budowlany_laik 01.09.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) I to jest konkret. Nie widziałem wcześniej, bo w wątek wchodzę sporadycznie. Wyszło Tobie, że zwrot nastąpi po 8 latach z dofinansowaniem 80% i roczna oszczędność to ok. 1300 zł. Mi wyszło podobnie - z dotacją 50% zwrot po 12 latach, a oszczędność roczna ok. 1200 zł. Reasumując: zwrot instalacji sporo po okresie gwarancji producenta + niewielki zysk w ujęciu bezwzględnym (w PLN). Jak dla mnie - postoję z boku i popatrzę jak inni biorą Wszyscy zarabiają, poza inwestorem. Typowe w Polsce. No ale człowiek patrzy na innych - no i jak sąsiad ma, to ja będę gorszy? Trzeźwego myślenia dla wszystkich! Edytowane 1 Września 2016 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 01.09.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Ja również poczekam aż gmina zrobi akcję dotowaną, bo póki co, to nie wiadomo jak to ugryźć.Gdybym miał na piśmie zagwarantowane, że instalacja będzie działać 20 lat, a jak coś się spierdzieli to naprawią/wymienią za darmo w tym okresie, to ja mogę inwestować od razu w PV i pompę ciepła, a nawet rekuperator. Sęk w tym, że nikt nie chce takiej gwarancji dać, a w sytuacji awarii, cały ten biznes to jedna wielka strata.Lepiej włożyć kasę na lokatę bankową. Właśnie policzyłem coś takiego: wkładam 30 tys. na lokatę bankową oprocentowaną 2%po 10 latach na lokacie mam 35852,78 a odsetki za rok wychodzą 717,06zł i z roku na rok są coraz wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 01.09.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Jakiego instalatora wybrać? Napewno nie takiego, co oferuje taki abonament jak to co jest napisane TUTAJDwa razy droższa instalacjia? Ja rozumiem, że kredyt musi być trochę droższy, ale to..... Ciekawe ile osób już to wybrało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.09.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Ja również poczekam aż gmina zrobi akcję dotowaną, bo póki co, to nie wiadomo jak to ugryźć. Gdybym miał na piśmie zagwarantowane, że instalacja będzie działać 20 lat, a jak coś się spierdzieli to naprawią/wymienią za darmo w tym okresie, to ja mogę inwestować od razu w PV i pompę ciepła, a nawet rekuperator. Sęk w tym, że nikt nie chce takiej gwarancji dać, a w sytuacji awarii, cały ten biznes to jedna wielka strata. Lepiej włożyć kasę na lokatę bankową. Właśnie policzyłem coś takiego: wkładam 30 tys. na lokatę bankową oprocentowaną 2% po 10 latach na lokacie mam 35852,78 a odsetki za rok wychodzą 717,06zł i z roku na rok są coraz wyższe. 1) Jak 2% to musi być dobry bank, bo w PKO jest 0,9 2)Jak kupujesz samochód to nikt ci nie daje gwarancji napraw darmowych na 25 lat (zawsze można ubezpieczyć PV od zdarzeń i będzie to koszt dużo niższy niż samochód. Za PV ja płacę 120zeta 3) Wyżej wspomniany samochód nigdy się nie zwróci, a tu energia na pewno pójdzie w górę 4) Tak jak Ja dostałem dofinansowanie bezzwrotne 16000 PLN + kredyt 1% ,odsetek od całego kredytu jest 495 zeta przez 4 lata Pytanie ----- ile będziesz czekał ze swoją lokatą aby uzyskać 16000 PLN.? a ja te 30000 i tak mam bo zrobione na kredyt. 5) Obecnie zużywam między 38 a 40 % własnej energii miesięcznie (przelicz to sobie od swoich rachunków ) .Za sierpień wyszło mi 220 zeta a lipiec 180zeta ,co daje za 2 m-ce =400PLN. 6)Za I i II kwartał PGE zapłaciło w sumie (sprzedaż ) 270 zeta 7) Za lipiec i sierpień po nowelizacji ustawy mam w ramach opustów 1100 kWh do wykorzystania przez rok. A rok zamykam dopiero końcem marca. zimą zgromadzoną energię wykorzystam na grzanie domu co da mi oszczędności i komfort, zamiast uganiać się z popiołem DOKŁADNE WYLICZENIA PO ROKU URZYTKOWANIA TE KTÓRE PODAŁEM TO SĄ ZA OKRES kwiecień -sierpień 2016 Edytowane 1 Września 2016 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 01.09.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Od dłuższego czasu śledzę informacje na temat fotowoltaiki, a w szczególności na temat, że Polska to kraj, który ma za mało Słońca.W internecie są dostępne liczniki, które na bieżąco pokazują produkcję energii. Ja mam również zamontowany licznik przez ENEA, własny licznik oraz liczniki w falownikach. Od 3 lutego do teraz średnia dzienna produkcja energii mojej instalacji 10kW to 33,05kW.Łączna produkcja z dzisiejszym dniem to ponad 7tys kWh. przez 214 dni.Dodam, że w tym czasie awarię miał 1 z falowników, wyłączyło się zabezpieczenie i nie było produkcji przez jakiś czas itp itd. Kilka razy nie było prądu od 3-5 godzin itdPodczas godzin porannych i wieczornych drzewa powodują zacienienie- ale jest już pozwolenie na ich wycięcie.Jeżeli warunki będą takie jak dotychczas to instalacja 10kW powinna wyprodukować około 12 tys kWh energii w ciągu roku.W najlepsze dni produkowane jest ponad 60kWh.Czy to się opłaca?Zależy jakie dane podstawimy. Jedno jest pewne im większa instalacja tym jej koszt jest mniejszy, a tym samym zwrot inwestycji szybszy.Podobnie jak z samochodami jaki sens kupować drogie limuzyny, skoro seicento tak samo pojedzie i wszędzie dojedzie i jeszcze nie ma problemu z parkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 01.09.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Podobnie jak z samochodami jaki sens kupować drogie limuzyny, skoro seicento tak samo pojedzie i wszędzie dojedzie i jeszcze nie ma problemu z parkowaniem.Porównanie ciut od czapy. Samochód zwiększa komfort życia. Seicento mniej, droga limuzyna bardziej. One z natury rzeczy nie służą oszczędzaniu. Instalacja PV w żaden sposób komfortu nie zwiększy bo nie do tego ją stworzono. Ona ma zarabiać lub pozwolić na oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.09.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 I to jest konkret. Nie widziałem wcześniej, bo w wątek wchodzę sporadycznie. Wyszło Tobie, że zwrot nastąpi po 8 latach z dofinansowaniem 80% i roczna oszczędność to ok. 1300 zł. Mi wyszło podobnie - z dotacją 50% zwrot po 12 latach, a oszczędność roczna ok. 1200 zł. Reasumując: zwrot instalacji sporo po okresie gwarancji producenta + niewielki zysk w ujęciu bezwzględnym (w PLN). Jak dla mnie - postoję z boku i popatrzę jak inni biorą Wszyscy zarabiają, poza inwestorem. Typowe w Polsce. No ale człowiek patrzy na innych - no i jak sąsiad ma, to ja będę gorszy? Trzeźwego myślenia dla wszystkich! Liczyłem dosyć ostrożnie. Są głosy, że nie trzeba płacić podatku od dotacji, a wtedy zwrot jest po 3 latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 02.09.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 W mojej gminie podają, że nie będzie podatku. Na obecną chwilę koszt 2kW to 3064zł. Wg kalkulatora co podałem wychodzi zwrot po 3,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.09.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Od dłuższego czasu śledzę informacje na temat fotowoltaiki, a w szczególności na temat, że Polska to kraj, który ma za mało Słońca. W internecie są dostępne liczniki, które na bieżąco pokazują produkcję energii. Ja mam również zamontowany licznik przez ENEA, własny licznik oraz liczniki w falownikach. Od 3 lutego do teraz średnia dzienna produkcja energii mojej instalacji 10kW to 33,05kW. Łączna produkcja z dzisiejszym dniem to ponad 7tys kWh. przez 214 dni. Dodam, że w tym czasie awarię miał 1 z falowników, wyłączyło się zabezpieczenie i nie było produkcji przez jakiś czas itp itd. Kilka razy nie było prądu od 3-5 godzin itd Podczas godzin porannych i wieczornych drzewa powodują zacienienie- ale jest już pozwolenie na ich wycięcie. Jeżeli warunki będą takie jak dotychczas to instalacja 10kW powinna wyprodukować około 12 tys kWh energii w ciągu roku. W najlepsze dni produkowane jest ponad 60kWh. Czy to się opłaca? Zależy jakie dane podstawimy. Jedno jest pewne im większa instalacja tym jej koszt jest mniejszy, a tym samym zwrot inwestycji szybszy. Podobnie jak z samochodami jaki sens kupować drogie limuzyny, skoro seicento tak samo pojedzie i wszędzie dojedzie i jeszcze nie ma problemu z parkowaniem. Powiem tak ( nie jest to złośliwie) -może dla ciebie to powód do zadowolenia , ale dla mnie to za małe uzyski z twojej 10 kW. Moje 5,7 kW w 161 dni dało 4309kWh, co przekłada się na 26,7 kWh / dzień, co z kolei na 1 kW mocy daje 4,66kW/ dzień. Twoje średnie jest o 6.35 kWh większe od mojego a PV --większe o 4,28kW.Te4,28 kW to ok 80% mojej PV.Twoja średnia powinna być 48kWh Tak jak napisałeś wyżej-Jest seicento i jest limuzyna. Jak i z PV- jedno produkuje prąd i drugie też produkuje Zobaczę jak u mnie dojdzie 214 dni ile będzie. Najlepsze dni to dzienny uzysk 41kWh PS. Twoje 10 kW powinno dać za te 214 dni około 9900 kWh i wtedy byś uzyskał te 12000kWh/rok Wiadomo że najlepiej instalację ocenić po pełnym roku, ale skoro teraz jest jak jest to rok się zamknie ---TAK JAKOŚ CIUT ZA MAŁO. Edytowane 3 Września 2016 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2016 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Powiem tak ( nie jest to złośliwie) -może dla ciebie to powód do zadowolenia , ale dla mnie to za małe uzyski z twojej 10 kW. Moje 5,7 kW w 161 dni dało 4309kWh, co przekłada się na 26,7 kWh / dzień, co z kolei na 1 kW mocy daje 4,66kW/ dzień. Twoje średnie jest o 6.35 kWh większe od mojego a PV --większe o 4,28kW.To ok 80% Twoja średnia powinna być 48kWh Tak jak napisałeś wyżej-Jest seicento i jest limuzyna. Jak i z PV- jedno produkuje prąd i drugie też produkuje Zobaczę jak u mnie dojdzie 214 dni ile będzie. Najlepsze dni to dzienny uzysk 41kWh PS. Twoje 10 kW powinno dać za te 214 dni około 9900 kWh i wtedy byś uzyskał te 12000kWh/rok Wiadomo że najlepiej instalację ocenić po pełnym roku, ale skoro teraz jest jak jest to rok się zamknie ---TAK JAKOŚ CIUT ZA MAŁO. Taaa... 161 dni i 214 dni to nie jest to samo... Jak chcesz coś porównywać to weź jako odniesienie takie same daty początkowe i końcowe.... Chyba logiczne jest że jak porównasz np 100 dni z wiosny jednej instalacji i 100 dni lata z innej to wyniki będą nieporównywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.09.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Taaa... 161 dni i 214 dni to nie jest to samo... Jak chcesz coś porównywać to weź jako odniesienie takie same daty początkowe i końcowe.... Chyba logiczne jest że jak porównasz np 100 dni z wiosny jednej instalacji i 100 dni lata z innej to wyniki będą nieporównywalne... Dodatkowo 2 różne instalacje muszą być na 2 domach obok siebie. Domy to samo nachylenie. Tak jak pisałem była awaria falownika, wywaliło też zabezpieczenia i instalacja nie działała, ponadto było do wczoraj zacienienie po wschodniej stronie- ale już go brak bo drzewa zostały wycięte. Ponadto pogoda, zachmurzenia itp itd. Ten rok na moim terenie jest słaby ze Słońcem bo tylko raz Panele słoneczne przegrzały mi wodę. w poprzednim roku było to ponad 10 razy. Zmiennych jest wiele. Mam panele Viessmanna - więc można podpytać przedstawiciela dlaczego jest tak a nie inaczej. Dodatkowo średnia za luty to w moim przypadku około 15kWh na dzień, a najwięcej w maju bo 45kwh/dzień podobnie jak w czerwcu, lipiec to już tylko 40kWh na dzień. itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.09.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Taaa... 161 dni i 214 dni to nie jest to samo... Jak chcesz coś porównywać to weź jako odniesienie takie same daty początkowe i końcowe.... Chyba logiczne jest że jak porównasz np 100 dni z wiosny jednej instalacji i 100 dni lata z innej to wyniki będą nieporównywalne... Tak jak napisałeś daty są podobne a wręcz identyczne prze te 161 dni (ostatnie). Bo moja pracuje od końca marca. Plip miał jeszcze dodatkowo produkcję od 03 luty do końca marca- gdzie moja czekała na podłączenie. Razem pracują od końca marca do dziś . Podałem tylko przykład że Plip ma PV o 80% większą a uzyski w stosunku do mojej 5,7 zbyt małe co również przekłada się na koszty , itd. jak w postach wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.09.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Dodatkowo 2 różne instalacje muszą być na 2 domach obok siebie. Domy to samo nachylenie. Tak jak pisałem była awaria falownika, wywaliło też zabezpieczenia i instalacja nie działała, ponadto było do wczoraj zacienienie po wschodniej stronie- ale już go brak bo drzewa zostały wycięte. Ponadto pogoda, zachmurzenia itp itd. Ten rok na moim terenie jest słaby ze Słońcem bo tylko raz Panele słoneczne przegrzały mi wodę. w poprzednim roku było to ponad 10 razy. Zmiennych jest wiele. Mam panele Viessmanna - więc można podpytać przedstawiciela dlaczego jest tak a nie inaczej. Dodatkowo średnia za luty to w moim przypadku około 15kWh na dzień, a najwięcej w maju bo 45kwh/dzień podobnie jak w czerwcu, lipiec to już tylko 40kWh na dzień. itd Dlatego zwróciłem na to uwagę bo ja w szczycie (idealne warunki) wyciągałem 41 kWh/dzień przy 80% mniejszej PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.09.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Dlatego zwróciłem na to uwagę bo ja w szczycie (idealne warunki) wyciągałem 41 kWh/dzień przy 80% mniejszej PV Ja mam 10kW, a jeżeli ty masz instalację o 80% mniejszą tzn że masz 2 kW i jeśli ona daje tobie w najlepszych dniach 41kWh no to :jawdrop::jawdrop: Pełen szacunek Ja co najwyżej mogę porównywać się do tej instalacji która jest zaledwie kilkanaście kilometrów obok. http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=13 Tam dziś produkcja 42,133 a u mnie 43,437 Od początku miesiąca tam jest 136,0kWh, a u mnie 133,75kWh Idąc dalej: 1 sierpnia u mnie to 47,1kWh, a u kolegi 37,81kWh Ale i też są dni gdzie jest na odwrót. Kolega do dziś od 1 stycznia ma 6557,1 kWh a ja działam 33 dni krócej i mam ponad 7 tyskWh. Tak więc jeśli porównania to na konkretnych przykładach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Ja mam 10kW, a jeżeli ty masz instalację o 80% mniejszą tzn że masz 2 kW i jeśli ona daje tobie w najlepszych dniach 41kWh no to :jawdrop::jawdrop: Pełen szacunek Ja co najwyżej mogę porównywać się do tej instalacji która jest zaledwie kilkanaście kilometrów obok. http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=13 Tam dziś produkcja 42,133 a u mnie 43,437 Od początku miesiąca tam jest 136,0kWh, a u mnie 133,75kWh Idąc dalej: 1 sierpnia u mnie to 47,1kWh, a u kolegi 37,81kWh Ale i też są dni gdzie jest na odwrót. Kolega do dziś od 1 stycznia ma 6557,1 kWh a ja działam 33 dni krócej i mam ponad 7 tyskWh. Tak więc jeśli porównania to na konkretnych przykładach. Dobra skoro nie umiałeś skorygować mojego błędu to tak ; twoja 10kW moja 5,72 różnica =4,28 ( 4,28 kW większa od mojej to do 5,72 daje 74,8%) MOJA WINA źle napisałem -a skoro nie mogłeś znaleźć rozwiązania to masz. POWODZENIA PS. większa o 42,8% a 74,8% to odniesienie do mojej -TERAZ JEST GIT. Edytowane 3 Września 2016 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.09.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 To tutaj masz informacje jak to wygląda w realnym świecie dla instalacji 5,5-6kW.http://pvmonitor.pl/rankingi.php?pwrOd=5500&pwrDo=6000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.09.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) To tutaj masz informacje jak to wygląda w realnym świecie dla instalacji 5,5-6kW. http://pvmonitor.pl/rankingi.php?pwrOd=5500&pwrDo=6000 Najpierw ci odpiszę a później sprawdzę czy się mieszczę w przedziale . Tak jak pisałem wyżej z 1 kW -(średni uzysk ze 161 dni 4,66) Produkcja od 01 wrzesień do 03. wrzesień 2016r 94kWh.Srednia dzienna za 161 dni 26,7kWh, szczytowa 41kWh/dzień. Najlepszy miesiąc to: MAJ --935 kWh PS. Mój świat też realny lecz nie w monitorze Informacje które podaję kierowane są do ludzi którzy nie są zdecydowani co do wyboru i kosztów instalacji. Na moim i twoim przykładzie można wyciągnąć wnioski co do lokalizacji i umieszczenia PV, czy nie ma zacienienia itd. Płacąc za instalację grube pieniądze i montować w zacienieniu. pod złym kątem bo akurat taki mamy dach to lekka przesada. To chyba lepiej zrobić na gruncie mniejszą PV skierowaną na południe i idealnym kątem co do nasłonecznienia do danego rejonu (oczywiście jak pozwalają warunki) .Koszt mniejszy a uzyski większe. Powodzenia i dziękuję za informację. Edytowane 3 Września 2016 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.09.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 I jest git -Wątek zakończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.09.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Plip Jaką masz średnią roczną/dzień wyliczoną z projektu bo moja to 15,5kWh.Zaczynam 6-ty miesiąc pracy PV i przebijam ją o ponad 10kWh-no ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.09.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Co innego dane które mam na kolorowym folderze, a co innego dane realne z wielolecia dla tego rejonu świata.Jeśli chodzi o realny uzysk z wielu instalacji to średni dzienny dla całego roku mam 3,45kWh/kwpDaje to dokładnie 12.593kWh/rok.Jeżeli przyjmę średnią do dzisiaj czyli od lutego i pomnożę przez 365 dni to wychodzi 12,109kWhJeżeli wezmę średnią za ostatnie 161 dni tak jak ty liczysz to wychodzi mi 14.965kWh.Jako ciekawostkę dodam, że dziś od rana padał deszcz i jest cały czas zachmurzenie i na teraz mam dopiero 10kWh produkcji.P.S.-voymar- z jakiego rejonu Polski jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts