songoku_xxx 25.10.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jakich komponentów potrzebuje? Ja mam w głowie:PaneleKonstrukcja nośna Kable mc4Sterownik do grzalek Coś jeszcze? Czy ja potrzebuje inwertera jeśli np grzałki byłyby na prąd stały. Nie jestem specjalistą bede wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jakich komponentów potrzebuje? Ja mam w głowie: Panele Konstrukcja nośna Kable mc4 Sterownik do grzalek Coś jeszcze? Czy ja potrzebuje inwertera jeśli np grzałki byłyby na prąd stały. Nie jestem specjalistą bede wdzięczny za pomoc. Myślę że takie coś powinno wystarczyć... http://allegro.pl/bateria-sloneczna-solarny-sterownik-grzalek-z-mppt-i6397753278.html Raczej powinieneś zainstalować z 3,5 kWp dla grzałek 3x1 kW bo inaczej prawdopodobnie nigdy nie uda się załączyć wszystkich trzech ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 25.10.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Tak też już do tego doszedłem Znalazłem na OLX coś podobnego za 350 płn. Czyli jednak 8000 płn jest w zasięgu licząc panele 250 po max 600 pl. Trochę kabla + konstrukcja i powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Tak też już do tego doszedłem Znalazłem na OLX coś podobnego za 350 płn. Czyli jednak 8000 płn jest w zasięgu licząc panele 250 po max 600 pl. Trochę kabla + konstrukcja i powinno być dobrze Jeżeli chodzi o CWU to ja poszedłbym w układ cieczowy , znacznie taniej a efekt ten sam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 25.10.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Możliwe. Fakt jest jednak taki, że mam już bufor na 1250 l (do ogrzewania I CWU) a w nim 3 w tej chwili nieużywane grzałki. Nie mam też wezownicy solarnej a nie chce się bawić w wymiennik płytowy. Oczywiście można by bufor zrobić cały w glikolu ale koszty tez by wzrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Możliwe. Fakt jest jednak taki, że mam już bufor na 1250 l (do ogrzewania I CWU) a w nim 3 w tej chwili nieużywane grzałki. Nie mam też wezownicy solarnej a nie chce się bawić w wymiennik płytowy. Oczywiście można by bufor zrobić cały w glikolu ale koszty tez by wzrosły. Właśnie wymiennik płytowy jest rozwiązaniem a grzałki w dni pochmurne w tanim prądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.10.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Ktoś się orientuje jak jest z rozliczeniem za energię wyprodukowaną z PV do końca czerwca.Dostałem właśnie rachunek z ENEA z tytuły różnicy pomiędzy ilością energii wprowadzonej do sieci, a ilością energii pobranej i chcą mi zapłacić za nadprodukcję.Teraz pytanie czy muszę im tą nadprodukcję sprzedać, czy też mogę ją wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 26.10.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 W Tauron zapłacili i przeliczyli sobie na poczet przyszłych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 26.10.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Ktoś się orientuje jak jest z rozliczeniem za energię wyprodukowaną z PV do końca czerwca. Dostałem właśnie rachunek z ENEA z tytuły różnicy pomiędzy ilością energii wprowadzonej do sieci, a ilością energii pobranej i chcą mi zapłacić za nadprodukcję. Teraz pytanie czy muszę im tą nadprodukcję sprzedać, czy też mogę ją wykorzystać? A nie masz tego w umowie? masz umowę kompleksową? Ja nadwyżkę mam w Tauronie wyfakturować. Od stycznie umowa kompleksowa i wtedy opusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 27.10.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A czy wszyscy operatorzy sieci wymagają dwóch liczników do systemów PV?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 27.10.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A czy wszyscy operatorzy sieci wymagają dwóch liczników do systemów PV?? Nie. Produkcję brutto możesz odczytać z falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 27.10.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 No tak... tak pytam bo Ja mam 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 27.10.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dobry falownik (SMA) i chyba chińskie panele Kensol. Warto montować taki zestaw czy opłaca się dopłacać do droższych paneli? Bo ja jakoś nie mam przekonania, że te droższe będą bardziej korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.10.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 (edytowane) witam polecam jak najbardziej panele fotowoltaiczne, w formie abonamentu bez sprzedazy oraz kupna. poprostu elektrownia magazynuje wytworzony nadmiar energii. W abonamencie inwestor dwukrotnie przepłaci za instalację. Edytowane 28 Października 2016 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morzedzungli 29.10.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Czy moge karte katalogowa paneli wydrukowac z pdf i dolaczyc taka do wniosku o przylaczenie instalacji do sieci? Moge kupic tanio panele ale klient nie ma zadnych dokumentow na nie wiec nie wiem jak to bedzie z odbiorem przez ze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.10.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Czy moge karte katalogowa paneli wydrukowac z pdf i dolaczyc Każda karta katalogowa jest drukowana. Ja miałem wszystko z własnej drukarki. Tylko, że miałem poprawkę bo na jednej ulotce były 2 zdania po niemiecku w opisie tabelki i musiałem jechać do tłumacza. W sumie to musiałem sobie przetłumaczyć wydrukować i jechać do tłumacza po pieczątkę przysięgłą w cenie 50zł. Jeszcze chyba jakieś oświadczenie od tłumacza było. We wniosku pieczątki od elektryka i po sprawie. Jednak to było rok temu i nie mam pojęcia jak jest teraz.- najlepiej jechać do ZE i podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.10.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Naiwny. Nie tylko naiwny, ale i g.... Produkt sprzedawany na terytorium RP MUSI posiadać dokumenty w języku polskim - artykuł 15 Ustawy o języku polskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.10.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Niestety twoja g... nie zna granic. Kto i gdzie powiedział, że produkt nie posiadał dokumentów w języku polskim. Baaa posiadał je w 7 językach. Myślę, że i twój język tez tam by się znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.10.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) To po kiego grzyba płaciłeś 50,00 zł ? [moderowano niekulturalny wpis] Akurat niekulturalny Wpis wymagał udowodnienia oponentowi, że jest ... rozrzutny znaczy się Edytowane 31 Października 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.10.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 To po kiego grzyba płaciłeś 50,00 zł ? Dobrze wiedzieć ze tłumaczenia przysięgłe robisz bezpłatnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts