animuss 14.02.2022 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Dziś za prąd do grzania (mamPC nie pdłączoną jeszcze) zapłacę np 300 zł miesięcznie a za rok 340 ale też pensje rosną i na jedno wychodzi a znając twórczość czy to naszych czy unijnych urzędasów nie można być pewny jutra a co dopiero 15-tu lat , tu mnie boli i wychodzę z założenia że chyba lepiej płacić tu i teraz za prąd bez inwestycji może i źle myślę ale na czuja mi to tak wychodzi ,pomyślę jesienią jak już potanieje nad tzw off grid . Jak wolisz płacić za ryby, zamiast kupić wędkę to twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.02.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Od kwietnia to aby "wyjść na zero" z rachunkami to trzeba będzie montować 300% tego co potrzeba, bo sprzedamy nadmiar za 25 groszy, a odkupimy po 75groszy ze wszystkimi opłatami zmiennymi,przesyłowymi itd...a te rosnąć będą, bo cenę prądu URE jeszcze sztucznie trzyma w ryzach(od dawna słychać o uwolnieniu cen gazu już za 2 lata, a prąd następny w kolejce jest) do tego z czegośc będzie trzeba sfinansować plany na elektrownie atomowe więc i opłaty ekstra się pojawią. W związku z faktem 3krotnie większego zapotrzebowania na wielkość instalacji u tych chcących ratować budrzety domowenie sądzę aby ich ceny spadły, do tego kosztu firm w ramach "nowego ładu" skokowo wzrosną oraz wyborcza kiełbasa w postaci minimalnej 4k/socjal, 13ki,14ki itd. swoje spowoduje w materii inflacji. Realnie większe pensje będą mniej warte niż obecnie... To jest gdybanie i apokaliptyczne wizje. Nie mogą być brane przy racjonalnych wyborach i planach. Nikt nie wie co będzie. Budując nowy dom na pewno nie robiłbym żadnego układu wodnego. Bo po co grzejniki elektryczne +bojler = 2000 + PV 15-20 kWp i wyjdzie to taniej niż centralne wodne i pompa ciepła. Do tego jest to niezawodne i nie wymaga serwisu i można mieć prąd i ciepło za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 14.02.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 To jest gdybanie i apokaliptyczne wizje. Nie mogą być brane przy racjonalnych wyborach i planach. Nikt nie wie co będzie. Budując nowy dom na pewno nie robiłbym żadnego układu wodnego. Bo po co grzejniki elektryczne +bojler = 2000 + PV 15-20 kWp i wyjdzie to taniej niż centralne wodne i pompa ciepła. Do tego jest to niezawodne i nie wymaga serwisu i można mieć prąd i ciepło za darmo. Z grzejnikami to ja mam problem. Przeszkadzają mi wizualnie i psują ustawność pomieszczeń, w dodatku to są... grzejniki. Za bardzo się przyzwyczaiłem do ogrzewania podłogowego. No i jeszcze wybierając grzejniki elektryczne "skazujesz się" na jedno jedyne źródło zasilania. Jak już tak gdybasz "nikt nie wie co będzie", to mogę sobie wyobrazić za 10 czy 15 lat problemy z siecią - co tam sobie wymyślisz, napięcia nie te, przerwy w dostawach, whatever. Mając grzejniki elektryczne, jesteś ugotowany. Chyba że masz dom pasywny, gdzie odpalenie 5 świeczek załatwia problem. Ale zakładając, że jednak pasywny nie będzie, to jednak wrzuciłbym te rurki z wodą w podłogę, a pod to wtedy możesz dopiąć cokolwiek: PC, kocioł elektryczny czy nawet śmieciucha/kozę. Przy całkowitym koszcie budowy domu te rurki w podłodze to będzie znikomy koszt, za to przyszłościowe rozwiązanie. No chyba że masz na myśli dom szkieletowy, ale wtedy to z kolei poszedłbym w klimę. Budowanie domu, który można ogrzać tylko dzięki grzejnikom elektrycznym i 20 kWp fotowoltaiki jest dla mnie poronionym pomysłem. Bo jak coś pójdzie nie tak, to masz spory problem - nawet przy sprzedaży. No to se pogdybaliśmy Na razie, to ja następnego domu budować nie będę. Za droga impreza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 14.02.2022 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Dziś za prąd do grzania (mamPC nie pdłączoną jeszcze) zapłacę np 300 zł miesięcznie a za rok 340 ale też pensje rosną i na jedno wychodzi a znając twórczość czy to naszych czy unijnych urzędasów nie można być pewny jutra a co dopiero 15-tu lat , tu mnie boli i wychodzę z założenia że chyba lepiej płacić tu i teraz za prąd bez inwestycji może i źle myślę ale na czuja mi to tak wychodzi ,pomyślę jesienią jak już potanieje nad tzw off grid . Jak się zmienia zasady, to się btc zacznie kopać i po problemie(nie ma rozwiązania, to nie ma problemu). Póki co jestem zadowolony, a jak wszystko dobrze pójdzie, dostanę 3k zwroru, to instalacja zwróci się szybciutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.02.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Ja myślę, że zapłacisz 700/miesięcznie za prąd(grzanie PC +zużycie energii elektrycznej) można oczywiście liczyć , że podwyżki wynagrodzenia będą na tyle wysokie , że i za rok zapłacisz tyle samo:yes: i Twój "czuj" Cię nie zawiedzie. Obecnie inwestowanie środków finansowych w FV to najlepsze co można zrobić - do kwietnia. To proste , jak zapłacę za prąd do grzania 700 zł pompą ciepła to wyłączę pompę i dalej grzać będę ekogroszkiem mnie to aż tak nie przeraża jak to malują , raz w tygodniu 3 worki po 20 kg sypnąć to raczej nie wyczyn a tanio jest i to bardzo , jakoś mnie nie łapie nowomowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.02.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Jak wolisz płacić za ryby, zamiast kupić wędkę to twój wybór. Po 60-te jestem i dalekosiężnych planów raczej nie robię zwłaszcza w dobie kryzysów wojen covidów itp plag Egipskich , trochę luzu kiedyś trzeba dostać jak to oczywiście możliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 15.02.2022 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Po 60-te jestem i dalekosiężnych planów raczej nie robię zwłaszcza w dobie kryzysów wojen covidów itp plag Egipskich , trochę luzu kiedyś trzeba dostać jak to oczywiście możliwe . To po kiego grzyba siedzisz na forum fotowoltaiki skoro Ciebie nie interesuje? Lepiej zapisz się na kurs internetowych szachów, przynajmniej trochę ruchu będziesz miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 15.02.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 To po kiego grzyba siedzisz na forum fotowoltaiki skoro Ciebie nie interesuje? Lepiej zapisz się na kurs internetowych szachów, przynajmniej trochę ruchu będziesz miał No bo też chciałem , oglądałem wiosną ale zakup pompy ciepła i inne wydatki a oglądając teraz to dodatkowe 80 procent trzeba by dołożyć a to mnie raczej nie urządza ,poczekam rok zobaczę luzik ciśnienia nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.02.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Po 60-te jestem i dalekosiężnych planów raczej nie robię zwłaszcza w dobie kryzysów wojen covidów itp plag Egipskich , trochę luzu kiedyś trzeba dostać jak to oczywiście możliwe . Czyli dojrzały, mężczyzna w tym wieku powinien podejmować trafne decyzje, a ty zaśniedziałeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.02.2022 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Czyli dojrzały, mężczyzna w tym wieku powinien podejmować trafne decyzje, a ty zaśniedziałeś? trafne....tym bardziej ,że np moja córka ma ...dzieści lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 15.02.2022 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Czyli dojrzały, mężczyzna w tym wieku powinien podejmować trafne decyzje, a ty zaśniedziałeś? Może to efekt przejścia po covidzie , bo sam covid przeleciał ot tak sobie ale dwa tygodnie a ja dalej zajechany jak koń po westernie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.02.2022 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Czesc, mam zagwostke i im wiecej czytam tym mam wrazanie, że nie wiem jak podejść do tematu.Własnie uruchamiam PV o mocy 9,72kWp - wedlug wyliczen powinna produkować okolo 10MWh w ciagu roku czyli do rozliczenia przyjmuje 8MWh po odjeciu -20%.Mam PC i używam obecnie G13 gdzie średnio za ostatnie 3 lata konsumpcja wygląda nastepująco:-całkowite zuzycie 8500kWh-zuzycie w przedpołudniowym: 11%-zuzycie w popoludniowym: 7%-zuzycie reszta doby: 82% I teraz tak, teoretycznie mam pokrycie w 90%+ i zastanawiam sie czy zostać przy G13, czy moze wybrać G11 ale zmienić harmonogram pompy, żeby grzała wiecej w dzien gdzie jest wiekszy COP no i autokonsumpcja. Jakieś rady ludzi którzy mają podobny pakiet i sytuacja? Czy po prostu zlać temat i zobaczyć co bedzie na koniec roku? btw tauron porobił mi faktury prognozujące z jakimiś chorymi wyliczeniami, po 400-500zł pewnie dlatego, że jeszcze nic nie wyprodukowałem. Z tego co wyczytałem to trzeba do nich zadzwonić i poprosić o zmiejszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.02.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 W PGE prosumenci nie płacą zaliczek do prognoz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.02.2022 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) Może to efekt przejścia po covidzie , bo sam covid przeleciał ot tak sobie ale dwa tygodnie a ja dalej zajechany jak koń po westernie , Mam to samo, też przeszedłem, nawet nie kaszlałem, 2 dni gorączki i covid się zwinął, bania bolała, , ale ja jestem nadal słaby i pocę się szybko, sytuacja nieciekawa. Edytowane 15 Lutego 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.02.2022 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Mam to samo, też przeszedłem, nawet nie kaszlałem, 2 dni gorączki i covid się zwinął, bania bolała, , ale ja jestem nadal słaby i pocę się szybko, sytuacja nieciekawa. Te siódme poty z byle powodu to bardzo charakterystyczny objaw covidu. Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.02.2022 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Jak się zmienia zasady, to się btc zacznie kopać i po problemie(nie ma rozwiązania, to nie ma problemu). . I takich przypadków jest coraz wiecej. Polak potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.02.2022 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Moduły polikrystaliczne - test po 6 latach. To dla tych, co tak dramatyzowali, że jak te panele strasznie tracą na wydajności. Ciekawe, jak mono wypadną po latach tl;dr: nie straciły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.02.2022 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Ciekawe, zwłaszcza te zdjęcia robione, co do wyników to niejasne jakieś przeszacowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Test na YT bardzo ciekawy ale wyniki nie są za bardzo wiarygodne.Moduły mają większą moc niż pierwotnie zakładana bo aparatura nie była skalibrowana do tych modułów.Mogą mieć większą moc ale jaką mają to nie wiadome. Po drugie należało zbadać dwa moduły przed myciem i te same dwa moduły po umyciu i wtedy porównać wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 20.02.2022 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Panowie chcę dołożyć 4 panele do istniejącej instalacji fotowoltaicznej. Panele są zamontowane na dachu budynku gospodarczego na którym niestety nie ma już miejsca. Falownik (FRONIUS ) jest umiejscowiony w garażu który jest oddalony od paneli około 10metrów. Mam miejsce na drugim daszku (ten sam kierunek - południe) który znajduje się po przeciwnej stronie od już istniejącej instalacji. Gdybym poprowadził przewody do miejsca usytuowania falownika to byłoby jakieś drugie 10 m. W sumie aby połączyć obydwie instalacje szerogowo w miejscu usytuaowania falownika (dokładnie środek pomiedzy obydwoma instalacjami) to jeden z przewodów miałby dlugość około 20m. Moje pytanie:- czy zda to egzamin - czy odległość nie jest za duża- czy do tych 4 paneli muszą być optymalizatoryW chwili obecnej do falownika poprowadzone są dwa stringi każdy po 9 paneli 360W, w przypadku dołożenia paneli jeden string miałby 13 paneli a drugi 9.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts