Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

A tak na marginesie zainwestowałbym w jakiś miernik i sprawdził, jakie masz napięcia na fazach (i czy zbytnio nie odbiegają od siebie). Dziś i jutro zapowiadają się słoneczne dni, jeśli w południe będą napięcia powyżej 250V, to w lecie mogą być problemy z produkcją.

Wszystko się zgadza, z tym że problemy nie będą w lato a już dziś(praktycznie na południu Polski mam w tym momencie swój maks).

W lato to akurat mniej zrobi(u siebie notowałem w najcieplejsze dni sprawność obniżoną o 20%).

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zasadzie nie ma już o czym pisać bo kupno panela najtańszego po 900 zł sztuka to raczej dla masochistów chyba , ja odpuściłem na dobre bo sensu w tym nie widzę wielkiego , spadną ceny o połowę to się założy nie spadną to się nie założy .

https://allegrolokalnie.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-340w-dah-solar-mono-fv

900 złotych najtańszy panel, no ciekawe.

Ale jak ktoś jest negatywnie nastawiony, to szuka na allegro po najdroższych aby się utwierdzić w słuszności myśli przewodniej.

Dwa.

Zajazd cen o połowę. Czym niby miało by to być podyktowane?.

O połowę to w najbliższych latach mogą wzrosnąć ceny energii, tak bym bardziej obstawiał.

Edytowane przez Pitrekkk

Wszystko się zgadza, z tym że problemy nie będą w lato a już dziś(praktycznie na południu Polski mam w tym momencie swój maks).

W lato to akurat mniej zrobi(u siebie notowałem w najcieplejsze dni sprawność obniżoną o 20%).

Ciekawe, jeśli taki problem wystąpi, jak sobie z nim radzić ?

@mitch, podejrzewam ze cena instalacji spadnie po 01.04.2022, wydaje mi się ze chyba jednak lepiej teraz robić w cenie około 5.000 złotych za 1kW?

@mitch, podejrzewam ze cena instalacji spadnie po 01.04.2022, wydaje mi się ze chyba jednak lepiej teraz robić w cenie około 5.000 złotych za 1kW?

Pisać do zakładu energetycznego o obniżenie napięć(lekko nie będzie, ale próbować warto).

Multimetr i do dzieła(a jak nie ma, to do sąsiada co posiada panele na dachu/ziemi, i niech poda jakie ma wartości na poszczególnych fazach).

Co do samej mocy to jak Mitch.

Lepiej ciut większą, bo zapotrzebowanie na prąd w gospodarstwach domowych wzrasta z każdym rokiem i będzie to wartości odwrotnie proporcjonalna do mocny jaką uzyska się z paneli wraz z ich starzeniem.

Też bym nie kombinował z mikrofalownikami, a szedł w SE(to jakbym miał do wyboru jedną z dwóch instalacji), choć przy braku zacienień i ograniczonych funduszach nie wybrałbym nic z powyższego.

Edytowane przez Pitrekkk

Ja dziś czekając na nadal wymianę licznika i mając piękna pogodę lubelszczyzna(gmina jabłoń),temperatura +5stopni o 13:35 (słońce max wysoko z lekkim "zamgleniem" z cieniutkich rozmytych obłoczków)odpaliłem na szybki test mocy uzyskiwanej z 3,95kW(p), panele pod kątem 35stopni na ekierkach skierowane w azymut ok 189(lekko na zachód od południa). Wynik to moc uzyskiwana 87% nominalnej czyli 3440W z 3950W w panelach. Napięcia w sieci dochodzą na jednej fazie podczas testowej pracy do 250V, a tuż obok(na dodatek ten sam słup) czeka na odpalenie nowa instalacja z 40paneli skieowana na zachód ze spadkiem 15stopni około...już widzę cuda jak słońce będzie wyżej i walke z PGE...

Ja dziś czekając nadal na wymianę licznika i mając piękna pogodę lubelszczyzna(gmina jabłoń),temperatura +5stopni o 13:35 (słońce max wysoko z lekkim "zamgleniem" z cieniutkich rozmytych obłoczków)odpaliłem na szybki test mocy uzyskiwanej z 3,95kW(p), panele pod kątem 35stopni na ekierkach skierowane w azymut ok 189(lekko na zachód od południa). Wynik to moc uzyskiwana 87% nominalnej czyli 3440W z 3950W w panelach. Napięcia w sieci dochodzą na jednej fazie podczas testowej pracy do 250V, a tuż obok(na dodatek ten sam słup) czeka na odpalenie nowa instalacja z 40paneli skieowana na zachód ze spadkiem 15stopni około...już widzę cuda jak słońce będzie wyżej i walke z PGE...

Ja dziś czekając nadal na wymianę licznika i mając piękna pogodę: lubelszczyzna(gmina jabłoń),temperatura +5stopni o 12:35 (słońce max wysoko z lekkim "zamgleniem" z cieniutkich rozmytych obłoczków)odpaliłem na szybki test mocy uzyskiwanej z 3,95kW(p), panele pod kątem 35stopni na ekierkach skierowane w azymut ok 189(lekko na zachód od południa). Wynik to moc uzyskiwana 91% nominalnej czyli 3600W z 3950W w panelach. Napięcia w sieci dochodzą na jednej fazie podczas testowej pracy do 250V, a tuż obok(na dodatek ten sam słup) czeka na odpalenie nowa instalacja z 40paneli skierowana na zachód ze spadkiem 15stopni około...już widzę cuda jak słońce będzie wyżej i walke z PGE...

EDYCJA: zmiana podanej mocy uzyskanej z 3440W/3950W(panele) na 3600W/3950W(panele) oraz współczynnika moc/moc zainstalowna z 87% na 91%-niestety aplikacja FoxESS clound z falownika T4 z opóźnieniem wykazała aktualne parametry produkcji.

Edytowane przez Dariusz1983

Napięcia w sieci dochodzą na jednej fazie podczas testowej pracy do 250V, a tuż obok(na dodatek ten sam słup) czeka na odpalenie nowa instalacja z 40paneli skierowana na zachód ze spadkiem 15stopni około...już widzę cuda jak słońce będzie wyżej i walke z PGE...

Dariuszu, proszę się na zapas tak nie denerwować, bo aż "jąkanie" się włączyło z tych emocji :D

U mnie podobnie. Od zeszłego roku przybyło parę instalacji, na jednej fazie widziałem juz 252.

Mi bardziej chodzi o wyłączenia instalacji. Im większa moc, tym większy problem.

Doraźnie można włączać odbiorniki z dużym poborem. Ale jedyna szansa to interwencja techników z ZE. Tyle, że z tym często są problemy, bo ZE najpierw zakłada rejestrator na tydzień, a potem nagle się może okazać, że napięcia w nocy są ok, a tylko w dzień lecą w kosmos. W skrajnie niekorzystnym scenariuszu ZE w ogóle nie zareaguje. Dlatego ważne jest, żeby sprawdzić jaki jest stan sieci przed montażem PV, bo po montażu to już za późno.

Spadnie, nie spadnie, na dwoje babka wróżyła. Może spadnie, ale nie jakoś drastycznie. Szklana kula się zepsuła :D

Czy robić czy nie - to musisz sobie odpowiedzieć sama na te pytanie. Ja jestem nieobiektywny :cool:

Też bym nie kombinował z mikrofalownikami, a szedł w SE(to jakbym miał do wyboru jedną z dwóch instalacji), choć przy braku zacienień i ograniczonych funduszach nie wybrałbym nic z powyższego.

A z czym byś kombinował ? Inny falownik czy inny panel?

Oferent nr 1 proponuje ewentualnie inny falownik np. Huawei Sun2000-6KTL-M1

Oraz panel JaSolar Jam60S20/380MR o mocy 380Wp 17 szt.

Łączna moc 6.46 kWp.

Cena 29.000 zł brutto.

Ja chciałam panele tzw.full black.

P.S. Dziękuje za poprzednie odpowiedzi.

Spadnie, nie spadnie, na dwoje babka wróżyła. Może spadnie, ale nie jakoś drastycznie. Szklana kula się zepsuła :D

Czy robić czy nie - to musisz sobie odpowiedzieć sama na te pytanie. Ja jestem nieobiektywny :cool:

Masz racje. Trzeba podjąć jakieś ryzyko. Myśle ze finalnie zamontuje panele, chce tylko trafnie dobrać urządzenia :stirthepot:

Edytowane przez Ewa_G

Oferent nr 1 proponuje ewentualnie inny falownik np. Huawei Sun2000-6KTL-M1

Oraz panel JaSolar Jam60S20/380MR o mocy 380Wp 17 szt.

Łączna moc 6.46 kWp.

Cena 29.000 zł brutto.

Ja chciałam panele tzw.full black.

No, od razu lepiej z ceną. Upewnij się, czy monitoring przez WWW/apkę jest i bierz Huawei.

Tak jak reszta napisała.

Jeśli nie ma zacienień przez cały dzień, 365 dni w roku, to SE można by zastąpić czymś tańszym(uznaje jednak ze instalatorzy z jakiegoś powodu dobrali właśnie ten sprzed pod warunki panujące na dachu).

Nad tym bym pomyślał.

@ Dolce1313; dziękuje za odpowiedz, w domu mam delikatne zacienienie z uwagi na budowę/układ dachu, głównie zależne od pory dnia. Większa cześć dnia brak zacienienia. Optymalizatory również będą firmy solaredge. Wykonawca wyrobi się na starych zasadach.

Interesowała mnie informacja czy to nie za duża moc, inni dostawcy proponują moc rzędu 5.2-5.6kW. Jednakże nie deklarują terminu wg starych zasad.

Wczoraj dostałam tez druga ofertę:

Typ modułu PV JINKO JKM455M-60HL4-V 455 Wp

Liczba modułów PV 12 szt.

Moc 1 modułu PV 455 Wp

Wielkość instalacji PV* 5.460 kWp

Zajmowana powierzchnia 25.9 m2

Typ inwerterów 3x APsystems QS1 Boosted

Łączna moc inwerterów (Continous Output Power) 3.60 kW

Łączna moc inwerterów (Peak Output Power) 4,20 kW

Cena 33500 zł brutto n@ starych zasadach

Jak sądzicie który system wyglada sensowniej?

Moc nie jest za duża.

17 x 365Wp = 6.205 Wp

Produkcja będzie na poziomie ok. 6.000 kWh

Z tego do wykorzystania (przy autokonsumpcji ok. 20%) będzie ok. 5.000 kWh.

Czyli nie będzie dużej nadprodukcji.

Teoretycznie w pierwszym roku wydajność spada o ok. 2% a później o ok. 0,5-0,6% rocznie.

APsystem daruj sobie.

Produkt niszowy, tak jak napisł@mitch, i do tego niedopasowany moc do modułów 455Wp.

Chyba hurtownia ma duże zapasy mikrofalowników APsystems QS1

Kto dał ofertę na APsystems? :)

Zamawiaj i instaluj na starych zasadach.

Po 31.03.2022 ceny nie spadną w znaczący sposób.

Jeżeli masz zacienienia do montuj system SolarEdge z optymalizatorami lub system Huawei też z optymalizatorami.

Do SolarEdge jaki proponują optymalizatory?

Jeżeli Huawei za 29.000 PLN jest z optymalizatorami to zamawiaj Huawei i później podziel się wrażeniami i produkcją. :)

Jeżeli Huawei nie jest z optymalizatorami to ich dodatkowy koszt to ok. +3.000 PLN z 8% VAT czyli prawie tyle co SE.

Zamawiaj i instaluj na starych zasadach.

Po 31.03.2022 ceny nie spadną w znaczący sposób.

Jeżeli masz zacienienia do montuj system SolarEdge z optymalizatorami lub system Huawei też z optymalizatorami.

Do SolarEdge jaki proponują optymalizatory?

Jeżeli Huawei za 29.000 PLN jest z optymalizatorami to zamawiaj Huawei i później podziel się wrażeniami i produkcją. :)

Jeżeli Huawei nie jest z optymalizatorami to ich dodatkowy koszt to ok. +3.000 PLN z 8% VAT czyli prawie tyle co SE.

Huawei jest bez optymalizatorów. Solaredge jest z optymalizatorami SolarEdge P404 (17sztuk).

Wychodzi na to ze wybiorę SolarEdge.

Ofertę APsystems dał Stlioenergy z Gdańska

Ofertę APsystems dał Stlioenergy z Gdańska

Oferta warta rozważenia, trzy mfalowniki, 1 na każdej fazie, w razie problemów wyłączy jednego.

A tak wywala całą instalację jak w jednej z trzech faz przekroczy 253V..:cool:

Instalacje buduje się na 20 lat, jak już jest podbite napięcie w regionie, to co będzie za kilka lat.

Edytowane przez animuss

Oferta warta rozważenia, trzy mfalowniki, 1 na każdej fazie, w razie problemów wyłączy jednego.

A tak wywala całą instalację jak w jednej z trzech faz przekroczy 253V..:cool:

Instalacje buduje się na 20 lat, jak już jest podbite napięcie w regionie, to co będzie za kilka lat.

Oferta APsystems od Stilo nie warta rozważenia - jest znacznie droższa i gorsza.

Teoretycznie może tak być że na jednej fazie będzie napięcie ponad 253 V ale jakie jest tego prawdopodobieństwo?

Ile, w ciągu całego roku, stracisz z przy wyłączeniu jednego mikrofalownika a falownika SE?

Ile rocznie stracisz z produkcji instalacji 5,4kW APsystems względem instalacji 6,20 kW SolarEdge?

4 x 455 W = 1820 W << 1300 W.nawet jak to jest Boosted :)

Na własne życzenie zafundować sobie ograniczenie produkcji??

Koszt - 33.500 PLN / 5,460 kW = 6.135 PLN / 1 kWp.

SolarEdge kosztuje 32.000 PLN / 6,205 kWp = 5.157 PLN / 1 kWp.