Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Posiadam 16 paneli po 250w ustawionych na południową stronę.

A jaki posiadasz inwerter (falownik) :D

- 39 paneli Viessmann 255

- 2 x falownik Schuco

Od lutego do wczoraj mam 8450kWh.

Daje to 845kWh/1kWp x 4 twoje = 3380kWh, a u ciebie jest 3794kWh.

czyli lepiej o 414kWh/1kWp

Być może u mnie zabrało troszkę zacienienia jakie powodowały drzewa które już zostały wycięte.

Dodatkowo około miesiąc falownik szwankował - nie dawał pełnej mocy. Ale z tym to mogę gdybać np na podstawie twojego wykresu gdzie u mnie sierpień jest zdecydowanie słabszy od lipca, a u ciebie porównywalny.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co z tego? wszyscy są równi, jakim prawem jedni mają płacić wyższe rachunki za prąd, bo nie stać ich na PV, żeby inni mogli na tym zarabiać? i jeszcze zrzuta wszystkich na dotacje dla wybranych. wystarczy zobaczyć jak to się skończyło w Niemczech - energia w hurcie niby tania, ale po dodaniu akcyz, podatków i innych opłat wspierających OZC na rachunku ostatecznie wychodzi dwa razy drożej niż w Polsce

Hmmm...

Kolega to chyba żyje w jakimś wymarzonym świecie ;) Nawet komunizm nie zapewni równości w społeczeństwie. Niestety, ale tak zawsze było, jest i będzie, są bogaci i biedni, są wykształceni i tacy, którym na złość chowano książki w szkole.... itd.

Co zaś w sprawie Niemców. Pytałeś jak bardzo się przejmują tymi akcyzami i podatkami? Jakbyś miał okazję, to zapytaj też czy zależy im na ekologii czy oszczędnościach i ewentualnym dodatkowym zarobku z tytułu posiadania prywatnej elektrowni?

Zastanawiam się w jaki sposób skonsumować jak najwięcej własnej energii.

Mamy sezon grzewczy i mam grzałkę o mocy 12kW.

Dziś po południu w końcu wyszło Słoneczko i PV dawały aż 6kW, która szła do sieci bowiem grzałka była wyłączona :(

Jak można wykorzystać tą moc aby np energa z PV szła na grzałki gdy te produkuja np 40% swojej mocy lub więcej.

Czyli jak zwiększyć samokonsumpcję?

Może jakiś czujnik nasłonecznienia, który da impuls na styczniki SSR, które załącza grzałkę?

Znacie coś tanie co będzie działało?

Zastanawiam się w jaki sposób skonsumować jak najwięcej własnej energii.

Mamy sezon grzewczy i mam grzałkę o mocy 12kW.

Dziś po południu w końcu wyszło Słoneczko i PV dawały aż 6kW, która szła do sieci bowiem grzałka była wyłączona :(

Jak można wykorzystać tą moc aby np energa z PV szła na grzałki gdy te produkuja np 40% swojej mocy lub więcej.

Czyli jak zwiększyć samokonsumpcję?

Może jakiś czujnik nasłonecznienia, który da impuls na styczniki SSR, które załącza grzałkę?

Znacie coś tanie co będzie działało?

źle kombinujesz. powinieneś to czytać po liczniku, czy masz nadwyżkę i ta dopiero konsumować załaczając grzałkę

źle kombinujesz. powinieneś to czytać po liczniku, czy masz nadwyżkę i ta dopiero konsumować załaczając grzałkę

W domu nie mam urządzeń prądożernych działających z automatu.

Te działające ręcznie to pralka, zmywarka, odkurzacz, żelazko, kominek, pompa wody, - Jak je włączę to wiem, że mam pobór 1,5-2,2kW

No w sumie pompa wody działa z automatu bowiem spadnie ciśnienie w zbiorniku to się włączy i mam pobór 1,5kW.

Jednak chodzi o to, że np instalacja produkuje w dzień np 5kW lub więcej. Jeżeli jest taka produkcja to musi być odpowiednie natężenie światła, Słońce musi odpowiednio grzać na PV i wtedy mamy daną produkcję. Chwilę temu ładowałem bufor bo grzało Słońce i produkcja wynosiła przez chwile nawet 7kW a średnio koło 5kW. Grzałka brała 12kW tak więc miałem 5kW samokonsumpcji, a reszta z sieci. Samokonsumpcja czyli bez dopłat, z sieci czyli z dopłatą.

Oglądałem też małe baterie słoneczne, które produkuj prąd o małym napiciu zależnym od Słońca i np jak dobrze Słońce grzeje to wtedy pójdzie impuls do stycznika, który załączy grzałkę. Słońce przestanie grzać to wyłączy się stycznik.

Tu tylko chodzi aby w okresie od października do kwietnia załączała się grzałka w dzień i zwiększała samokonsumpcję.

Te działające ręcznie to pralka, zmywarka, odkurzacz, żelazko, kominek, pompa wody, - Jak je włączę to wiem, że mam pobór 1,5-2,2kW

No w sumie pompa wody działa z automatu bowiem spadnie ciśnienie w zbiorniku to się włączy i mam pobór 1,5kW.

Jednak chodzi o to, że np instalacja produkuje w dzień np 5kW lub więcej. Jeżeli jest taka produkcja to musi być odpowiednie natężenie światła, Słońce musi odpowiednio grzać na PV i wtedy mamy daną produkcję. Chwilę temu ładowałem bufor bo grzało Słońce i produkcja wynosiła przez chwile nawet 7kW a średnio koło 5kW. Grzałka brała 12kW tak więc miałem 5kW samokonsumpcji, a reszta z sieci. Samokonsumpcja czyli bez dopłat, z sieci czyli z dopłatą.

Oglądałem też małe baterie słoneczne, które produkuj prąd o małym napiciu zależnym od Słońca i np jak dobrze Słońce grzeje to wtedy pójdzie impuls do stycznika, który załączy grzałkę. Słońce przestanie grzać to wyłączy się stycznik.

Tu tylko chodzi aby w okresie od października do kwietnia załączała się grzałka w dzień i zwiększała samokonsumpcję.

Kolega Jędruś87 dał ci linka do rozwiązania problemu nadwyżki mocy ...:yes:

Pytanie, masz dwie taryfy? bo moze sie okazać że te nawet 5kW samokonsumpcji nie obroni Ci sensu pobierania reszty (12-5=7kW) z sieci w droższej.

Bez automatyki tego prosto nie zrobisz.

Jezeli chcesz uprościć to az tak mocno, to pomysł z panelem może być najprostszy.

Jaki masz inwerter? sporo modeli ma możliwość załączania przekaźnika po przekroczeniu odpowiedniego poziomu

Ja dopadłem w końcu sensowny licznik dwukierunkowy, który daje mi informację ile oddaję do sieci i na bieżąco tym wysterowuję kaskadę grzałek.

Instalacja zgłoszona więc też nie muszę bawić się w superdokładność , parę kwh w sieć może iść.

Acha, korekta do tego co pisałeś, panel produkuje prąd o raczej stałym napięciu (zmiennym w niewielkim zakresie) ale o zmiennym natężeniu .