Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Hej!

Mam zapytanie odnośnie aplikacji solarman smart - mam falownik sofar i od ostatniej aktualizacji aplikacji solarman nie mam dostępu do podglądu tylko muszę latać do falownika. Piszą coś, że mój router nie obsługuje 5g i lipa. Czy u Was jest podobnie?

Ewentualnie jakiej innej aplikacji mozna użyć zamiennie zamiast solarmana smarta?

Dobrej niedzieli!

Jest też chyba inna applikacja - Solarman. U mnie działa.Zawsze możesz też sprawdzić przez www

Ale jak jest jakiś problem przez www, to zmiana aplikacji pewnie nie pomoże.

Dziś pierwsze testowe odpalenie mojej instalacji 3,95kWp(na ekierkach 35stopni kierunek na południe)+FoxESS T4(3 fazy)+10*JKM395M-6RL3-V -słonecznie,bezwietrznie, temperatura minus 3 stopnie w cieniu od północy(na słońcu na tyle ciepło, że panele solarne grzeją wodę do ponad 50stopni), lubelszczyzna, moment idealnego słońca w zenicie.

Moc uzyskiwana: z paneli do falownika 2,563kW, z falownika dalej 2,47kW(tyle wskazał falownik na wyświetlaczu i w apce), napięcie paneli 394,3V i 6,5A, wysył na poszczególne fazy 3,3-3,4A przy napięciu na fazach 238,9-244,2V. czyli uzyskałem ponad 62% mocy nominalnej więc chyba nieźle(styczeń)-patrzyłem na pvmonitor dla instalacji z okolicy i podawane moce nie przekraczały w tym czasie 63procent mocy zainstalowanej.

Zważywszy, że panele mają wedle not katalogowych jeszcze mozliwość "rozwinięcia skrzydeł" przy lepszych warunkach powinno być sporo lepiej.

Firma miała dziś wysłać papiery do ZE więc czekam jak na szpilkach na możliwość zrobienia POWER ON na falowniku na stałe.

Jeśli mnie pytasz to nie są to fullblack tylko "czarna ramka" z jasnymi busbarami, miejsca między elementami i laminatem między panelami są białe/srebrne, a wziąłem je tylko z tego powodu, że dogadana dopłata do 395 była minimalna- krakowskim targiem uznaliśmy, że obu stronom pasuje(firma miała resztke 10 paneli 395 choć umawiałem 10*375 więc aby szybciej ogarnąć dodała w cenie falownik mocniejszy FoxESS T4, któy mieli na stanie zamiast T3) do tego zrobili bez marudzenia dłuższe przyłącze niż wstępnie omawiane(wkopane). U mnie kolor paneli nie ma znaczenia, bo są na czerwonym dachu garażu tyłem do ulicy.

U mnie panele stoją na ekierkach 35stopni(dach ma spadek na wschód więc aby skierować je na południe ekierki były niezbędne) więc mają chłodzenie, a jedynie ramki są czarne więc bez znaczenia.

Full black biorą esteci- ludzie mający dachy mocno ciemne jeżeli nie chcą aby panele były nadwyraz widoczne na tle dachu.

Edytowane przez Dariusz1983

Hej Hej!

Mam zapytanie odnośnie aplikacji solarman smart - mam falownik sofar i od ostatniej aktualizacji aplikacji solarman nie mam dostępu do podglądu tylko muszę latać do falownika. Piszą coś, że mój router nie obsługuje 5g i lipa. Czy u Was jest podobnie?

Ewentualnie jakiej innej aplikacji mozna użyć zamiennie zamiast solarmana smarta?

Dobrej niedzieli!

Ja 3 dni temu pobierałem apkę solarman i było info, że na 5G nie chodzi. Przełączyłem router na 2,4G i działa.

Ty znowu z tym ?

Wiesz już konkretnie o ile rosną straty ?

Większa absorbcja podczerwieni przemnożona przez katalogowy współczynnik temperaturowy? Odpowiedź na to "ile dokładnie" jest pewnie tego samego rodzaju co odpowiedź na to ile dokładnie spada wydajność w jednostce czasu. Nie sądzę aby ktokolwiek z obecnych tutaj robił laboratoryjne badania swojej instalacji.

A porównaj sobie tan sam panel w obu wersjach..

Porównałem Q.Cells

Q.PEAK DUO ML-G9 385W z

Q.PEAK DUO BLK ML-G9 385W

Mają te same moce STC i NMOT, te same efektywności >20,3%, te same temperaturowe współczynniki prądu, mocy i napięcia.

Model BLK - o ile wyższą będą miały temperaturę w czasie pracy niż zwykłe ?

Musisz spojrzeć na te karty w całości a nie skupiać się wybiórczo.

To nie jest ten sam panel.

Pewnie że nie jest ten sam panel.

Panel w wersji FULL BLACK nigdy nie będzie panelem w wersji nie FULL BLACK.

Masz jakiś przykład paneli które są te same i jedne są w wersji "nie full black" a drugie w wersji "full black" ?

Na co mam zwrócić szczególną uwagę "w całości" w kartach katalogowych by właściwie je porównać?

Podaj konkrety !!

Poszukaj na tych kartach najmocniejszych paneli z całego typoszeregu i je porównaj.

Żeby skompensować słabszą wydajność paneli ful black wynikającą z ich budowy., montuje się ogniwa trochę wyższej klasy ale i tak mają 5W w plecy.

Jak ktoś nie ma ograniczeń na dachu to tego nie zauważy, kupi trochę większe o tej samej mocy, sprawności itd..

Dodam, że da się wyprodukować, tej samej mocy, w tym samym rozmiarze, ale cena jeszcze bardziej zaboli.

Edytowane przez animuss

Poszukaj na tych kartach najmocniejszych paneli z całego typoszeregu i je porównaj.

Jest typoszereg BALCK i FULL BLACK.

I porównałem najmocniejsze w tych typoszergach.

Mają takie same wymiary i tatka sama moc. Minimalnie różnią sie napięciem i prądem.

Moc STC dla klienta jest ta sama.

W czym więc jest problem dla klienta? Płaci trochę więcej za FULL BLACK ale efektywnie dostają taką sama moc.

W czym więc jest problem dla klienta? Płaci trochę więcej za FULL BLACK ale efektywnie dostają taką sama moc.

No nie do końca tak, czarne zajmują większą powierzchnię na dachu są mniej efektywne.

Q.PEAK DUO ML-G9 370-390W

Q.PEAK DUO BLK ML-G9 365-385W

Jak zechcesz ful black 390W to już są szersze albo dłuższe.

Szukałem jak upchnąć 10kWp na dachu i na czarniawych tak wyszło, tracę 24panele x 5W

Jak dodasz do tego jeszcze straty, w pierwszym roku działania instalacji, na przewodach, falowniku, itd..

Edytowane przez animuss