Dariusz1983 12.01.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Kto ma w PGE ten wedle wszelkich informacji swoje zapasy ma rozliczane nie od najstarszego pakietu zgromadzonych kWh tylko proporcjonalnie od wszystkich jest odliczane zużycie więc mając nadprodukcję traci się niewykorzystana energię z 13ego miesiąca wstecz(jest tylko 12msc na zużycie danej produkcji i jeśli w ttym czasie poprocjonalne rozliczanie nie spowoduje, ze odbierzemy wszystko z najstarszej paczki to nadmiar zniknie). Inni operatorzy najpierw odliczają najstarszy, a jak braknie to po kolei z nowszych(poczynając od najstarszych zgromadzonych kWh).Taka wesołe rozumowanie zapisów ustawy...powinni najpier odliczać z najstarszych kWh a robią zgoła inaczej. Fajny sposób na robienie prosumentów na kasę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 13.01.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Kto ma w PGE ten wedle wszelkich informacji swoje zapasy ma rozliczane nie od najstarszego pakietu zgromadzonych kWh tylko proporcjonalnie od wszystkich jest odliczane zużycie więc mając nadprodukcję traci się niewykorzystana energię z 13ego miesiąca wstecz(jest tylko 12msc na zużycie danej produkcji i jeśli w ttym czasie poprocjonalne rozliczanie nie spowoduje, ze odbierzemy wszystko z najstarszej paczki to nadmiar zniknie). Inni operatorzy najpierw odliczają najstarszy, a jak braknie to po kolei z nowszych(poczynając od najstarszych zgromadzonych kWh). Taka wesołe rozumowanie zapisów ustawy...powinni najpier odliczać z najstarszych kWh a robią zgoła inaczej. Fajny sposób na robienie prosumentów na kasę. Moim operatorem jest Energa w rozliczaniu energii z magazynu odliczają najstarsze wprowadzenie do sieci w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.01.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Moim operatorem jest Energa w rozliczaniu energii z magazynu odliczają najstarsze wprowadzenie do sieci w pierwszej kolejności. Jak długo masz już PV i nasz taryfę G11, czy G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 13.01.2022 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 W poniedziałek o 21 wnioskowałem o wymianę licznika w Tauronie, dzisiaj wymienili licznik. Montaż PV w sobotę, jak pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.01.2022 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 W poniedziałek o 21 wnioskowałem o wymianę licznika w Tauronie, dzisiaj wymienili licznik. Montaż PV w sobotę, jak pogoda pozwoli. Założyli ci licznik dwukierunkowy bez sprawdzenia, czy instalacja jest zrobiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2022 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Założyli ci licznik dwukierunkowy bez sprawdzenia, czy instalacja jest zrobiona? Też mnie to zdziwiło , ale niekiedy Tauron ma taką sytuację, że wysyła monterów nie zgodnie z kolejnością zgłoszeń tylko adresem i jeśli wykonywali czynności w pobliżu - wymienili. Nie będzie mógł niestety podpisać umowy bez protokołu odbioru instalacji - a to okazuje się najważniejsze bo od tego dnia uruchomią rozliczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 13.01.2022 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Też mnie to zdziwiło , ale niekiedy Tauron ma taką sytuację, że wysyła monterów nie zgodnie z kolejnością zgłoszeń tylko adresem i jeśli wykonywali czynności w pobliżu - wymienili. Nie będzie mógł niestety podpisać umowy bez protokołu odbioru instalacji - a to okazuje się najważniejsze bo od tego dnia uruchomią rozliczanie. W Tauron nie wymagają nic poza zgłoszeniem ZM z potrzebnymi certyfikatami sprzętu i schematem, jeśli zmienili licznik to pozostało tylko produkować i wysyłać energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 13.01.2022 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Założyli ci licznik dwukierunkowy bez sprawdzenia, czy instalacja jest zrobiona? Dokładnie, podjechał ktoś z Tauronu i wymienili licznik. W zasadzie o nic się nie pytał. Co do daty wniosku, firma mówiła, że można zlecić wymianę bo czeka się około miesiąca, przypuszczam, że może wymieniał coś w okolicy i dlatego u mnie dzisiaj był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 13.01.2022 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Miałem tak samo, licznik 5 dni od zgloszenia a instalacja jakieś 3 tyg później. Tauron póki co bezproblemowy od czasów budowy, aczkolwiek rozpoczynam lekką walkę o obniżenie napięcia w sieci w miarę możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.01.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Ile się teraz czeka na nową umowę w PGE ? Licznik wymieniony 10 grudnia 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.01.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Złożyłeś wniosek i dokumenty to się nie martw. Licznik mi wymienili 1 czerwca a umowa dotarła jak dobrze pamiętam w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 14.01.2022 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Jak długo masz już PV i nasz taryfę G11, czy G12? Instalacje foto mam półtora roku taryfa G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 14.01.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Instalacje foto mam półtora roku taryfa G11 Ja mam rok i dwa miesiące i taryfę G12w. Przy całkowitym pokryciu zapotrzebowania z PV faktura jest około 65 zł na dwa miesiące. A ile wychodzi u ciebie przy G11, jak można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.01.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 PV mam ponad 6 lat zawsze z taryfą G11:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 14.01.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Złożyłeś wniosek i dokumenty to się nie martw. Licznik mi wymienili 1 czerwca a umowa dotarła jak dobrze pamiętam w sierpniu. Nie martwię się, tylko jak przyjdzie umowa to nie będę musiał zaliczek płacić, mam rozliczenie co 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Licznik wymienili Ci 10 grudnia więc dostaniesz najpierw FV do 10 grudnia (rozliczenie końcowe) i następną jak masz półroczne za okres od 10 do 31 grudnia już dwukierunkową. Tą pierwszą powinieneś dostać na dniach a następną na początku lutego. W PGE mają wolne drukarki i dlatego to trwa z reguły dobry miesiąc;) P.S. Psioczyłem na czas wystawiania FV a tu bum. O 19,30 mail z fakturą. Edytowane 14 Stycznia 2022 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.01.2022 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Na słowo "licznik" mam alergię.. U mnie ciągle nie wymieniony a ebok enei odpowiedzi nie dał, tylko skierował na nr telefonu w którym melodyjki lecą...lecą...lecą. Wytrzymałem raz 94 min i ni hu hu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.01.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Wasze "wiaty" pv jakoś "uszczelniacie"?Czy tylko moduł do modułu, a między leje się woda?Jutro zaczynam przykręcać moduły pv do już gotowego stelaża na gruncie.Stąd pytanie.Trwa to u mnie. Trochę innej roboty, a termin przedłużono o 3 miesiące, więc olałem sprawę z czasem gotowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 15.01.2022 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Czekając na termin montażu przeglądam youtube i trafiłem na informacje, że aby falownik był w stanie wysyłać energię poza licznik to musi od podbić napięcie o +5V względem obecnego w sieci. Na teraz obserwuję wskazania napięcia na 3 fazach mojego licznika APATOR3 i wygląda to następująco: max napięcie na 3 fazie w piękny chłodny i mega słoneczny dzień tak jak dziś dochodzi do 246,5V- na pozostałych fazach do max 243V. Czy wedle Was w takich warunkach instalacja fotowoltaiczna 3 fazowa będzie produkowac i wysyłać nadmiar w sieć? Niestety mam po sąsiedzku kilka instalacji i z tego też powodu obserwuję napięcie na sieci. Oczywiście jesli pojawiać się będa napięcia w sieci powyżej 253V polecane jest wzywanie pogotowia energetycznego, aż do chwili gdy obniżą napięcie. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 15.01.2022 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Czy wedle Was w takich warunkach instalacja fotowoltaiczna 3 fazowa będzie produkowac i wysyłać nadmiar w sieć? Jeśli montujesz przez firmę to powinni Ci zmierzyć IPZ i będziesz wiedział na co mniej więcej jesteś wstanie sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts