jaskul 17.08.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Jak to jest z tymi dofinansowaniami - czytam i w oczach mi sie mieszaja procenty 40% - 80% dofinansowania...80% brzmi nieźle jak zrobić aby tyle uzyskać - gdzie szukać kogoś kto by mnie przez to przeprowadził - montaż z dofinansowaniem 80% ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.08.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Jak to jest z tymi dofinansowaniami - czytam i w oczach mi sie mieszaja procenty 40% - 80% dofinansowania... 80% brzmi nieźle jak zrobić aby tyle uzyskać - gdzie szukać kogoś kto by mnie przez to przeprowadził - montaż z dofinansowaniem 80% ?? To są inwestycje realizowane przez gminy - środki pochodzą z Regionalnych programów operacyjnych. Gmina powinna wyjść z inicjatywą, przeprowadzić ankiety wśród mieszkańców i starać się o dofinansowanie dla Was. Samemu, indywidualnie niestety będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 17.08.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 A teraz niespodzianka. Niektóre oddziały PGE zaczęły pobierać opłaty za zużytą energię bierną. nie jest tego mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.08.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Do końca sierpnia mam podpisać umowę na użyczenie nieruchomości, celem budowy paneli PV.Cena 3064zł za kompletną instalację 2kW z 1-fazowym inwerterterem. 80 % dofinansowania, przez 5 lat właściciel- gmina, potem za 1zł moje. Ja właśnie wypełniłem ankietę, bo moja gmina też chce skorzystać z tego programu, musi do 26 września złożyć wniosek. Tylko u mnie promują większe instalacje z 3 fazowymi inwenterami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 19.08.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 A teraz niespodzianka. Niektóre oddziały PGE zaczęły pobierać opłaty za zużytą energię bierną. nie jest tego mało... Możesz rozwinąć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 19.08.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Ja właśnie wypełniłem ankietę, bo moja gmina też chce skorzystać z tego programu, musi do 26 września złożyć wniosek. Tylko u mnie promują większe instalacje z 3 fazowymi inwenterami. U nas jest to na etapie podpisywania umów na użyczenie nieruchomości celem montażu instalacji. U mnie są 2kW jednofazowe i 3kW trójfazowe. Nie można montować większej instalacji niż roczne zużycie prądu. Czyli zużywasz 2400kWh rocznie to możesz mieć instalację 2kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.08.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) U nas jest to na etapie podpisywania umów na użyczenie nieruchomości celem montażu instalacji. U mnie są 2kW jednofazowe i 3kW trójfazowe. Nie można montować większej instalacji niż roczne zużycie prądu. Czyli zużywasz 2400kWh rocznie to możesz mieć instalację 2kW. U mnie zużycie na podstawie audytu energetycznego to około 7696 kWh/rok plus CWU, mam już prawie 25% dotację na PC z wfosigw. Teoretycznie mo©e złożyć wniosek w gminie na pompę ciepła i fotowoltaikę, ale wolę 25% pewne iż 80% które może być. W każdym razie przewody elektryk mi położył. Informuj jak sprawy się z tym programem maja. Właśnie zobaczyłem, że mieszkasz 30 km ode mnie, tylko ta Wisła. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 19.08.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 U mnie wymagali przedstawienia faktury za prąd za cały rok. Jeśli ktoś nie miał przepracowanego całego roku wypisywał ile żarówek, jakie urządzenia elektryczne np lodówka, pralka oraz jakie źródło ogrzewania. Na wiosnę, około marca ma ruszać montaż. Z zdjęć satelitarnych już sprawdzali czy dachy pomieszczą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 20.08.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Możesz rozwinąć temat? Co do energii biernej, na gramwzielone jest artykuł "Energia bierna pojemnościowa nowym kosztem prosumentów" wynika z niego, że na teranie PGE Białystok już wysyłano rachunki za zużytą energię bierną. -- ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.08.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 U mnie wymagali przedstawienia faktury za prąd za cały rok. Jeśli ktoś nie miał przepracowanego całego roku wypisywał ile żarówek, jakie urządzenia elektryczne np lodówka, pralka oraz jakie źródło ogrzewania. Na wiosnę, około marca ma ruszać montaż. Z zdjęć satelitarnych już sprawdzali czy dachy pomieszczą instalację. Zastanawiam się jak instalacja będzie u mnie właściwa, mam takie cyfry w OZE : - zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie 7690 kWh/rok plus CWU dla trzech osób to 3000 kWh/rok razem około 11 tyś. ( większość w taniej taryfie G12W, dodatkowo COP około 2,5 - będę miał PC PW Panasonic 7 KW - prąd bytowy jakieś 3000 kWh/rok Prawie wszystkie urządzenia w domu będę miał nowe, z niskim zapotrzebowaniem na energię, źródła światła LED. Nie wiem czy warto pchać się w instalację 7 kW, mam dach płaski więc miejsce mam. Dobrze myślę, że za ewentualną nadwyżkę po roku dostanę jakieś grosze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 21.08.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dobrze myślę, że za ewentualną nadwyżkę po roku dostanę jakieś grosze ?Nie dostaniesz nic. Przy zużyciu 3000kwh na rok instalacja 7kw nie ma sensu. Brałbym instalację równą zużyciu lub przewymiarowaną o max 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 21.08.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 PaRa, to dofinansowanie nie ma na celu zarabianie, więc nic nie zarobisz. Po drugie, w mojej gminie dostępne są tylko instalacje 2kw i 3kW, większych nie można otrzymać. Na pytanie czy mogę sobie dokupić do otrzymanej instalacji dodatkowe panele, pan z firmy prowadzącej spotkanie nie był w stanie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 21.08.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Na pytanie czy mogę sobie dokupić do otrzymanej instalacji dodatkowe panele, pan z firmy prowadzącej spotkanie nie był w stanie odpowiedzieć.Wątpię. Dokupienie paneli to nie tylko panele. To też wymiana falownika na mocniejszy. Być może całkowitej zmiany projektu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.08.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Nie dostaniesz nic. Przy zużyciu 3000kwh na rok instalacja 7kw nie ma sensu. Brałbym instalację równą zużyciu lub przewymiarowaną o max 20% Nie dostaniesz nic. 3000 kwh to prąd bytowy plus 11 tyś. CO +CWU dzielone przez COP pompy ciepła PW ( zakładam 2,5 ) w sumie daje to wynik 7400 kWh / rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 21.08.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 W takim razie instalacja 7 kW ma sens i powiedziałbym że jest nawet trochę za mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 21.08.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Powiedzcie mi instalacja 3,2 kw z montażem, dokumentacją itp za 18500 - 40 % czyli około 10 tyś ma sens??Czy czekać szukać innych lepszych dofinansowań?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 21.08.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Budujemy właśnie w firmie instalację PV o mocy przyłączeniowej 20kW. Mamy klika zakładów i jeżeli ta wyjdzie to założymy to samo w innych lokalizacjach. Z tym, że panele i przetwornice sami sprowadzimy z Chin. Będę pisał co i ile kosztuje. To będzie ongrid. Połowa będzie finansowana z funduszy unijnych. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez xtea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 21.08.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Wątpię. Dokupienie paneli to nie tylko panele. To też wymiana falownika na mocniejszy. Być może całkowitej zmiany projektu instalacji. Chodziło mi o to, że w tej chwili mogę zapisać się na 2kW. Chcę od razu inwerter dla 3kW - będę rozmawiał na dniach przez telefon z firmą odpowiedzialną za montaż. Po 5 latach mógłbym dołożyć za swoje pieniądze kolejny 1kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davyd 23.08.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Mam ofertę za cenę ok 5000 tys mam w projekcie 12 paneli polikrystalicznych o mocy 250wpi, które będą produkować 3kw. Sprzęt ma być fabrycznie nowy i objęty min 5 letnią gwarancją i 3 letnią rękojmą. Zastanawiam się czy taka oferta jest ciekawa i należy starać się o taką dotację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 23.08.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Za 5000 tyś bym sie nie zdecydował ale z 5 tyś to bym brał jak Cygan zasiłek:P3kWp za 5 tyś to niecałe 1,7 tyś za kWp. Ja ma ofertę z dotacją za prawie 4 tyś za kWp i biorę wiec Twoja jest prawie jak za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts