Dariusz1983 15.01.2022 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Jak pisałem wcześniej u mnie plany bez szaleństw: panele 3,75kWp na falowniku 3 fazowym FoxESS T3 o mocy nominalnej AC 3000W, a max AC-3300W.. Tyle to powinno dać radę ale nim firme wpuszczę chcę poznać praktyczne informacje, bo firma jak firma najchętniej to zamontuje tyle na ile ktoś ma kasy i przy napięciu 251V na stałe bo kasa się liczy. Często wynik impedancji pętli zwarcia to "wisz panie bedzie działać" albo "bedziesz pan zadowolony". Zaufanie firmie to jedno, a wiedza własna(choćby z forum) to drugie, bo przynajmniej nie wcisną ciemnoty.Z tego też powodu pytam tu bardziej rozeznanych i obserwuję napięcia w sieci na poszczególnych fazach wskazywanych przez licznik operatora. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 15.01.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) U mnie napięcia też wysokie podobnie jak u Ciebie.Po kilku dniach od złożenia wniosku wczoraj wymienili licznik.Dziś rano odpaliłem, słonko świeciło cały dzień.Między godz.10 a 14 ok falownik zaliczył około 12 wyłączeń (wys.napięcie) wykres produkcji wygląda jak przekrój poprzeczny jeża:j.Mimo to utłukło 21 kw.PV 9.96kw Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Kolo..9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpel 15.01.2022 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 U mnie napięcia też wysokie podobnie jak u Ciebie.Po kilku dniach od złożenia wniosku wczoraj wymienili licznik.Dziś rano odpaliłem, słonko świeciło cały dzień.Między godz.10 a 14 ok falownik zaliczył około 12 wyłączeń (wys.napięcie) wykres produkcji wygląda jak przekrój poprzeczny jeża:j.Mimo to utłukło 21 kw. PV 9.96kw Będziesz zgłaszał wysokie napięcie i wnioskował i obniżenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 15.01.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Tak.Może obniżą.Teraz jest po 240v co najmniej na wszystkich fazach.Mieszkam na końcu nitki to teoretycznie mam najniższe ,wiec jest pole manewru.tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstat 15.01.2022 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Mam falownik SMA 4. jakie hasło trzeba wpisać jako instalator bo hasło z sunny portal nie wchodzi ? Edytowane 15 Stycznia 2022 przez amstat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 15.01.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Dzwoń, dokumentuj, pisz zgłoszenia, a w ostateczności jak podskoczy ponad 252V(cuda z falownikiem będą) dzwoń na ich pogotowie to sie ktoś tam ogarnie w końcu. Ja czekam na montaz i jak cos to zgłoszenie za zgłoszeniem i ewentualnie telefony na pogotowie energetyczne i niech kombinują. Ponoć same prośby nieskutkują. Jakie miałeś przed montażem napięcia w ładny dzień w okolicach godzin max nasłonecznienie gdy były ładne dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małkociniak 15.01.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Obudziłem się z ręką w nocniku, chciałbym zamontować instalację PV, znalazłem taką ofertę na OLX, PSB Energy, chyba wiarygodna firma ?Panele Jinko JKM 385M-6RL3-B FULL BLACK - całe czarne-gwarancja mechaniczna 12 lat-gwarancja na uzysk paneli 25 lat(przez ten okres wydajność nie spadnie poniżej 84,80%) Inwerter FoxESS FOX-gwarancja mechaniczna 12 lat-dział gwarancyjny w Polsce-dedykowana aplikacja w języku polskim Konstrukcja montażowa marki Corab Zabezpieczenia AC + DC marki Citel Zabezpieczenie PPOŻ automatyczne FoxESS oraz dokumentacja, I tu moje pytanie czy podzespoły które są w ofercie to jest to co kupilibyście na swój dach ? Edytowane 15 Stycznia 2022 przez Małkociniak poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 15.01.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Od około 2 miesięcy mierze w dni słoneczne około południa to tak 250v +-2v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.01.2022 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Obudziłem się z ręką w nocniku, chciałbym zamontować instalację PV, znalazłem taką ofertę na OLX, PSB Energy, chyba wiarygodna firma ? Panele Jinko JKM 385M-6RL3-B FULL BLACK - całe czarne -gwarancja mechaniczna 12 lat -gwarancja na uzysk paneli 25 lat (przez ten okres wydajność nie spadnie poniżej 84,80%) Inwerter FoxESS FOX -gwarancja mechaniczna 12 lat -dział gwarancyjny w Polsce -dedykowana aplikacja w języku polskim Konstrukcja montażowa marki Corab Zabezpieczenia AC + DC marki Citel Zabezpieczenie PPOŻ automatyczne FoxESS oraz dokumentacja, I tu moje pytanie czy podzespoły które są w ofercie to jest to co kupilibyście na swój dach ? Godne uwagi, jeśli w dobrej cenie to brać i montować by zdążyć przed "zachodem Słońca" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.01.