Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

A z czym byś kombinował ? Inny falownik czy inny panel?

Oferent nr 1 proponuje ewentualnie inny falownik np. Huawei Sun2000-6KTL-M1

Oraz panel JaSolar Jam60S20/380MR o mocy 380Wp 17 szt.

Łączna moc 6.46 kWp.

Cena 29.000 zł brutto.

Ja chciałam panele tzw.full black.

No, od razu lepiej z ceną. Upewnij się, czy monitoring przez WWW/apkę jest i bierz Huawei.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A z czym byś kombinował ? Inny falownik czy inny panel?

Tak jak reszta napisała.

Jeśli nie ma zacienień przez cały dzień, 365 dni w roku, to SE można by zastąpić czymś tańszym(uznaje jednak ze instalatorzy z jakiegoś powodu dobrali właśnie ten sprzed pod warunki panujące na dachu).

Nad tym bym pomyślał.

@ Dolce1313; dziękuje za odpowiedz, w domu mam delikatne zacienienie z uwagi na budowę/układ dachu, głównie zależne od pory dnia. Większa cześć dnia brak zacienienia. Optymalizatory również będą firmy solaredge. Wykonawca wyrobi się na starych zasadach.

Interesowała mnie informacja czy to nie za duża moc, inni dostawcy proponują moc rzędu 5.2-5.6kW. Jednakże nie deklarują terminu wg starych zasad.

Wczoraj dostałam tez druga ofertę:

Typ modułu PV JINKO JKM455M-60HL4-V 455 Wp

Liczba modułów PV 12 szt.

Moc 1 modułu PV 455 Wp

Wielkość instalacji PV* 5.460 kWp

Zajmowana powierzchnia 25.9 m2

Typ inwerterów 3x APsystems QS1 Boosted

Łączna moc inwerterów (Continous Output Power) 3.60 kW

Łączna moc inwerterów (Peak Output Power) 4,20 kW

Cena 33500 zł brutto n@ starych zasadach

Jak sądzicie który system wyglada sensowniej?

Moc nie jest za duża.

17 x 365Wp = 6.205 Wp

Produkcja będzie na poziomie ok. 6.000 kWh

Z tego do wykorzystania (przy autokonsumpcji ok. 20%) będzie ok. 5.000 kWh.

Czyli nie będzie dużej nadprodukcji.

Teoretycznie w pierwszym roku wydajność spada o ok. 2% a później o ok. 0,5-0,6% rocznie.

APsystem daruj sobie.

Produkt niszowy, tak jak napisł@mitch, i do tego niedopasowany moc do modułów 455Wp.

Chyba hurtownia ma duże zapasy mikrofalowników APsystems QS1

Kto dał ofertę na APsystems? :)

@mitch, podejrzewam ze cena instalacji spadnie po 01.04.2022, wydaje mi się ze chyba jednak lepiej teraz robić w cenie około 5.000 złotych za 1kW?

Zamawiaj i instaluj na starych zasadach.

Po 31.03.2022 ceny nie spadną w znaczący sposób.

Jeżeli masz zacienienia do montuj system SolarEdge z optymalizatorami lub system Huawei też z optymalizatorami.

Do SolarEdge jaki proponują optymalizatory?

Jeżeli Huawei za 29.000 PLN jest z optymalizatorami to zamawiaj Huawei i później podziel się wrażeniami i produkcją. :)

Jeżeli Huawei nie jest z optymalizatorami to ich dodatkowy koszt to ok. +3.000 PLN z 8% VAT czyli prawie tyle co SE.

Zamawiaj i instaluj na starych zasadach.

Po 31.03.2022 ceny nie spadną w znaczący sposób.

Jeżeli masz zacienienia do montuj system SolarEdge z optymalizatorami lub system Huawei też z optymalizatorami.

Do SolarEdge jaki proponują optymalizatory?

Jeżeli Huawei za 29.000 PLN jest z optymalizatorami to zamawiaj Huawei i później podziel się wrażeniami i produkcją. :)

Jeżeli Huawei nie jest z optymalizatorami to ich dodatkowy koszt to ok. +3.000 PLN z 8% VAT czyli prawie tyle co SE.

Huawei jest bez optymalizatorów. Solaredge jest z optymalizatorami SolarEdge P404 (17sztuk).

Wychodzi na to ze wybiorę SolarEdge.

Ofertę APsystems dał Stlioenergy z Gdańska

Ofertę APsystems dał Stlioenergy z Gdańska

Oferta warta rozważenia, trzy mfalowniki, 1 na każdej fazie, w razie problemów wyłączy jednego.

A tak wywala całą instalację jak w jednej z trzech faz przekroczy 253V..:cool:

Instalacje buduje się na 20 lat, jak już jest podbite napięcie w regionie, to co będzie za kilka lat.

Edytowane przez animuss

Oferta warta rozważenia, trzy mfalowniki, 1 na każdej fazie, w razie problemów wyłączy jednego.

A tak wywala całą instalację jak w jednej z trzech faz przekroczy 253V..:cool:

Instalacje buduje się na 20 lat, jak już jest podbite napięcie w regionie, to co będzie za kilka lat.

Oferta APsystems od Stilo nie warta rozważenia - jest znacznie droższa i gorsza.

Teoretycznie może tak być że na jednej fazie będzie napięcie ponad 253 V ale jakie jest tego prawdopodobieństwo?

Ile, w ciągu całego roku, stracisz z przy wyłączeniu jednego mikrofalownika a falownika SE?

Ile rocznie stracisz z produkcji instalacji 5,4kW APsystems względem instalacji 6,20 kW SolarEdge?

4 x 455 W = 1820 W << 1300 W.nawet jak to jest Boosted :)

Na własne życzenie zafundować sobie ograniczenie produkcji??

Koszt - 33.500 PLN / 5,460 kW = 6.135 PLN / 1 kWp.

SolarEdge kosztuje 32.000 PLN / 6,205 kWp = 5.157 PLN / 1 kWp.

Oferta APsystems od Stilo nie warta rozważenia - jest znacznie droższa i gorsza.

Teoretycznie może tak być że na jednej fazie będzie napięcie ponad 253 V ale jakie jest tego prawdopodobieństwo?

Ile, w ciągu całego roku, stracisz z przy wyłączeniu jednego mikrofalownika a falownika SE?

Ile rocznie stracisz z produkcji instalacji 5,4kW APsystems względem instalacji 6,20 kW SolarEdge?

4 x 455 W = 1820 W << 1300 W.nawet jak to jest Boosted :)

Na własne życzenie zafundować sobie ograniczenie produkcji??

Koszt - 33.500 PLN / 5,460 kW = 6.135 PLN / 1 kWp.

SolarEdge kosztuje 32.000 PLN / 6,205 kWp = 5.157 PLN / 1 kWp.

Droższa, tak, ale to tylko liczby.

Niestety jest bardziej elastyczna od proponowanych instalacji, czy to SolarEdge, czy Huawei.

Może jak ktoś aż tak choruje na 3faz SE,:lol2: to instalację wschód/zachód bym proponował.:cool:

Droższa to nie są tylko liczby.

To jest więcej pieniędzy za słabszą pod każdym względem instalację.

Nie odniosłeś się do maksymalnej mocy QS1 1200 W czy w Boosted 1300 W lub 1400 W.

Nie podałeś też "liczb" - roczna produkcja QPSystems QS1 do SE.

To są konkrety a nie bajki.

Nie widzę chorych na 3 faz SE lub Huawei.

Dlaczego proponujesz instalację na wschód / zachód?

Co do tego ma SE lub APsystems?

Sprawdziłeś jak działa QS1 z jednym z dwoma zacienionymi modułami? Jak jest wtedy produkcja?

PS Radzę poczytać opinie na temat APsystems QS1 i firmy S.

Droższa to nie są tylko liczby.

To jest więcej pieniędzy za słabszą pod każdym względem instalację.

Nie odniosłeś się do maksymalnej mocy QS1 1200 W czy w Boosted 1300 W lub 1400 W.

Nie podałeś też "liczb" - roczna produkcja QPSystems QS1 do SE.

To są konkrety a nie bajki.

Ale to problem wykonawczy, a jak produkcja zależy od ilości ogniw to co tu porównywać.

Dlaczego proponujesz instalację na wschód / zachód?

.

Większy poziom autokonsumpcji

Sprawdziłeś jak działa QS1 z jednym z dwoma zacienionymi modułami? Jak jest wtedy produkcja?

Ma oddzielne podłączenia pod każde ogniwo.

PS Radzę poczytać opinie na temat APsystems QS1 i firmy S.

Opinie faktycznie nie zachęcają, ale to pewnie przez druciarstwo i zakupy na Alliexpres.

Mogę odpowiedzieć na pierwsze pytanie Dolce1313 na post20534 z autopsji zauważyłem wczoraj jak "wstała" rano moja instalacja SE na opty. To na najbardziej nasłonecznionym panelu po jakimś czasie pokazywało produkcję od początku dnia 350Wh a na najmniej nasłonecznionym panelu (cień komina, niskie słońce, długie cienie) pokazywał 250Wh czyli różnica jest. Taki panel bo powodował w niektórych warunkach moc instalacji na 2/3 gwizdka a to dużo. Apropo wczorajszego dnia u mnie też rekord 23,8 kWh instalacja 5,28 południe.

Dziękuję. Ja mam sporo tego cienia z rana po południu. Głównie chodzi mi o ranek. Mój komin jest duży jak cholera.

Mam pytanie do doświadczonych kolegów. Sprawa jest tego typu:

Wczoraj podłączyłem wszystkie panele pod jeden MPPT (mam panele na jednej połaci dachu z dużym kominem pośrodku) i osiągnąłem produkcję 6kW ok południa (mam 7kWp). Panele są ułożone na dachu w ten sposób, że po stronie zachodniej komina mam 12szt a po jego wschodniej 7szt:

https://zapodaj.net/fef6bc4206a25.png.html

Orientacja dachu jest na południe z lekką tendencją na wschód. Tak więc rano komin daje cień na część z 12 panelami a p południu na te 7szt (oczywiście nie wszystkie). Przy podłączeniu paneli do jednego MPPT cień oczywiście "ścinał" produkcję rano i po południu ale od godziny 10:30 (gdy wychodziło słońce) była blisko 5kW a o 11:40 wyniosła te 6kW. Napięcie z takiego pojedynczego stringu wynosiło w przybliżeniu 600-700V.

Dzisiaj podłączyłem panele do dwóch MPPT falownika. Cały dzień świeciło słonce. Wykres ładny, rano widać, że zacieniona strona produkuje w przybliżeniu 60% w przeliczeniu na jeden panel z tego co niezacieniona ale "tamta" nadrabia. Wszystko w porządku, nie ma sprawy. Tyle, że w południe, gdy cień nie padał na żaden panel produkcja wyniosła maksymalnie 4,5kW a nie 6kW. Zastanawiam się dlaczego? Najpierw pomyślałem, że ma to związek z tym, że falownik dostaje niższe napięcia z obu stringów (odpowiednio ok 400V z 12 paneli i 250V z 7 paneli) i w związku z tym nie jest tak dobrze dociążony. Testy wydajności falownika były robione przez firmę właśnie przy 600V (tzn. mojego, Foxess). Jednakże po namyśle doszedłem do wniosku, że to nie powinno mieć aż tak duży wpływ na obniżenie produkcji tym bardziej, że wczoraj robiłem pewne "testy" polegające na tym, iż rozdzielałem string na dwa i podłączałem je do dwóch MPPT falownika. Sprawdzałem w ciągu kilku minut różnice w produkcji i nie stwierdziłem przy tych przełączeniach praktycznie żadnych zmian - i w jednej i w drugiej opcji była ona taka sama. Dzisiaj niestety nie miałem możliwości wykonania takich testów.

Hmm.

Czyżby niebo było "zamglone" pomimo braku chmur, światło bardziej rozproszone i to powodowało słabsze nasłonecznienie a w efekcie mniejszą produkcję w porównaniu do wczorajszego dnia w takich samych godzinach i przy braku zacienienia?

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie odnośnie tego tematu.

Edytowane przez Dolce1313

Ale to problem wykonawczy, a jak produkcja zależy od ilości ogniw to co tu porównywać.

Większy poziom autokonsumpcji

Ma oddzielne podłączenia pod każde ogniwo.

Opinie faktycznie nie zachęcają, ale to pewnie przez druciarstwo i zakupy na Alliexpres.

Produkcja zależy od mocy modułów a nie od "ogniw".

Namawiasz aby świadomie kupić instalację droższa produkującą mniej energii elektrycznej.

W dodatku obcinającą maksymalną produkcję.

Już dzisiaj by obcinały.

Układ wschód - zachód to dla QS1 lepsze rozwiązanie. Układ południe to jest kiepskie rozwiązanie dla QS1.

To że ma oddzielne podłączenie pod każdy panel nie znaczy że może pracować poprawnie z jednym czyt z dwoma lub z trzema zacienionymi panelami.

Opinie są tak, że firma S. jasno odpowiada że QS1 obcina bo takie są jego parametry.

Nie "czujesz" tego a Ty mówisz, że to ne ma znaczenia.

Ludzie kupują QS1 na Alliexpress i później piszą opinie na temat firmy S i ich montażu instalacji z APsystems QS1 !?

Dobry jesteś :D

Będę wnioskował o rejestrator do Tauronu.U mnie masakra dziś i wczoraj to już około 9 rano mnie wywala z produkcji.A od 10 to już bez możliwości powrotu bo w sieci blisko 253v na każdej fazie nawet gdy mój falownik nie wpycha. jeśli będę miał szczęście i trafie na jakiś dzień słoneczny w czasie podpiętego rejestratora to i tak nie wykaże przekroczeń bo ja będę odłączony a do 253v dla OSD jest ok. I tu mam pytanie do znawców tematu czy podkręcić falownik żeby wpychało a rejestrator zapisał co trzeba.Czy też może rejestrator wyłapie to i dostane po uszach????

Produkcja zależy od mocy modułów a nie od "ogniw".

Namawiasz aby świadomie kupić instalację droższa produkującą mniej energii elektrycznej.

W dodatku obcinającą maksymalną produkcję.

Już dzisiaj by obcinały.

Układ wschód - zachód to dla QS1 lepsze rozwiązanie. Układ południe to jest kiepskie rozwiązanie dla QS1.

To że ma oddzielne podłączenie pod każdy panel nie znaczy że może pracować poprawnie z jednym czyt z dwoma lub z trzema zacienionymi panelami.

Opinie są tak, że firma S. jasno odpowiada że QS1 obcina bo takie są jego parametry.

Nie "czujesz" tego a Ty mówisz, że to ne ma znaczenia.

Ludzie kupują QS1 na Alliexpress i później piszą opinie na temat firmy S i ich montażu instalacji z APsystems QS1 !?

Dobry jesteś :D

Niby się z tym zgadzam, ale w sytuacji gdy wywala co chwila falownik 3 faz, to może się okazać, że większą produkcję osiągnie na takim rozbitym na fazy słabszym zestawie.

Dlatego naspałem, że to tylko liczby, liczy się konkretny uzysk wtłoczony do sieci, tu i teraz, a rywalizacja się już rozpoczęła.

Będę wnioskował o rejestrator do Tauronu.U mnie masakra dziś i wczoraj to już około 9 rano mnie wywala z produkcji.A od 10 to już bez możliwości powrotu bo w sieci blisko 253v na każdej fazie nawet gdy mój falownik nie wpycha. jeśli będę miał szczęście i trafie na jakiś dzień słoneczny w czasie podpiętego rejestratora to i tak nie wykaże przekroczeń bo ja będę odłączony a do 253v dla OSD jest ok. I tu mam pytanie do znawców tematu czy podkręcić falownik żeby wpychało a rejestrator zapisał co trzeba.Czy też może rejestrator wyłapie to i dostane po uszach????

Podkręcanie jest karalne i jak będzie rejestrator to wyłapie, w dodatku możesz popalić urządzenia swoje lub sąsiadów.

Pomyśl lepiej o grzałce w bojlerze na tej fazie podbitej, albo przełożyć instalację wschód/zachód, to więcej czasu lepszej masz produkcji zanim wywali u ciebie i konsumpcja lepsza.

t9SIGFf.jpeg

Popatrz na osi czasu, wykres, ile więcej byś wtłoczył zanim wywala ją z rana o godz. 9-10 i po południu jak inne słabną, twoja zachodnia jeszcze coś odda.

AGUrKyJ.jpeg

Edytowane przez animuss

Zanim u mnie uruchomiono instalację, mierzyłem sobie napięcie w domu. Wieczorami kiedy PV w okolicy nie pracowały, było w przedziale 244-247V, wyskakiwał mi też błąd kuchenki indukcyjnej w słoneczne dni, mówiący, że napięcie w sieci jest za wysokie. Założyłem PV, dwóch moich sąsiadów obok również. Obawy co do napięcia były, ale na wykresach widzę, że w słoneczne dwa ostatnie w godzinach szczytu 12-13 napięcie max248- 250V a wcześniej i później niższe.

Mogę być spokojny czy raczej jeszcze nie, skoro 6,4 kWp pracowało dotąd z mocą max 5,8kW i to w krótkim okresie czasu, bo słońce szybko się przemieszcza?

To taki dziwny temat. Ogólnie nie można ustawiać innego kraju jak Polska (w sensie napięć). Co nie zmienia faktu, że ludzie tak robią i mają po 260V. Pytanie, jak długo to zniosą sprzęty domowe. Co do rejestratora - zależy gdzie go zamontują. Jak przy transformatorze, a PV jest więcej niż tylko u Ciebie, to nie dojdą kto. Jak przy Twoim liczniku, to raczej bym nie ryzykował.

Tyle, że w południe, gdy cień nie padał na żaden panel produkcja wyniosła maksymalnie 4,5kW a nie 6kW. Zastanawiam się dlaczego? Najpierw pomyślałem, że ma to związek z tym, że falownik dostaje niższe napięcia z obu stringów (odpowiednio ok 400V z 12 paneli i 250V z 7 paneli) i w związku z tym nie jest tak dobrze dociążony. Testy wydajności falownika były robione przez firmę właśnie przy 600V (tzn. mojego, Foxess). Jednakże po namyśle doszedłem do wniosku, że to nie powinno mieć aż tak duży wpływ na obniżenie produkcji tym bardziej, że wczoraj robiłem pewne "testy" polegające na tym, iż rozdzielałem string na dwa i podłączałem je do dwóch MPPT falownika. Sprawdzałem w ciągu kilku minut różnice w produkcji i nie stwierdziłem przy tych przełączeniach praktycznie żadnych zmian - i w jednej i w drugiej opcji była ona taka sama. Dzisiaj niestety nie miałem możliwości wykonania takich testów.

Hmm.

Czyżby niebo było "zamglone" pomimo braku chmur, światło bardziej rozproszone i to powodowało słabsze nasłonecznienie a w efekcie mniejszą produkcję w porównaniu do wczorajszego dnia w takich samych godzinach i przy braku zacienienia?

Jedno wyjaśnienie może być takie jak napisałeś- czyli inne warunki. Żeby mieć pewność, musiałbyś sprawdzić także dzisiaj na 1 i 2 stringach.

Drugie - nie wiem czy w ogóle może wchodzić w rachubę. Czytałem przy którymś z falowników (nie wiem czy nie o Froniusa chodziło), że nie lubi, jak dwa stringi różnią się znacząco liczbą paneli (chodziło o napięcia). A poza tym, to wróżenie z fusów :)