marcinbbb 02.12.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Cena: -2x inwerter 3Kw (wymog w gminie-najwieksza moc to 3 kwh-pozniej mozna brac wielokrotnosc)-stad beda dwa inwertery + 24 panele 250Wp - za to 20400 zl stelaze ziemne 100zł od panela razem 2400 kontroler zeby prad nie lecial do energetyki 1500zł przekopanie 60m pod kabel 600 zl RAZEM 24900zl - 4150/1KW duzo malo? Cena jakbyś to robił z własnej kieszeni, bez dofinansowania http://allegro.pl/zestaw-fotowoltaiczny-6kw-elektrownia-sloneczna-pv-i5931989992.html Więc widać doskonale na co idzie dofinansowanie Nadwyżkę możesz skierować nawet na grzejniki elektryczne czy termowentylatory - oczywiście w słoneczny dzień, bo tak jak dziś to produkcja nie przekroczy 800W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 02.12.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 tak nie dokonca-tu mam instalacje na gotowo a za 25000 kupil bym sam sprzet-musialbym dorobic stelarze + samemu zamontowac-nikt za darmo nie robi. Bardziej interesuje mnie czy ta firma jest rzetelna (PROMAG) handloweic mowil ze inwertery maja swoje a gdzies w necie czytalem ze uzywaja goodwe pod swoja marka. O panelach tez czytalem cos ze moga sie zdazyc uzywane ! ogolnie na stronie podany telefon -nikt nie odbiera-nie rozmawialem z kims technicznym tylko z handlowcem ktory mial wykute regulki na pamiec i nic nie umial powiedzie na temat instalacji od strony technicznej tylko same zapewnienia ze montezy zrobia tak jak powinno byc ! Mysle jeszcze o zestawie 5KW ale wtedy na markowych podzespolach. Mam mało czasu-do dzisiaj musze dac odpowiedz,bylbym wdzieczny za wszelka pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.12.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 GoodWe to ja posiadam i myślę że nikt nie robi ich pod swoją nazwą. O firmie która Ci to montuje nic nie mogę powiedzieć, bo się na tym nieznam. Jednak jeśli panele mogą się zdarzyć używane! Jakaś tragedia. Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby jeśli dają na to co instalują gwarancję to jak coś nie będzie działać to niech sami wymieniają. Nie wiem jaka jest alternatywa w postaci "markowych podzespołów" te co instalują nie są firmowe Tylko krzakowe? Zapytaj co to jest markowy sprzęt konkretnie czy to SMA/Fronius czy Growatt Jeśli telefonu nikt nie odbiera to raczej kiepski znak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 03.12.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Dali wybór : bierzesz albo spadaj. Dziś byłem w gminie i w styczniu będę wiedział czy program będzie realizowany czy nie, jeśli będzie to ogłoszenie przetargu i może w wakacje 2017 instalacja zagości u mnie na dachu. W mojej gminie w styczniu będzie wiadomo czy zostanie zakwalifikowana do programu. Od razu po decyzji ma być przetarg na sprzęt i wykonawcę. Montaż 2 kwartał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witam Towarzystwo,w mojej gminie ruszają dotacje ( do 85%- choć dzwoniłem dzisiaj i gość powiedział, że jeśli to wyjdzie- to dotacja ma być 74%, co i tak jest ok) , wstępnie sobie policzyłem potrzebną moc i mam kilka szybkich pytań : - czy nadal z 8% vatem tylko na chałupie ( szkoda mi dachu- mam szopkę)-czy jeśli otrzymam dotację z gminy ,to czy jako mój wkład mogę uzyskać kredyt na 1% Pzdr PSMoje roczne zużycie to 11 000kWh , w tym PC 6 500kWh- kombinuję sobie dwie wersje :9.9kWp x 0,8- zwrot za PC15kWpx 0.7- zwrot za energię za cały domCzy ktoś tak kombinował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.12.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witam Towarzystwo, w mojej gminie ruszają dotacje ( do 85%- choć dzwoniłem dzisiaj i gość powiedział, że jeśli to wyjdzie- to dotacja ma być 74%, co i tak jest ok) , wstępnie sobie policzyłem potrzebną moc i mam kilka szybkich pytań : - czy nadal z 8% vatem tylko na chałupie ( szkoda mi dachu- mam szopkę) -czy jeśli otrzymam dotację z gminy ,to czy jako mój wkład mogę uzyskać kredyt na 1% Pzdr PS Moje roczne zużycie to 11 000kWh , w tym PC 6 500kWh- kombinuję sobie dwie wersje : 9.9kWp x 0,8- zwrot za PC 15kWpx 0.7- zwrot za energię za cały dom Czy ktoś tak kombinował ? U mnie akcja z dotacją trwa od sierpnia 2016, w zeszłym tygodniu podpisałem umowę na użyczenie budynku, roztozygnięcie będzie prawdopodobnie w styczniu 2017. Podobno duża część tych programów kończy się niczym. Ja mam przygotowaną analizę dla instalacji 9,54 kWp, i może to pokryć całość mojego zapotrzebowania na prąd ( bytowy + PC 7 kw ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 05.12.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 6500 kWh za PC??? A powiadajo, że takie to ekologiczne i oszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 6500 kWh za PC??? A powiadajo, że takie to ekologiczne i oszczędne Tia -... 1.grzejniczki i 200m2 2.technologia z przed 10 lat (ocieplenie , brak reku) 3.rocznie szło mi 4-5 ton wungla -a w zeszłym roku 2600pln CO+PC (+23 st w chałupie) 4.do poczytania stopka pzdr PS A jak wypali dotacja- to dopóki nie zmieni się sposób rozliczania z energetyką , do póty będzie free za CO lub całą chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 05.12.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Że stopki nic nie rozumiem, ale 2600/6500 to wychodzi jakieś 40 gr za kWh... w mojej okolicy takiego prundu taniego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Że stopki nic nie rozumiem, ale 2600/6500 to wychodzi jakieś 40 gr za kWh... w mojej okolicy takiego prundu taniego nie ma A mają G12W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 05.12.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Z tą dotacją jest tak, że można dostać ale pewności nie ma? (Chodzi mi o osobę indywidualną, bo jak akcja jest z z gminy, to pewnie dotacja jest pewna)Czy podobnie jest ze zwrotem 0,8*energii wprowadzonej do sieci. Istnieje zawsze ryzyko, że zlikwidują te zwroty, albo je jeszcze zmniejszą. Czyli wychodziłoby, że osoba nosząca się z zamiarem wybudowania u siebie takiej instalacji, to inwestor czyli osoba, która może zyskać albo stracić na tej inwestycji?Noszę się z zamiarem już ponad rok, ale jakoś nie lubię ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 05.12.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Nawet w niej jak zliczyć koszty dystr chyba nie wychodzi 40 gr brutto aczkolwiek co do grosza nie liczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Nawet w niej jak zliczyć koszty dystr chyba nie wychodzi 40 gr brutto aczkolwiek co do grosza nie liczyłem. U mnie średnio tak wyszło , a ceny takie (energia+przesył) : T1=0,68pln T2=0,25pl W T2 puszczamy pralkę, zmywarkę i jak się uda CWU Podlicznik mam na PC +ciepłomierz , a liczę średnią z całego domu (od 2.12.2015 do 2.12.2016 zysk w stosunku do G11 to 1330 pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mam pytanie...Tak tu sobie zaglądam i podczytuję...Bardzo mnie interesuje czy ktoś ZYSKAŁ coś na tym, że ma PV?Bilansujecie ile kto i za co zapłacił, ile dotacji dostał czy dostanie, ile mu "zrobiło"...Ale...Realnie!ILE JESTEŚCIE " DO PRZODU"!!!? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Wyjaśniam: Wsadziłem 100zł."Zrobiło mi" 105złWiec jestem 5zł DO PRZODU.Ma ktoś już tak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mam pytanie... Tak tu sobie zaglądam i podczytuję... Bardzo mnie interesuje czy ktoś ZYSKAŁ coś na tym, że ma PV? Bilansujecie ile kto i za co zapłacił, ile dotacji dostał czy dostanie, ile mu "zrobiło"... Ale... Realnie! ILE JESTEŚCIE " DO PRZODU"!!!? Adam M. Adam to tylko zabawa w darmową energię... Realnie to co najwyżej po latach wyjdzie się na zero ...( tak naprawdę to szczerze w to wątpię...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Adam to tylko zabawa w darmową energię... Realnie to co najwyżej po latach wyjdzie się na zero ...( tak naprawdę to szczerze w to wątpię...) Ja to przeliczyłem , opłaca się tylko z dotacja ok 50-70% , przykład : rocznie zużywam 7 000kWh wyprodukuję z 9,9kWp 9 000kWh zwrócą mi z mojej produkcji (nie będę płacił energetyce ) 80% z 9 000=7 200kWh , ale że nie mogą mi zwrócić więcej niż zużyłem 200kWh "przepada" i free idzie w sieć Dzisiaj dostałem pełną ofertę 56 000pln z 8% vatem na te 9,9 kWp , jeśli przyjmiemy 74% dotacji (tyle dzisiaj usłyszałem w gminie) to mój wkład 14 500 pln . Biorę na to kredyt z BOŚ na 1% (tego jeszcze nie jestem pewien) ,pominąłem w obliczeniach ten procencik na 5 lat /12 m-cy , wychodzi rata 245 pln /m-c Zakładając G11 powinienem zapłacić rocznie 7 000kWh x 0,55pln=3850pln , jak podzielę przez 12 m-cy - to wyjdzie 320pln Dlatego będzie do przodu ... pzdr chodzi o to ,że jeśli ratę dobiorę do średnich rachunków za prąd , to nawet po kilku latach się opłaci- w budżecie domowym pieniądze na prąd są , jeśli je zamienię na kredyt to chyba ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 I jeszcze jedno -bawię się różnie i różnymi zabawkami , ale nigdy pieniędzmi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Ja to przeliczyłem , opłaca się tylko z dotacja ok 50-70% , przykład : rocznie zużywam 7 000kWh wyprodukuję z 9,9kWp 9 000kWh zwrócą mi z mojej produkcji (nie będę płacił energetyce ) 80% z 9 000=7 200kWh , ale że nie mogą mi zwrócić więcej niż zużyłem 200kWh "przepada" i free idzie w sieć Dzisiaj dostałem pełną ofertę 56 000pln z 8% vatem na te 9,9 kWp , jeśli przyjmiemy 74% dotacji (tyle dzisiaj usłyszałem w gminie) to mój wkład 14 500 pln . Biorę na to kredyt z BOŚ na 1% (tego jeszcze nie jestem pewien) ,pominąłem w obliczeniach ten procencik na 5 lat /12 m-cy , wychodzi rata 245 pln /m-c Zakładając G11 powinienem zapłacić rocznie 7 000kWh x 0,55pln=3850pln , jak podzielę przez 12 m-cy - to wyjdzie 320pln Dlatego będzie do przodu ... pzdr chodzi o to ,że jeśli ratę dobiorę do średnich rachunków za prąd , to nawet po kilku latach się opłaci- w budżecie domowym pieniądze na prąd są , jeśli je zamienię na kredyt to chyba ok ? Taaa... Jak większość w dotacji i przeliczenie w G11 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Taaa... Jak większość w dotacji i przeliczenie w G11 ... Akurat od roku mam G12W- średnio za 1kWh wychodzi zimą 0,40 pln , latem trochę więcej może 0,42 pln (za cały rok z PC zimą ok 0,40-0,41 pln). Jeśli rozliczenie wg ustawy będzie funkcjonowało i będę płacił kredyt w wysokości opłat za prąd przez 5-7 lat (mając gwarancję na inwerter np 10 lat i na ogniwa 20 lat)- to można zyskać ? Jeśli się mylę ,to proszę o uwagi. pzdr PS G11 przyjąłem przykładowo-samo rozliczenie ma być za kWh , więc taryfy są nie istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts