Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Wg mnie, praktycznie to żadna różnica.

Huawei + opty Huawei z 5000 W dają 4826 W a nie 4895 W czyli strata to 174 W

SolarEdge + opty SolarEdge z 5000 W dają 4806 W a nie 4875 W czyli strata to 194 W.

Policz to na SUN 2000-8KTL-M1 & SE8K

A jak wiesz optymalizatory jeden musi jakieś mieć, a drugiemu wtykasz gdzie chcesz i ma chłodzenie konwekcyjne.

Edytowane przez animuss

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mnie, praktycznie to żadna różnica.

Huawei + opty Huawei z 5000 W dają 4826 W a nie 4895 W czyli strata to 174 W

SolarEdge + opty SolarEdge z 5000 W dają 4806 W a nie 4875 W czyli strata to 194 W.

Ty to liczysz na tej europejskiej ważonej? Bo ja liczę na realnych danych. Sprawność falownika SE mam 98,5 praktycznie przez 99,99% czasu. Realnie z 5000W DC mam 4925W AC. Do tego trzeba doliczyć sprawność optymalizatorów - nie mam powodu, żeby zakładać, że ich sprawność jest realnie 98,8, tylko 99,5% (skoro falownik utrzymuje te 98,5, a nie 98, czy wręcz 97,3%). Tak samo nie mam powodu, żeby zakładać, że SE kantuje w serwowanych danych. Pewność mogę mieć, ale dopiero jak zainwestuję w licznik z modbusem, a niespieszno mi do tego ze względu na koszt. Tak czy siak, uważam że różnica jest w granicach błędu pomiarowego.

Policz to na SUN 2000-8KTL-M1 & SE8K

A co za różnica czy na 5 czy 8 kW? Chcesz się o 0,1% spierać? To nie ma sensu, już masz czarno na białym, że różnica jest żadna.

A jak wiesz optymalizatory jeden musi jakieś mieć, a drugiemu wtykasz gdzie chcesz i ma chłodzenie konwekcyjne.

Taaaaa. Przecież widziałeś, jaka jest różnica w liczbach. A te chłodzenie, to panie, ze 100W bierze ;)

Tak, liczę na europejskiej ważonej z uwzględnieniem optymalizatorów.

W jaki sposób liczysz swoją sprawność falownika na 98,5% i optymalizatorów?

Z aplikacji?

Nie, z falownika z modbusa. Mam co 5 sekund aktualizowane dane. I jak jest 5000W DC, to pokaże 4925 W AC (poza tym podaje też sprawność w %). Od tego trzeba jeszcze odjąć sprawność optymalizatorów.

ja dołożyłem 6 x 375 W na gruncie, dlatego zdecydowałem się na instalacje w grudniu bo ulga podatkowa mi się kończyła.

Te 6 paneli na gruncie podłączyłeś do oddzielnego MPPT falownika?

O jakiej mocy masz falownik a w zasadzie jaki jest zakres pracy jego MPPT?

Tu mam pytanie do kolegów. Jeśli falownik ma zakres pracy MPPT 250-850V to jak się będzie zachowywał w momencie, gdy dostanie mniejsze napięcia na wejście?

Weźmy pod uwagę taką sytuację: do wejścia falownika podłączono string składający się tak jak u kolegi z 6 paneli. Załóżmy, że jeden panel o mocy 375Wp daje średnio na wyjściu od 32-38V co w przypadku 6 paneli daje napięcie 192-228V. Tak więc napięcie z 6 paneli jest zbyt niskie, by występowało śledzenie punktu mocy maksymalnej.

Na ile za niskie napięcie dla pracy MPPT ma wpływ na produkcję? Jak w takiej sytuacji pracuje falownik?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Edytowane przez Dolce1313

Nie, z falownika z modbusa. Mam co 5 sekund aktualizowane dane. I jak jest 5000W DC, to pokaże 4925 W AC (poza tym podaje też sprawność w %). Od tego trzeba jeszcze odjąć sprawność optymalizatorów.

Jakie masz do tego oprogramowanie?

Jakie masz do tego oprogramowanie?

Home Assistant. Trochę dużo zachodu, jak na sam podgląd danych z falownika - ja mam HA do tzw. inteligentnego (hehe) domu, a odczyt falownika zrobiłem przy okazji, skoro się da :) Można też inaczej się dobrać, ale to już w necie musiałbyś pogrzebać.

Czyli skomplikowana sprawa :)

Po czym łączy się HA z falownikiem SE?

Ja korzystam z najprostszej możliwej rzeczy - Modbus-TCP. Czyli dobieram się do danych po TCP/IP.

No nie. To jest integracja oficjalna - czyli dostęp przez chmurę. Aktualizowanie bodajże co 5 minut (to i tak lepiej niż co 15 min przez apkę). Potrzebujesz HA + HACS i jednego z repozytoriów customowych obsługujących SolarEdge np:

https://github.com/erikarenhill/solaredge-modbus-hass

Ogólnie to nie jest zabawa na jeden dzień, nawet nie na weekend. Może są prostsze metody?

• Like 1

Przy jakim napięciu mam to porównać?

Jakie ci pasuje.

A te chłodzenie, to panie, ze 100W bierze ;)
Chłodzenie pasywne działa cały czas na maksa, nawet jak jest zanik prądu, brak efektu "smażenia"

Mniej ruchomych części, mniej elementów, które mogą się zużyć, lub zepsuć, takie chodzenie łatwo czyścić.

Tak jak optymalizatory z dłuższą gwarancją od falowników nie mają wiatraczków ;)

Edytowane przez animuss

Mam pytanie. Czy można przenieść bycie prosumentem na inną lokalizację? Przykładowo robię teraz na mieszkaniu bieda instalację do końca marca by zostać prosumentem. Za jakiś czas buduję dom. Czy mogę "przenieść" tą instalację do nowej lokalizacji, żeby tam być prosumentem. Czy prosument jest przypisany do adresu?

Nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie?

Jak chałupy nie skończyłeś to postaw instalację na gruncie tej działki przy płocie.

Nawet nie zacząłem, więc to się raczej nie uda

Nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie?

Nawet nie zacząłem, więc to się raczej nie uda

Wątpię.

- dołączy do zgłoszenia oświadczenie następującej treści: "Świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia wynikającej z art. 233 par. 6 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 roku - Kodeks karny oświadczam, że posiadam tytuł prawny do nieruchomości, na której jest planowana inwestycja oraz do mikroinstalacji określonej w zgłoszeniu." Klauzula ta z mocy prawa zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

Możesz zrobić małą instalację tam gzie się teraz da, podniesiesz wartość nieruchomości.

Chłodzenie pasywne działa cały czas na maksa, nawet jak jest zanik prądu, brak efektu "smażenia"

Mniej ruchomych części, mniej elementów, które mogą się zużyć, lub zepsuć, takie chodzenie łatwo czyścić.

Tak jak optymalizatory z dłuższą gwarancją od falowników nie mają wiatraczków ;)

Też mnie to przekonało i wybrałem inwertery Growatt z chłodzeniem pasywnym, podobnie retrofity led do auta też bez "wiatraczków".

Z wieloma rzeczami tak jest i np. palniki obrotowe w kotłach z czasem maja awarie mechanizmów obrotowych a stałe co najwyżej wyczyścić trzeba - co by nie mówić proste rozwiązania są najmniej awaryjne.

Jakie ci pasuje.

Rozumiem. Teraz już jest jasne, że Huawei jest pewniejszy swojego produktu i daje w standardzie 5 lat gwarancji, a SolarEdge 12 lat? Oh wait...

Oczywiście, można przedłużyć gwarancję Huawei do 10, 15 lub 20 lat, ale... SolarEdge można przedłużyć do 20 lub 25 lat. No dobra, chyba nie będę się doszukiwał w tym logiki. I tak, wiem, przyjmuję argumenty za/przeciw pasywnemu chłodzeniu, tylko dlaczego za tym nie idzie postępowanie producenta?

Natomiast jeśli chodzi o twarde dane: SolarEdge bez aktywnego chłodzenia (tak, taka ciekawostka - SE dopiero jakiś czas temu dołożył aktywne chłodzenie, wcześniej było również pasywne chłodzenie) raportował maksymalną temperaturę ok 54 stopni. Huawei raportuje mniej więcej te same poziomy - w granicach 0,5 do 1 stopnia rozbieżności - tutaj wystarczy różnica temperatur pomieszczeń, w których są falowniki.

I teraz moje pytanie z podtekstem teorii spiskowych: dlaczego przy tych samych osiąganych temperaturach przy chłodzeniu pasywnym, jeden producent zdecydował się jednak dołożyć aktywne chłodzenie?

Mam pytanie. Czy można przenieść bycie prosumentem na inną lokalizację? Przykładowo robię teraz na mieszkaniu bieda instalację do końca marca by zostać prosumentem. Za jakiś czas buduję dom. Czy mogę "przenieść" tą instalację do nowej lokalizacji, żeby tam być prosumentem. Czy prosument jest przypisany do adresu?

Zasadniczo odpowiedź brzmi: nie, nie można. Domyślam się, że chodzi o utrzymanie sposobu rozliczania wg "starego" prosumenta. Instalacja, a zarazem sposób rozliczania jest przypisany do konkretnego licznika PPE. Jeśli zdołasz przenieść licznik do nowej lokalizacji (co się nie ma prawa udać), to miałbyś malutką furtkę, żeby przenieść sposób rozliczania. Ale że to czysta teoria, to odpowiedź brzmi tak jak na wstępie ;)

Fakt, że 15 lat gwarantowane ale czy gwarantowany opust 20% zamiast np. 40-50%?

To taki mały kamyczek do tej całej naszej koncepcji pewności, że teraz to już śpimy spokojnie.

Ojezusmaria. Ty to w ogóle możesz spać spokojnie, wiedząc, że w każdej chwili może Ci na dom spaść samolot? :jawdrop: :lol2: