surgi22 21.07.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Mam pytanie odnośnie falownika. Czy dla 5 kWp brać 3 fazowy czy 1 fazowy. Mam możliwość wyboru między 1 fazowym Omnik, ewentualnie SMA lub 3 fazowym Fronius ale wiadomo, że 3 fazowy będzie droższy. Czy jest sens dopłacać? Wiem też że będzie rozliczane bilansowanie z wszystkich trzech faz i tu podobno nie ma znaczenia ilość faz falownika. Ale może mieć znaczenie ilość wykorzystanej bezpośrednio przez Ciebie energii - chyba raczej nie masz zapiętych wszystkich urządzeń , gniazdek na 1 fazie ? . Przy 3 fazowym falowniku jest szansa że więcej zużyjesz na własne potrzeby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 21.07.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Nie mam ale przepięcie gniazdek na jedną fazę to nie problem. Raczej trudno i by mi było przekroczyć zużycie 5kW na raz na tej fazie. No może za wyjątkiem jakiś ekstremalnych sytuacji typu gotowanie na wszystkich polach płyty indukcyjnej + prasowanie + suszarka w jednym czasie.Poza tym skoro nawet jednofazowy falownik ma sie bilansować z innymi fazami to co z tego że na jednej fazie pociągnę 2 kW skoro na drugiej oddam 3 kW i w sumie wyjdzie że oddaję1 kW. Chyba że coś źle rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 22.07.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 surgi22 źle wpisałem, 40% dofinansowania - prosument.http://wfosigw.bialystok.pl/program-prosument.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 22.07.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 polecam szukać programów typu słoneczna gmina z dofinansowaniem 85% u mnie właśnie taki wchodzi zobaczymy co z tego będzie.http://ornontowice.pl/index.php?act=news&pr=1&id=2167 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.07.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 surgi22 źle wpisałem, 40% dofinansowania - prosument. http://wfosigw.bialystok.pl/program-prosument.htm A sprawdzałeś dokładnie warunki - nie ma ograniczenia wysokości dopłaty ? . Wiesz że realnie to z 40% robi się 25-30% - primo podatek ( bo dopłata to przychód ), secundo koszty kredytu bankowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 22.07.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Wiem ale myślę aby to trochę inaczej potraktować. Jak by nie patrzyć to będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 22.07.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 hajnel masz dobrą gminę, u nie niestety nic nie dofinansują i nie widać aby występowali nawet o jakieś dofinansowania w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 22.07.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 polecam szukać programów typu słoneczna gmina z dofinansowaniem 85% u mnie właśnie taki wchodzi zobaczymy co z tego będzie. http://ornontowice.pl/index.php?act=news&pr=1&id=2167 Jeszcze daleka droga do realizacji a szczególnie w Ornontowicach pozdr. RK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.07.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Wiem ale myślę aby to trochę inaczej potraktować. Jak by nie patrzyć to będzie taniej. Taniej to nie znaczy że się opłaca. Bo okres zwrotu nawet z dopłatami oscyluje w ok. 10 lat ( czas gwarancji paneli i falownika ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolotolo 26.07.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Mam pytanie odnośnie falownika. Czy dla 5 kWp brać 3 fazowy czy 1 fazowy. Mam możliwość wyboru między 1 fazowym Omnik, ewentualnie SMA lub 3 fazowym Fronius ale wiadomo, że 3 fazowy będzie droższy. Czy jest sens dopłacać? Wiem też że będzie rozliczane bilansowanie z wszystkich trzech faz i tu podobno nie ma znaczenia ilość faz falownika. Obecnie w rozliczeniu w ramach systemu opustów zakup falownika 3 fazowego małej mocy (do 4,6 kW) nie ma sensu z ekomonicznego punktu widzenia mimi iż instalacje 3 fazowe będą podlegać bilansowaniu międzyfazowemu. Tu jest przedstawiona przykładowa analiza. http://solaris18.blogspot.com/2016/07/bilansowanie-miedzyfazowe-ekonomika.html Do tego należy zaznaczyć że średnia żywotność falownika to 5-10 lat. Tylko najlepsze wytrzymują dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 26.07.