Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jak pisałem wcześniej u mnie plany bez szaleństw: panele 3,75kWp na falowniku 3 fazowym FoxESS T3 o mocy nominalnej AC 3000W, a max AC-3300W.. Tyle to powinno dać radę ale nim firme wpuszczę chcę poznać praktyczne informacje, bo firma jak firma najchętniej to zamontuje tyle na ile ktoś ma kasy i przy napięciu 251V na stałe bo kasa się liczy. Często wynik impedancji pętli zwarcia to "wisz panie bedzie działać" albo "bedziesz pan zadowolony". Zaufanie firmie to jedno, a wiedza własna(choćby z forum) to drugie, bo przynajmniej nie wcisną ciemnoty.

Z tego też powodu pytam tu bardziej rozeznanych i obserwuję napięcia w sieci na poszczególnych fazach wskazywanych przez licznik operatora.

Edytowane przez Dariusz1983

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie napięcia też wysokie podobnie jak u Ciebie.Po kilku dniach od złożenia wniosku wczoraj wymienili licznik.Dziś rano odpaliłem, słonko świeciło cały dzień.Między godz.10 a 14 ok falownik zaliczył około 12 wyłączeń (wys.napięcie) wykres produkcji wygląda jak przekrój poprzeczny jeża:j.Mimo to utłukło 21 kw.

PV 9.96kw

Edytowane przez Kolo..9

U mnie napięcia też wysokie podobnie jak u Ciebie.Po kilku dniach od złożenia wniosku wczoraj wymienili licznik.Dziś rano odpaliłem, słonko świeciło cały dzień.Między godz.10 a 14 ok falownik zaliczył około 12 wyłączeń (wys.napięcie) wykres produkcji wygląda jak przekrój poprzeczny jeża:j.Mimo to utłukło 21 kw.

PV 9.96kw

Będziesz zgłaszał wysokie napięcie i wnioskował i obniżenie?

Dzwoń, dokumentuj, pisz zgłoszenia, a w ostateczności jak podskoczy ponad 252V(cuda z falownikiem będą) dzwoń na ich pogotowie to sie ktoś tam ogarnie w końcu. Ja czekam na montaz i jak cos to zgłoszenie za zgłoszeniem i ewentualnie telefony na pogotowie energetyczne i niech kombinują. Ponoć same prośby nieskutkują.

Jakie miałeś przed montażem napięcia w ładny dzień w okolicach godzin max nasłonecznienie gdy były ładne dni?

Obudziłem się z ręką w nocniku, chciałbym zamontować instalację PV, znalazłem taką ofertę na OLX, PSB Energy, chyba wiarygodna firma ?

Panele Jinko JKM 385M-6RL3-B FULL BLACK - całe czarne

-gwarancja mechaniczna 12 lat

-gwarancja na uzysk paneli 25 lat

(przez ten okres wydajność nie spadnie poniżej 84,80%)

Inwerter FoxESS FOX

-dział gwarancyjny w Polsce

-dedykowana aplikacja w języku polskim

Konstrukcja montażowa marki Corab

Zabezpieczenia AC + DC marki Citel

Zabezpieczenie PPOŻ automatyczne FoxESS oraz dokumentacja,

I tu moje pytanie czy podzespoły które są w ofercie to jest to co kupilibyście na swój dach ?

Edytowane przez Małkociniak
poprawki

Obudziłem się z ręką w nocniku, chciałbym zamontować instalację PV, znalazłem taką ofertę na OLX, PSB Energy, chyba wiarygodna firma ?

Panele Jinko JKM 385M-6RL3-B FULL BLACK - całe czarne

-gwarancja na uzysk paneli 25 lat

(przez ten okres wydajność nie spadnie poniżej 84,80%)

Inwerter FoxESS FOX

-dział gwarancyjny w Polsce

-dedykowana aplikacja w języku polskim

Konstrukcja montażowa marki Corab

Zabezpieczenia AC + DC marki Citel

Zabezpieczenie PPOŻ automatyczne FoxESS oraz dokumentacja,

I tu moje pytanie czy podzespoły które są w ofercie to jest to co kupilibyście na swój dach ?

Godne uwagi, jeśli w dobrej cenie to brać i montować by zdążyć przed "zachodem Słońca"

• Like 1

Staram się zdarzyć z montażem paneli przed zmianami. Chciałem kupić falownik marki Sofar ale z tego co wyczytałem spełnia on wymogi do 31.03.2022. Czy jest ryzyko że po zmianach mogą być z nim problemy?

Jak już będzie zamontowany przed 31.03 to nie.

A zresztą nie sądzę, by po tym terminie firma Sofar nie miała ponownie homologacji ponownie.

Ja mam rok i dwa miesiące i taryfę G12w. Przy całkowitym pokryciu zapotrzebowania z PV faktura jest około 65 zł na dwa miesiące.

A ile wychodzi u ciebie przy G11, jak można wiedzieć?

W styczniu przyszedł rachunek za listopad i grudzień 50zł przy całkowitym pokryciu z magazynu. W magazynie mam 1200kWh do przepalenia w styczniu i lutym, bo w marcu zacznie znuwu świecić. Ale nie ma problemu grzeje klimą i olejakiem cwo z grzały.

1111, jak nie pasują, to zostaje formularz na stronie sma.

Monter mi polecił hasło mofusutu ale też nie pasuje firma która mi montowała panele twierdzi że hasło z aplikacji sunny portal ale też nie wchodzi zamierzam zmienić dostwcę internetu ,połączyłem się z falownikiem potem w przeglądarce wpisuję 192.168.12.3 pokazuje się opcja logowania do wyboru użytkownik lub instalator i hasło próbowałem ale hasło nieprawidłowe. Taki falownik ten gościu nie mówi w jaki sposób się zalogować

Edytowane przez amstat

Decyzja o instalacji podjęta, we wtorek ma być instalator na oględziny i omówienie kwestii technicznych, pytań i niewiadomych jest wiele, jedna z nich to jak rozmieścić panele. Dach mam dwuspadowy wschód-zachód, czy ma to być 50/50 czy może inne proporcje. W domu na stałe zamieszkujemy we dwoje, oboje pracujemy, w domu jesteśmy popołudniami, a więc rano konsumpcja bieżąca będzie znikoma, raczej produkcja do magazynu.

Znalazłem artykuł z wykresami na temat orientacji paneli względem kierunków świata, wschód/południe/zachód.

https://www.brewa.pl/strefa-wiedzy/fotowoltaika-ustawienie-wschod-zachod-czy-poludnie.html

Edytowane przez Małkociniak