Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Nawet i zadowolony jestem że nie wydałem 30 czy tam 40 tys na panele ,doszedłem do wniosku że te 3 czy 4 stówy miesięcznie więcej zapłacę miesięcznie za prąd odkąd zmieniłem ekogroszek na pompę da się spokojnie przełknąć .

Jeśli ktoś nie miał kasy na PV - to rozumiem. Zadłużanie się na siłę nie jest mądre. Ale jak ktoś miał kasę, a nie zainstalował PV, to powiem szczerze - nie ogarniam. Toć to podstawy finansów/matematyki są. Kasę za prąd tak czy inaczej trzeba wyłożyć na stół. Czy to będzie kasa tu i teraz (i po znanym koszcie), czy też rozłożona na 7-10 lat (po koszcie cholera wie jakim) - nie ma znaczenia. Te pieniądze i tak i tak wyjdą z portfela. Z tą różnicą, że z upływem lat jest duża szansa (pewności nigdy nie ma), że za energię będziemy płacić coraz więcej. Mając gwarancję na falownik te 10-12-15-20 czy nawet 25 lat (tak, wiem, w standardzie mamy przeważnie 10-12 lat) oznacza to, że w najgorszym przypadku, jak falownik padnie od razu po gwarancji, to wyjdziemy na lekkim plusie. Nawet jak padnie, to znowu mamy wybór - możemy spróbować naprawić stary, kupić używany albo nowy i instalacja będzie nadal pracować.

Wszystko się sprowadza do tego, że jest różnica między wyłożeniem kasy na ogrodzenie, kostkę czy dom ogólnie, a PV. Niestety takich rzeczy nie uczą w szkole czy na studiach (nawet na kierunkach okołofinansowych). Wszędzie jest kult pieniądza, tylko nikt nie uczy, jak mądrze wydawać i inwestować. Konsumpcjonizm rządzi. A potem widzę ludzi z zarobkami 10-15 kpln, którzy żyją od pierwszego do pierwszego i wieku 35-40 lat mają hipotekę na 600 kpln (do spłacenia 1 mln czy więcej) i samochodem na kredyt/w leasingu i 5 kpln oszczędności. What could possibly go wrong?

jak.jpg

I tak, wiem o problemach z wysokim napięciem, że nikt nie ma szklanej kuli, etc. Ciekawe, że zdarzały mi się dyskusje o tym że inwestycja w PV jest bezsęsu :D z osobami, które brały kredyt hipoteczny na 30 lat na kilkaset tysięcy, a które teraz są zaskoczone wzrostem raty z np. 1,6 kpln na 2,6 kpln. No kto by się spodziewał... Nie tak przecież miało być, doradca mówił co innego. :rotfl:

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny Kolego(jeśli mogę tak bezpośrednio) jest dedykowany temat w kwestii uzysków https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350482-Uzysk-z-PV/page256 i dziś/na dniach pojawią się w nim wpisy uzysków z bieżącego miesiąca(ja również wpiszę w nim takie dane).

Na szybko, bo jeszcze produkcja trwa:

Produkcja za kwiecień 2022 z inst.3,95kW:407,8kWh-autokonsumpcja 26,92%.

Szanowny Kolego(jeśli mogę tak bezpośrednio) jest dedykowany temat w kwestii uzysków https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350482-Uzysk-z-PV/page256 i dziś/na dniach pojawią się w nim wpisy uzysków z bieżącego miesiąca(ja również wpiszę w nim takie dane).

Dzięki, będę śledził ten wątek.

Edytowane przez animuss

Ktoś wspominał że materiały do budowy instalacji fotowoliaicznych będą tanieć, po granicznej dacie prosumenta, chyba to się nie spełni.

:lol2:

Że co? To nie Polska dyktuje światowe ceny falowników i paneli? To się nie godzi.

Przynajmniej będą 4 tysie dotacji na waciki.

Edytowane przez marvinetal

Taka szybka wrzutka zupełnie odbiegająca od tematu.

Panowie Wy nadal nie rozumiecie... Wojna zacznie się 9 maja, bo puki co była "operacja wojskowa". Rozumienie "wojna" to przymusowy pobór poborowych... i nie chce być złą wróżbą ale wspomnicie moje słowa.

Mieli Kijów zdobyć w 3 dni a męczą się już 66 dni, przykro mi że to mówię jednak uważam że Ukraina wygra honorowa jednak przegra strategicznie/terytorialnie - nie życzę jej tego

czekajcie spokojnie do 9 maja wtedy zacznie się jazda. I to nie będzie inflacja 12%... Oooo nie!

U mnie uzysk w kwietniu 2022r z instalacji 5,28kWp na południe to 807 kWh.

Ktoś wspominał że materiały do budowy instalacji fotowoliaicznych będą tanieć, po granicznej dacie prosumenta, chyba to się nie spełni.

:lol2:

Ceny montażu spadną a nie ceny materiałów. Jednak ceny robocizny były tak absurdalne na poczatku tego roku że po prostu było to aż niesmaczne. Bywalo że montaż paneli która firma robiła w 1 lub połotora dnia kosztował 15tyś, a same panele i falownik niewiele więcej....

Od początku kwietnia firmy od PV montują już tylko ze zleceń sprzed 1 kwietnia. Pratycznie nie ma żadnych nowych zleceń z wyjatkiem rozbudów już istniejących instalacji plus pojedyncze od instytucji i organizacji. Jesli przepisy sie nie zmienią to do konca roku firmy ktore zajmowały sie tylko PV znikną z rynku lub sie przebranżowią. Była to kura znosząca złote jajka ale chwilowo zabrano jej grzędę.

Ceny montażu spadną a nie ceny materiałów. Jednak ceny robocizny były tak absurdalne na poczatku tego roku że po prostu było to aż niesmaczne. Bywalo że montaż paneli która firma robiła w 1 lub połotora dnia kosztował 15tyś, a same panele i falownik niewiele więcej....

Od początku kwietnia firmy od PV montują już tylko ze zleceń sprzed 1 kwietnia. Pratycznie nie ma żadnych nowych zleceń z wyjatkiem rozbudów już istniejących instalacji plus pojedyncze od instytucji i organizacji. Jesli przepisy sie nie zmienią to do konca roku firmy ktore zajmowały sie tylko PV znikną z rynku lub sie przebranżowią. Była to kura znosząca złote jajka ale chwilowo zabrano jej grzędę.

Patrząc w ten sposób, to ceny montażu nie będą miały powodu spaść. Skoro nie będzie konkurencji (bo jak sam piszesz, konkurencja zniknie z rynku lub się przebranżowi), to ceny się utrzymają. Poza tym, nawet jeśli cena montażu spadnie, to cena sprzętu wzrośnie i jedno wejdzie w drugie.

Słyszę tak gdzieś od 4 lat, że z tymi cenami PV to powariowali i to za chwilę spadnie. Jasne. Teraz jest kolejna szansa na spadki, zwłaszcza przy inflacji 12% :lol2:

Taniej to już było jak mawiają. Teraz to inflacja zaiwania, koszty pracownika wzrastaja(w przyszłym roku planują 2 podwyzki pensji minimalnych, a to spowoduje wzrost tez tych wyższych niz minimalna), koszty materiałów skokowo rosną(sytuacja na wschodzie) i nie widać końca wzrostów, bo wszystkiego brakuje-nie ma szans na widoczne spadki cen.

Taniej to już było jak mawiają. Teraz to inflacja zaiwania, koszty pracownika wzrastaja(w przyszłym roku planują 2 podwyzki pensji minimalnych, a to spowoduje wzrost tez tych wyższych niz minimalna), koszty materiałów skokowo rosną(sytuacja na wschodzie) i nie widać końca wzrostów, bo wszystkiego brakuje-nie ma szans na widoczne spadki cen.

i w związku z tym co ?

To w związku z tym, że płonne były nadzieje wielu czekających na spadek cen instalacji po granicznym terminie 1.04.2022 mający nastąpić z racji spadku ilości chętnych na nową instalacje po tej dacie. To z racji powyższych(mój post wcześniej do, którego się odniosłeś w Swoim pytaniu) powodów nie nastąpi w przewidywalnym terminie i w satysfakcjonującej/oczekiwanej przez wielu kwocie. Tylko tyle i aż tyle.

To w związku z tym, że płonne były nadzieje wielu czekających na spadek cen instalacji po granicznym terminie 1.04.2022 mający nastąpić z racji spadku ilości chętnych na nową instalacje po tej dacie. To z racji powyższych(mój post wcześniej do, którego się odniosłeś w Swoim pytaniu) powodów nie nastąpi w przewidywalnym terminie i w satysfakcjonującej/oczekiwanej przez wielu kwocie. Tylko tyle i aż tyle.

no proszę cię jak ceny maja spaść po 2 dniach ? Bądzmy poważni. Spadek cen już najtapił np panele o dużj mocy zjechały p 300 zł. Dopiero co skonczyły się montaż ei teraz zaczną się spadki, aż do podwyżek prądu. Jak dojdzie do złotówki to znowu zacznie się zainteresowanie.

Jakie 2 dni przecież minął miesiąc, mój falownik przez ten czas podskoczył o 500zl, panele 38zł na sztuce.

odpowiem wprost srakie bez obrazy ale samo mi się to ciśnie żeby napiać: ). Liczy się data zgłoszenia i ta data owszem minęła ale masz 30 dni na zainstalowanie od zgłoszenia i to spowodowało że był wzmozony popyt na PV a to sposowdowało wzrost ich cen i wszelkich dodatków instalatorskich np konstrukcji do instalacji na gruncie.

odpowiem wprost srakie bez obrazy ale samo mi się to ciśnie żeby napiać: ). Liczy się data zgłoszenia i ta data owszem minęła ale masz 30 dni na zainstalowanie od zgłoszenia i to spowodowało że był wzmozony popyt na PV a to sposowdowało wzrost ich cen i wszelkich dodatków instalatorskich np konstrukcji do instalacji na gruncie.

Do 31 marca miałeś czas na zgłoszenie wykonanej instalacji PV a nie "zgłaszałeś" i miałeś 30 dni na wykonanie instalacji.

Co byś "zgłaszał" do ZE ?

Do 31 marca miałeś czas na zgłoszenie wykonanej instalacji PV a nie "zgłaszałeś" i miałeś 30 dni na wykonanie instalacji.

Co byś "zgłaszał" do ZE ?

No własnie konkretną instalację z wszystkimi dokumentami i pod takim warunkiem można było nawet mieć już licznik a PV jeszcze nie,

Z reszta niech się wypowiedzą instalatorzy.