Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jeszcze odnośnie bilansowania z tego co się dowiedziałem będzie się odbywać 2x w roku czyli okresy styczeń - czerwiec i lipiec - grudzień i może się okazać, że w pierwszym będziemy płacić bo nie naprodukujemy tle energii (szczególnie przy ogrzewaniu prądem), a w drugim okresie oddamy za darmo nadmiar bo przy dotacji nie wolno sprzedać albo nawet cofną dotację bo założenie jest takie, że "nie wolno" wyprodukować więcej niż wyniesie zużycie....

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wiesz trochę byłoby to bez sensu, bo powinny chyba to okreslać przepisy. Wiadomo, że zużycie w ciągu roku jest różne, więc ma to dość ważne znaczenie.

Skoro u mnie ma być co rok a Tauron w Gliwicach ma rozliczać co pół roku to zapewne regulacje ZE to określają.

Nie wiem czy i jak jest to określone w ustawie wiec wiecej nic nie dodam do tematu.

W związku z faktem, że przy bilansowaniu nie płaci się już opłat zmiennych za dystrybucję, wydaje mi się, że teraz nie ma już różnicy.

Czy na pewno tak będzie? Info na stronie Tauronu jest zupełnie inne:

Opłaty za świadczone usługi dystrybucji energii elektrycznej są pobierane od całej ilości energii dostarczonej do odbiorcy końcowego. W przypadku, gdy na danym punkcie poboru Klient pobrał 2000 kWh, a oddał do sieci

1000 kWh, opłaty dystrybucyjne w przytoczonym przykładzie zostaną naliczone od faktycznie pobranej ilości energii tj. 2000 kWh.

Opłaty za świadczone usługi dystrybucji energii elektrycznej są pobierane od całej ilości energii dostarczonej do odbiorcy końcowego. W przypadku, gdy na danym punkcie poboru Klient pobrał 2000 kWh, a oddał do sieci

1000 kWh, opłaty dystrybucyjne w przytoczonym przykładzie zostaną naliczone od faktycznie pobranej ilości energii tj. 2000 kWh.

Na stronie taurona jest też cyt:

Na dzień dzisiejszy dla instalacji o mocy do 3 kW stawka sprzedaży energii elektrycznej z mikroinstalacji wynosić będzie 0,75zł/kWh, a dla instalacji o mocy od 3kW do 10 kW wynosić będzie 0,65zł/kWh.

Można zatem przyjąć że ta strona jest oględnie mówiąc mało wiarygodnym źródłem informacji

Z tego co piszę właśnie na tej stronie: [SPAMER]i po rozmowie z Panami z tej firmy wywnioskowałam, że po pierwsze, w tym przypadku co mówisz klient nie pobierze całości energii którą wyprodukował ale jedynie 80% (albo 70% bo to zależy od mocy).

A po drugie, właśnie w tym bilansowaniu mamy już uwzględnioną dystrybucję.

Zobacz na pkt. 5: "Zgodnie z zapisami ustawy o OZE zakład energetyczny nie może doliczać żadnych dodatkowych opłat za rozliczenie energii w systemie opustów. Nie może także naliczać dodatkowej opłaty za przesył energii wyprodukowanej przez przydomową mikroinstalację czy za odbiór energii w ramach opustu."

Gdzie to wyczytałeś? Przy zwykłych zasadach pobierania opłat, czy przy mikrolinstalacjach?

Edytowane przez Elfir

Panie i Panowie. Nie robcie prosze paniki ani zamieszania. Ustawa mowi ze rozliczamy sie w cyklu rocznym, nadwyzki odbieramy w ilosci 80% oddanej energi. Jesli ktos bral dofinansowanie lub ma bardzo duza instalacje to odbiera 50 lub 35 % nadwyzek. ZE wiedza ale jeszcze sie nie dostosowaly. Na infiloniach i stronach www ZE banialuki z poprzedniej ustawy ktore wy powielacie i mieszacie z nowymi przepisami. Co do bilansowania miedzyfazowego to niestety szczesciarzami są tylko ci ktorzy maja pv 3-fazowe (inwertery), reszta odbiera nadwyzki jw. Oczywiscie temat wsparcia sie zmienia, akcja jest rozwojowa, np prowadzacy dziala gospodarczą wogole nie maja wsparcia ale ma sie to podobno zmienic z naciskiem na podobno...

Jest 3 sierpien a ja w reku mam ciagle stara umowe z doplatami 75 gr za kilowat...

Panie i Panowie. Nie robcie prosze paniki ani zamieszania. Ustawa mowi ze rozliczamy sie w cyklu rocznym, nadwyzki odbieramy w ilosci 80% oddanej energi. Jesli ktos bral dofinansowanie lub ma bardzo duza instalacje to odbiera 50 lub 35 % nadwyzek. ZE wiedza ale jeszcze sie nie dostosowaly. Na infiloniach i stronach www ZE banialuki z poprzedniej ustawy ktore wy powielacie i mieszacie z nowymi przepisami. Co do bilansowania miedzyfazowego to niestety szczesciarzami są tylko ci ktorzy maja pv 3-fazowe (inwertery), reszta odbiera nadwyzki jw. Oczywiscie temat wsparcia sie zmienia, akcja jest rozwojowa, np prowadzacy dziala gospodarczą wogole nie maja wsparcia ale ma sie to podobno zmienic z naciskiem na podobno...

Jest 3 sierpien a ja w reku mam ciagle stara umowe z doplatami 75 gr za kilowat...

Zapomniałeś jeszcze dodać, że można mieć również taryfę G12, dzięki czemu zbilansować można całkowicie energię dzienną czyli tę najdroższą a dopłacać zakładowi energetycznemu za nocną.

Zapomniałeś jeszcze dodać, że można mieć również taryfę G12, dzięki czemu zbilansować można całkowicie energię dzienną czyli tę najdroższą a dopłacać zakładowi energetycznemu za nocną.

W godzinach 13-15 tj w czasie pracy paneli mamy tani prąd więc raczej nie oczekuj że oddadzą ci w drogim ...