Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Zna ktoś tanią (jak coś jeszcze takiego istnieje) hurtownię paneli , mam nieodpartą chęć położenia tego dobrodziejstwa z nadzieją że jeszcze się załapię na prosumenta , chyba 5kw w grę wchodzi na więcej mnie narazie nie stać a kredytów nigdy nie brałem i nie wezmę . najlepiej cały zestaw czyli panele falownik duperelki do tego plus konstrukcje na dachówkę .

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to pocieszające , zdążę tylko czy to 5 kw czy mniej zależy ile mi w hurtowniach zaśpiewają ale na jutubach gadają że nawet 2 kw wystarczy teraz zrobić a potem w razie napływu $$ można zwiększyć moc zachowując prosumenta , trzeba brać się za robotę w takim razie . dofinansowań już chyba nie ma w tym roku co ?

Po 1 kwietnia nawet Mój Prąd 8.0 nikogo nie przekona do zakładania PV, po prostu przestanie się to opłacać. A magazyn energii niech sobie w pięty wsadzą do czasu aż odpowiedzą jak urządzenie nie generujące prądu zwielokrotnia ilość kWp na dachu.

A niby czemu? Przecież tak czy inaczej będzie się opłacać tylko stopa zwrotu się trochę wydłuży.

Stopa zwrotu się może wydłużyć ponad żywotność instalacji. Nowe warunki to minimum kilkanaście lat by wyjść na zero: https://gramwzielone.pl/files/bauer/A1.png. Ryzyko ogromne.

Dodatkowo sposób rozliczenia ceny sprzedaży ma się zmieniać co jeszcze bardziej utrudnia jakakolwiek kalkulację.

Edytowane przez marvinetal

Jak działa optymalizator Tigo w przypadku zacienienia panela, którego obsługuje? Chodzi mi o to czy on go po prostu rozłącza z obwodu po to, by nie stanowił dla pozostałych paneli w stringu "wąskiego gardła" czy też w jakiś sposób dodaje ta mniejszą ilość energii zacienionego panela do reszty obwodu?

W jaki sposób optymalizator wykrywa, że dany panel "odstaje" produkcją energii na skutek tylko jego zacienienia we wspólnym stringu z pozostałymi, które nie są zacienione?

Edytowane przez Dolce1313

A jak to jest z energią bierną którą liczy dwukierunkowy.Kazali komuś z Was za to płacić?.Licznik mam kilka dni nabił 10kvar biernej pojemnościowej 5kvar biernej indukcyjnej.czynnej oddanej 50kwh pobranej 40kwh.Gdzieś czytałem że nie można przekraczać stosunku czynnej do biernej 0,4 czy jakoś tak .Nie rozumiem tego .Wytłumaczcie proszę..

A jak to jest z energią bierną którą liczy dwukierunkowy.Kazali komuś z Was za to płacić?.Licznik mam kilka dni nabił 10kvar biernej pojemnościowej 5kvar biernej indukcyjnej.czynnej oddanej 50kwh pobranej 40kwh.Gdzieś czytałem że nie można przekraczać stosunku czynnej do biernej 0,4 czy jakoś tak .Nie rozumiem tego .Wytłumaczcie proszę..

Takie pytania były modne jakieś 2 lata temu wyszukiwarka przestała działać? Czy prędzej się napisze pytanie, niż w googlu znajdzie odpowiedź?

Takie rzeczy ogarnia się szacunkowo zbierając dane z licznika max 3 razy w roku, w okresach zimowych. Grudzień, styczeń i luty.

Jak robię piwo też szacuje czy 4 dni ma leżeć czy może 5 a to zupełnie inna skala, a muszę butelkować i dodawać glukozę i ile jej dodawać? Takie procesy dzieją się prawie błyskawicznie a prąd... leniwie, nie pracując, i z nudów.

Edytowane przez marcinbbb

Tak myślałem .:rolleyes:

Wiem... w tym roku udało mi się przegapić robienie prosiutto (już za późno) , wysiew super ostrych papryk i czyszczenie paleli PV ze śniegu bo mi się nie chciało włazić na dach.

Takie są efekty czasowego lenistwa a to dobro co ma przyjść staje się niedostępne. Ale OK się kiełbasę białą wędzoną na wielkanoc zrobi, wędzone jajeczka marynowane w sosie sojowym z chilli, i jakieś szynki i schaby. Tymczasem jem pikantne żeberka wędzone na ostro.