Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za darmo to nie jest bo dofinansowywuja to z Naszych pieniędzy które co krok wyciągają. O fw za energię bierna nic nie słyszałem. Jeśli mam mniej płacić za prąd to mogą i do krasnoludków należeć zwłaszcza ze odpowiadają za serwis. Z tego co w urzędzie mówili wykup po 5 latach ma być za symboliczną kwotę.

W takim razie SMA pobiera też niepotrzebnie prąd w nocy? :)

A tak serio Inwerter należy zarejestrować tu: http://goodwe-power.com/ tam są przesyłane statsy i można oglądać je dzień i noc.

Co więcej mam taki sam inwerter jednak 1 fazowy GW 3000 NS faktycznie po zachodzie słońca nie ma możliwości jego włączenia ale czy to jest niezbędne?

@lukasz.g weź rachunek za energię elektryczną albo jeszcze lepiej z całego roku i będziesz wiedział jakie masz roczne zużycie energii elektrycznej. Masz wynik sumowania w kWh a z każdej 1kWp rocznie wyprodukujesz 1MWh energii elektrycznej.

Zakładając instalację 3kW rocznie zrobisz 3000kWh odpowiednio ustawiając instalację.

Właśnie że nie pobiera. Jak instalacja nie pracuje a ty chcesz sprawdzić uzyski to podchodzisz pukasz 1 raz w inwenter on się pobudza i podświetla

POWER

DAY

TOTAL -po 1min się wygasza .AMEN

Właśnie że nie pobiera. Jak instalacja nie pracuje a ty chcesz sprawdzić uzyski to podchodzisz pukasz 1 raz w inwenter on się pobudza i podświetla

POWER

DAY

TOTAL -po 1min się wygasza .AMEN

A w tym czasie energię elektryczną czerpie z kondensatorów ;)?

Czujnik który pobudzi urządzenie nie pobiera energii?

Nie no wiadomo o co chodzi, i energii przez całe życie urządzenia pobierze tyle co nic. Ja wolę wziąć telefon w dłoń 2 kliknięcia i też wiem ile energii jest na liczniku. Dodatkowo nie muszę wychodzić do garażu i marznąć po drodze.

Swoją drogą pierwszy rachunek za energię elektryczną przyszedł (1 półrocze 2016r )

Do zapłacenia 11.50 PLN

Rachunek dla Energa: 137 PLN

Za darmo to nie jest bo dofinansowywuja to z Naszych pieniędzy które co krok wyciągają. O fw za energię bierna nic nie słyszałem. Jeśli mam mniej płacić za prąd to mogą i do krasnoludków należeć zwłaszcza ze odpowiadają za serwis. Z tego co w urzędzie mówili wykup po 5 latach ma być za symboliczną kwotę.

Tak, zgadza się z tymi 5 latami. Pytałeś wcześniej jak obliczyć zapotrzebowanie - powinna to zrobić za ciebie firma, która będzie przygotowywała dokumenty - robi sie audyty dla każdego obiektu indywidualnie, przychodzą, sprawdzają dach, warunki do posadowienia modułów, warunki do przyłączenia się, robią projekt, rozmawiają z inwestorami - więc nie martw się na zapas :)

Tak przynajmniej powinno się to odbywać.

I - żeby nie było, że to sensu nie ma!

MA!

SPORY!

Jak kto sobie to SAM sfinansuje a najlepiej - wyspowo, off-grid.

Adam M.

Z tym of grid to tak trochę sztuka dla sztuki ...

Wiecznie czegoś za mało ...

Jak nie pojemności akumulatorów to mocy przetwornicy a na sam koniec to mocy samych paneli i słońca...

Mam takiego UPS a z ładowarką solarną co zasila mi całe oświetlenie domu , telewizję , wentylację itp ...

Tak, zgadza się z tymi 5 latami. Pytałeś wcześniej jak obliczyć zapotrzebowanie - powinna to zrobić za ciebie firma, która będzie przygotowywała dokumenty - robi sie audyty dla każdego obiektu indywidualnie, przychodzą, sprawdzają dach, warunki do posadowienia modułów, warunki do przyłączenia się, robią projekt, rozmawiają z inwestorami - więc nie martw się na zapas :)

Tak przynajmniej powinno się to odbywać.

Nie pytałem.

A w tym czasie energię elektryczną czerpie z kondensatorów ;)?

Czujnik który pobudzi urządzenie nie pobiera energii?

Nie no wiadomo o co chodzi, i energii przez całe życie urządzenia pobierze tyle co nic. Ja wolę wziąć telefon w dłoń 2 kliknięcia i też wiem ile energii jest na liczniku. Dodatkowo nie muszę wychodzić do garażu i marznąć po drodze.

Swoją drogą pierwszy rachunek za energię elektryczną przyszedł (1 półrocze 2016r )

Do zapłacenia 11.50 PLN

Rachunek dla Energa: 137 PLN

Nie wiem czego się czepiasz. Zapytał gość jak można sprawdzić dzienne uzyski skoro wraca do domu jak już PV nie pracuje i nie ma podglądu on line to mu napisałem jak jest w inwenterze SMA.

PS. Telefon też mam o dziwo i on line .Tak że z tymi nowinkami nie jesteś osamotniony- jest nas wielu.

Edytowane przez -voymar-

Jak kto sobie to SAM sfinansuje a najlepiej - wyspowo, off-grid.

Adam M.

No właśnie teraz już nie musisz wyspowo, bo przechowują energię potrącając 20%. Odpada koszt akumulatorów, który był strasznie podrażał offgrid

Z tym, że "sam" to w 100% potwierdzam. Trochę poszukałem i będę miał instalację poniżej połowy kosztów jakie mi zaproponowała firma.

Edytowane przez zibuch

No właśnie teraz już nie musisz wyspowo, bo przechowują energię potrącając 20%. Odpada koszt akumulatorów, który był strasznie podrażał offgrid

Z tym, że "sam" to w 100% potwierdzam. Trochę poszukałem i będę miał instalację poniżej połowy kosztów jakie mi zaproponowała firma.

A na to " przechowywanie" to jaka jest gwarancja ...?, np za dwa lata nie zechcą już przechowywać albo że przechowują tylko 50%...:cool:

....Trochę poszukałem i będę miał instalację poniżej połowy kosztów jakie mi zaproponowała firma.

No to witam w klubie.

Tak jak pisałem wcześnie zbierałem różne oferty i ostateczni wybudowałem taniej niż bym brał z dofinansowaniem chyba 60% kwoty netto. Bo dofinansowanie dotyczy kwoty netto, a nie brutto. Dziś by to było jeszcze taniej :/

"powinna to zrobić za ciebie firma, która będzie przygotowywała dokumenty - robi sie audyty dla każdego obiektu indywidualnie, przychodzą, sprawdzają dach, warunki do posadowienia modułów, warunki do przyłączenia się, robią projekt, rozmawiają z inwestorami"

A potem jeszcze powinni TOBIE za to ZAPŁACIĆ!

I życie byłoby piękniejsze...

Adam M.