Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym poruszyć jeszcze sprawę ''samokonsumpcji'' energii przez invertery. Od producenta mam info, że przy 3 jednofazowych inwerterach o mocy 2KW każdy, straty energii będą większe, niż przy jednym inwerterze trójfazowym. Z jednej strony duża niezależność pracy instalacji przy 3 inwerterach ale pewnym kosztem.

Czy do ze przy zgloszeniu potrzebny jest certyfikat? Bo jak tak to tego nie przeskocze.

Karol

Jak przyjechali na montaż (odbiór) to nawet nie sprawdzili czy są panele na dachu. Miałem tylko podpisać montaż licznika. Zapytałem, a co z licznikiem w domu to mi powiedzieli, że już ich nie montują i jak chce to mam sobie sam zamontować swój licznik, co zresztą zrobiłem.

Dokłądnie we wniosk napisane jest tak:

dołączyć:

dokumenty opisujące parametry techniczne , charakterystykę ruchową

Karty katalogowe

certyfikaty

atest

Znaki bezpieczeństwa

legalizacji

homologacji

Tak sobie wymyślili, jak będzie jakiś upierdliwy urzędas to będzie chciał dokument na wszystko co jest wypisane we wniosku

Dzisiaj byłem u operatora i okazało się że pomyliłem wnioski. Posiłkowałem się wnioskiem do instalacji fotowoltaicznych a tu chodzi o farmy. Dla mnie jest wniosek o podłączenie mikroinstalacji.

Karta katalokowa którą mam może być, biorę panele w niedzielę :)

Karol

Edytowane przez morzedzungli

Jaki inwerter sieciowy polecicie?

Myślałem nad: SMA Sunny Boy SB 3000TL-21 bez transformatorowy za 5400 pln lub growatt w cenie 3000 pln

Karol

Witam,

Polecam przeglądnąć ofertę firmy Viessmann na komponenty fotowoltaiczne - mamy w ofercie również falowniki. Cennik znajduje się TUTAJ

Pozdrawiam!