Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie falownika.

Czy dla 5 kWp brać 3 fazowy czy 1 fazowy. Mam możliwość wyboru między 1 fazowym Omnik, ewentualnie SMA lub 3 fazowym Fronius ale wiadomo, że 3 fazowy będzie droższy. Czy jest sens dopłacać?

Wiem też że będzie rozliczane bilansowanie z wszystkich trzech faz i tu podobno nie ma znaczenia ilość faz falownika.

Ale może mieć znaczenie ilość wykorzystanej bezpośrednio przez Ciebie energii - chyba raczej nie masz zapiętych wszystkich urządzeń , gniazdek na 1 fazie ? . Przy 3 fazowym falowniku jest szansa że więcej zużyjesz na własne potrzeby .

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam ale przepięcie gniazdek na jedną fazę to nie problem. Raczej trudno i by mi było przekroczyć zużycie 5kW na raz na tej fazie. No może za wyjątkiem jakiś ekstremalnych sytuacji typu gotowanie na wszystkich polach płyty indukcyjnej + prasowanie + suszarka w jednym czasie.

Poza tym skoro nawet jednofazowy falownik ma sie bilansować z innymi fazami to co z tego że na jednej fazie pociągnę 2 kW skoro na drugiej oddam 3 kW i w sumie wyjdzie że oddaję1 kW. Chyba że coś źle rozumiem.

surgi22 źle wpisałem, 40% dofinansowania - prosument.

http://wfosigw.bialystok.pl/program-prosument.htm

A sprawdzałeś dokładnie warunki - nie ma ograniczenia wysokości dopłaty ? . Wiesz że realnie to z 40% robi się 25-30% - primo podatek ( bo dopłata to przychód ), secundo koszty kredytu bankowego .

Mam pytanie odnośnie falownika.

Czy dla 5 kWp brać 3 fazowy czy 1 fazowy. Mam możliwość wyboru między 1 fazowym Omnik, ewentualnie SMA lub 3 fazowym Fronius ale wiadomo, że 3 fazowy będzie droższy. Czy jest sens dopłacać?

Wiem też że będzie rozliczane bilansowanie z wszystkich trzech faz i tu podobno nie ma znaczenia ilość faz falownika.

Obecnie w rozliczeniu w ramach systemu opustów zakup falownika 3 fazowego małej mocy (do 4,6 kW) nie ma sensu z ekomonicznego punktu widzenia mimi iż instalacje 3 fazowe będą podlegać bilansowaniu międzyfazowemu.

Tu jest przedstawiona przykładowa analiza. http://solaris18.blogspot.com/2016/07/bilansowanie-miedzyfazowe-ekonomika.html

Do tego należy zaznaczyć że średnia żywotność falownika to 5-10 lat. Tylko najlepsze wytrzymują dłużej.

Nie mam ale przepięcie gniazdek na jedną fazę to nie problem. Raczej trudno i by mi było przekroczyć zużycie 5kW na raz na tej fazie. No może za wyjątkiem jakiś ekstremalnych sytuacji typu gotowanie na wszystkich polach płyty indukcyjnej + prasowanie + suszarka w jednym czasie.

Poza tym skoro nawet jednofazowy falownik ma sie bilansować z innymi fazami to co z tego że na jednej fazie pociągnę 2 kW skoro na drugiej oddam 3 kW i w sumie wyjdzie że oddaję1 kW. Chyba że coś źle rozumiem.

W związku z faktem, że przy bilansowaniu nie płaci się już opłat zmiennych za dystrybucję, wydaje mi się, że teraz nie ma już różnicy.

Wcześniej każdemu zależało żeby jak najwięcej zużyć wyprodukowanej energii - włączali urządzenia o odpowiednich porach, itp.

Teraz to już bez różnicy z jednym ale.

Wyobraź sobie, że z nadwyżki oddanej energii możesz odzyskać tylko 80%, przy zużyciu własnym zużyłbyś ją w całości. Im większa twoja nadprodukcja, tym większa strata. A i tak lepiej mieć nadwyżkę, niż niedostatek produkcji. Wyobraź sobie, że ci zabraknie energii do bilansu i już kupujesz ją w pełnej cenie. Wygląda na to, że wybór mocy instalacji to bardzo ważna i skomplikowana kwestia.

U nas tj lodzkie wschodnie staraja sie o fundusze zewnetrzne w ramach RPO woj lodzkiego os priorytetowa gospodarka niskoemisyjna. Montaz przykladowo instalacji 2kWp z kosztem orientacyjnym 14 700 netto przy dofinansowaniu wklad wlasny za zakup i montaz może wyniesc 3500. To nie idzie przez bank. Instalacja należy do miasta przez 5 lat.

Czy przyszła już Wam nowa kompleksowa umowa z zakładów energetycznych o mikroinstalacje? Ja swoja właśnie trzymam w ręku i tak mnie zastanawia punkt 3 załącznika nr1 : PGE Obrót s.a. zobowiązuje sie do sprzedaży, a Odbiorca do ZAKUPU energii elektrycznej oraz usługi dystrybucji świadczonej przez OSD.

Parametry świadczonych usług: (roczna wielkość zużycia energii elektrycznej) - 3300KWh

Czyli co... MUSZĘ kupić od nich te 3300KWh nawet jeśli będę dzięki mikroinstalacji potrzebowała mniej rocznie???

Nie cierpię wszelakich umów napisanych jak dla mnie w 90% niejasno..

Ktoś się wypowie w tym temacie?

Taniej to nie znaczy że się opłaca. Bo okres zwrotu nawet z dopłatami oscyluje w ok. 10 lat ( czas gwarancji paneli i falownika ).

Mi wychodziło z obliczeń nawet 15 lat zwrotu. Po tym czasie zarabiałbym miesięcznie ok. 100 zł na tym całym interesie...

Dziękuję, postoję z boku.

Jak dla mnie to czas zwrotu inwestycji dłuższy niż pięć lat nie ma sensu...

Nie przesadzaj jak masz 12 lat gwarancji na panele i falownik ( a są takie - oczywiście nie wszystkie ) to okres zwrotu 6-7 lat jest do zaakceptowania. Ale na pewno tak jaki dziś 12-15 lat - chory układ. Ale za 2-3 lata może będzie lepiej .:(

Mi wychodziło z obliczeń nawet 15 lat zwrotu. Po tym czasie zarabiałbym miesięcznie ok. 100 zł na tym całym interesie...

Dziękuję, postoję z boku.

Możecie pokazać jak Wy liczycie ten czas zwrotu, przy np. dofinansowaniu 80% (takie też są)...

EDIT: bo mnie wychodzi krótszy okres, ale może nie tak liczę.

Edytowane przez Marek.M