hajnel 03.08.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 . Jesli ktos bral dofinansowanie lub ma bardzo duza instalacje to odbiera 50 lub 35 % nadwyzek... Możesz podać źródło informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.08.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Możesz podać źródło informacji Źródło tej informacji to zapewne nieaktualna wersja projektu ustawy. W aktualnej nie ma mowy o mniej korzystnych rozliczeniach z tytułu wzięcia dotacji. Aktualna wersja brzmi: "Sprzedawca, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, dokonuje rozliczenia ilości energii elektrycznej wprowadzonej przez prosumenta do sieci elektroenergetycznej wobec ilości energii elektrycznej pobranej z tej sieci w stosunku ilościowym 1 do 0,7 z wyjątkiem mikroinstalacji o łącznej mocy zainstalowanej elektrycznej nie większej niż 10 kW, dla których ten stosunek ilościowy wynosi 1 do 0,8." Jedynym rozgraniczeniem jest zatem moc instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 03.08.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Zapomniałeś jeszcze dodać, że można mieć również taryfę G12, dzięki czemu zbilansować można całkowicie energię dzienną czyli tę najdroższą a dopłacać zakładowi energetycznemu za nocną. No ja się właśnie o to też pytałam tych Panów o których pisałam wcześniej i jak wyjaśniali - nie ma znaczenia kiedy produkujesz a kiedy zużywasz, więc taryfy dwustrefowe mają znaczenie dopiero po "wykorzystaniu" swojej zmagazynowanej w sieci energii...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.08.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) No ja się właśnie o to też pytałam tych Panów o których pisałam wcześniej i jak wyjaśniali - nie ma znaczenia kiedy produkujesz a kiedy zużywasz, więc taryfy dwustrefowe mają znaczenie dopiero po "wykorzystaniu" swojej zmagazynowanej w sieci energii...... Ale licznik dwukierunkowy będzie zliczał wyprodukowane i oddane do sieci kwh w strefach czasowych. W porze dziennej instalacja pv równoważy zużywaną bieżącą energię + określoną ilość oddaną do sieci. W nocy zużywasz tylko tanią energię. W dwustrefowej taryfie zawsze będzie do odebrania więcej kwh energii dziennej niż nocnej. Moje obecne ceny to 0,75zł/kwh energii dziennej i 0,23zł/kwh energii nocnej. Ceny brutto. Celem budowy instalacji pv jest zrównoważenie energii dziennej w 100%. Przy obecnych cenach paneli i inwerterów sieciowych jest się o co bić jeśli cena energii przekracza te 0,70zł/kwh. Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 03.08.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 U nas w mieście też mają być dofinansowania 80%. Szacowane roczne zużycie w domu wyniesie 6-7MWh (prąd użytkowy + PC). Najlepiej było by dla nas zainstalować z 7-8kWp. Niestety albo i stety paneli nie możemy zamontować na domu na 8% vat i musimy instalację położyć na dachu budynku gospodarczego połączonego z jeszcze nie postawioną wiatą (23% vat). Koszt instalacji szacowany jest na 3-4k zł za 3kWp. Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji. Na wiosnę będziemy wymieniać dach na budynku gospodarczym i dobudowywać wiatę, więc mamy pole manewru co do wyboru kąta, poszycia jak i wielkości połaci. O ile kąt jest w miarę oczywisty to niewiadomą jest jak na razie dla nas rodzaj poszycia i konstrukcja ułatwiający montaż paneli.Z tego co się dowiedziałem na spotkaniu w UM instalacja przez pierwsze 5 lat ma należeć do miasta/gminy, a po tym czasie ma zostać wykupiona za "symboliczną" kwotę. Czy ktoś już ma przecieki ile wykup nas będzie kosztował? Czy finansowanie przez klienta odbywa się poprzez kredyt czy należy/można wyłożyć gotówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.08.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 y to niewiadomą jest jak na razie dla nas rodzaj poszycia i konstrukcja ułatwiający montaż paneli. Jestem akurat po spotkaniu z pracownikiem działu projektowego ZE Powiedział mi, że w przypadku poszycia jakie mam czyli blachy w rąbek stojący, panele będą zamontowane bez dziurawienia poszycia. Konstrukcja wsporcza paneli jest montowana na zatrzaski do rąbka stojącego blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.08.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) policzyłem proszę o krytykę i uwagi Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.08.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 1.Po co serwis 500 zł rocznie? Gmina tego wymaga?ZTCW to do uznania gwarancji nie jest potrzebny. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest 2 lata rękojmi dawanej przez ZE . Reszta z 10 lat gwarancji to gwarancja producenta realizowana za pośrednictwem ZE.Serwis nie jest do tego potrzebny. Jedynie w przypadku ubezpieczenia które ma być na poziomie max 2% wartości odtworzeniowej rocznie, ubezpieczyciel może wymagać przeglądu ale nie musi. To póki co jeszcze sie ustala.2. Po co 18% podatek? Jeśli dostajesz dofinansowanie z gminy na osobę prywatną to IMHO podlegasz ustawowemu zwolnieniu z podatku. W razie wątpliwości wystąp o interpretację indywidualną do Ministra Finansów. Koszt 40 zł a po mniej wiecej 2 miesiącach masz oficjalną dupokrytkę.3. Instalacja 5kWp powinna wyprodukować 4,5 tys kWh rocznie. A nawet wiecej. Mi liczyli w pierwszym roku nawet 5 tyś na panelach mono 290W zamiast poli 260.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 04.08.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam. O ile trzeba zaniżyć produkcje z paneli jeśli są ułożone wschód/zachód w stosunku do położenia południowego? Jakie to mogą być procenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.08.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 1.Po co serwis 500 zł rocznie? Gmina tego wymaga? ZTCW to do uznania gwarancji nie jest potrzebny. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest 2 lata rękojmi dawanej przez ZE . Reszta z 10 lat gwarancji to gwarancja producenta realizowana za pośrednictwem ZE. Serwis nie jest do tego potrzebny. Jedynie w przypadku ubezpieczenia które ma być na poziomie max 2% wartości odtworzeniowej rocznie, ubezpieczyciel może wymagać przeglądu ale nie musi. To póki co jeszcze sie ustala. 2. Po co 18% podatek? Jeśli dostajesz dofinansowanie z gminy na osobę prywatną to IMHO podlegasz ustawowemu zwolnieniu z podatku. W razie wątpliwości wystąp o interpretację indywidualną do Ministra Finansów. Koszt 40 zł a po mniej wiecej 2 miesiącach masz oficjalną dupokrytkę. 3. Instalacja 5kWp powinna wyprodukować 4,5 tys kWh rocznie. A nawet wiecej. Mi liczyli w pierwszym roku nawet 5 tyś na panelach mono 290W zamiast poli 260.W Ty widzisz taką instalację chyba przez różowe okulary.... Liczę bardziej realnie - nie mam idealnego kątu dachu i ukierunkowania na południe - myślę, ze tak będzie w większości instalacji. Więc ślepe przyjmowanie tego co wyliczyli sprzedawcy pv uważam za błąd. Nie wiem czy będę potrzebował serwisu ale jak padnie inwerter po 12latach to mam na to rezerwę... Nie wiem co oznacza ZE - zakład energetyczny???? Przecież instalację w 99% robią prywatne firmy, które mogą szybko zwinąć się z rynku. Jeśli nie będzie podatku to super - na razie dostałem info z UG, że podatek trzeba będzie zapłacić. Nie wiadomo jak będzie wyglądała umowa z Gminą.... Lepiej policzyć mniej i mieć rezerwę w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.08.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 U mnie stroną umowy jest Zakład Energetyczny. Z tego co z wiem z rozmowy z nimi to też są stroną kupującą sprzęt. Podwykonawcą ma być tylko firma montująca to co da ZE bo nie mają ludzi do łażenia po dachach, oraz ktoś z uprawnieniami konstruktora który klepnie kwit że dach przeniesie obciążenie panelami. Z rozmowy z ludźmi z biura technicznego wynika że na sugestię firmowych prawników raczej trochę zaniżają wydajność instalacji by klient nie miał podstaw do roszczeń. A jak to jest realnie to sie okaże.Nie słuchaj co mówią biurwy z UG o podatkach . Często mają blade pojęcie. W różnych sprawach z innej dziedziny 2 razy występowałem o interpretację indywidualną i US miał inne zdanie niż panie z gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 08.08.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 U mnie stroną umowy jest Zakład Energetyczny. Z tego co z wiem z rozmowy z nimi to też są stroną kupującą sprzęt. Podwykonawcą ma być tylko firma montująca to co da ZE bo nie mają ludzi do łażenia po dachach, oraz ktoś z uprawnieniami konstruktora który klepnie kwit że dach przeniesie obciążenie panelami. Z rozmowy z ludźmi z biura technicznego wynika że na sugestię firmowych prawników raczej trochę zaniżają wydajność instalacji by klient nie miał podstaw do roszczeń. A jak to jest realnie to sie okaże. Nie słuchaj co mówią biurwy z UG o podatkach . Często mają blade pojęcie. W różnych sprawach z innej dziedziny 2 razy występowałem o interpretację indywidualną i US miał inne zdanie niż panie z gminy. A masz jakiś wpływ na jakość sprzętu, który Ci zamontują? Tzn sa jakieś wymogi co do gwarancji, podstawowych parametrów? Też jestem na etapie decydowania się na PV i sporo czytam... naczytałam się też co może powodować tani sprzęt.....zobacz pkt 5 Trochę dziwne te zaniżanie wydajności.... nie wydaje wam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 08.08.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. O ile trzeba zaniżyć produkcje z paneli jeśli są ułożone wschód/zachód w stosunku do położenia południowego? Jakie to mogą być procenty? Hej, znalazłam coś takiego: [sPAMER] Pisza, że przy odchyleniu od południa o kąt do 30° przynosi straty w granicach 2%. Dla odchylenia o 60° jest to już około 10%. Zaś dla całkowitego skierowania na wschód lub zachód strata kształtuje się na poziomie około 20%. To chyba też zależy czy masz tylko na wschód, albo tylko na zachód.... podejrzewam, że tu podają sytuację kiedy instalacja jest złożona z dwóch części, jedna na wschód a druga na zachód, prawda? Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.08.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 ewa.834 przestań robić dziwne podchody i napisz co masz wspólnego z fotowoltaiką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 08.08.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) A masz jakiś wpływ na jakość sprzętu, który Ci zamontują? Mam wybór. Mogę mieć panele polikrystaliczne AU Optronics/Benq 260W albo panele monokrystaliczne JA Solar Percium 290W. ZTCW to panele AUOptronics/Benq to taki solidny średniak zaś JA Solar w wersji Percium to produkt z górnej półki. Mam do nich wieksze zaufanie niż na przyklad do paneli Bruk -Bet oferowanych przez Solgen a produkowanych przez polskiego producenta bruku... Falowniki do wyboru: Omnik, - też taki średniak ale 10 lat gwarancji. Fornius - marka bardziej uznana i rozpoznawalna od Omnika i SMA - tej marki nie trzeba przedstawiać. Wszystkie wymienione firmy za wyjątkiem Omnik są w ofercie podlinkowanego przez Ciebie sprzedawcy. Podsumowując -po rozpoznaniu tematu nie obawiam się o jakość sprzętu. Tym bardziej ze stroną umowy jest ZE a nie jakaś firma krzak. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez zbigor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.08.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 No ja się właśnie o to też pytałam tych Panów o których pisałam wcześniej i jak wyjaśniali - nie ma znaczenia kiedy produkujesz a kiedy zużywasz, więc taryfy dwustrefowe mają znaczenie dopiero po "wykorzystaniu" swojej zmagazynowanej w sieci energii...... W taryfie dziennej i nocnej są inne koszty - ceny za opłaty stałe. Tak więc nie jest to takie obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.08.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Oj póki co to tylko wie o co chodzi Jarosław jedyny i najważniejszy.Ja właśnie dostałem rozliczenie z ENEA za okres luty do czerwiec i do zapłaty 0.00zł- energia pobrana 641,87kWh- energia wprowadzona 4240,84kWh- różnica -3598,97kWhod 642 kWh naliczono akcyzę 12,84złDokładają jeszcze propozycję, że jak się zgodzę to zapłacą mi na konto 602złOraz piszą, ze wysłali jeszcze jeden list z innymi propozycjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 09.08.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Ok ale to jest na "starych " zasadach. Według nowych IMHO jest tak jak została poinformowana ewa.834 czyli wprowadza sie do sieci energię liczoną w kW, odbiera kW. Bez opłat przesyłowych.Nie ma chyba podziału że wprowadzenie danej ilości w taryfie dziennej obliguje do odbioru jej w ciagu dnia. Inaczej cały pomysł z fotowoltaiką i dwiema taryfami byłby bez sensu. Taryfa dzienna /nocna ma znaczenie wtedy kiedy wyczerpiesz swoją pulę 0,8 zmagazynowanej energii. Wtedy kupujesz prąd za brzęczącą monetę według stawek danej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.08.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Według nowych ... wprowadza się do sieci energię liczoną w kW, odbiera kW. Bez opłat przesyłowych... Taryfa dzienna /nocna ma znaczenie wtedy kiedy wyczerpiesz swoją pulę 0,8 zmagazynowanej energii. Wtedy kupujesz prąd za brzęczącą monetę według stawek danej taryfy. No właśnie tak konkretnie to nic nie wiadomo. U mnie czeka instalacja CO z grzałką 12kW i póki co mam jedną taryfę całodobową i też do końca nie wiadomo jak to będzie rozliczane, czy nie lepiej przejść na taryfę dzień/noc :/. wtedy w nocnej będą mniejsze opłaty dodatkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 16.08.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Do końca sierpnia mam podpisać umowę na użyczenie nieruchomości, celem budowy paneli PV.Cena 3064zł za kompletną instalację 2kW z 1-fazowym inwerterterem. 80 % dofinansowania, przez 5 lat właściciel- gmina, potem za 1zł moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts