goguś1719517740 02.03.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Ceny zestawów cały czas drożeją, zlotówa jeszcze traci do dolara. Wiem dlatego czekam , ja myślę że to wina owczego pędu aby zdążyć przed końcem marca , mam tylko skromną nadzieję że po tym wszystko się uspokoi a jak nie to świat się nie zawali , jak dotąd żyło się bez paneli to te kilka lat jeszcze się pociągnie też bez :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Wydaje mi się, że tajnej już nie będzie, jedynie robocizna może spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.03.2022 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Wydaje mi się, że tajnej już nie będzie, jedynie robocizna może spadnie. Albo i nie Teraz to już jedna wielka zagadka, co będzie za 2-3 miesiące. Obstawiam jednak, że jak ma się ruszyć, to raczej w kierunku jak na zachodzie - usługi będą albo drogie albo bardzo drogie. Chyba, że samemu się zrobi. Co mnie nieco śmieszy, może się okazać, że rację może mieć goguś, bo wyjdzie na to, że nawet nowy system będzie się opłacać vs płacenie rachunków. Tak na marginesie, ciekawe jak wojna wpłynie na sprzedaż EV (w sensie ceny paliw do samochodów spalinowych). W obecnej sytuacji raczej bym się nie spodziewał obniżek cen paliw (już nie wspominając o czekającej nas podwyżce w lipcu). Nawet jak ktoś nie ma PV (albo nie wystarczy mu na "tankowanie" EV), to jakby nie kombinował, nadal będzie taniej jeździć na prąd. Węgiel przynajmniej mamy własny, z ropą gorzej To może być szansa dla górników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 02.03.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 W obecnej sytuacji raczej bym się nie spodziewał obniżek cen paliw To brzmi eufemistycznie skoro cena ropy w przeliczeniu na PLN wzrosła o 1/3 od startu wojny. Obawiam się że oczekiwanie na spadek cen czegokolwiek w perspektywie kilku mc to myślenie mocno życzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2022 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Zobaczcie ile kosztuje teraz ryza papieru A4 kosztowała jakieś 10-12zł a teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.03.2022 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 To brzmi eufemistycznie skoro cena ropy w przeliczeniu na PLN wzrosła o 1/3 od startu wojny. Obawiam się że oczekiwanie na spadek cen czegokolwiek w perspektywie kilku mc to myślenie mocno życzeniowe. No dobra, doprecyzuję: uważam, że w perspektywie najbliższych paru(-nastu) miesięcy czekają nas wyłącznie podwyżki cen paliw. Niemniej wróżem Maciejem nie jestem, szklanej kuli nie posiadam i nie mam daru przepowiadania przyszłości, więc zaznaczam, że to tylko moja niczym nie poparta opinia Acha, do paliw zaliczam również węgiel Co za tym idzie, myślę że w przyszłym roku URE dostanie znowu do zaakceptowania pakiet podwyżek dot. prądu. Taniej już było. Skoro zaczynamy się odcinać od rosyjskiego węgla (i dobrze, na pohybel sku$w^s^n@m), to trzeba się przyzwyczaić do podwyżek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.03.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Zanim zaczną dobrze pilnować lasów to trzeba chrust już zbierać bo za rok dwa lasów nie będzie ,widzieliście te wycinki ??? toć to zwykły rabunek a przynajmniej u mnie to obserwuję lasy wygołocone do cna ,gdzie to idzie nie wiem , a co to foto to chyba latem założę sobie instalację ale małą i tylko dla siebie , inwerter hybryda ile zjem tyle zjem a to już dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.03.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Zanim zaczną dobrze pilnować lasów to trzeba chrust już zbierać bo za rok dwa lasów nie będzie ,widzieliście te wycinki ??? toć to zwykły rabunek a przynajmniej u mnie to obserwuję lasy wygołocone do cna ,gdzie to idzie nie wiem , a co to foto to chyba latem założę sobie instalację ale małą i tylko dla siebie , inwerter hybryda ile zjem tyle zjem a to już dużo . Owszem, wycinki są koszmarne. Niby statystycznie nie jest źle, problem w tym, że wycinki są miejscowe i np. obok mnie wyrżnęli całe hektary lasów. Tego z poziomu drogi tak bardzo nawet nie widać, ale jak się popatrzy z góry, to są ogromne place wyrżniętych pól. I jak ktoś idzie na spacer do lasu, to co i rusz wchodzi na takie puste pole 500x200m. Dramat. W dodatku poniszczyli nam drogi swoim ciężkim sprzętem. Co do chrustu - u nas się nadleśnictwo wściekało, bo jak ścięte pnie zostawiali przy drodze wieczorem przygotowane na transport, to rano im ubywało niespodziewanie po 2-3 pnie Chłopi se radzą jak mogą Co do hybryd - już teraz jest ich mało na rynku i są drogie. A ceny cały czas rosną. Zresztą jak wszystko. Jak komuś rośnie równie szybko pensja, to ok (przy obecnej inflacji to już zaczyna być problem), ale jeśli nie, to każdy miesiąc opóźnienia to realna strata - nie tylko na samym koszcie instalacji, ale też na "topieniu" kasy w rachunkach za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2022 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 4 x Hoymiles HM-1500, 1 x Hoymiles HM-350 12 lat. Oferta z Huawei nie zawiera optymalizatorów, przypomniałem sobie, że mówili że Huawei jest jakiś na tyle sprytny, że nie potrzebuje. Oferta z Solaredge zawiera 17 optymalizatorów. Jedna połać dachu (południowa), zacienienie od drzew. Planujesz instalację 17 x 375 Wp = 6.375 Wp. Szczytowa moc wyjściowa Hoymiles to 3 x 1500 W + 350 W = 4.850 W Houmiles HM-1500 ma dwa MPPT. Nie wiem jakie w praktyce masz zacienienia i w jaki sposób HM-1500 poradzi są z lokalnymi zacienieniami 4 modułów. Hoymiles jest mikrofalownikiem jednofazowym. W ofercie masz moduł komunikacji z serwerem? Mikroinwerter współpracuje tylko z panelami, których napięcie maksymalne (Voc) nie przekracza 60 V. 12 lat gwarancji czyli podobnie jak przeciętna gwarancja zwykłego falownika. Tradycyjny falownik jest łatwiej wymienić. Huawei chyba nie jest na tyle sprytny aby poradził sobie z cieniami. Huawei ma swoje optymalizatory więc chyba sobie nie radzi... Podstawa decyzji to ile tego cienia masz i jak się zmienia w okresie wiosennym, letnim i jesiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 że mówili że Huawei jest jakiś na tyle sprytny, że nie potrzebuje. To ogniwa są sprytne. https://ae-solar.com/wp-content/uploads/2018/10/AE_HSF_HM6-72_385W-400W-1-1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 03.03.2022 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 W ofercie masz moduł komunikacji z serwerem? Tak, jest w ofercie. Podstawa decyzji to ile tego cienia masz i jak się zmienia w okresie wiosennym, letnim i jesiennym. Jak określić "ile" jest cienia? Jak stopień zacienienia powinien wpłynąć na decyzję? Cień pochodzi z drzew, więc w sezonie zimowym zacienienie będzie na pewno mniejsze niż w letnim. W letnim można założyć, że zacienienie będzie 100% do którejś tam godziny, ale nie wiem do której (9:00, 10:00?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 03.03.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Czy ktoś słyszał o tym, że podobno całe partie optymizatorów tigo maja walnięty soft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 03.03.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) Tak ponoć jest. Użytkownicy po założeniu Tigo z takich partii nie widzą różnicy w produkcji. Niektórzy twierdzą, że Tigo z wadliwym firmware działają jedynie jak bypass ale nie dodają energii z danego zacienionego panela, do którego jest podpięty optymalizator. Jednak według mnie, gdyby tak było to widać byłoby różnice, choćby dlatego, że te zacieniane panele z optymalizatorami nie hamowałyby przepływu energii uzyskanej z pozostałych paneli. A to już coś. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek z olejem w głowie montował panele w miejscu ciągłego zacienienia więc zakładając, że Tigo zostało założone na okresowo zacienianych panelach (np. od komina), w momencie tego zacienienia nie umożliwiałyby wprawdzie dodania z nich energii ale spełniając rolę bypassu, umożliwiałby przepływ całej energii z pozostałych, niezacienionych modułów. A to na pewno stanowiłoby różnicę dla opcji bez takiego bypassu bo z tego co wiem diody paneli jedynie odcinają dany, zacieniony fragment panela ale funkcji bypassu nie pełnią. I to jest główną przyczyną strat mocy bo taki panel działa wówczas jak wąskie gardło hamując przepływ pełnego prądu z pozostałych paneli stringu.Fajnie, jak ktoś zorientowany by to wytłumaczył bo może źle rozumuję. Jeśli jednak moje przemyślenia są słuszne to musi być różnica pomiędzy produkcją z Tigo z walniętym softem a produkcją bez nich. No chyba, że takie Tigo w ogóle nie pracują, nie spełniają roli bypassu czyli nie pełnią jakiejkolwiek pożytecznej funkcji.Pewnie za jakiś czas będę musiał przerobić ten temat osobiście bo mam kilka optymalizatorów Tigo, które czekają na podłączenie pod zacieniane od komina panele. Po podłączeniu okaże czy cokolwiek poprawią w produkcji. Edytowane 3 Marca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Jak określić "ile" jest cienia? Jak stopień zacienienia powinien wpłynąć na decyzję? Cień pochodzi z drzew, więc w sezonie zimowym zacienienie będzie na pewno mniejsze niż w letnim. W letnim można założyć, że zacienienie będzie 100% do którejś tam godziny, ale nie wiem do której (9:00, 10:00?). Jeżeli cały dach (17 modułów) będzie jednocześnie zacienionych to optymalizatory wiele nie pomogą. Zimą jest "mało" słońca i jest nisko więc cień od drzew pewnie będzie dłużej i optymalizatory też niewiele pomogą. Optymalizatory pomagają gdy część modułów jest w cieniu a część w słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.03.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) Jeżeli cały dach (17 modułów) będzie jednocześnie zacienionych to optymalizatory wiele nie pomogą. . Ale te panele co podlinkowałem się nadają i dużo większy uzysk by miał. Tam może nawet to nie wstać jak mocno zacienione. Edytowane 3 Marca 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Ile kosztują panele AE Smart Hot-Spot Free ?O ile wyższy jest uzysk tych modułów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.03.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Ile kosztują panele AE Smart Hot-Spot Free ? O ile wyższy jest uzysk tych modułów? 1. Nie wiem 2. W zacienieniu wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 AE Smart Hot-Spot Free 335 Wp kosztuje 269,00 EUR.Moduły mają sprawność 19,90 %. W zacienieniu częściowym czy całkowitym?AE Smart Hot-Spot Free nie zastępuje optymalizatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.03.2022 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 1200 zł za 1 moduł w życiu chyba że robi dodatkowo kawę z rańca. W tej cenie można kupić dobre panele o większej mocy w ilości sztuk 2. Na filmie widzimy panel do panela a ja bym chciał zobaczyć film 2 panele zwykłe do ich jednego. Czego byśmy się dowiedzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 03.03.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) Według mnie takie panele nie są warte zakupów jeśli są droższe od standardowych rynkowych.Jeśli jest cień to i tak produkcja jest wyraźnie mniejsza i niewiele można z tym zrobić. Nie ma światła, nie ma produkcji.Przekonuję się, że do fotowoltaiki należy podchodzić najprościej jak się da.Jeśli brakuje mocy to dokładamy paneli, jeśli mamy "znośne" zacienienie "przechodzące" to ewentualnie dajemy panel + optymalizator.Jeśli mamy stałe zacienienie to nie robimy fotowoltaiki. Edytowane 3 Marca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts