fotohobby 03.02.2022 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 . Nie czekaj, dokręć jeszcze do 10kWp ostatnia szansa. Po co, skoro nie potrzebuję? Poza tym, czy rozbudowa instalacji powoduje utratę przywilejów prosumenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 03.02.2022 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Poza tym, czy rozbudowa instalacji powoduje utratę przywilejów prosumenta ? Nie. Ale dzwoń do swojego ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2022 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Też mi się o uszy obiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.02.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Po co, skoro nie potrzebuję? Poza tym, czy rozbudowa instalacji powoduje utratę przywilejów prosumenta ? Tutaj trudno powiedzieć, bo jeśli zmieniasz tylko ilości paneli do 10kw to nic się nie powinno dziać. Ale jeśli przekroczysz 10kw to wtedy już takie jasne nie jest i zależeć może od dobrej woli ZE. Może ale nie musi. Taki mały burdelik jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 03.02.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Po co, skoro nie potrzebuję? Poza tym, czy rozbudowa instalacji powoduje utratę przywilejów prosumenta ? wg Ministrstwa Klimatu, nie: Jednocześnie Ministerstwo Klimatu i Środowiska przypomina, że w przypadku rozbudowy istniejącej przed 1 kwietnia 2022 r. instalacji fotowoltaicznej, obowiązującym dla prosumenta systemem rozliczeń jest system opustów. Należy pamiętać że, dokonując modyfikacji instalacji fotowoltaicznej, na wytwórcy energii elektrycznej ciąży obowiązek zgłoszenia rozbudowy instalacji fotowoltaicznej do operatora sieci. Zgodnie z art. 20 ust. 2 pkt 2 Ustawy o odnawialnych źródłach energii, wytwórca (prosument), którego mikroinstalacja jest podłączona do sieci operatora sieci dystrybucyjnej ma obowiązek poinformować operatora o zmianie mocy zainstalowanej mikroinstalacji w terminie 14 dni od dnia dokonanej zmiany. Niedopełnienie tego obowiązku wiąże się z karą w wysokości 1000 zł [4]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2022 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 wg Ministrstwa Klimatu, nie: Dzięki za potwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 03.02.2022 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Tutaj trudno powiedzieć, bo jeśli zmieniasz tylko ilości paneli do 10kw to nic się nie powinno dziać. Ale jeśli przekroczysz 10kw to wtedy już takie jasne nie jest i zależeć może od dobrej woli ZE. Może ale nie musi. Taki mały burdelik jak zawsze. Niby tak, ale nie do końca. Zmiana progu nie ma nic do wyjścia z obecnego systemu. Żeby z niego wyjść, musiałbyś oficjalnie (składając odpowiednie papiery do ZE) zlikwidować instalację albo pisemnie wyrazić wolę przejścia na nowy system - w którymśtam punkcie ustawy jest zapis o tym. Nie ma innej drogi wyjścia z obecnego systemu rozliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.02.2022 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Tutaj trudno powiedzieć, bo jeśli zmieniasz tylko ilości paneli do 10kw to nic się nie powinno dziać. Ale jeśli przekroczysz 10kw to wtedy już takie jasne nie jest i zależeć może od dobrej woli ZE. Może ale nie musi. Taki mały burdelik jak zawsze. moc 10 kw nie ma znaczenia. Miesiąc temu rozbudowywałem moje PV z 3,92 o 2,25 i trzeba to zgłosić , podpisałem aneks dot mocy paneli i przewidywanej produkcji. Za niezgłoszenie zmiany warunków technicznych co jest złamaniem umowy jest nagroda 1000 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 03.02.2022 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Czyli zwiększenie mocy obecnie działającej instalacji w przyszłości, gdy już wejdą nowe przepisy (czyli po 01.04.2022r) nie będzie się wiązało ze zmianą obecnej, korzystniejszej umowy prosumenckiej. Rozważałem rozbudować obecnie swoją instalację ale po namyśle stwierdziłem, że sobie odpuszczam. Na moją decyzję wpłynął głównie fakt, że jedynym miejscem, gdzie mógłbym ulokować panele jest elewacja budynku. Niestety i tam mam niezbyt wiele "słonecznego" miejsca. Tylko na 6 paneli. Napięcie byłoby na granicy funkcjonowania MPPT falownika i to przy mocniejszych panelach (450Wp). Do tego dochodzą duże koszty zakupu paneli (teraz jest szajba) oraz mniejsza produkcja przy kącie 90st. To by się zwróciło ale jakoś straciłem chęć do walki o te 2kWp więcej bo robota nie byłaby łatwa ponieważ panele musiałbym zamocować na wysokości od 5-8m.Tak cień wędruje po elewacji pomiędzy godz 9:45 a 14:00 na przełomie stycznia i lutego:https://zapodaj.net/b3fcc11f77b58.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/c8f69fe79735b.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/9a58b00e320c3.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/7a4c429e8d63f.jpg.htmlW późniejszym okresie wiosenno-letnim byłoby lepiej ale montaż paneli tak wysoko i mniejszy uzysk... A do tego to nie byłaby specjalna ozdoba elewacji. Sam nie wiem. Edytowane 3 Lutego 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 03.02.2022 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Tutaj trudno powiedzieć, bo jeśli zmieniasz tylko ilości paneli do 10kw to nic się nie powinno dziać. Ale jeśli przekroczysz 10kw to wtedy już takie jasne nie jest i zależeć może od dobrej woli ZE. Może ale nie musi. Taki mały burdelik jak zawsze. jak już ktoś jest prosumentem to praw nie straci mimo rozbudowy i nie ma znaczenia czy z 1kWp zrobi się 49,999kWp, bo prawo nabyte do bycia prosumentem będzie zachowane. Oczywiśćie czas 15lat liczy się od chwili przyłączenia pierwotnej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) To spójrz na to z mojej perspektywy, oczywiście na twoją instalację, twój okres 15 lat "tyka' i nie ma znaczenia "dla nIch" czy masz 2kWp czy 15kWp. Wskaż mi jakiś biznes który jest teraz bardziej dochodowy, ceny energii cały czas idą w górę. Marnujesz swoją kasę. Jaką kasę marnuję, skoro instalacja pokrywa mi 90% mojego zapotrzebowania na prąd ? I dlaczego mam rozbudowywać instalację JUŻ TERAZ, w momencie w którym dziki popyt związany ze zmianą systemu rozliczeń wyniósł ceny do góry ? Edytowane 3 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 03.02.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Ja gdybym tylko miał sensowne miejsce to od razu dołożyłbym paneli do 10kWp. Po prostu w okresie przejściowym zużyłbym nadwyżkę prądu na ogrzewanie jakiegoś pomieszczenia. Z tym to nie miałbym problemu. Tak naprawdę te 10kWp przy domu to nie jest jakieś wielkie halo. Natomiast prawdą jest, że obecne ceny są bezsensowne, nawet przy tej inflacji. Producenci a jeszcze bardziej pośrednicy windują je na maksa. To psuje rynek ale cóż, jak mogą to i drą pazurami. Dlatego ostatecznie zrezygnowałem z "ozdabiania" elewacji mojego budynku. Nic na siłę, najczęściej takie podejście do sprawy jest najlepsze. W moim przypadku ta decyzja głównie była powodowana trudnością w montażu paneli wysoko na elewacji, mniejszym uzyskiem "w pionie" i w sumie faktem, że panel w przypadku mojej elewacji raczej jej nie ozdobi. Jednak powtarzam, gdybym miał możliwość dołożenia paneli na dachu to bym to od razu zrobił. Jak wspomniałem wcześniej, czy bym miał 7kWp czy też 10kWp to i tak bym wszystko zechlał, jak koza trawę na pastwisku. A z takich miłych rzecz (tzn dla mnie) to dzisiaj na falowniku pierwszy raz zobaczyłem produkcję 5,44kWp Mała sprawa a cieszy. Edytowane 3 Lutego 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2022 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Grzejesz drogim gazem, który jest już po ponad 3,3 zł za metr. Drogi gaz ? Kilowatogodzina kosztuje mnie 30gr Do ogrzania domu i CWU potrzebuję 7500kWh Kosztuje mnie to 2250 rocznie I teraz zakładam, że montuję instalacje 8kWp (pomijam fakt, że to oznacza, że wypadam poza opust 80/20) Kosztuje mnie to 8x 3750zł - 30 tysięcy złotych do tego jakieś 3tysięcy na przeróbkę instalacji 14.5 lat grzania. Pewnie 11-12, bo gaz jeszcze zdrożeje (choć na giełdach już tanieje) Ceny już nie spadną Uważam, że spadną. I nie czaję się na 01/04/22, tylko 23, albo i 24 Jeśli z gazem zrobi się coś nieakceptowalnego, to właśnie wtedy będę się zastanawiał, choć wówczas pójdę w instalacje 3kWp, któa w połączeniu z tanim monoblokiem z COP3 da mi odpowiednią ilość energii Edytowane 3 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 03.02.2022 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) W latach 90' kupiłem sobie książkę nt wykonywania instalacji co. Zawsze lubiłem takie prace więc postanowiłem sam ją sobie zaprojektować i wykonać. W tej książce przeczytałem takie mądre zdanie w temacie inwestycji. To znaczy dla mnie jest ono mądre i przekonywujące. Mianowicie autor napisał, że jeśli stopa zwrotu inwestycji/modernizacji wyniesie ok 5 lat to warto się decydować. Ja takim podejściem do tego typu wydatków jak fotowoltaika się z grubsza kieruję. Oczywiście czasem sytuacja po prostu zmusza nas do zmian czy tego chcemy czy nie (dzisiaj niestety tak jest) ale generalnie jeśli mamy zajawkę odnośnie decyzji o wydawaniu niemałych pieniążków to warto brać ten okres zwrotu ok 5 lat w takich inwestycjach. To jest jakiś kierunek. Na wiele rzeczy, które mogą nastąpić często nie mamy niestety wpływu. Na przykład odnośnie tego co nasi włodarze zrobią, czy nie zmienią ot tak sobie korzystnych zasad obecnym prosumentom. Sytuacja, w pewnym sensie podobna do naszej, jest choćby tutaj opisana: https://www.verbumdei.com.pl/2017/08/gdyby-gospodarz-wiedzia-o-ktorej-porze.html Z tą różnicą, że my możemy se i czuwać a Ci na górze i tak nas opitolą Edytowane 3 Lutego 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.02.2022 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Czyli zwiększenie mocy obecnie działającej instalacji w przyszłości, gdy już wejdą nowe przepisy (czyli po 01.04.2022r) nie będzie się wiązało ze zmianą obecnej, korzystniejszej umowy prosumenckiej. Rozważałem rozbudować obecnie swoją instalację ale po namyśle stwierdziłem, że sobie odpuszczam. Na moją decyzję wpłynął głównie fakt, że jedynym miejscem, gdzie mógłbym ulokować panele jest elewacja budynku. Niestety i tam mam niezbyt wiele "słonecznego" miejsca. Tylko na 6 paneli. Napięcie byłoby na granicy funkcjonowania MPPT falownika i to przy mocniejszych panelach (450Wp). Do tego dochodzą duże koszty zakupu paneli (teraz jest szajba) oraz mniejsza produkcja przy kącie 90st. To by się zwróciło ale jakoś straciłem chęć do walki o te 2kWp więcej bo robota nie byłaby łatwa ponieważ panele musiałbym zamocować na wysokości od 5-8m. Tak cień wędruje po elewacji pomiędzy godz 9:45 a 14:00 na przełomie stycznia i lutego: https://zapodaj.net/b3fcc11f77b58.jpg.html https://zapodaj.net/c8f69fe79735b.jpg.html https://zapodaj.net/9a58b00e320c3.jpg.html https://zapodaj.net/7a4c429e8d63f.jpg.html W późniejszym okresie wiosenno-letnim byłoby lepiej ale montaż paneli tak wysoko i mniejszy uzysk... A do tego to nie byłaby specjalna ozdoba elewacji. Sam nie wiem. ja dołożyłem 6 x 375 W na gruncie, dlatego zdecydowałem się na instalacje w grudniu bo ulga podatkowa mi się kończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.02.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.02.2022 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Tu jest taryfa C i nie uwzględniono autokonsumpcji, ale i tak się opłaca pod warunkiem zastosowania taryfy g12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Na przykładzie: SE5K: sprawność max 98%, europejska ważona 97,3% (na moje oko to wygląda, jakby uwzględniała optymalizatory, ale pewności nie mam) SUN2000-5KTL-M1: sprawność max 98,4, europejska ważona 97,5% ("goły" falownik, bez optymalizatorów) Jeśli chodzi o optymalizatory Huawei, to mamy max 99,5% oraz 99% europejska ważona. SE optymalizatory max 99,5, europejska 98,8. Czyli w teorii SE5K z 5000 DC robi 4875 W AC. Piszę "w teorii", bo w praktyce robi 4900 W. Goły Huawei w teorii z 5000 DC robi 4920 W AC, z optymalizatorami 4895 W. Czyli teoretyczna różnica SE vs goły Huawei jest spora, bo 45W, ale już przy optymalizatorach spada do 20W. Co do praktycznych różnic nie mam danych dot. Huawei, więc nie mam do czego porównać. Zakładam, że praktycznie Huawei też ma nieco większą produkcję, więc wychodzi na jedno. Przeliczenie tego na roczne straty pozostawiam dla chętnych. Jak dla mnie straty SE vs Huawei są pomijalne. A skoro Huawei dorównuje cenowo do SE, to lepiej skupić się na kwestiach okołogwarancyjnych albo przewidywaniem, która firma będzie dłużej na rynku. USA boi się chińczyków, więc może to jest trop Wg mnie, praktycznie to żadna różnica. Huawei + opty Huawei z 5000 W dają 4826 W a nie 4895 W czyli strata to 174 W SolarEdge + opty SolarEdge z 5000 W dają 4806 W a nie 4875 W czyli strata to 194 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.02.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Wg mnie, praktycznie to żadna różnica. Huawei + opty Huawei z 5000 W dają 4826 W a nie 4895 W czyli strata to 174 W SolarEdge + opty SolarEdge z 5000 W dają 4806 W a nie 4875 W czyli strata to 194 W. A czy to nie czasem autokonsumpca falownika? Perpetuum mobile to nie jest U mnie ok 140 KWh falownik konsumuje rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2022 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 To są dwie różne sprawy.SE4K i SE10K mają takie same nocne zużycie energii < 2,5 W.Licząc 24 x 365 x 2,5 W = 21,9 kWh (liczę że w dzień też konsumuje 2,5 W).140 kWh / (365 x 24) = 16 W ??Masz założony jakiś podlicznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts