marcinbbb 09.07.2022 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Ty się czasem nie spóźniłeś kilka miesięcy z montażem? Do kwietnia były normalne zasady rozliczania teraz to raczej można montować jak ktoś ma za dużo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Ty się czasem nie spóźniłeś kilka miesięcy z montażem? Do kwietnia były normalne zasady rozliczania teraz to raczej można montować jak ktoś ma za dużo pieniędzy. Nic nie jest przesadzone w kwestii opłacalności lub jej braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2022 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 A liczyłeś ją dla obecnych warunków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 A liczyłeś ją dla obecnych warunków ? Nie liczyłem i nie będę liczył. A Ty masz panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2022 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 No to trochę dziwne podejście bo wydasz te 18 tysięcy a nawet nie wiesz, na ile zredukuje to rachunki za en.el.Tak, mam - opis w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) No to trochę dziwne podejście bo wydasz te 18 tysięcy a nawet nie wiesz, na ile zredukuje to rachunki za en.el. Tak, mam - opis w stopce Masz coś do powiedzenia w temacie mojego wpisu czy nie? Coś jest nie jasne dla Ciebie? Jest wyraźnie napisane w jaka instalacje mam zamiar zainwestować. Edytowane 9 Lipca 2022 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2022 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) Tak, 3,5-4 kWp. I wiesz, ile będziesz przez najbliższe lata płacił za en. el. posiadając taką instalację ? Jaką redukcję aktualnych kosztów uzyskasz ? Bo jak sam napisałeś - zamierzasz ZAINWESTOWAĆ. Inwestycja powinna się zwrócić, i z reguły przed wydaniem na nią środków szacuje się, kiedy te środki się zwrócą. Dlatego dziwi mnie Twoje podejście: Nie liczyłem i nie będę liczył. A szkoda, bo jestem autentycznie ciekaw, jaki okres zwrotu taka instalacja rozliczana na obecnych zasadach Edytowane 9 Lipca 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Nie liczyłem bo w mojej sytuacji jest to nie policzalne. Buduje dom rekreacyjny i nawet ja nie wiem jak często będę tam przebywał. Może to będzie średnio jeden weekend na miesiąc a może trzy. Może ta instalacja pozwoli pokryć całe zuzycie a może będzie za duża lub zbyt mała-to tez możliwe. Chciałbym poprostu rachunki obniżyć a jak sie uda ich nie płacić to bedzie jeszcze fajniej. Według różnych OZC zapotrzebowanie na energię na ogrzanie i cwu to od 2700 do chyba 7600 (nie chce mi się odkopywać tych bzdur) Pewnie zima będę grzał stale ale do 15-16*. Tak bardzo nie chcialo mi się tego pisac ale skoro trzeba to proszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2022 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 To chyba wolałbym (oczywiście po przeliczeniu) jakąś małą instalację off-grid zrobić, z magazynem, który pozwoliłby to oświetlić i ogrzać wodę, kiedy tam będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.07.2022 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 PV do domu "rekreacyjnego" pomysł iście z tyłka w myśl nowych przepisów. No tak ale po co liczyć skoro jest policzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 PV do domu "rekreacyjnego" pomysł iście z tyłka w myśl nowych przepisów. No tak ale po co liczyć skoro jest policzone No to proszę. Powiedzmy ze jest to dom mieszkalny o zapotrzebowaniu 6000kwh. Weźmy pod uwagę produkcje na poziomie 3100kwh, autokomsupcje i magazynowanie (po staremu) 50/50. Cena 1kwh=0,8 zł brutto, koszt instalacji 17000.Tu dane są proste i oczywiste. Tak samo proste i oczywiste dane przedstawisz mi do obliczenia opłacalności po nowych zasadach? Czas start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.07.2022 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Już lecę aby liczyć to dla ciebie, może jeszcze mam zapłacić za ciebie? I to magiczne słowo "magazynowanie" którego próżno szukać, ale jak ktoś wie lepiej to wie lepiej. A tak serio możesz podać mi numerki na najbliższego lotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Już lecę aby liczyć to dla ciebie, może jeszcze mam zapłacić za ciebie? I to magiczne słowo "magazynowanie" którego próżno szukać, ale jak ktoś wie lepiej to wie lepiej. A tak serio możesz podać mi numerki na najbliższego lotka? A No właśnie, czyli kolejny, ktoremu sie wydaje ze wszystko wie ale z grzeczności tego nie przyzna Czyli w moim temacie odpowiedziało dwóch Panów ale ze nie maja nic konkretnego traktuje to jak nic nie warta forumowa aktywność. Pozdrawiam Was-mam nadzieje ze to już zrozumieliście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Na banalne pytania nie ma sensu odpowiadać, kiedyś w zrobiła to @elfir to ją zbluzgałeś, kiedy w innym wątku pytałeś o kolor grzejników PV to nie jest rocket science i firmę do jej montażu wybierasz, tak, jak firmę od WM, PC, czy innej tego typu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Na banalne pytania nie ma sensu odpowiadać, To po co się w ogóle odzywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Jeszcze raz, bo może nie dotarło: bo jestem autentycznie ciekaw, jaki okres zwrotu taka instalacja rozliczana na obecnych zasadach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.07.2022 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Jeszcze raz, bo może nie dotarło: Jeśli potrafisz to oszacować to proszę bardzo. Mi nic do tego. Już wyżej pisałem, że nie zamierzam tego liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Na banalne pytania nie ma sensu odpowiadać, kiedyś w zrobiła to @elfir to ją zbluzgałeś, kiedy w innym wątku pytałeś o kolor grzejników PV to nie jest rocket science i firmę do jej montażu wybierasz, tak, jak firmę od WM, PC, czy innej tego typu instalacji. nie ma głupich pytań ale odpowiedzi już tak:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.07.2022 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 I teraz taka hipotetyczna sytuacja dowolny z nas stawia taki domek, instaluje PV dostaje pierwszą fakturę i idzie z "mordą" do ZE że on miał mieć auto konsumpcję w granicach 50% i do tego magazyn energii 80%. I to idzie tam z przekonaniem że to On ma rację a ZE się myli. No jajca jak berety by były. A później przychodzi na forum i żali się że założył PV za 17000 zł, że miało być tak pięknie a tu go ZE w hula hop robi. Najważniejsze że my wiemy a tobie się wydaje i wszystko wie Ale dobrze chłop nie przejmuje się opiniami innych, niech instaluje. Przecież każdy z nas jest zadowolony z PV, że nawet dziś byście dołożyli gdybyście mogli ja zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 10.07.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 I teraz taka hipotetyczna sytuacja dowolny z nas stawia taki domek, instaluje PV dostaje pierwszą fakturę i idzie z "mordą" do ZE że on miał mieć auto konsumpcję w granicach 50% i do tego magazyn energii 80%. I to idzie tam z przekonaniem że to On ma rację a ZE się myli. No jajca jak berety by były. A później przychodzi na forum i żali się że założył PV za 17000 zł, że miało być tak pięknie a tu go ZE w hula hop robi. Najważniejsze że my wiemy a tobie się wydaje i wszystko wie Ale dobrze chłop nie przejmuje się opiniami innych, niech instaluje. Przecież każdy z nas jest zadowolony z PV, że nawet dziś byście dołożyli gdybyście mogli ja zresztą też. Dochodzę do wniosku ze nie przeczytałeś ze zrozumieniem postu, do którego się odnosisz. Mało tego - śmiem twierdzić, ze zrobiłeś to specjalnie udając głupiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts