adam_mk 06.10.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 No i coś czytałem o fakturkach za moc bierną, jakie inwestorzy dostają.Inwestują od 20 do 50% we własność gminną.Interes stulecia! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 I - żeby nie było, że to sensu nie ma!MA!SPORY!Jak kto sobie to SAM sfinansuje a najlepiej - wyspowo, off-grid. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 06.10.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Za darmo to nie jest bo dofinansowywuja to z Naszych pieniędzy które co krok wyciągają. O fw za energię bierna nic nie słyszałem. Jeśli mam mniej płacić za prąd to mogą i do krasnoludków należeć zwłaszcza ze odpowiadają za serwis. Z tego co w urzędzie mówili wykup po 5 latach ma być za symboliczną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.10.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 W takim razie SMA pobiera też niepotrzebnie prąd w nocy? A tak serio Inwerter należy zarejestrować tu: http://goodwe-power.com/ tam są przesyłane statsy i można oglądać je dzień i noc. Co więcej mam taki sam inwerter jednak 1 fazowy GW 3000 NS faktycznie po zachodzie słońca nie ma możliwości jego włączenia ale czy to jest niezbędne? @lukasz.g weź rachunek za energię elektryczną albo jeszcze lepiej z całego roku i będziesz wiedział jakie masz roczne zużycie energii elektrycznej. Masz wynik sumowania w kWh a z każdej 1kWp rocznie wyprodukujesz 1MWh energii elektrycznej. Zakładając instalację 3kW rocznie zrobisz 3000kWh odpowiednio ustawiając instalację. Właśnie że nie pobiera. Jak instalacja nie pracuje a ty chcesz sprawdzić uzyski to podchodzisz pukasz 1 raz w inwenter on się pobudza i podświetla POWER DAY TOTAL -po 1min się wygasza .AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 06.10.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Hej gdzieś jeszcze są dopłaty do fotowoltaiki większe niz 40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Właśnie że nie pobiera. Jak instalacja nie pracuje a ty chcesz sprawdzić uzyski to podchodzisz pukasz 1 raz w inwenter on się pobudza i podświetla POWER DAY TOTAL -po 1min się wygasza .AMEN A w tym czasie energię elektryczną czerpie z kondensatorów ? Czujnik który pobudzi urządzenie nie pobiera energii? Nie no wiadomo o co chodzi, i energii przez całe życie urządzenia pobierze tyle co nic. Ja wolę wziąć telefon w dłoń 2 kliknięcia i też wiem ile energii jest na liczniku. Dodatkowo nie muszę wychodzić do garażu i marznąć po drodze. Swoją drogą pierwszy rachunek za energię elektryczną przyszedł (1 półrocze 2016r ) Do zapłacenia 11.50 PLN Rachunek dla Energa: 137 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.10.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Za darmo to nie jest bo dofinansowywuja to z Naszych pieniędzy które co krok wyciągają. O fw za energię bierna nic nie słyszałem. Jeśli mam mniej płacić za prąd to mogą i do krasnoludków należeć zwłaszcza ze odpowiadają za serwis. Z tego co w urzędzie mówili wykup po 5 latach ma być za symboliczną kwotę. Tak, zgadza się z tymi 5 latami. Pytałeś wcześniej jak obliczyć zapotrzebowanie - powinna to zrobić za ciebie firma, która będzie przygotowywała dokumenty - robi sie audyty dla każdego obiektu indywidualnie, przychodzą, sprawdzają dach, warunki do posadowienia modułów, warunki do przyłączenia się, robią projekt, rozmawiają z inwestorami - więc nie martw się na zapas Tak przynajmniej powinno się to odbywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.10.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 I - żeby nie było, że to sensu nie ma! MA! SPORY! Jak kto sobie to SAM sfinansuje a najlepiej - wyspowo, off-grid. Adam M. Z tym of grid to tak trochę sztuka dla sztuki ... Wiecznie czegoś za mało ... Jak nie pojemności akumulatorów to mocy przetwornicy a na sam koniec to mocy samych paneli i słońca... Mam takiego UPS a z ładowarką solarną co zasila mi całe oświetlenie domu , telewizję , wentylację itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 07.10.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Tak, zgadza się z tymi 5 latami. Pytałeś wcześniej jak obliczyć zapotrzebowanie - powinna to zrobić za ciebie firma, która będzie przygotowywała dokumenty - robi sie audyty dla każdego obiektu indywidualnie, przychodzą, sprawdzają dach, warunki do posadowienia modułów, warunki do przyłączenia się, robią projekt, rozmawiają z inwestorami - więc nie martw się na zapas Tak przynajmniej powinno się to odbywać. Nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.10.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) A w tym czasie energię elektryczną czerpie z kondensatorów ? Czujnik który pobudzi urządzenie nie pobiera energii? Nie no wiadomo o co chodzi, i energii przez całe życie urządzenia pobierze tyle co nic. Ja wolę wziąć telefon w dłoń 2 kliknięcia i też wiem ile energii jest na liczniku. Dodatkowo nie muszę wychodzić do garażu i marznąć po drodze. Swoją drogą pierwszy rachunek za energię elektryczną przyszedł (1 półrocze 2016r ) Do zapłacenia 11.50 PLN Rachunek dla Energa: 137 PLN Nie wiem czego się czepiasz. Zapytał gość jak można sprawdzić dzienne uzyski skoro wraca do domu jak już PV nie pracuje i nie ma podglądu on line to mu napisałem jak jest w inwenterze SMA. PS. Telefon też mam o dziwo i on line .Tak że z tymi nowinkami nie jesteś osamotniony- jest nas wielu. Edytowane 7 Października 2016 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 10.10.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) Jak kto sobie to SAM sfinansuje a najlepiej - wyspowo, off-grid. Adam M. No właśnie teraz już nie musisz wyspowo, bo przechowują energię potrącając 20%. Odpada koszt akumulatorów, który był strasznie podrażał offgrid Z tym, że "sam" to w 100% potwierdzam. Trochę poszukałem i będę miał instalację poniżej połowy kosztów jakie mi zaproponowała firma. Edytowane 10 Października 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 No właśnie teraz już nie musisz wyspowo, bo przechowują energię potrącając 20%. Odpada koszt akumulatorów, który był strasznie podrażał offgrid Z tym, że "sam" to w 100% potwierdzam. Trochę poszukałem i będę miał instalację poniżej połowy kosztów jakie mi zaproponowała firma. A na to " przechowywanie" to jaka jest gwarancja ...?, np za dwa lata nie zechcą już przechowywać albo że przechowują tylko 50%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.10.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 ....Trochę poszukałem i będę miał instalację poniżej połowy kosztów jakie mi zaproponowała firma. No to witam w klubie. Tak jak pisałem wcześnie zbierałem różne oferty i ostateczni wybudowałem taniej niż bym brał z dofinansowaniem chyba 60% kwoty netto. Bo dofinansowanie dotyczy kwoty netto, a nie brutto. Dziś by to było jeszcze taniej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.10.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 A na to " przechowywanie" to jaka jest gwarancja ...?, np za dwa lata nie zechcą już przechowywać albo że przechowują tylko 50%... Spokojnie ja jestem zdania, że zaraz po Nowym Roku Wszechwładny Jarosław to zmieni. Albo chociażby jakiś podatek wprowadzi za Słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.10.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 "powinna to zrobić za ciebie firma, która będzie przygotowywała dokumenty - robi sie audyty dla każdego obiektu indywidualnie, przychodzą, sprawdzają dach, warunki do posadowienia modułów, warunki do przyłączenia się, robią projekt, rozmawiają z inwestorami" A potem jeszcze powinni TOBIE za to ZAPŁACIĆ!I życie byłoby piękniejsze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 11.10.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ogólnie polecam PV posiadam od 16miesiecy instalacje 4kw z falownikiem fronius symo Oto uzysk z 2016 do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.10.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ogólnie polecam PV posiadam od 16miesiecy instalacje 4kw z falownikiem fronius symo Oto uzysk z 2016 do dzisiaj Podlicz i podaj ile masz produkcji od początku lutego do wczoraj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 11.10.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Podlicz i podaj ile masz produkcji od początku lutego do wczoraj? II - 174 kwh III - 280 kwh IV - 440 kwh V - 622kwh VI - 632 kwh VII -580 kwh VIII - 572 kwh IX - 436 kwh X - 58 łącznie 3794kwh styczeń -127kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.10.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 II - 174 kwh III - 280 kwh IV - 440 kwh V - 622kwh VI - 632 kwh VII -580 kwh VIII - 572 kwh IX - 436 kwh X - 58 łącznie 3794kwh styczeń -127kwh To chyba masz trochę ponad 4kW albo jakieś lepsze nasłonecznienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 11.10.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Posiadam 16 paneli po 250w ustawionych na południową stronę. A jaki posiadasz inwerter (falownik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts