Dariusz1983 02.02.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Może ktoś łopatologicznie podać max terminy na wymianę licznika wskazane w prawie, bo niby 30dni max ale licząc od kiedy: 1)od dostarczenia dokumentów do ZE, 2)od wydania potwierdzenia rozpatrzenia wniosku(to podobno przysyłają i podają w nim termin wymiany)3)czy od jeszcze innego terminu. Pytam, bo ZE są zawalone wnioskami, które opracowują wedle dat otrzymania, a mają ponoć tylko 7dni na poinformowanie od błędach licząc od wpłynięcia wniosku więc jesli nie "obejżą: wniosku w ciągu tygodnia od otrzymania to w teorii jest on uznany za idelanie zrobiony... Jak to w końcu jest obecnie wedle przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 02.02.2022 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Pewnie się da dla chcącego nic trudnego jak to się mówi polak potrafi. Ale dla mnie to jak by do merca e klasy wsadzić silnik od malucha niby Mercedes a nie mercedes. Osobiście posiadam SE 5kWp i pod każdym panelem jest optymalizator. Mimo że panele mam REC dzielone na połowę i każda niby oddzielnie działa przy przycienieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Czyli twierdzisz że jednak da się z SE. Tak, ten jeden model falownika 1-f A teraz poproszę o dowód, że się da konfigurację 2 opty x 6 modułów, albo 6 opty x 2 moduły każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Tak, ten jeden model falownika 1-f A teraz poproszę o dowód, że się da konfigurację 2 opty x 6 modułów, albo 6 opty x 2 moduły każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Ha, ha, ha - serio, teraz mnie rozbroiłeś Wklejasz diagram, który pokazuje zasadę działania systemu SE i pokazujesz to jako działający system? Ty chyba już trollujesz. Wklejałem Ci tabelkę z optymalizatorami, gdzie jest jasno pokazane ile minimum trzeba, aby system działał. Jak ma działać falownik SE, skoro on wymaga 380V (niektóre modele 750V), a pojedynczy optymalizator da mu max 80V (ale 30-40 dla optimum wykorzystania mocy panela)? Ty sobie zdajesz sprawę, ze SolarDesigner nie przepuści takiej konfiguracji, jak na grafice ? A teraz małe zadanie dla Ciebie - skontaktuj się z kimś, kto projektuje instalację w SD i zapytaj się go, co to oznacza, kiedy SD nie przepuszcza konfiguracji. Jeśli nie potrafisz zajrzeć do DTR, sprawdzić tego na SD, ale wierzysz w obrazki z neta, to Twoja wiedza wygląda dokładnie tak, jak rozpocząłeś swoje wywody : Mi się wydaje... Nadzieja w tym, że nie skrzywdzisz nikogo sprzedając mu taką instalację. Mam wrażenie, że w kominkami, kotłami radziłeś sobie lepiej... Edytowane 2 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2022 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Na obrazku widać 4 moduły z dwoma optymalizatorami. Ile widzisz modułów na ekranie z monitoringiem? Cztery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2022 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 , bo ten rodzaj instalacji to mały promil i mała moc. " To mały promil i mała moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2022 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Na obrazku widać 4 moduły z dwoma optymalizatorami. Ile widzisz modułów na ekranie z monitoringiem? Cztery ? Cztery moduły są, bo nikt nie będzie tyle rysował. Na tym drugim masz cały dach, teraz lepiej? Ile widzisz modułów na ekranie z monitoringiem? Cztery ? Widzisz tyle ile jest optymalizatorów.. Edytowane 2 Lutego 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2022 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Tak, ten jeden model falownika 1-f A teraz poproszę o dowód, że się da konfigurację 2 opty x 6 modułów, albo 6 opty x 2 moduły każdy Cztery moduły są, bo nikt nie będzie tyle rysował. Na tym drugim masz cały dach, teraz lepiej? Widzisz tyle ile jest optymalizatorów.. No to jaki dowód przedstawiłeś na swoje twierdzenie poniżej? System SE przy nasłonecznieniu ruszy z jednym optymalizatorem i np. ośmioma modułami. Wystarczy jeden optymalizator na jeden string. ... Czyli jeden optymalizator rusza z 4 modułami od wschodu, potem działa od zachodu z 4 modułami ten sam optymalizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Cztery moduły są, bo nikt nie będzie tyle rysował. Na tym drugim masz cały dach, teraz lepiej? .. No i właśnie - po dwa moduły na optymalizator. Optymalizatorów kilkadziesiąt. To będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2022 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 @animussProjektowałeś kiedyś instalację PV na systemie SolarEdge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) To mały promil i mała moc. No, ale tutaj nie ma optymalizatora obsługującego 8paneli, dostępnego tylko dla falowników 1-f z systemem Compact Tu jest normalny system 1opty - 2 moduły używany dla ścięcia kosztów w sytuacji,, kiedy zacienienia nie doskwierają zbytnio. Ty w ogóle rozumiesz coś z tego, co linkujesz ? Edytowane 2 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 @animuss Projektowałeś kiedyś instalację PV na systemie SolarEdge? Nawet do pdf-a nie zajrzał, a Ty o projektowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2022 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 @animussPrzeczytaj opracowanie "SolarEdge Poznaj zalety" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2022 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) No to jaki dowód przedstawiłeś na swoje twierdzenie poniżej? To się cofnij i przeczytaj, jeden M2640 na 8 paneli No i właśnie - po dwa moduły na optymalizator. Optymalizatorów kilkadziesiąt. To będzie działać Jeszcze wczoraj twierdziliście, że jeden optymalizator na jeden moduł. @animuss Projektowałeś kiedyś instalację PV na systemie SolarEdge? Gdyby nie HUAWEI to bym się na tym bujał. Tu jest normalny system 1opty - 2 moduły używany dla ścięcia kosztów w sytuacji Czyli 12 modułów i 6 optymalizatorów naliczyłeś.? @animuss Przeczytaj opracowanie "SolarEdge Poznaj zalety" Czytałem, ale dla mnie znalazłem lepsze rozwiązanie. Edytowane 2 Lutego 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) To się cofnij i przeczytaj, jeden M2640 na 8 paneli tylko dla 1-fazowego falownika Compact. I niewiele ponad 2.6 kW Jeszcze wczoraj twierdziliście, że jeden optymalizator na jeden moduł. Serio, gdzie ? Przecież wyraźnie napisałem w poście 20377: spokojnie możesz do jednego opty podłączyć dwa moduły. Nawet są opty, co mają tak przygotowane wejścia/wyjścia. Natomiast, jak dobrze pamiętam, to wczoraj pisałeś : Mi się wydaje że dla SE wystarczy jeden tracker mocy, MPP a reszta paneli może pracować połączona w string z tym modułem nawet bez optymizatorów. O optymalizatorach Tigo wsólpracujących z falownikiem SE już nawet nie wspominam Czyli 12 modułów i 6 optymalizatorów naliczyłeś.? Przypominam Ci, że żaden falownik SE nie ruszy z 6 opty i 12 modułami A tym bardziej z dwoma opty i 12 modułami. A pisałeś: żeby falownik ruszył pewnie potrzeba kilka takich zestawów połączonych w string.. Np. sześć optymizatorów a 12 modułów.. Albo 2 optymalizatory i 12 modułów. a to nieprawda. Jak już tam cos rzeźbisz w Hyundaiu, to pozostań w Hyundaiu, Bo rok temu nie wiedziałeś jak można podglądną produkcję energii dla danego modułu, a dziś chcesz zaprojektować instalacje SE na 12 modułów i 2 optymalizatory... To właśnie zrobił boom na fotowoltaikę... Edytowane 2 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Serio, gdzie ? Przecież wyraźnie napisałem w poście 20377: Twoje bzdury, że do SE można podpiąć 2 optymalizatory Kolega upierał się dłużej od ciebie. Przypominam Ci, że żaden falownik SE nie ruszy z 6 opty i 12 modułami A tym bardziej z dwoma opty i 12 modułami. A pisałeś: . Przypominam że rozmawialiśmy o stringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Ja się w ogóle nie "upierałem"Więc o dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Ja się w ogóle nie "upierałem" Więc o dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ? Dobra zakończmy tego SE. Napisz jak ci to pomyka te PV 4,27kWp na SolarEdge, nie chciałeś rozbudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Biorąc pod uwagę to, że 8 modułów patrzy na wschód, a 6 na południe (ale jest zacieniane od listopada do marca) to nieźle, zawsze około 1MWh z kWp jest. To 1-f, więc za bardzo rozbudować (oficjalnie ) się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts