Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale co co znaczy "wpiąć optymalizację" ? Jaką optymalizację ?

Optymalizacją jest optymalizator SE pracujący z dwoma modułami, żeby zejść z kosztów.

Ma to sens, kiedy obydyqa moduły sa w tym samym czasie i w ten sam sposób zacieniane,

Wada - jak jeden straci na sprawności, to na układzie nie będzie tego widać, optymalizator uśredni wynik, otrzymany z dwóch modułów (a żaden nie będzie pracował w optymalnym punkcie MPPT)

Edytowane przez fotohobby

Falownik SolarEdge nie wystartuje z jednym optymalizatorem z podpiętymi dwoma modułami.

Już nie przesadzaj. Są przecież optymalizatory do szeregowego, lub równoległego podłączania modułów...

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-p-series-commercial-add-on-power-optimizer-datasheet-pl.pdf

Już nie przesadzaj. Są przecież optymalizatory do szeregowego, lub równoległego podłączania modułów...

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-p-series-commercial-add-on-power-optimizer-datasheet-pl.pdf

To już kombinowanie tu chodzi o optymalizatory które mają tylko 4 kable a nie sześć czy osiem, jak M2640

To minimalna długość łańcucha nie ma znaczenia?

W tej tabeli widzę: "minimalna długość łańcucha" - liczba optymalizatorów - np. 14

Wg mnie @animuss twierdzi że jeden optymalizator z dwoma modułami wystarczy do pracy falownika SE.

Wg mnie @animuss twierdzi że jeden optymalizator z dwoma modułami wystarczy do pracy falownika SE.

Jeden na dwa moduły, ale żeby falownik ruszył pewnie potrzeba kilka takich zestawów połączonych w string..

Np. sześć optymizatorów a 12 modułów..

Albo 2 optymalizatory i 12 modułów.

Edytowane przez animuss

Mam pytanie. Czy można przenieść bycie prosumentem na inną lokalizację? Przykładowo robię teraz na mieszkaniu bieda instalację do końca marca by zostać prosumentem. Za jakiś czas buduję dom. Czy mogę "przenieść" tą instalację do nowej lokalizacji, żeby tam być prosumentem. Czy prosument jest przypisany do adresu?

Jeden na dwa moduły, ale żeby falownik ruszył pewnie potrzeba kilka takich zestawów połączonych w string..

Np. sześć optymizatorów a 12 modułów..

Albo 2 optymalizatory i 12 modułów.

Ale proszę Cię... jeden optymalizator i 6 modułów ? I tylko dwa w instalacji?

Podlinkowałem Ci dokument PDF z optymalizatorami SE, na jego końcu masz wymaganą minimalną i maksymalną ilość modułów w stringu.

Zapoznaj się z tym, bo szkoda, żeby użytkownik z takim stażem pisał takie głupoty...

Edytowane przez fotohobby