Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Co do "wpychania" do sieci, to również nie tak, że nie dostajemy za to złamanego grosza, bo nie oddajemy do sieci na wieczne nieoddanie, tylko pobieramy swoją energię w sytuacji kiedy fotowoltaika nie produkuje wystarczająco dużo a rozliczenie odbywa się rocznie.
tak, ustawe podpisał prezydęt i wejdzie 1 lipca i dla małych instalacji bedzie to w stosunku 1:0,8 czyli oddajemy 1kW a pobieramy 0,8 i jesteśmy na zero, ale.... UWAGA!!!! to rozliczenie dotyczy TYLKO CENY ENERGII!!!! NIE DOTYCZY WSZELAKICH OPŁAT PRZESYŁOWYCH, STAŁYCH, HANDLOWYCH I OD PIERDNIĘCIA URZĘDNIKA W STOŁEK.

Na przykładzie cen w PGE

• za energię czynną - 0,2530
  • składnik jakościowy - 0,0129
  • opłata sieciowa - 0,2057

"zwrotu" dostaniemy za energię czynną czyli zapłacimy 0,2530-(02530*0,8)= 0,0506

tak będzie to wyglądało:

• energia - 0,0506
  • jakość - 0,0129
  • sieć - 0,2057

Edytowane przez Slawko123

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, ustawe podpisał prezydęt i wejdzie 1 lipca i dla małych instalacji bedzie to w stosunku 1:0,8 czyli oddajemy 1kW a pobieramy 0,8 i jesteśmy na zero, ale....

USTAWY NIE PRZEGLĄDAŁEM JESZCZE!!!

Co w takim razie dzieje się z tym 0,2? skoro pozostałe opłaty są standardowe?

nie, straty sa uwzględnione w opłacie przesyłowej, w opłacie za pierdzenie w stołek i dłubaniu w nosie.

To nie wszystko, NIGDY!!!! NIE DOSTANIECIE ZWROTU ZA NADWYŻKĘ W WYPRODUKOWANEJ ENERGII!!

Czyli przykład:

• Wyprodukowaliście w roku 10000kWh energii które wprowadziliście do sieci a zakład energetyczny odebrał ją
  • Pobraliście w ciągu roku 7000kWh energii

Zapłacicie 0,2 ceny energii za te 7000kWh a 3000kWh oddacie free ZE który tą energię sprzeda za pełna stawkę tym którzy nie maja instalacji PV, a Wy zobaczycie środkowy palec od zakładu energetycznego.

Fajnie, nie :)

Po co budować instalację 10 kWh, przy wykorzystaniu 7 kWh?

Podstawowa sprawa: kWh to energia a kW to moc. Instalację podajemy w kW a produkcje energii z tej instalacji w kWh.

W powyższych wpisach koledzy tłumaczyli zasady rozliczania energii z zakładem energetycznym, więc nie do końca rozumiem, co masz na myśli w twoim poście :)

mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? bo tekst jest od czapy. co ma piernik do wiatraka?

Po co budować instalacje która będzie produkować nadwyżkę energii?

Instalacja PV to nie maszynka do zarabiania pieniędzy.

Z postów wnioskuję, że instalacje PV z obietnicą "niezłych zysków" były Twoim jedynym sposobem na utrzymanie.

Nadwyżka z PV na dużą skale, wcale nie jest remedium na chwilowe duże zapotrzebowanie.

A przynajmniej nie jest tak w Niemczech, gdzie mają spory udział z PV i Wiatraków.

Czemu jeszcze dodatkowo każdy miałby do tego dopłacać?

Fajnie, nie :)

Fajnie, niefajnie. Spójrzmy na duży kraj, który pewnego dnia około miesiąca temu ok. 80% energii wyprodukował fotowoltaiki i wiatraków czyli Niemcy. W Polsce kWh samej energii kosztuje ok. 0.25 zł, a w Niemczech ponad 1.2 zł. Przeciętny Niemiec za swoją przeciętną niemiecką pensję jest w stanie kupić mniej energii niż przeciętny Polak. To jest koszt dofinansowywania OZE. Naprawdę tego chcemy?

Po za tym fotowoltaika czy wiatraki doprowadzają do destabilizacji rynku energii. Jak dmuchnie przy słonecznej pogodzie to tradycyjni wytwórcy energii dopłacają do jej konsumpcji ze względu na spadek cen energii do wartości ujemnych(!).

Sam też chciałem zainstalować na działce (domek na wsi) 3-5kW i sprzedawać po 0.75/0.65zł. Domek jest zamieszkały jedynie przez kilkanaście dni w roku. Wydawało mi się to dobrym biznesem. Tak, chciałem doić system, bo inaczej tego nazwać nie można. Gdyby się znalazło wielu takich to niechybnie doprowadziłoby to do wzrostu cen energii. Gra nie warta świeczki, bo obniża konkurencyjność polskiej gospodarki. Po prostu trzeba zaczekać aż ogniwa stanieją (a tanieją systematycznie od lat), a wtedy każdy sam, bez żadnych dopłat sobie zamontuje takowe.

Ja akurat nie mam paneli. Owszem, zastanawiam się czy nie założyć, ale nigdy nie myślałem o prosumencie i zarabianiu na sprzedaży energii. Zawsze myślałem o instalacji offgrid i pełnej samokonsumpcji i o maksymalnym ograniczeniu pobierania energii z sieci. Więcej bym na tym zyskał niż z prosumenta.

Po prostu trzeba zaczekać aż ogniwa stanieją (a tanieją systematycznie od lat), a wtedy każdy sam, bez żadnych dopłat sobie zamontuje takowe.

Ogniwa już kosztują tyle, że stać każdego na budowę własnej instalacji.

Problem w tym, że my są w UNI i płacimy 67,9% cła.

To niestety normalne nie jest, w GB to zrozumieli, u nas jeszcze trochę trzeba poczekać.

jak WY to liczycie iz dochodzicie do wnieosku ze instalacja paneli bez dopłat jest opłacalna ??

Jest nieopłacalna. Ja kupiłem, bo liczyłem na FiT i zostałem ze sprzętem.

Wg. obecnej nowelizacji i rozliczeniu 1:0,8 moja instalacja 10kW zwróci mi się w 10 lat nie licząc własnej pracy przy montażu.

Witam zwracam się do was o podpowiedź odnośnie podziału instalacji na dwa stringi.Ogólnie wygląda to tak mam falownik Fronius 3.01 Primo obsługuje on dwa mppt dosyć niski prąd wstawania na wejściu, bo już od 80w. Panele mam ułożone od strony południowej 2kw oraz 1 kW od strony południowy zachód. Obecnie mam podpięte 3kw pod jeden string i pod jeden mppt. Ch.

Nie wierzę że masz 3kW pod jednym stringiem.

Mam wrażenie że nie odróżniasz zestawu stringów lub paneli pod jednym MPPT od stringów.

Na zacienienie najlepszy jest osobny MPPT, a ilość paneli w stringu jest zdefiniowana maksymalnym napięciem DC, zakresem napięcia MPPT, wykresem sprawności do napięcia falownika.

Jeśli masz panele pod jednym inwerterem, na jednym MPPT ułożone w dwóch różnych płaszczyznach lub częściowo zacienione, to zastosuj diody separujące stringi. Ilość stringów na diodę ustala się wg danych producenta paneli.

Reszty Twojej wypowiedzi nie rozumiem.

Zacznij pisać w języku polskim, z przecinkami, kropkami itp.

Edytowane przez JanWerbinski

Po co budować instalację 10 kWh, przy wykorzystaniu 7 kWh?

Taka instalacja 10kWp wyprodukuje 10MWh rocznie. Przy stosunku 1:0,8 oddasz ok. 10MWh rocznie, i będziesz sobie mógł odebrać 8 MWh gratis. W praktyce oddasz mniej dzięki bezpośredniemu zużyciu na poziomie 20-30%.

Co do wykorzystania 7kWh, to ja nie słyszałem żeby tacy klienci istnieli. Średnie zużycie to 3500kWh.

Gratis, ale tylko samą energię. Za przesył i wszystkie dodatkowe opłaty zapłacisz normalnie pełną cenę.

Zgodnie z nowym systemem, który wchodzi w życie wraz z nowelizacją ustawy o OZE z 22 czerwca 2016 r., prosumenci będą mogli rozliczać się z zakładami energetycznymi na zasadzie tzw. opustów. Za każdą kWh energii wprowadzoną do sieci operatora prosument ma uzyskać prawo do odpowiedniego rabatu na energię pobieraną z sieci. Rabat ma dotyczyć opłat zmiennych na rachunku za energię, a więc ceny energii i kosztów dystrybucji, nie obejmie jednak opłat stałych (opłaty OZE czy opłaty przejściowej, której wysokość dla gospodarstw domowych teraz istotnie wzrośnie).