Tomek B.. 21.09.2016 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Póki co moja propozycja już nieaktualna a miała miejsce dlatego, że koszty transportu były niemalże identyczne przy większej ilości paneli. Spodziewam się dostawy 3 października.21 paneli o mocy 250W wyszło mnie 8700zł brutto z dostawą do domu. Zimą zaoszczędzę środki na inwerter i wiosną będzie montaż.Przewidywany zwrot wydanych środków po 5 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 26.09.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 BEZ KOMENTAŻA- tylko później nie płaczcie na forum że uzyski słabe , serwisu nie ma i nie sprawdza kamerą mikropęknięć, a jak sprawdza to trzeba płacić, awarie itp. Jaka cena taki produkt. Słuchaj na pewno uważać trzeba i 3 razy się upewnić czy sie na takiej okazji nie straci. jednak z moich doświadczeń wynika, że nawet w Polsce, omijając firmy i sklepy, można sporo zaoszczędzić. Najprostsza sprawa, to zakupy w internecie - wystarczy spojrzeć np. na ceneo jaki jest rozrzut cenowy - ostatnio kupowałem mdem i ceny od 150 do 300zł. Pamiętam jak odkurzacz centralny kupowałem. W sklepie chcieli 4,5 tys. zł bez montażu. Ja zamówiłem w fabryce za 2,5 tys. zł. Dzisiaj to zupełnie naturalne, że jak mam coś kupić, to najpierw zerkam w internet i staram się ominąć firmy/sklepy które mają marże. To zupełnie normalne, że za granicą musi być taniej, bo 2-3 pośredników nie opłacamy tak jak przy zakupie w firmie w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 28.09.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Mam pytanie o inwerter. Mam od 2 dni uruchomiony inwerter goodwee 3fazowy. Po zmroku gdy nie ma już słońca inwerter się wyłącza. Tym samym np wychodząc wcześnie rano i wracając późno nie ma możliwości aby zobaczyć jaka była np dzienna produkcja. Czy to jest normalne zachowanie inwertera i czy można ewentualnie go jakoś przestawić aby wyświetlał dane? Czy inwertery innych firm też tak funkcjonują? Rozumiem że np zimą gdy więcej jest nocy niż dnia nie ma sensu aby ten sprzęt chodził i pewnie to było wyznacznikiem takiego zachowania tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 28.09.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Bilansowanie międzyfazowe przy inwerterze jednofazowym, jak to dokładnie jest? Jak mam produkcje na jednej fazie a zużywam na trzech to zużycie 2 faz liczy mi jako odebrane? (tak to jeszcze do przeżycia) Czy to jest tak, że w ogólnym rozrachunku każda faza jest rozliczna osobno w okresach półrocznych/rocznych? Czyli jak wyprodukujemy na 1 fazie to możemy później odebrać na pozostałych? Nie czaje jak to dokładnie jest z tym bilansowaniem i opustami a proponują mi inwerter 2-fazowy dla instalacji 7,5kWp i nie wiem czy mnie nie wpuszczą w kanał. Czy to dotyczy tylko liczenia chwilowej produkcji i zużycia czy rozliczenia okresowego? Może ktoś to wyjaśnić? I druga sprawa taryfa nocna. Czy jak wyprodukuję w dzień to będę mógł odebrać w nocy? Ma ktoś w ogóle instalację i dwie taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.09.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Mam pytanie o inwerter. Mam od 2 dni uruchomiony inwerter goodwee 3fazowy. Po zmroku gdy nie ma już słońca inwerter się wyłącza. Tym samym np wychodząc wcześnie rano i wracając późno nie ma możliwości aby zobaczyć jaka była np dzienna produkcja. Czy to jest normalne zachowanie inwertera i czy można ewentualnie go jakoś przestawić aby wyświetlał dane? Czy inwertery innych firm też tak funkcjonują? Rozumiem że np zimą gdy więcej jest nocy niż dnia nie ma sensu aby ten sprzęt chodził i pewnie to było wyznacznikiem takiego zachowania tego urządzenia. No i zaczyna się najpierw kupno później narzekanie ,ale taniej- W SMA jak zgaśnie inwenter to trzeba zapukać 1 raz jak do drzwi i podświetla . Może i tam tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 28.09.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 -voymar- narzekań nie ma, poza tym nie miałem możliwości zakupu innego inwertera niż goodwee.Nie jest to jakaś tam tragedia ale poszukam sobie w ustawieniach jakiejś opcji odpowiedzialnej własnie za wybudzanie sprzętu choć wg serwisu nie ma czegoś takiego. Po spięciu sprzętu z wifi i instalacji oprogramowania, lub przez stronę można sobie online wszystko sprawdzać więc nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.09.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Bilansowanie międzyfazowe przy inwerterze jednofazowym, jak to dokładnie jest? Jak mam produkcje na jednej fazie a zużywam na trzech to zużycie 2 faz liczy mi jako odebrane? (tak to jeszcze do przeżycia) Czy to jest tak, że w ogólnym rozrachunku każda faza jest rozliczna osobno w okresach półrocznych/rocznych? Czyli jak wyprodukujemy na 1 fazie to możemy później odebrać na pozostałych? Nie czaje jak to dokładnie jest z tym bilansowaniem i opustami a proponują mi inwerter 2-fazowy dla instalacji 7,5kWp i nie wiem czy mnie nie wpuszczą w kanał. Czy to dotyczy tylko liczenia chwilowej produkcji i zużycia czy rozliczenia okresowego? Może ktoś to wyjaśnić? I druga sprawa taryfa nocna. Czy jak wyprodukuję w dzień to będę mógł odebrać w nocy? Ma ktoś w ogóle instalację i dwie taryfy? Przy instalacji domowej opartej na 3 fazach i instalacji fotovoltaicznej z inwerterem jednofazowym : 100% - 3fazy x% - 1faza x= 100/3 x= 33,3% Teoretycznie będziesz wykorzystywał 33,3% energii wyprodukowanej przez fotovoltaikę, resztę będziesz oddawał do sieci a później odbierał przy współczynniku 0,8 a więc z 20% stratą. 7500kwh - 100% x - 33% x=2497kwh - tyle teoretycznie wykorzystasz na potrzeby domowe 7500kwh - 2497kwh = 5003kwh - tyle oddasz do sieci 5003kwh x 0,8 = 4002kwh - tyle będziesz mógł odebrać w bilansie 5003kwh - 4002kwh = 1001kwh tyle będziesz teoretycznie tracił na inwerterze jednofazowym Odnośnie drugiej sprawy, to bazując na informacji z PGE, zakladają licznik dwukierunkowy, który będzie zliczał zarówno zużycie jak i produkcję energii w 2 taryfach. Sprawdź jakie masz zużycie energii na fakturach i porównaj do wielkości instalacji fotovoltaicznej. Przyjmij około 1000kwh energii na rok dla 1KW mocy instalacji. Przy 7,5KW instalacji jak piszesz, będziesz miał zbilansowaną energię dzienną w 100%, czyli za energię dzienną będziesz płacił 0zł, reszta to energia nocna. Edytowane 28 Września 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 28.09.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Odnośnie drugiej sprawy, to bazując na informacji z PGE, zakladają licznik dwukierunkowy, który będzie zliczał zarówno zużycie jak i produkcję energii w 2 taryfach.. Sprawdź jakie masz zużycie energii na fakturach i porównaj do wielkości instalacji fotovoltaicznej. Przyjmij około 1000kwh energii na rok dla 1KW mocy instalacji. Przy 7,5KW instalacji jak piszesz, będziesz miał zbilansowaną energię dzienną w 100%, czyli za energię dzienną będziesz płacił 0zł, Cześć, akurat z zainteresowaniem śledze te tematy związane z rozliczeniem - mogę Cię dopytać jak to u Ciebie wygląda dokładnie? Czyli energia, którą wyprodukuje w I taryfie i którą pobiorę w I taryfie jest ok tak? Rozliczenie wychodzi na zero? A w takim razie co z energią którą pobieram w II taryfie a produkuje w I taryfie? Jak to się rozlicza? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.09.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Cześć, akurat z zainteresowaniem śledze te tematy związane z rozliczeniem - mogę Cię dopytać jak to u Ciebie wygląda dokładnie? Czyli energia, którą wyprodukuje w I taryfie i którą pobiorę w I taryfie jest ok tak? Rozliczenie wychodzi na zero? A w takim razie co z energią którą pobieram w II taryfie a produkuje w I taryfie? Jak to się rozlicza? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Nie mam jeszcze instalcji ale staram się już wiedzieć wszystko zanim wszystko będzie uruchomione. Podam więc swój przykład: Będę miał instalację o mocy 5250W. Teoretycznie wyprodukuje mi to 5250kwh/rok. W tej chwili zużywam rocznie: W taryfie dziennej: 2100kwh W taryfie nocnej: 6000kwh W takim razie jest pewne, że za energię dzienną będę płacił 0zł. Będę dopłacał za 2850kwh energii nocnej + opłaty stałe. Oczywiście to są tylko obliczenia teoretyczne i z pewnością w praktyce będzie inaczej i tej energii oddanej do sieci będzie więcej i trzeba brać ten 20% błąd pod uwagę. Ponieważ większość energii będzie wyprodukowana w taryfie dziennej, można sobie wtedy zmienić np. ustawienia ogrzewania, wchodząc bardziej w taryfę dzienną. Jeśli ktoś chce brać pod uwagę koszty inwestycyjne to najbardziej powinien zwrócić uwagę na zużycie w taryfie dziennej i planując instalację fotovoltaiczną ustalić jej wielkość na równoważną do zużycia w taryfie dziennej. Wtedy wydane środki na inwestycję przynoszą realną stopę zwrotu. Edytowane 28 Września 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 28.09.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Witam Przy instalacji domowej opartej na 3 fazach i instalacji fotovoltaicznej z inwerterem jednofazowym : 100% - 3fazy x% - 1faza x= 100/3 x= 33,3% Teoretycznie będziesz wykorzystywał 33,3% energii wyprodukowanej przez fotovoltaikę, resztę będziesz oddawał do sieci a później odbierał przy współczynniku 0,8 a więc z 20% stratą. . To nie tak. Przy bilansowaniu rozliczasz całość energii. Czyli sumujesz moce z 3 faz i dopiero zliczasz. Jak ktoś ma jeden licznik to samej produkcji nie widać. Na rozliczeniach z tauronu jest rozbicie na obie taryfy. Czyli oddzielnie I i II taryfa. Edytowane 28 Września 2016 przez ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.09.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Witam To nie tak. Przy bilansowaniu rozliczasz całość energii. Czyli sumujesz moce z 3 faz i dopiero zliczasz. Jak ktoś ma jeden licznik to samej produkcji nie widać. Na rozliczeniach z tauronu jest rozbicie na obie taryfy. Czyli oddzielnie I i II taryfa. Chodziło o to ile energii będzie trzeba zbilansować przy inwerterze jednofazowym. Przy bilansowaniu nie rozliczasz całości energii, ponieważ podczas pracy instalacji fotovoltaicznej zużywasz energię bezpośrednio z niej a nie z sieci. Bilansujesz dopiero nadmiar wyprodukowanej energii, która popłynie na sieć i policzona zostaje przez licznik dwukierunkowy. Wtedy tę energię masz do odebrania w bilansie, pomnożoną przez 0,8. Przykład: W danej chwili moc na wyjściu z inwertera instalacji fotovoltaicznej wynosi 2000W w jednostce czasu, w tym samym czasie wszystkie włączone w domu odbiorniki energii elektrycznej pobierają w sumie 1000W także w jednostce czasu. Licznik energii stoi w miejscu na kierunku ''do domu'' a zlicza pozostałe 1000W nadmiaru mocy w jednostce czasu na kierunku ''z domu'' - ta odprowadzona na sieć energia podlega bilansowaniu z współczynnikiem 0,8. Jeśli masz taryfę dwustrefową to montują licznik dwukierunkowy dwustrefowy. Jeśli zmienisz taryfę na G11, przyjadą i założą inny licznik, dwukierunkowy jednostrefowy. Współczynnik 0,8 jest bardzo dobry, wtedy ponosimy koszt przesyłu energii w wysokości 20% a biorąc pod uwagę ceny energii elektrycznej, to jej przesył wynosi jakieś 40% rachunku. Edytowane 30 Września 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.10.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o inwertery (falowniki) trójfazowe to mam jak na razie dwa do wyboru: Goodwe i ABB. Ceny w granicach 6 ts brutto. Gwarancja 5 lat a na wady ukryte produktów 10lat. To powinno wystarczyć, ponieważ z upływem czasu i tak wszyscy będziemy je zmieniać na te nowszej generacji. Edytowane 1 Października 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.g 06.10.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 witam wszystkich forumowiczow! Na wstepie iz, jako jestem nowy wsrod Waszej społeczności przedstawie sie jestem Łukasz przeczytałem chyba z 50 stron na tym wątku i wiem, ze nie wiem juz nic hehe prosze o odpowiedz czy instalacja FV jest opłacalna dla 4 osobowej rodziny?czy pieniadze zaoszczedzone na instalacji maja odzwierciedlenie w praktycznym zastosowaniu? czy takowa instalacja jest tylko spełnieniem wlasnych planow marzen itd? dodam, ze moja gmina realizuje projekt OZE w ktorym dofinansowanie jest w skali 80 % inwestycji (cokolwiek to oznacza) bardzo bym prosil o mozliwie realna odpowiedz ludzi ktorzy maja doswidczenie z tego typu nstalacjami u siebie aha zeby bylo ciekawiej w planach mam instalacje pompy ciepla z odwiertami pionowymi (a jak wiadomo takowa instalacja ma dosc duze zapotrzebowanie na energie) z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.10.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 witam wszystkich forumowiczow! Na wstepie iz, jako jestem nowy wsrod Waszej społeczności przedstawie sie jestem Łukasz przeczytałem chyba z 50 stron na tym wątku i wiem, ze nie wiem juz nic hehe prosze o odpowiedz czy instalacja FV jest opłacalna dla 4 osobowej rodziny?czy pieniadze zaoszczedzone na instalacji maja odzwierciedlenie w praktycznym zastosowaniu? czy takowa instalacja jest tylko spełnieniem wlasnych planow marzen itd? dodam, ze moja gmina realizuje projekt OZE w ktorym dofinansowanie jest w skali 80 % inwestycji (cokolwiek to oznacza) bardzo bym prosil o mozliwie realna odpowiedz ludzi ktorzy maja doswidczenie z tego typu nstalacjami u siebie aha zeby bylo ciekawiej w planach mam instalacje pompy ciepla z odwiertami pionowymi (a jak wiadomo takowa instalacja ma dosc duze zapotrzebowanie na energie) z gory dzieki za odpowiedz Witam, Skoro gmina dofinansuje Ci instalację w 80% to chyba nie ma się co zastanawiać, bo koszty poniesione przez Ciebie będą znikome w porównaniu z tym, co musi zapłacic przeciętny inwestor. Teraz możesz oszczędzać na energii dość sporo - może produkować tyle energii ile zuzywasz, magazynować tę energię w sieci, a potem ją pobierać i za nią nie płacić. Tym bardziej, jak planujesz gruntową pompę ciepła energię możesz wykorzystać do zasilania tej pompy co sprawi że cały system będzie jeszcze tańszy w eksploatacji. Jakie masz wątpliwości co do takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.g 06.10.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 dziekuje za szybka odpowiedz no tak te niby 80 % jest dofinansowane realnie trzeba liczyc sie podejrzewam z dofinansowaniem na pozomie 70 badz jeszcze mniej co i tak stawia instalacje po stronie korzystnej cenowo Jak wogole oblicza sie zapotrzebowanie gospodarstwa domowego 4 osobowego na energie??wiem ze najlatwiej po starych rachunkow lecz dotychczas mieszkalismy z rodzicami po konsultacji z przedstawicielem dowiedzialem sie iz okolo 3kW dla domu + 4 kW dla pompy ciepla lecz nie do konca chce mi sie w to wierzyc jak jest naprawde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.10.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) No i zaczyna się najpierw kupno później narzekanie ,ale taniej- W SMA jak zgaśnie inwenter to trzeba zapukać 1 raz jak do drzwi i podświetla . Może i tam tak jest. W takim razie SMA pobiera też niepotrzebnie prąd w nocy? A tak serio Inwerter należy zarejestrować tu: http://goodwe-power.com/ tam są przesyłane statsy i można oglądać je dzień i noc. Co więcej mam taki sam inwerter jednak 1 fazowy GW 3000 NS faktycznie po zachodzie słońca nie ma możliwości jego włączenia ale czy to jest niezbędne? @lukasz.g weź rachunek za energię elektryczną albo jeszcze lepiej z całego roku i będziesz wiedział jakie masz roczne zużycie energii elektrycznej. Masz wynik sumowania w kWh a z każdej 1kWp rocznie wyprodukujesz 1MWh energii elektrycznej. Zakładając instalację 3kW rocznie zrobisz 3000kWh odpowiednio ustawiając instalację. Edytowane 6 Października 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 "czy instalacja FV jest opłacalna dla 4 osobowej rodziny?" Kwestia dyskusyjna...Dla banków, instalatorów, producentów, pośredników tak!To taka "czteroosobowa" rodzinka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.10.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 "czy instalacja FV jest opłacalna dla 4 osobowej rodziny?" Kwestia dyskusyjna... Dla banków, instalatorów, producentów, pośredników tak! To taka "czteroosobowa" rodzinka... Adam M. Hehe Dowcip miesiąca A tak na poważnie, mam jednego znajomego, co zaczyna stawiać dom, i planuje on z PV ładować grzałkę w zasobniku 300 litrów (dom grzany gazem, 3 osoby). Wstępnie moc instalacji miedzy 3-5 kWp. Czy moglibyście sypnąć argumentami za/przeciw? Jak dla mnie to mało opłacalne będzie, już w tych pieniądzach spokojnie by PC PW wstawił, a może i gruntówkę zrobił ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 06.10.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Hehe Dowcip miesiąca A tak na poważnie, mam jednego znajomego, co zaczyna stawiać dom, i planuje on z PV ładować grzałkę w zasobniku 300 litrów (dom grzany gazem, 3 osoby). Wstępnie moc instalacji miedzy 3-5 kWp. Czy moglibyście sypnąć argumentami za/przeciw? Jak dla mnie to mało opłacalne będzie, już w tych pieniądzach spokojnie by PC PW wstawił, a może i gruntówkę zrobił ... Pytanie w jakich pieniądzach? Jeśli z dotacją 80% to zaczyna to mieć sens dla inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 No... Po czasie amortyzacji, bo do tego czasu inwestor NIE JEST właścicielem tej instalacji. Odbiło Wam? Dostaliście kiedyś coś za darmo, jak to nie było "w mordę" albo "po dupie"? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts