goguś1719517740 20.01.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Zna ktoś tanią (jak coś jeszcze takiego istnieje) hurtownię paneli , mam nieodpartą chęć położenia tego dobrodziejstwa z nadzieją że jeszcze się załapię na prosumenta , chyba 5kw w grę wchodzi na więcej mnie narazie nie stać a kredytów nigdy nie brałem i nie wezmę . najlepiej cały zestaw czyli panele falownik duperelki do tego plus konstrukcje na dachówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 20.01.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Może to? https://sklepsoltech.pl/pl/p/Zestaw-5-kW-LONGi-Solar-FoxESS-na-dach-spadzisty/1183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.01.2022 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Badam to , czekam też na cenę w hurtowni blisko siebie . ciekawe czy tauron zdążyłby wymienić licznik do czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 20.01.2022 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Licznik nie ma znaczenia, wystarczy wysłać zgłoszenie przed 31.03.2022. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.01.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 No to pocieszające , zdążę tylko czy to 5 kw czy mniej zależy ile mi w hurtowniach zaśpiewają ale na jutubach gadają że nawet 2 kw wystarczy teraz zrobić a potem w razie napływu $$ można zwiększyć moc zachowując prosumenta , trzeba brać się za robotę w takim razie . dofinansowań już chyba nie ma w tym roku co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 20.01.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Mają być w ramach Mój prąd IV ale podobno nacisk będzie na magazyny energii więc co i jak to nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.01.2022 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Po 1 kwietnia nawet Mój Prąd 8.0 nikogo nie przekona do zakładania PV, po prostu przestanie się to opłacać. A magazyn energii niech sobie w pięty wsadzą do czasu aż odpowiedzą jak urządzenie nie generujące prądu zwielokrotnia ilość kWp na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 20.01.2022 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Po 1 kwietnia nawet Mój Prąd 8.0 nikogo nie przekona do zakładania PV, po prostu przestanie się to opłacać. A magazyn energii niech sobie w pięty wsadzą do czasu aż odpowiedzą jak urządzenie nie generujące prądu zwielokrotnia ilość kWp na dachu. A niby czemu? Przecież tak czy inaczej będzie się opłacać tylko stopa zwrotu się trochę wydłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.01.2022 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Ok wytłumacz mi proszę sprzedasz prąd po 241zł/MWh a kupisz za około 680zł/MWh gdzie tu widzisz realny zysk? Ja widzę tylko ciągłe dokładanie do interesu. A pamiętajmy że kolejne podwyżki cen prądu zapowiedziane są na kwiecień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 20.01.2022 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Stopa zwrotu się może wydłużyć ponad żywotność instalacji. Nowe warunki to minimum kilkanaście lat by wyjść na zero: https://gramwzielone.pl/files/bauer/A1.png. Ryzyko ogromne. Dodatkowo sposób rozliczenia ceny sprzedaży ma się zmieniać co jeszcze bardziej utrudnia jakakolwiek kalkulację. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 20.01.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Jak działa optymalizator Tigo w przypadku zacienienia panela, którego obsługuje? Chodzi mi o to czy on go po prostu rozłącza z obwodu po to, by nie stanowił dla pozostałych paneli w stringu "wąskiego gardła" czy też w jakiś sposób dodaje ta mniejszą ilość energii zacienionego panela do reszty obwodu? W jaki sposób optymalizator wykrywa, że dany panel "odstaje" produkcją energii na skutek tylko jego zacienienia we wspólnym stringu z pozostałymi, które nie są zacienione? Edytowane 20 Stycznia 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 20.01.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 A jak to jest z energią bierną którą liczy dwukierunkowy.Kazali komuś z Was za to płacić?.Licznik mam kilka dni nabił 10kvar biernej pojemnościowej 5kvar biernej indukcyjnej.czynnej oddanej 50kwh pobranej 40kwh.Gdzieś czytałem że nie można przekraczać stosunku czynnej do biernej 0,4 czy jakoś tak .Nie rozumiem tego .Wytłumaczcie proszę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 20.01.2022 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Czy do paneli generujących Imp 12,99 A w STC wystarczy falownik z obsługą 13A na strinng?Proad zwarcia falownika jest większy od prądu zwarcia paneli. Nigdzie nie znalalem informacji ile ma być zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.01.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 A jak to jest z energią bierną którą liczy dwukierunkowy.Kazali komuś z Was za to płacić?.Licznik mam kilka dni nabił 10kvar biernej pojemnościowej 5kvar biernej indukcyjnej.czynnej oddanej 50kwh pobranej 40kwh.Gdzieś czytałem że nie można przekraczać stosunku czynnej do biernej 0,4 czy jakoś tak .Nie rozumiem tego .Wytłumaczcie proszę.. Takie pytania były modne jakieś 2 lata temu wyszukiwarka przestała działać? Czy prędzej się napisze pytanie, niż w googlu znajdzie odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.01.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Wiesz na bieżąco jaki masz jeszcze magazyn? Jak to obliczasz? Pytam bo dopiero mam montaż -Wiem jaki mam magazyn- to nic trudnego Produkcja -- ( minus ) --- pobór w okresie 1/2roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.01.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Takie rzeczy ogarnia się szacunkowo zbierając dane z licznika max 3 razy w roku, w okresach zimowych. Grudzień, styczeń i luty. Jak robię piwo też szacuje czy 4 dni ma leżeć czy może 5 a to zupełnie inna skala, a muszę butelkować i dodawać glukozę i ile jej dodawać? Takie procesy dzieją się prawie błyskawicznie a prąd... leniwie, nie pracując, i z nudów. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.01.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Nie wiem czy TY mnie pouczasz? Czy gostkowi odpowiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.01.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Gostkowi odpowiadam. za długo mamy te rzeczy na dachu aby się nie rozumieć.PV robi robotę cały rok, a na decyzję o butelkowaniu piwa masz w najgorszym przypadku max 4h. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.01.2022 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Tak myślałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.01.2022 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Tak myślałem . Wiem... w tym roku udało mi się przegapić robienie prosiutto (już za późno) , wysiew super ostrych papryk i czyszczenie paleli PV ze śniegu bo mi się nie chciało włazić na dach. Takie są efekty czasowego lenistwa a to dobro co ma przyjść staje się niedostępne. Ale OK się kiełbasę białą wędzoną na wielkanoc zrobi, wędzone jajeczka marynowane w sosie sojowym z chilli, i jakieś szynki i schaby. Tymczasem jem pikantne żeberka wędzone na ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts