Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Cena:

-2x inwerter 3Kw (wymog w gminie-najwieksza moc to 3 kwh-pozniej mozna brac wielokrotnosc)-stad beda dwa inwertery + 24 panele 250Wp - za to 20400 zl

stelaze ziemne 100zł od panela razem 2400

kontroler zeby prad nie lecial do energetyki 1500zł

przekopanie 60m pod kabel 600 zl

RAZEM 24900zl - 4150/1KW duzo malo?

Cena jakbyś to robił z własnej kieszeni, bez dofinansowania http://allegro.pl/zestaw-fotowoltaiczny-6kw-elektrownia-sloneczna-pv-i5931989992.html

Więc widać doskonale na co idzie dofinansowanie ;)

Nadwyżkę możesz skierować nawet na grzejniki elektryczne czy termowentylatory - oczywiście w słoneczny dzień, bo tak jak dziś to produkcja nie przekroczy 800W.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak nie dokonca-tu mam instalacje na gotowo a za 25000 kupil bym sam sprzet-musialbym dorobic stelarze + samemu zamontowac-nikt za darmo nie robi. Bardziej interesuje mnie czy ta firma jest rzetelna (PROMAG) handloweic mowil ze inwertery maja swoje a gdzies w necie czytalem ze uzywaja goodwe pod swoja marka. O panelach tez czytalem cos ze moga sie zdazyc uzywane ! ogolnie na stronie podany telefon -nikt nie odbiera-nie rozmawialem z kims technicznym tylko z handlowcem ktory mial wykute regulki na pamiec i nic nie umial powiedzie na temat instalacji od strony technicznej tylko same zapewnienia ze montezy zrobia tak jak powinno byc ! :)

Mysle jeszcze o zestawie 5KW ale wtedy na markowych podzespolach.

Mam mało czasu-do dzisiaj musze dac odpowiedz,bylbym wdzieczny za wszelka pomoc.

GoodWe to ja posiadam i myślę że nikt nie robi ich pod swoją nazwą. O firmie która Ci to montuje nic nie mogę powiedzieć, bo się na tym nieznam. Jednak jeśli panele mogą się zdarzyć używane! Jakaś tragedia.

Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby jeśli dają na to co instalują gwarancję to jak coś nie będzie działać to niech sami wymieniają.

Nie wiem jaka jest alternatywa w postaci "markowych podzespołów" te co instalują nie są firmowe ;) Tylko krzakowe? Zapytaj co to jest markowy sprzęt konkretnie czy to SMA/Fronius czy Growatt ;)

Jeśli telefonu nikt nie odbiera to raczej kiepski znak.

Dali wybór : bierzesz albo spadaj.

Dziś byłem w gminie i w styczniu będę wiedział czy program będzie realizowany czy nie, jeśli będzie to ogłoszenie przetargu i może w wakacje 2017 instalacja zagości u mnie na dachu.

W mojej gminie w styczniu będzie wiadomo czy zostanie zakwalifikowana do programu. Od razu po decyzji ma być przetarg na sprzęt i wykonawcę. Montaż 2 kwartał.

Witam Towarzystwo,

w mojej gminie ruszają dotacje ( do 85%- choć dzwoniłem dzisiaj i gość powiedział, że jeśli to wyjdzie- to dotacja ma być 74%, co i tak jest ok) , wstępnie sobie policzyłem potrzebną moc i mam kilka szybkich pytań :

- czy nadal z 8% vatem tylko na chałupie ( szkoda mi dachu- mam szopkę)

-czy jeśli otrzymam dotację z gminy ,to czy jako mój wkład mogę uzyskać kredyt na 1%

Pzdr

PS

Moje roczne zużycie to 11 000kWh , w tym PC 6 500kWh- kombinuję sobie dwie wersje :

9.9kWp x 0,8- zwrot za PC

15kWpx 0.7- zwrot za energię za cały dom

Czy ktoś tak kombinował ?

Witam Towarzystwo,

w mojej gminie ruszają dotacje ( do 85%- choć dzwoniłem dzisiaj i gość powiedział, że jeśli to wyjdzie- to dotacja ma być 74%, co i tak jest ok) , wstępnie sobie policzyłem potrzebną moc i mam kilka szybkich pytań :

- czy nadal z 8% vatem tylko na chałupie ( szkoda mi dachu- mam szopkę)

-czy jeśli otrzymam dotację z gminy ,to czy jako mój wkład mogę uzyskać kredyt na 1%

Pzdr

PS

Moje roczne zużycie to 11 000kWh , w tym PC 6 500kWh- kombinuję sobie dwie wersje :

9.9kWp x 0,8- zwrot za PC

15kWpx 0.7- zwrot za energię za cały dom

Czy ktoś tak kombinował ?

U mnie akcja z dotacją trwa od sierpnia 2016, w zeszłym tygodniu podpisałem umowę na użyczenie budynku, roztozygnięcie będzie prawdopodobnie w styczniu 2017. Podobno duża część tych programów kończy się niczym.

Ja mam przygotowaną analizę dla instalacji 9,54 kWp, i może to pokryć całość mojego zapotrzebowania na prąd ( bytowy + PC 7 kw )

6500 kWh za PC??? A powiadajo, że takie to ekologiczne i oszczędne :)

Tia -...

1.grzejniczki i 200m2

2.technologia z przed 10 lat (ocieplenie , brak reku)

3.rocznie szło mi 4-5 ton wungla -a w zeszłym roku 2600pln CO+PC (+23 st w chałupie)

4.do poczytania stopka

pzdr

PS

A jak wypali dotacja- to dopóki nie zmieni się sposób rozliczania z energetyką , do póty będzie free za CO lub całą chałupę

Z tą dotacją jest tak, że można dostać ale pewności nie ma? (Chodzi mi o osobę indywidualną, bo jak akcja jest z z gminy, to pewnie dotacja jest pewna)

Czy podobnie jest ze zwrotem 0,8*energii wprowadzonej do sieci. Istnieje zawsze ryzyko, że zlikwidują te zwroty, albo je jeszcze zmniejszą.

Czyli wychodziłoby, że osoba nosząca się z zamiarem wybudowania u siebie takiej instalacji, to inwestor czyli osoba, która może zyskać albo stracić na tej inwestycji?

Noszę się z zamiarem już ponad rok, ale jakoś nie lubię ryzyka.

Nawet w niej jak zliczyć koszty dystr chyba nie wychodzi 40 gr brutto aczkolwiek co do grosza nie liczyłem.

U mnie średnio tak wyszło , a ceny takie (energia+przesył) :

T1=0,68pln

T2=0,25pl

W T2 puszczamy pralkę, zmywarkę i jak się uda CWU

Podlicznik mam na PC +ciepłomierz , a liczę średnią z całego domu (od 2.12.2015 do 2.12.2016 zysk w stosunku do G11 to 1330 pln)

Mam pytanie...

Tak tu sobie zaglądam i podczytuję...

Bardzo mnie interesuje czy ktoś ZYSKAŁ coś na tym, że ma PV?

Bilansujecie ile kto i za co zapłacił, ile dotacji dostał czy dostanie, ile mu "zrobiło"...

Ale...

Realnie!

ILE JESTEŚCIE " DO PRZODU"!!!?

Adam M.

Mam pytanie...

Tak tu sobie zaglądam i podczytuję...

Bardzo mnie interesuje czy ktoś ZYSKAŁ coś na tym, że ma PV?

Bilansujecie ile kto i za co zapłacił, ile dotacji dostał czy dostanie, ile mu "zrobiło"...

Ale...

Realnie!

ILE JESTEŚCIE " DO PRZODU"!!!?

Adam M.

Adam to tylko zabawa w darmową energię...

Realnie to co najwyżej po latach wyjdzie się na zero ...( tak naprawdę to szczerze w to wątpię...)

Adam to tylko zabawa w darmową energię...

Realnie to co najwyżej po latach wyjdzie się na zero ...( tak naprawdę to szczerze w to wątpię...)

Ja to przeliczyłem , opłaca się tylko z dotacja ok 50-70% , przykład :

rocznie zużywam 7 000kWh

wyprodukuję z 9,9kWp 9 000kWh

zwrócą mi z mojej produkcji (nie będę płacił energetyce ) 80% z 9 000=7 200kWh , ale że nie mogą mi zwrócić więcej niż zużyłem 200kWh "przepada" i free idzie w sieć

Dzisiaj dostałem pełną ofertę 56 000pln z 8% vatem na te 9,9 kWp , jeśli przyjmiemy 74% dotacji (tyle dzisiaj usłyszałem w gminie) to mój wkład 14 500 pln .

Biorę na to kredyt z BOŚ na 1% (tego jeszcze nie jestem pewien) ,pominąłem w obliczeniach ten procencik na 5 lat /12 m-cy , wychodzi rata 245 pln /m-c

Zakładając G11 powinienem zapłacić rocznie 7 000kWh x 0,55pln=3850pln , jak podzielę przez 12 m-cy - to wyjdzie 320pln

Dlatego będzie do przodu ...

pzdr

chodzi o to ,że jeśli ratę dobiorę do średnich rachunków za prąd , to nawet po kilku latach się opłaci- w budżecie domowym pieniądze na prąd są , jeśli je zamienię na kredyt to chyba ok ?

Ja to przeliczyłem , opłaca się tylko z dotacja ok 50-70% , przykład :

rocznie zużywam 7 000kWh

wyprodukuję z 9,9kWp 9 000kWh

zwrócą mi z mojej produkcji (nie będę płacił energetyce ) 80% z 9 000=7 200kWh , ale że nie mogą mi zwrócić więcej niż zużyłem 200kWh "przepada" i free idzie w sieć

Dzisiaj dostałem pełną ofertę 56 000pln z 8% vatem na te 9,9 kWp , jeśli przyjmiemy 74% dotacji (tyle dzisiaj usłyszałem w gminie) to mój wkład 14 500 pln .

Biorę na to kredyt z BOŚ na 1% (tego jeszcze nie jestem pewien) ,pominąłem w obliczeniach ten procencik na 5 lat /12 m-cy , wychodzi rata 245 pln /m-c

Zakładając G11 powinienem zapłacić rocznie 7 000kWh x 0,55pln=3850pln , jak podzielę przez 12 m-cy - to wyjdzie 320pln

Dlatego będzie do przodu ...

pzdr

chodzi o to ,że jeśli ratę dobiorę do średnich rachunków za prąd , to nawet po kilku latach się opłaci- w budżecie domowym pieniądze na prąd są , jeśli je zamienię na kredyt to chyba ok ?

Taaa...

Jak większość w dotacji i przeliczenie w G11 ...;)

Taaa...

Jak większość w dotacji i przeliczenie w G11 ...;)

Akurat od roku mam G12W- średnio za 1kWh wychodzi zimą 0,40 pln , latem trochę więcej może 0,42 pln (za cały rok z PC zimą ok 0,40-0,41 pln).

Jeśli rozliczenie wg ustawy będzie funkcjonowało i będę płacił kredyt w wysokości opłat za prąd przez 5-7 lat (mając gwarancję na inwerter np 10 lat i na ogniwa 20 lat)- to można zyskać ?

Jeśli się mylę ,to proszę o uwagi.

pzdr

PS

G11 przyjąłem przykładowo-samo rozliczenie ma być za kWh , więc taryfy są nie istotne