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Nie mam ale przepięcie gniazdek na jedną fazę to nie problem. Raczej trudno i by mi było przekroczyć zużycie 5kW na raz na tej fazie. No może za wyjątkiem jakiś ekstremalnych sytuacji typu gotowanie na wszystkich polach płyty indukcyjnej + prasowanie + suszarka w jednym czasie. Poza tym skoro nawet jednofazowy falownik ma sie bilansować z innymi fazami to co z tego że na jednej fazie pociągnę 2 kW skoro na drugiej oddam 3 kW i w sumie wyjdzie że oddaję1 kW. Chyba że coś źle rozumiem. W związku z faktem, że przy bilansowaniu nie płaci się już opłat zmiennych za dystrybucję, wydaje mi się, że teraz nie ma już różnicy. Wcześniej każdemu zależało żeby jak najwięcej zużyć wyprodukowanej energii - włączali urządzenia o odpowiednich porach, itp. Teraz to już bez różnicy z jednym ale. Wyobraź sobie, że z nadwyżki oddanej energii możesz odzyskać tylko 80%, przy zużyciu własnym zużyłbyś ją w całości. Im większa twoja nadprodukcja, tym większa strata. A i tak lepiej mieć nadwyżkę, niż niedostatek produkcji. Wyobraź sobie, że ci zabraknie energii do bilansu i już kupujesz ją w pełnej cenie. Wygląda na to, że wybór mocy instalacji to bardzo ważna i skomplikowana kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 26.07.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Jak by kogoś interesowało, z dniem dzisiejszym w podlaskim skończyły się pieniądze na prosumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.07.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 U nas tj lodzkie wschodnie staraja sie o fundusze zewnetrzne w ramach RPO woj lodzkiego os priorytetowa gospodarka niskoemisyjna. Montaz przykladowo instalacji 2kWp z kosztem orientacyjnym 14 700 netto przy dofinansowaniu wklad wlasny za zakup i montaz może wyniesc 3500. To nie idzie przez bank. Instalacja należy do miasta przez 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silli 29.07.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Czy przyszła już Wam nowa kompleksowa umowa z zakładów energetycznych o mikroinstalacje? Ja swoja właśnie trzymam w ręku i tak mnie zastanawia punkt 3 załącznika nr1 : PGE Obrót s.a. zobowiązuje sie do sprzedaży, a Odbiorca do ZAKUPU energii elektrycznej oraz usługi dystrybucji świadczonej przez OSD.Parametry świadczonych usług: (roczna wielkość zużycia energii elektrycznej) - 3300KWh Czyli co... MUSZĘ kupić od nich te 3300KWh nawet jeśli będę dzięki mikroinstalacji potrzebowała mniej rocznie??? Nie cierpię wszelakich umów napisanych jak dla mnie w 90% niejasno.. Ktoś się wypowie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.07.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Taniej to nie znaczy że się opłaca. Bo okres zwrotu nawet z dopłatami oscyluje w ok. 10 lat ( czas gwarancji paneli i falownika ). Mi wychodziło z obliczeń nawet 15 lat zwrotu. Po tym czasie zarabiałbym miesięcznie ok. 100 zł na tym całym interesie... Dziękuję, postoję z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Ja założę PV i tylko na raty dopiero wtedy, jak roczna oszczędność będzie identyczna, lub większa niż roczna rata, a czas zwrotu poniżej 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Ja założę PV i tylko na raty dopiero wtedy, jak roczna oszczędność będzie identyczna, lub większa niż roczna rata, a czas zwrotu poniżej 10 lat. Jak dla mnie to czas zwrotu inwestycji dłuższy niż pięć lat nie ma sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Jak dla mnie to czas zwrotu inwestycji dłuższy niż pięć lat nie ma sensu... A jaka różnica czy płacę do ZE czy do banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Jak dla mnie to czas zwrotu inwestycji dłuższy niż pięć lat nie ma sensu... Nie przesadzaj jak masz 12 lat gwarancji na panele i falownik ( a są takie - oczywiście nie wszystkie ) to okres zwrotu 6-7 lat jest do zaakceptowania. Ale na pewno tak jaki dziś 12-15 lat - chory układ. Ale za 2-3 lata może będzie lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 29.07.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Mi wychodziło z obliczeń nawet 15 lat zwrotu. Po tym czasie zarabiałbym miesięcznie ok. 100 zł na tym całym interesie... Dziękuję, postoję z boku. Możecie pokazać jak Wy liczycie ten czas zwrotu, przy np. dofinansowaniu 80% (takie też są)... EDIT: bo mnie wychodzi krótszy okres, ale może nie tak liczę. Edytowane 29 Lipca 2016 przez Marek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts