PliP 11.10.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Posiadam 16 paneli po 250w ustawionych na południową stronę. A jaki posiadasz inwerter (falownik) - 39 paneli Viessmann 255 - 2 x falownik Schuco Od lutego do wczoraj mam 8450kWh. Daje to 845kWh/1kWp x 4 twoje = 3380kWh, a u ciebie jest 3794kWh. czyli lepiej o 414kWh/1kWp Być może u mnie zabrało troszkę zacienienia jakie powodowały drzewa które już zostały wycięte. Dodatkowo około miesiąc falownik szwankował - nie dawał pełnej mocy. Ale z tym to mogę gdybać np na podstawie twojego wykresu gdzie u mnie sierpień jest zdecydowanie słabszy od lipca, a u ciebie porównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 11.10.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 U nas nic nie zacienia. ogólnie jestem zadowolony z tego systemu. W nowym domu zainstaluje 8kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primo32 12.10.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 co z tego? wszyscy są równi, jakim prawem jedni mają płacić wyższe rachunki za prąd, bo nie stać ich na PV, żeby inni mogli na tym zarabiać? i jeszcze zrzuta wszystkich na dotacje dla wybranych. wystarczy zobaczyć jak to się skończyło w Niemczech - energia w hurcie niby tania, ale po dodaniu akcyz, podatków i innych opłat wspierających OZC na rachunku ostatecznie wychodzi dwa razy drożej niż w Polsce Hmmm... Kolega to chyba żyje w jakimś wymarzonym świecie Nawet komunizm nie zapewni równości w społeczeństwie. Niestety, ale tak zawsze było, jest i będzie, są bogaci i biedni, są wykształceni i tacy, którym na złość chowano książki w szkole.... itd. Co zaś w sprawie Niemców. Pytałeś jak bardzo się przejmują tymi akcyzami i podatkami? Jakbyś miał okazję, to zapytaj też czy zależy im na ekologii czy oszczędnościach i ewentualnym dodatkowym zarobku z tytułu posiadania prywatnej elektrowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 13.10.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Zastanawiam się w jaki sposób skonsumować jak najwięcej własnej energii. Mamy sezon grzewczy i mam grzałkę o mocy 12kW. Dziś po południu w końcu wyszło Słoneczko i PV dawały aż 6kW, która szła do sieci bowiem grzałka była wyłączona Jak można wykorzystać tą moc aby np energa z PV szła na grzałki gdy te produkuja np 40% swojej mocy lub więcej. Czyli jak zwiększyć samokonsumpcję? Może jakiś czujnik nasłonecznienia, który da impuls na styczniki SSR, które załącza grzałkę? Znacie coś tanie co będzie działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 14.10.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 chodzi mi o coś takiego w tym stylu: http://allegro.pl/czujnik-wiatru-i-slonca-yooda-do-markiz-i6553514493.htmlPrzy danym natężeniu nasłonecznienia szedł by impuls do przekaźnika a ten załącza grzałkę.Zna ktoś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 14.10.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Plip Są takie urządzenia jak Routery Energi jak wykryje nadwyżkę pchana do sieci automatycznie załącza grzałki.http://allegro.pl/watt-router-nie-sprzedawaj-energii-z-solarow-i6541896157.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 14.10.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Zobacz na YouTube profil MIKROGENERACJA tam gość w którymś filmiku pokazuje jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 14.10.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Taka smutna wiadomośćhttp://innogy.forbes.pl/perowskity-jeszcze-dlugo-nie-zastapia-krzemu-dlaczego-,artykuly,208021,1,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 14.10.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Zastanawiam się w jaki sposób skonsumować jak najwięcej własnej energii. Mamy sezon grzewczy i mam grzałkę o mocy 12kW. Dziś po południu w końcu wyszło Słoneczko i PV dawały aż 6kW, która szła do sieci bowiem grzałka była wyłączona Jak można wykorzystać tą moc aby np energa z PV szła na grzałki gdy te produkuja np 40% swojej mocy lub więcej. Czyli jak zwiększyć samokonsumpcję? Może jakiś czujnik nasłonecznienia, który da impuls na styczniki SSR, które załącza grzałkę? Znacie coś tanie co będzie działało? źle kombinujesz. powinieneś to czytać po liczniku, czy masz nadwyżkę i ta dopiero konsumować załaczając grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 14.10.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 wszystko fajnie tylko nie chodzi o to żeby czytać licznik i tracić czas, tylko żeby system był zautomatyzowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 14.10.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 źle kombinujesz. powinieneś to czytać po liczniku, czy masz nadwyżkę i ta dopiero konsumować załaczając grzałkę W domu nie mam urządzeń prądożernych działających z automatu. Te działające ręcznie to pralka, zmywarka, odkurzacz, żelazko, kominek, pompa wody, - Jak je włączę to wiem, że mam pobór 1,5-2,2kW No w sumie pompa wody działa z automatu bowiem spadnie ciśnienie w zbiorniku to się włączy i mam pobór 1,5kW. Jednak chodzi o to, że np instalacja produkuje w dzień np 5kW lub więcej. Jeżeli jest taka produkcja to musi być odpowiednie natężenie światła, Słońce musi odpowiednio grzać na PV i wtedy mamy daną produkcję. Chwilę temu ładowałem bufor bo grzało Słońce i produkcja wynosiła przez chwile nawet 7kW a średnio koło 5kW. Grzałka brała 12kW tak więc miałem 5kW samokonsumpcji, a reszta z sieci. Samokonsumpcja czyli bez dopłat, z sieci czyli z dopłatą. Oglądałem też małe baterie słoneczne, które produkuj prąd o małym napiciu zależnym od Słońca i np jak dobrze Słońce grzeje to wtedy pójdzie impuls do stycznika, który załączy grzałkę. Słońce przestanie grzać to wyłączy się stycznik. Tu tylko chodzi aby w okresie od października do kwietnia załączała się grzałka w dzień i zwiększała samokonsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 14.10.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 źle kombinujesz. Przewas Czy coś wiadomo na temat taryfy DZIEŃ/NOC przy instalacji PV? Jak to jest rozliczane teraz po lipcowych zmianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.10.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 W domu nie mam urządzeń prądożernych działających z automatu. Te działające ręcznie to pralka, zmywarka, odkurzacz, żelazko, kominek, pompa wody, - Jak je włączę to wiem, że mam pobór 1,5-2,2kW No w sumie pompa wody działa z automatu bowiem spadnie ciśnienie w zbiorniku to się włączy i mam pobór 1,5kW. Jednak chodzi o to, że np instalacja produkuje w dzień np 5kW lub więcej. Jeżeli jest taka produkcja to musi być odpowiednie natężenie światła, Słońce musi odpowiednio grzać na PV i wtedy mamy daną produkcję. Chwilę temu ładowałem bufor bo grzało Słońce i produkcja wynosiła przez chwile nawet 7kW a średnio koło 5kW. Grzałka brała 12kW tak więc miałem 5kW samokonsumpcji, a reszta z sieci. Samokonsumpcja czyli bez dopłat, z sieci czyli z dopłatą. Oglądałem też małe baterie słoneczne, które produkuj prąd o małym napiciu zależnym od Słońca i np jak dobrze Słońce grzeje to wtedy pójdzie impuls do stycznika, który załączy grzałkę. Słońce przestanie grzać to wyłączy się stycznik. Tu tylko chodzi aby w okresie od października do kwietnia załączała się grzałka w dzień i zwiększała samokonsumpcję. Kolega Jędruś87 dał ci linka do rozwiązania problemu nadwyżki mocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 14.10.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Kolega Jędruś87 dał ci linka do rozwiązania problemu nadwyżki mocy ... Mi chodzi o jeszcze prostsze rozwiązanie- typowy czujnik światła, natężenia światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.10.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Taka smutna wiadomość http://innogy.forbes.pl/perowskity-jeszcze-dlugo-nie-zastapia-krzemu-dlaczego-,artykuly,208021,1,1.html Nie przejmuj się, jutro napiszą że się jednak udało stosując domieszkę gówna i będziesz skakał z radości jak dziecko:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 14.10.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 W domu nie mam urządzeń prądożernych działających z automatu. Te działające ręcznie to pralka, zmywarka, odkurzacz, żelazko, kominek, pompa wody, - Jak je włączę to wiem, że mam pobór 1,5-2,2kW No w sumie pompa wody działa z automatu bowiem spadnie ciśnienie w zbiorniku to się włączy i mam pobór 1,5kW. Jednak chodzi o to, że np instalacja produkuje w dzień np 5kW lub więcej. Jeżeli jest taka produkcja to musi być odpowiednie natężenie światła, Słońce musi odpowiednio grzać na PV i wtedy mamy daną produkcję. Chwilę temu ładowałem bufor bo grzało Słońce i produkcja wynosiła przez chwile nawet 7kW a średnio koło 5kW. Grzałka brała 12kW tak więc miałem 5kW samokonsumpcji, a reszta z sieci. Samokonsumpcja czyli bez dopłat, z sieci czyli z dopłatą. Oglądałem też małe baterie słoneczne, które produkuj prąd o małym napiciu zależnym od Słońca i np jak dobrze Słońce grzeje to wtedy pójdzie impuls do stycznika, który załączy grzałkę. Słońce przestanie grzać to wyłączy się stycznik. Tu tylko chodzi aby w okresie od października do kwietnia załączała się grzałka w dzień i zwiększała samokonsumpcję. Pytanie, masz dwie taryfy? bo moze sie okazać że te nawet 5kW samokonsumpcji nie obroni Ci sensu pobierania reszty (12-5=7kW) z sieci w droższej. Bez automatyki tego prosto nie zrobisz. Jezeli chcesz uprościć to az tak mocno, to pomysł z panelem może być najprostszy. Jaki masz inwerter? sporo modeli ma możliwość załączania przekaźnika po przekroczeniu odpowiedniego poziomu Ja dopadłem w końcu sensowny licznik dwukierunkowy, który daje mi informację ile oddaję do sieci i na bieżąco tym wysterowuję kaskadę grzałek. Instalacja zgłoszona więc też nie muszę bawić się w superdokładność , parę kwh w sieć może iść. Acha, korekta do tego co pisałeś, panel produkuje prąd o raczej stałym napięciu (zmiennym w niewielkim zakresie) ale o zmiennym natężeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 14.10.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Przewas Czy coś wiadomo na temat taryfy DZIEŃ/NOC przy instalacji PV? Jak to jest rozliczane teraz po lipcowych zmianach? Nie wiem. Ja na razie próbuję dojść od kogo mam się domagać rozliczenia moich prawie 4.5MWh. Na razie duet Tauron + Duon nie potafi wskazać, jaja kompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 15.10.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Mam jedną taryfę- całodobową.Przy obecnym układzie 1kWh wysłana = 0,8kWh pobrana właśnie nie mam pojęcia jak to jest rozliczane w taryfie dzień noc.Ktoś coś wie? Edytowane 15 Października 2016 przez PliP literówka kWg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 15.10.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Zadzwoń do Tauronu czy innego zakładu i zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts