Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Zadzwoń do Tauronu czy innego zakładu i zapytaj :D

Oni sami nie wiedzą- ostatnia informacja z ENEA to:

Dopóki korzystam z własnych zasobów to różnicy brak pomiędzy taryfą G11 i G12. Jeżeli jednak moje zasoby wysłane się skończą to będę rozliczany normalnie i wtedy taryfy mają sens.

Zapewne Jarosław za chwilę zapoda nocną ustawę i na ten dylemat skoro jeszcze jej brak.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o rozdzielonej umowie dystrybucja-sprzedaż to Duon jest w trakcie podpisywania umowy kompleksowej z PGE i prawdopodobnie z pozostałymi dystrybutorami również. Z otrzymanej informacji z Duon wynika, że do końca roku będą te umowy podpisane i są kluczowe dla prosumentów.

Co do taryf dwustrefowych to licznik dwukierunkowy zlicza energię właściwie według godzin trwania poszczególnych stref.

Jeśli moc instalacji fotovoltaicznej jest równoważna bądź większa od zużycia w strefie dziennej to będziemy dopłacali tylko za energię pobraną w drugiej strefie.

Trzeba sobie to wszystko policzyć orientacyjnie. Dla taryfy G12: strefa pozaszczytowa, w której będzie produkcja energii i wysyłanie do sieci to godziny 13-15, a więc 2h x 365dni =730h produkcji energii pozaszczytowej w roku. Dla taryfy G12W dochodzą weekendy.

U siebie mam taryfę G12W, gdzie pierwszej strefy zużywam poniżej 3000kwh rocznie. Wiosną planuję uruchomić instalację i nadal trzymać taryfę G12W.

Edytowane przez Tomek B..

Jeśli chodzi o rozdzielonej umowie dystrybucja-sprzedaż to Duon jest w trakcie podpisywania umowy kompleksowej z PGE i prawdopodobnie z pozostałymi dystrybutorami również. Z otrzymanej informacji z Duon wynika, że do końca roku będą te umowy podpisane i są kluczowe dla prosumentów.

Co do taryf dwustrefowych to licznik dwukierunkowy zlicza energię właściwie według godzin trwania poszczególnych stref.

Jeśli moc instalacji fotovoltaicznej jest równoważna bądź większa od zużycia w strefie dziennej to będziemy dopłacali tylko za energię pobraną w drugiej strefie.

Trzeba sobie to wszystko policzyć orientacyjnie. Dla taryfy G12: strefa pozaszczytowa, w której będzie produkcja energii i wysyłanie do sieci to godziny 13-15, a więc 2h x 365dni =730h produkcji energii pozaszczytowej w roku. Dla taryfy G12W dochodzą weekendy.

U siebie mam taryfę G12W, gdzie pierwszej strefy zużywam poniżej 3000kwh rocznie. Wiosną planuję uruchomić instalację i nadal trzymać taryfę G12W.

Nie wiem jak u innych ,ale w PGE są dwie strefy czasowe dla II taryfy: letnia i zimowa. I tak dla letniej to okres od 01.04 do 31.09. (w godz. 15.00-17.00) i zimowy od 01.10 do 31.03 (w godz.13.00-15.00) .A co do umowy kompleksowej to ich nie obchodzi w jakich godz. wykorzystujesz swoją zmagazynowaną energię. Po wyczerpaniu opustów płacisz według swoich taryf. Obecnie , to jest: od końca września wykorzystuję 100% własnej. Grzałki elektryczne naparzają na piec CO własnej konstrukcji .Sterowanie przez sterownik Salus.

Nie wiem jak u innych ,ale w PGE są dwie strefy czasowe dla II taryfy: letnia i zimowa. I tak dla letniej to okres od 01.04 do 31.09. (w godz. 15.00-17.00) i zimowy od 01.10 do 31.03 (w godz.13.00-15.00) .A co do umowy kompleksowej to ich nie obchodzi w jakich godz. wykorzystujesz swoją zmagazynowaną energię. Po wyczerpaniu opustów płacisz według swoich taryf. Obecnie , to jest: od końca września wykorzystuję 100% własnej. Grzałki elektryczne naparzają na piec CO własnej konstrukcji .Sterowanie przez sterownik Salus.

Po wykorzystaniu opustów płacisz według swoich taryf - dlatego taryfa dwustrefowa wypada lepiej, bo dopłacasz tylko za pozaszczytową energię + trochę wyższe opłaty stałe.

Cześć Wszystkim. W mojej gminie jest dofinansowanie do paneli fotowoltaicznych oraz do solarów. Koszt instalacji z panelami 3kW z dopłatą wynosi 3500 zl brutto, natomiast solary z bojlerem 250 l wynosi 1800zł. Czy to się opłaca? Do tej pory wodę grzeję z kotła z podajnikiem na węgiel i chciałbym mieć wodę ciepłą latem z innego źródła niż piec na węgiel. Czy naprawdę rachunki z prąd spadną po zainstalowaniu takich paneli? Ma nowo wybudowany dom dobrze ocieplony. Energi zużywam około 130 kW na miesiąc.

Do domu jednorodzinnego mam zrobione przyłącze o mocy przyłączeniowej 25kW na napięciu 0,4kV.

Zabezpieczenie przedlicznikowe 3x32A.

Przyłącze zrobione kablem w ziemi 4x35.

Dziś mnie przekonywano, że zabezpieczenie nie wytrzyma ogrzewania domu grzałką!!!

Obecnie mam grzałkę 12kW (3x4000W), w bojlerze mam grzałkę 2kW itd

Instalacja PV 10kW.

Póki co nawet gdy działało razem, to nic się nie działo.

Teraz pytanie:

Skoro mam przyłącze 25kW to jest rozbite na 3 fazy po 8,33kW/fazę? Czy też to działa jako suma?

Bo zastanawia mnie co się stanie gdy jednocześnie włączy się:

1- grzałka 12kW (3x4000W),

2- grzałka 2kW (1x2000W),

3- czajnik 2kW (1x2000W)

4- żelazko 2,4kW (1x2400W)

Nie ma pojęcia na jakich fazach są podłączone poszczególne urządzenia.

Suma poboru będzie 18,4kW + drobne sprzęty o poborze ok. 0,5kW

Zabezpieczenie wytrzyma czy wywali?

Do domu jednorodzinnego mam zrobione przyłącze o mocy przyłączeniowej 25kW na napięciu 0,4kV.

Dziś mnie przekonywano, że zabezpieczenie nie wytrzyma ogrzewania domu grzałką!!!

Instalacja PV 10kW.

Teraz pytanie:

Skoro mam przyłącze 25kW to jest rozbite na 3 fazy po 8,33kW/fazę? Czy też to działa jako suma?

3- czajnik 2kW (1x2000W)

Tego ci nikt nie powie, jezeli sam nie wiesz na jakich fazach masz powpinane te urządzenia.W skrajnym przypadku może iśc nawet 10.4kW na jednej fazie i wywali Ci zabezpieczenia. Musiałbyś sobie to pomierzyć

Generalnie trzymają cię tylko zabezpieczenia prądowe.

Instalacja PV 10kW.

Teraz pytanie:

3- czajnik 2kW (1x2000W)

A pewne to będzie to ,że licznik będzie zapier.... jak u mnie gdy puszczę 12 kW. No ale po to, to jest.

Czyli dla bezpieczeństwa warto w ENEA zwiększyć moc przyłączeniową do np. 34kW i niech wstawią zabezpieczenie 3x40A.

elpapiotr olej, bredzi jak zwykle w mentorskim tonie.

Mocy nie zwiększaj, bo szkoda kasy, pomierz sobie jak masz to rozłożone na fazach i ewentualnie poprzepinaj w rozdzielni.