mitch 12.05.2022 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 https://globenergia.pl/fatalne-dane-z-rynku-mikroinstalacji-pv-tylko-648-nowych-instalacji-w-kwietniu/ Oznacza to, że w marcu 2022 roku dziennie instalowano ponad dwa razy więcej prosumenckich systemów PV niż w całym kwietniu 2022 Ale też: “W mojej ocenie rynek instalacji prosumenckich zacznie się odbudowywać na przełomie pierwszego i drugiego półrocza 2022 roku. Będzie wynikało to z faktu, że zdecydowana większość inwestorów, którzy chcieli wykonać swoje instalacje do połowy roku, przyspieszyła decyzję z uwagi na zmianę przepisów i wykonała instalację do końca marca.” - komentuje Bogdan Szymański, wiceprezes Stowarzyszenia Branży Fotowoltaicznej POLSKA PV. Zgadzam się z takim podejściem, trzeba poczekać na wyklarowanie się rynku, za kilka miesięcy będzie wiadomo, jak skuteczni są handlowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.05.2022 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Na dzisiejszych zasadach pewnie około 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 13.05.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 5kW to 5-6 lat minus MP4.0. Przy średniej cenie RCE z ostatniego półrocza. Co się dzieje aktualnie na TGE każdy może sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.05.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Za 2 miechy jest podwyżka prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2022 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Jest problem z ogrzewaniem, zakupem wungla w przyzwoitej cenie , drewno cały czas drożeje, gaz również, ludzie zaczną grzać prądem, a jak obniżyć rachunki za prąd, kółko się niestety zamyka, jak teraz nie nazbierają tego z fotowoltaiki, to zimą będzie lament, nie ma na co czekać, z każdym promieniem słońca ucieka czas-kasa. Teraz, to drogim gazem jest taniej od wungla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.05.2022 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Teraz, to drogim gazem jest taniej od wungla. Nawet piecem elektycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2022 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Takie pytanko.Jak z różniczką przy pv. Dwie, czy jedna?Generalnie to wpina się pod różniczkę w domu, czyli zabezpieczenie od strony rozdzielni. Od strony falownika, nie dają, tylko nieliczni zakładają.A czy można ją pominąć? Różne opinie słyszałem, stąd zapytanie.Wiadomo, że dla własnego bezpieczeństwa związanego ze zdarzeniami losowymi, powinna być. Jak to powinno w teorii i praktyce ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.05.2022 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Takie pytanko. Jak z różniczką przy pv. Dwie, czy jedna? Generalnie to wpina się pod różniczkę w domu, czyli zabezpieczenie od strony rozdzielni. Od strony falownika, nie dają, tylko nieliczni zakładają. A czy można ją pominąć? Różne opinie słyszałem, stąd zapytanie. Wiadomo, że dla własnego bezpieczeństwa związanego ze zdarzeniami losowymi, powinna być. Jak to powinno w teorii i praktyce ma wyglądać? PV powinno mieć swoje zabezpieczenie o wyższym prądzie różnicowym 0,1 A Ta stosowana na dom, się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.05.2022 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 PV powinno mieć swoje zabezpieczenie o wyższym prądzie różnicowym 0,1 A Ta stosowana na dom, się nie nadaje. W przypadku kiedy instalacja nie pracuje np w nocy, prąd tam dopływa od strony domu. Wtedy zabezpieczenie jest od rozdzielni w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.05.2022 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Teraz, to drogim gazem jest taniej od wungla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 19.05.2022 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Dobre. Chciałem się upewnić w kwestii okresu rozliczeniowego, jestem prosumentem. Moja instalacja pv została uruchomiona 24.11.2021r. Czy mój okres rozliczeniowy będzie liczony każdego roku od 24. listopada danego roku do 23. listopada następnego roku? Czy PGE nie wyrównuje takich "resztek" tak, by rozliczać zgodnie z rokiem kalendarzowym czyli od 01. stycznia do 31. grudnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.05.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 24.11.21 do 31.12.21 i później od 1.01.22 do 31.12.22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 19.05.2022 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Dobre. Chciałem się upewnić w kwestii okresu rozliczeniowego, jestem prosumentem. Moja instalacja pv została uruchomiona 24.11.2021r. Czy mój okres rozliczeniowy będzie liczony każdego roku od 24. listopada danego roku do 23. listopada następnego roku? Czy PGE nie wyrównuje takich "resztek" tak, by rozliczać zgodnie z rokiem kalendarzowym czyli od 01. stycznia do 31. grudnia? Jeżeli nie dostałeś faktury rozliczeniowej na koniec roku 2021 to prawdopodobnie będzie albo na koniec m-ca 11. 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 19.05.2022 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 W przypadku kiedy instalacja nie pracuje np w nocy, prąd tam dopływa od strony domu. Wtedy zabezpieczenie jest od rozdzielni w domu. Nie ma znaczenia gdzie ta różnicówka jest zamontowana, jak pojawi się prąd upływowy ok 30mA w takim obwodzie to i tak zadziała , a 100mA nie jest aparatem chroniącym przed porażeniem, więc i tak nie ochroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.05.2022 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Jeżeli nie dostałeś faktury rozliczeniowej na koniec roku 2021 to prawdopodobnie będzie albo na koniec m-ca 11. 2022 Taaa i jeszcze pierdykną się w liczeniu zamiast *0,8 będzie *1,2. A na rachunku napiszą że masz 1kWp na dachu. @Jancia co bierzesz i w jakich ilościach bo ja będę brał 10% tego i będę w 100% za PIS`em. Bo dają tak dużo że na ceny nie patrzam, ON 8 zł no jak za zachodnią granicą, no ale DAJoooooo!!! za PO kradli ino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.05.2022 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 24.11.21 do 31.12.21 i później od 1.01.22 do 31.12.22. U mnie mniej więcej tak było. Instalacja załozona i zgłoszona w maju. Pierwszą fakturę rozliczeniową dostałem.....po bardzo długim okresie czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 20.05.2022 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie dostałem fakturę rozliczeniową za miesiące poprzedzające moje "wejście" do sieci jako prosumenta. Mam nadpłatę bo prognozy były wyższe. Jednak nie w tym rzecz. Zadzwoniłem do biura obsługi i przy okazji zapytałem jak będzie wyglądało moje rozliczenie. I zgłupiałem bo agent tak mi tłumaczył, że nic nie zrozumiałem. Jednakże z tego co mówił wywnioskowałem, że jest taka możliwość, że nawet jeśli od stycznia do grudnia danego roku wyprodukuję więcej energii o 20% niż pobrałem (pomijam autokonsumpcję) to i tak mogę zapłacić za prąd bo oni sczytują licznik na koniec każdego miesiąca i w okresach zimowych produkcja będzie dużo mniejsza niż pobór co może doprowadzać do sytuacji, że będę musiał dopłacić za prąd. Wiem, że to zawile brzmi ale właśnie tak mi to tłumaczył agent Zapytałem go więc wprost: czy jeśli od lipca do września będę miał sporą nadprodukcję a od października do grudnia będę pobierał prąd od PGE (ale mimo wszystko w ciągu tego pół roku oddam więcej energii o te 20% do PGE) to czy może dojść do sytuacji, że będę musiał zapłacić za prąd i usłyszałem, że tak może się zdarzyć. Cóż, nie kapuję jeszcze tego systemu rozliczeń. Jestem oczywiście na tych "starych" zasadach, przed kwietniem tego roku (puściłem pierwszy prąd do sieci jeszcze w zeszłym roku). Czy moglibyście mi wytłumaczyć jak to działa? Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 25.05.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Hmmm... mitch w pewnym sensie ma rację z tym inwestowaniem bo... zrobię piękne ogrodzenie z 25k zł ale większość czasu spędzam poza domem a dodatkowo jak już jestem w domu to nie patrzę na ogrodzenie z zewnątrz ale już ciepła woda w kranie i brak marudzenia kobiałek ewentualnie brak składowiska węgla/drewna na zewnątrz i wychodzenia przy -10 aby "dorzucić" to już jest coś. Kilkanaście stówek w roku na plus nawet biorąc kredyt do spłaty za PV to akurat kilka metrów ogrodzenia (nie musi być na raz tylko kto odłoży kilka stówek przez kilka lat na określony cel - chyba, że też z kredytu). Problem w tym, że jak zaczyna się budowę to ma się w uj kasy swojej lub bankowej ale na koniec to nawet klamki do drzwi się sprawdza gdzie taniej... Dlatego "zamknąć oczy", otworzyć, sprawdzić czy nie ma małych literek na końcu umowy i brać brać Płacąc kilka stówek za samochód to dlacego nie płacić kilka stówek za komfort energetyczny... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.05.2022 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Przechodziłem przez to gówno w 2015r jak założyłem pierwsze PV. Już wtedy pakowali kłody pod nogi.Myślę że niedługo zaczną się fajerwerki. I te instalacje będą "latały" - oczywiście w przenośni. Edytowane 25 Maja 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 27.05.2022 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Posypuję głowę popiołem. Piekło zamarzło - system Energi jest już gotowy do rozliczania wg nowych zasad. Jestem pod wrażeniem. Aczkolwiek wolę nie znać szczegółów prac, bo jeszcze czar by prysł Mam nadzieję, że to nie testy na produkcji Łatwo i przystępnie wytłumaczone nowe rozliczenie na podstawie faktury z Energi: Zwróćcie uwagę, jak bardzo korzystnie wypada w tym konkretnym przypadku rozliczenie wg tzw godzinnego rozliczania międzyfazowego. Różnica pomiędzy dotychczasowym rozliczaniem a tym od 1 kwietnia to 124 kWh - licząc samą tylko cenę energii w taryfie G11 to 53 zł. Doliczając przesył mamy już 85 zł. Dla osób, które mają zbyt małą instalację względem zużycia to realny zysk, który zostaje w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts