Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Ale to dotyczy tylko najmocniejszych modułów w typoszeregu.

Nie wszyscy muszą "upychać" na dachu 10kWp, tylko spokojnie im się tyle mieści.

Wiec takie ogólne pisanie:

A czemu wybieracie panele czarniawe, full black, przecież powodują niepotrzebne straty.

Jest trochę bez sensu, bo jednak w większości przypadków da się zrobić dokładnie taką samą instalację (różniącą się tylko dopłatą do BLK)

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam do Was pytanie. Rozważam montaż paneli na elewacji budynku.

Mam w tym temacie kilka pytań:

1) Czy jeśli budynek jest docieplony styropianem to można panele po prostu zamontować na stelażu w odległości załóżmy 5cm od takiej elewacji czy też warto na elewację nałożyć jakąś dodatkową warstwę izolacji "przeciwpożarowej"? Jeśli tak to jaki materiał mógłby być użyty w takim celu? Nie jestem pewny czy nie ma nawet takiego zalecenia.

2) Jakie panele należy stosować na taki montaż pionowy? Czy to mogą być "zwykłe" panele, takie jak montuje się na dach?

3) Jeśli ktoś ma doświadczenia z tego typu montażem i mógłby podesłać link do systemu stelaża, który montuje się na dachu to będę wdzięczny.

4) O czym jeszcze warto wiedzieć w przypadku tego typu montażu (chodzi mi o sprawy związane z mocowaniem konstrukcji, odpowiednimi uchwytami itp).

Edytowane przez Dolce1313

Ale to dotyczy tylko najmocniejszych modułów w typoszeregu.

Właśnie nie, wszystkie panele ful black mają zaniżoną moc o 5W w całym typoszeregu.

370,375,380,385,390W

365,370,375,380,385W black

Jest trochę bez sensu, bo jednak w większości przypadków da się zrobić dokładnie taką samą instalację (różniącą się tylko dopłatą do BLK)

Da się zrobić nawet mniejszą instalację z paneli jeszcze większej sprawności np. LG, ale fakt jest faktem.

Edytowane przez animuss

Właśnie nie, wszystkie panele ful black mają zaniżoną moc o 5W w całym typoszeregu.

370,375,380,385,390W

365,370,375,380,385W black

.

Właśnie o tym piszę. Brak TYLKO najmocniejszej wersji. Na tych modułach zrobisz w FullBlack każdą instalację, za wyjątkiem 390W

chcesz np 20x380W ?

Proszę bardzo - masz wybór, zwykłe lub FB, różnica tylko w cenie.

Właśnie o tym piszę. Brak TYLKO najmocniejszej wersji. Na tych modułach zrobisz w FullBlack każdą instalację, za wyjątkiem 390W

chcesz np 20x380W ?

Proszę bardzo - masz wybór, zwykłe lub FB, różnica tylko w cenie.

Ale to są inne panele, FullBlack-ki są o 5W słabsze, ze względu na znormalizowanie wyrobów pod względem wymiarów, producent to ukrył, tego nie widać, dopiero jak się bardziej zagłębić w temat można to zauważyć.

W przypadku Q.Cells tak jest - full black ma o 5 Wp niższą moc wg STC.

Ale czy z tego wynika że FULL BLACH 385Wp wyprodukuje mniej energii niż zwykły moduł 385Wp ?

O tym jest mowa w tej dyskusji...

PS Wymiary tych modułów są dokładnie takie same.

Tak, to są inne moduły - jedne są zwykłe a drugie są full black.

Edytowane przez d7d

W przypadku Q.Cells tak jest - full black ma o 5 Wp niższą moc wg STC.

.

Ja to zauważyłem przy dopasowywaniu paneli z firmy Jinko Solar więc to jest pewnie tak wszędzie.

Ale czy z tego wynika że FULL BLACH 385Wp wyprodukuje mniej energii niż zwykły moduł 385Wp ?.

Trudno powiedzieć jakie są różnice, na pewno są, większość informacji piszą firmy związane z fotowoltaiką więc mogą być mało rzetelne.

Ja się bardziej skupiłem na ograniczeniach przestrzeni, czyli na sprawności paneli do zajmowanej powierzchni, tu gra dużą rolę cena, opłacalność inwestycji.

Edytowane przez animuss

OK.

Te dwa typoszeregi Q.Cells jednak mają te same wymiary..

To powinno być zastanawiające, ta sama rama a moc się zmienia, nawet porównując jeden obojętnie jaki typoszereg.

Nasuwa się pytanko, czy w tych słabszych jest więcej pustych przestrzeni, a te z największą mocą w typoszeregu już mają wypełnione do maksimum i trzeba zwiększyć powierzchnię zabudowy.

I jeszcze jedna kwestia wypelnienia-upakowania ich w ramie, jak ciaśniej to grzeją się bardziej, logicznie tak powinno być.

Teraz, dobierając ful bleck-a by "dogonił" mocą zwykły panel, trzeba "przeskoczyć" o jedną pozycję w typoszeregu, czyli jeden od drugiego troszkę gęściej upchany.

Edytowane przez animuss

Ale to są inne panele, FullBlack-ki są o 5W słabsze, ze względu na znormalizowanie wyrobów pod względem wymiarów, producent to ukrył, tego nie widać, dopiero jak się bardziej zagłębić w temat można to zauważyć.

Jakie znów inne panele, czym różni się ten 360w FullBlack od "zwykłego" 360W?

Jest droższy - fakt. Ale,Ty piszesz, o jakiś "stratach" i ja się chcę dowiedzieć, jakie to straty.

To powinno być zastanawiające, ta sama rama a moc się zmienia, nawet porównując jeden obojętnie jaki typoszereg.

Nasuwa się pytanko, czy w tych słabszych jest więcej pustych przestrzeni, a te z największą mocą w typoszeregu już mają wypełnione do maksimum i trzeba zwiększyć powierzchnię zabudowy.

I jeszcze jedna kwestia wypelnienia-upakowania ich w ramie, jak ciaśniej to grzeją się bardziej, logicznie tak powinno być.

Teraz, dobierając ful bleck-a by "dogonił" mocą zwykły panel, trzeba "przeskoczyć" o jedną pozycję w typoszeregu, czyli jeden od drugiego troszkę gęściej upchany.

Nie masz racji.

Te mocniejsze maja większą sprawność i tylko tyle.

Nie są upakowane ciaśniej i z tego powodu nie grzeją się bardziej... :)