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Nie chciałbym zapeszyć ale jak na razie to chyba jestem w czepku urodzony. Teraz mam stabilne 228 a latem więcej jak 235 nie widziałem. A narobiło się tego u mnie dobre 250kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.01.2022 03:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) U mnie 242V w tej chwili na jednej fazie.Pozostałe około 238-240V.Mieszkam na końcu linii, jakoś 950m od transformatora. Po włączeniu pc, bojlera, czy indukcji, spada o 9-12V Edytowane 16 Stycznia 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 16.01.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Staram się zdarzyć z montażem paneli przed zmianami. Chciałem kupić falownik marki Sofar ale z tego co wyczytałem spełnia on wymogi do 31.03.2022. Czy jest ryzyko że po zmianach mogą być z nim problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpel 16.01.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Staram się zdarzyć z montażem paneli przed zmianami. Chciałem kupić falownik marki Sofar ale z tego co wyczytałem spełnia on wymogi do 31.03.2022. Czy jest ryzyko że po zmianach mogą być z nim problemy? Jak już będzie zamontowany przed 31.03 to nie. A zresztą nie sądzę, by po tym terminie firma Sofar nie miała ponownie homologacji ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 16.01.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Ja mam rok i dwa miesiące i taryfę G12w. Przy całkowitym pokryciu zapotrzebowania z PV faktura jest około 65 zł na dwa miesiące. A ile wychodzi u ciebie przy G11, jak można wiedzieć? W styczniu przyszedł rachunek za listopad i grudzień 50zł przy całkowitym pokryciu z magazynu. W magazynie mam 1200kWh do przepalenia w styczniu i lutym, bo w marcu zacznie znuwu świecić. Ale nie ma problemu grzeje klimą i olejakiem cwo z grzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 16.01.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Mam falownik SMA 4. jakie hasło trzeba wpisać jako instalator bo hasło z sunny portal nie wchodzi ? 1111, jak nie pasują, to zostaje formularz na stronie sma. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstat 16.01.2022 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) 1111, jak nie pasują, to zostaje formularz na stronie sma. Monter mi polecił hasło mofusutu ale też nie pasuje firma która mi montowała panele twierdzi że hasło z aplikacji sunny portal ale też nie wchodzi zamierzam zmienić dostwcę internetu ,połączyłem się z falownikiem potem w przeglądarce wpisuję 192.168.12.3 pokazuje się opcja logowania do wyboru użytkownik lub instalator i hasło próbowałem ale hasło nieprawidłowe. Taki falownik ten gościu nie mówi w jaki sposób się zalogować Edytowane 16 Stycznia 2022 przez amstat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małkociniak 16.01.2022 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Decyzja o instalacji podjęta, we wtorek ma być instalator na oględziny i omówienie kwestii technicznych, pytań i niewiadomych jest wiele, jedna z nich to jak rozmieścić panele. Dach mam dwuspadowy wschód-zachód, czy ma to być 50/50 czy może inne proporcje. W domu na stałe zamieszkujemy we dwoje, oboje pracujemy, w domu jesteśmy popołudniami, a więc rano konsumpcja bieżąca będzie znikoma, raczej produkcja do magazynu.Znalazłem artykuł z wykresami na temat orientacji paneli względem kierunków świata, wschód/południe/zachód. https://www.brewa.pl/strefa-wiedzy/fotowoltaika-ustawienie-wschod-zachod-czy-poludnie.html Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Małkociniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2022 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Jeśli od zachodu nie ma niczego wysokiego, to zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małkociniak 16.01.2022 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Uff...dograne u syna. Sofar 8,8 ktl-x i Ja solar JAM72S20 440-465/M (22szt-9,9kWp).Jednak jedna połać S-W Nieśmiało zapytam, na ile wyceniona instalacja z tym zestawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.01.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 No i zaraz się zacznie wir…34 000pln brutto za 9,9kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts