie poprocjonalne rozliczanie nie spowoduje, ze odbierzemy wszystko z najstarszej paczki to nadmiar zniknie). Inni operatorzy najpierw odliczają najstarszy, a jak braknie to po kolei z nowszych(poczynając od najstarszych zgromadzonych kWh).

Taka wesołe rozumowanie zapisów ustawy...powinni najpier odliczać z najstarszych kWh a robią zgoła inaczej. Fajny sposób na robienie prosumentów na kasę.

• Like 1

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kto ma w PGE ten wedle wszelkich informacji swoje zapasy ma rozliczane nie od najstarszego pakietu zgromadzonych kWh tylko proporcjonalnie od wszystkich jest odliczane zużycie więc mając nadprodukcję traci się niewykorzystana energię z 13ego miesiąca wstecz(jest tylko 12msc na zużycie danej produkcji i jeśli w ttym czasie poprocjonalne rozliczanie nie spowoduje, ze odbierzemy wszystko z najstarszej paczki to nadmiar zniknie). Inni operatorzy najpierw odliczają najstarszy, a jak braknie to po kolei z nowszych(poczynając od najstarszych zgromadzonych kWh).

Taka wesołe rozumowanie zapisów ustawy...powinni najpier odliczać z najstarszych kWh a robią zgoła inaczej. Fajny sposób na robienie prosumentów na kasę.

Moim operatorem jest Energa w rozliczaniu energii z magazynu odliczają najstarsze wprowadzenie do sieci w pierwszej kolejności.

Założyli ci licznik dwukierunkowy bez sprawdzenia, czy instalacja jest zrobiona?

Też mnie to zdziwiło , ale niekiedy Tauron ma taką sytuację, że wysyła monterów nie zgodnie z kolejnością zgłoszeń tylko adresem i jeśli wykonywali czynności w pobliżu - wymienili.

Nie będzie mógł niestety podpisać umowy bez protokołu odbioru instalacji - a to okazuje się najważniejsze bo od tego dnia uruchomią rozliczanie.

Też mnie to zdziwiło , ale niekiedy Tauron ma taką sytuację, że wysyła monterów nie zgodnie z kolejnością zgłoszeń tylko adresem i jeśli wykonywali czynności w pobliżu - wymienili.

Nie będzie mógł niestety podpisać umowy bez protokołu odbioru instalacji - a to okazuje się najważniejsze bo od tego dnia uruchomią rozliczanie.

W Tauron nie wymagają nic poza zgłoszeniem ZM z potrzebnymi certyfikatami sprzętu i schematem, jeśli zmienili licznik to pozostało tylko produkować i wysyłać energię.

Założyli ci licznik dwukierunkowy bez sprawdzenia, czy instalacja jest zrobiona?

Dokładnie, podjechał ktoś z Tauronu i wymienili licznik. W zasadzie o nic się nie pytał. Co do daty wniosku, firma mówiła, że można zlecić wymianę bo czeka się około miesiąca, przypuszczam, że może wymieniał coś w okolicy i dlatego u mnie dzisiaj był.

Licznik wymienili Ci 10 grudnia więc dostaniesz najpierw FV do 10 grudnia (rozliczenie końcowe) i następną jak masz półroczne za okres od 10 do 31 grudnia już dwukierunkową. Tą pierwszą powinieneś dostać na dniach a następną na początku lutego. W PGE mają wolne drukarki i dlatego to trwa z reguły dobry miesiąc;)

P.S. Psioczyłem na czas wystawiania FV a tu bum. O 19,30 mail z fakturą.

Edytowane przez plusfoto

Wasze "wiaty" pv jakoś "uszczelniacie"?

Czy tylko moduł do modułu, a między leje się woda?

Jutro zaczynam przykręcać moduły pv do już gotowego stelaża na gruncie.

Stąd pytanie.

Trwa to u mnie. Trochę innej roboty, a termin przedłużono o 3 miesiące, więc olałem sprawę z czasem gotowości.

Czekając na termin montażu przeglądam youtube

i trafiłem na informacje, że aby falownik był w stanie wysyłać energię poza licznik to musi od podbić napięcie o +5V względem obecnego w sieci. Na teraz obserwuję wskazania napięcia na 3 fazach mojego licznika APATOR3 i wygląda to następująco: max napięcie na 3 fazie w piękny chłodny i mega słoneczny dzień tak jak dziś dochodzi do 246,5V- na pozostałych fazach do max 243V. Czy wedle Was w takich warunkach instalacja fotowoltaiczna 3 fazowa będzie produkowac i wysyłać nadmiar w sieć?

Niestety mam po sąsiedzku kilka instalacji i z tego też powodu obserwuję napięcie na sieci.

Oczywiście jesli pojawiać się będa napięcia w sieci powyżej 253V polecane jest wzywanie pogotowia energetycznego, aż do chwili gdy obniżą napięcie.

Edytowane przez Dariusz1983