imrahil 06.07.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 mam pytanie, może znacie odpowiedź. zużywam około 7-8 tys. kWh rocznie, mam prąd dwutaryfowy. zdecydowana większość (przynajmniej 5 tys. kWh) zużywam w taryfie pozaszczytowej. czy wiecie jak będzie bilansowana energia ewentualnie wyprodukowana przeze mnie i oddana do sieci? przy prądzie jednotaryfowym sytuacja jest prosta: płacę 0,2*(cena energii w G11)*(energia pobrana- energia oddana) przy taryfie G12 mogę pobierać energię w różnych cenach. tak na logikę licznik powinien także dwutaryfowo liczyć energię oddaną do sieci, a zatem wzór powinien wyglądać tak: 0,2*[(cena pozaszczytowa)*(en. pobrana poza szczytem - en. oddana poza szczytem) + (cena w szczycie)*(en. pobrana w szczycie - en. oddana w szczycie)] czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb318is 07.07.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Mam podobną sytucje ale obawiam sie że tego to chyba nawet w ministerstwie nie wiedzą.Na chłopski rozum to zakładom energetycznym powinno zależeć abyśmy jak najwięcej odbierali w taniej taryfie kiedy prąd jest najtańszy.Wtedy zyskują najwięcej, a zsykiem mogli by sie z nami podzielić - widze tu miejsce na jeszcze tańsza drugą taryfe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 07.07.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Spokojnie - za pół roku będzie kolejna nowelizacja bo lobby kopalni węglowych to jedno, lobby energii odnawialnej to drugie, a wymagania stawiane przez UE to już jeszcze inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.07.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Spokojnie - za pół roku będzie kolejna nowelizacja bo lobby kopalni węglowych to jedno, lobby energii odnawialnej to drugie, a wymagania stawiane przez UE to już jeszcze inna bajka. Tyle tylko, że co do tych wymogów UE to jak do tej pory nie za bardzo brane są one u nas pod uwagę. Miejmy nadzieję, że w końcu się to zmieni A kolejna nowelizacja na jesień - tak, będzie, a prace nad nią ruszą zapewne już zaraz po wakacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 07.07.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Tyle tylko, że co do tych wymogów UE to jak do tej pory nie za bardzo brane są one u nas pod uwagę. Spokojnie - Unia wstrzyma transze dopłat i na wiejskiej zmiękną! Bo póki co to tylko straszenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 07.07.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 0,2*(cena energii w G11)*(energia pobrana- energia oddana) Ale ten wzór chyba i tak nie jest prawidłowy, bo gdy e. oddana = e. pobrana, to nie płacisz nic?! Bilansowanie ma być 1:0,8 (niby od 1VII razem z przesyłem). Jak ja to rozumiem, to wzór powinien wyglądać tak: 0,2 * cena energii w G11 * (e. pobrana - e. oddana * 0,8 ) przy czym trzeba dodać warunek, że e. oddana * 0,8 może być równa co najwyżej e. pobranej (gdy jest wyższa, to nadwyżki się nie uwzględnia). Dobrze ja to rozumuję? Jeżeli chodzi o 3 fazy, to w ustawie jest nst. zapis: Sprzedawca,..., dokonuje rozliczenia ilości energii elektrycznej wprowadzoneji pobranej z sieci przez prosumenta, na podstawie wskazań urządzenia pomiarowo-rozliczeniowego dla danej mikroinstalacji,po uzyskaniu danych pomiarowych od operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego, przekazanychprzez tego operatora w taki sposób aby ilość wprowadzonej i pobranej przez prosumenta energii była rozliczonapo wcześniejszym sumarycznym bilansowaniu ilości energii z wszystkich faz dla trójfazowych mikroinstalacji. i tak z tego nie wynika, po jakiej cenie będzie rozliczenie. @ksysju skąd info, że dystrybucja od 1VII też jest bilansowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 07.07.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 (edytowane) Zgodnie z nowym systemem, który wchodzi w życie wraz z nowelizacją ustawy o OZE z 22 czerwca 2016 r., prosumenci będą mogli rozliczać się z zakładami energetycznymi na zasadzie tzw. opustów. Za każdą kWh energii wprowadzoną do sieci operatora prosument ma uzyskać prawo do odpowiedniego rabatu na energię pobieraną z sieci. Rabat ma dotyczyć opłat zmiennych na rachunku za energię, a więc ceny energii i kosztów dystrybucji, nie obejmie jednak opłat stałych (opłaty OZE czy opłaty przejściowej, której wysokość dla gospodarstw domowych teraz istotnie wzrośnie). Z tą dystrybucją to faktycznie prawda Edytowane 7 Lipca 2016 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.07.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Powiedzcie jak wygląda sprawa półrocznych oświadczeń na temat produkcji energii z instalacji PV, które należy gdzieś tam wysłać do operatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 09.07.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Powiedzcie jak wygląda sprawa półrocznych oświadczeń na temat produkcji energii z instalacji PV, które należy gdzieś tam wysłać do operatora Za stare półrocze jeszcze trzeba im wysłać ale po nowemu nie ma durnych sprawozdan. Dzwoniłem do taurona, potwierdzili. Co ciekawe wszędzie po podaniu nazwiska wiedza ile produkuje, ile oddaje a i tak te debilne sprawozdania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.07.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Za stare półrocze jeszcze trzeba im wysłać ale po nowemu nie ma durnych sprawozdan. Dzwoniłem do taurona, potwierdzili. Co ciekawe wszędzie po podaniu nazwiska wiedza ile produkuje, ile oddaje a i tak te debilne sprawozdania... Tak, sprawozdania zostały usunięte z noweli ustawy i nawet nie będą karać tych, którzy ich nie złożyli (abolicja). Co do danych - oczywiście, że to widzą, mają najdokładniejszy podgląd na to ile produkuje instalacja. Zapewne dlatego uznano, że obowiązek składania oświadczeń jest bezużyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.07.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 ...Co do danych - oczywiście, że to widzą, mają najdokładniejszy podgląd na to ile produkuje instalacja.... W moim przypadku nie maja informacji na temat samokonsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.07.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 W moim przypadku nie maja informacji na temat samokonsumpcji. Jak mają produkcje i ilość oddanej do sieci -a przecież mają, to mają i zużycie własne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 12.07.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Jak mają produkcje i ilość oddanej do sieci -a przecież mają, to mają i zużycie własne. W Tauronie od jakiegos już czasu dają jeden licznik. Więc własnej konsumpcji nie widać. -- ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.07.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Jak mają produkcje i ilość oddanej do sieci -a przecież mają, to mają i zużycie własne. Ja mam jeden licznik w ENEA i widzą tylko to co oddałem do sieci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.07.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Ja mam jeden licznik w ENEA i widzą tylko to co oddałem do sieci! OK. Panowie dzienna produkcja z inwentera minus oddanie do sieci =zużycie własne. Tak samo tygodniowa czy miesięczna. Nie wiem jak w ENEA ale w PGE energia oddana w liczniku to symbol 2.80 całkowita , 281 taryfa I , 282 taryfa II ,a 180 pobrana całkowita itd. 181 I pobrana i 182 II pobrana. I po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.07.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 OK. Panowie dzienna produkcja z inwentera minus oddanie do sieci =zużycie własne. Tak samo tygodniowa czy miesięczna. Nie wiem jak w ENEA ale w PGE energia oddana w liczniku to symbol 2.80 całkowita , 281 taryfa I , 282 taryfa II ,a 180 pobrana całkowita itd. 181 I pobrana i 182 II pobrana. I po temacie. skąd weźmiesz info "dzienna produkcja z inwentera" nie mając licznika do pomiaru tego parametru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.07.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 skąd weźmiesz info "dzienna produkcja z inwentera" nie mając licznika do pomiaru tego parametru? Wybacz ale twoje pytania są na poziomie 5 latka . Nie masz bladego pojęcia o PV .nawet nie widziałeś z bliska inwentera ,bo byś nie zadawał takich pytań. Ja zadam pytanie na które nie odpowiadaj. SKĄD WIESZ ILE KILOMETRÓW PRZEJECHAŁEŚ DZIŚ SAMOCHODEM.?------------------Pozdrawiam i wszystko na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 13.07.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 wybacz ale twoje pytania są na poziomie 5 latka . Nie masz bladego pojęcia o pv .nawet nie widziałeś z bliska inwentera ,bo byś nie zadawał takich pytań. Ja zadam pytanie na które nie odpowiadaj. Skąd wiesz ile kilometrów przejechałeś dziś samochodem.?------------------pozdrawiam i wszystko na ten temat. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.07.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Wybacz ale twoje pytania są na poziomie 5 latka . Nie masz bladego pojęcia o PV .nawet nie widziałeś z bliska inwentera ,bo byś nie zadawał takich pytań. Ja zadam pytanie na które nie odpowiadaj. SKĄD WIESZ ILE KILOMETRÓW PRZEJECHAŁEŚ DZIŚ SAMOCHODEM.?------------------Pozdrawiam i wszystko na ten temat. tu nawet nie ma jak odpowiedzieć, nie wiadomo, czy płakać, czy śmiać się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.07.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 ... nie wiadomo, czy płakać, czy śmiać się? I jedno i drugie. Z ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts