marekm99 06.12.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 bobrow: " Zakładając G11 powinienem zapłacić rocznie 7 000kWh x 0,55pln=3850pln , jak podzielę przez 12 m-cy - to wyjdzie 320pln" Chyba jednak taryfy są istotne jeśli się ma G12W a przelicza się "zyski" z G11. Przy pompie ciepła zużycie energii to głównie późna jesień do wiosny. Słońca mało i praca pompy w godzinach poza szczytowych. Średnia cena energii przy takim zużyciu może być niższa... W kwestii zysku, aby nie karmić troli, jeśli ktoś ma wolne fundusze i zamiast dostać za nie realnie 0,5% minus podatek (pomijam tzw. lokaty na 4% na 4 miesiące minus podatek) a z PV ma (oczywiście z niezapłaconej energii) rocznie np. 3% (kwoty inwestycji) bez podatku, to chyba można się pochylić nad tą kwestią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.12.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Akurat od roku mam G12W- średnio za 1kWh wychodzi zimą 0,40 pln , latem trochę więcej może 0,42 pln (za cały rok z PC zimą ok 0,40-0,41 pln). Jeśli rozliczenie wg ustawy będzie funkcjonowało i będę płacił kredyt w wysokości opłat za prąd przez 5-7 lat (mając gwarancję na inwerter np 10 lat i na ogniwa 20 lat)- to można zyskać ? Jeśli się mylę ,to proszę o uwagi. pzdr PS G11 przyjąłem przykładowo-samo rozliczenie ma być za kWh , więc taryfy są nie istotne Liczyłem podobnie, tylko u mnie więcej jest niewiadomych bo jeszcze nie mieszkam i nie znam swoich rachunków, opierałem się na OZE. W tym momencie moja sytuacja pozwala mi na tą inwestycję bez wspomagania się kredytem, a oprocentowanie lokat nie powala na kolana. Moje założenia ( proszę o wskazanie błędów ) : - ogrzewanie wg. OZE 7700 kWh - CWU - 3 osoby 3000 kWh Razem 10700 KWh / 2,5 COP PC = 4280 KWh + prąd bytowy 2000 KWh = 6280 kWh czyli muszę wyprodukować o 20% więcej żeby nie płacić za energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 bobrow: " Zakładając G11 powinienem zapłacić rocznie 7 000kWh x 0,55pln=3850pln , jak podzielę przez 12 m-cy - to wyjdzie 320pln" Chyba jednak taryfy są istotne jeśli się ma G12W a przelicza się "zyski" z G11. Przy pompie ciepła zużycie energii to głównie późna jesień do wiosny. Słońca mało i praca pompy w godzinach poza szczytowych. Średnia cena energii przy takim zużyciu może być niższa... W kwestii zysku, aby nie karmić troli, jeśli ktoś ma wolne fundusze i zamiast dostać za nie realnie 0,5% minus podatek (pomijam tzw. lokaty na 4% na 4 miesiące minus podatek) a z PV ma (oczywiście z niezapłaconej energii) rocznie np. 3% (kwoty inwestycji) bez podatku, to chyba można się pochylić nad tą kwestią. Tak też można ,tylko jeśli kalkulacje są poprawne co do zasady - to po tych 5-7 latach nie płacąc za prąd realnie zyskujemy. Trzeba też wziąć pod uwagę 1-2% (chyba) wzrost cen energii rocznie , więc nasz zysk będzie polegał na nie płaceniu za energię (pomijam sprawę ekologii) Co do zużycia z PC -to cały myk polega na tym ,że tylko zasada odbioru kWh zimą (oczywiście moim zdaniem) -jest sensowna. Jeszcze raz : w zeszłym roku zainstalowałem PC zamiast pieca węglowego (dla wygody , a że wyszło taniej - to tylko in plus). Czekałem na ustawę OZE -ale w styczniu się nie doczekałem. Od lipca br jest znowelizowana -moim zdaniem lepsza , ponieważ nie ma ryzyka wzrostu cen energii powyżej kwot gwarantowanych w pierwszej wersji.Rozliczanie na zasadzie net meteringu w kWh jest dla mnie ok. Co do sensowności ekonomicznej-dla mnie jest to jasne (to jest trochę jak płacić za wynajem mieszkania , czy płacić ratę za jego wykup...) , po kilku latach na gwarancji nie płacąc za energię elektryczną będę miał ładną sumkę co roku zaoszczędzoną -a jak coś nawali , no cóż jestem elektronikiem (a jak nie dam rady , to będzie z czego kupić nową część). I już pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Liczyłem podobnie, tylko u mnie więcej jest niewiadomych bo jeszcze nie mieszkam i nie znam swoich rachunków, opierałem się na OZE. W tym momencie moja sytuacja pozwala mi na tą inwestycję bez wspomagania się kredytem, a oprocentowanie lokat nie powala na kolana. Moje założenia ( proszę o wskazanie błędów ) : - ogrzewanie wg. OZE 7700 kWh - CWU - 3 osoby 3000 kWh Razem 10700 KWh / 2,5 COP PC = 4280 KWh + prąd bytowy 2000 KWh = 6280 kWh czyli muszę wyprodukować o 20% więcej żeby nie płacić za energię. Hej, nie potrafię oszacować realnego zużycia w Twoim domu , natomiast dziwi mnie SCOP 2,5 za PC , nowe domy mają zazwyczaj podłogówki i są świetnie ocieplone. Z obserwacji na FM widać ,że ludzie mają SCOP od 3,5 do 4,5 zależnie od domu i sprzętu (ja przy grzejnikach i 45st max miałem SCOP =3,05) Wydaje mi się ,że tam możesz znaleźć najlepsze porównanie. Zresztą gdybyś niedoszacował instalacji , tragedii nie będzie-zapłacisz rocznie parę stówek za prąd, a cała reszta będzie w kieszeni. Są jeszcze sprawy losowe -większe zużycie zimą (bo będzie wyjątkowo mroźna , np) , lub kiepskie lato i nie naprodukujesz dużo kWh. Kwestia jest taka , że po spłacie kredytu (tu jest moim zdaniem sedno sprawy-więcej jak 10 lat zwrot inwestycji , to nie dla mnie) będziesz realnie zyskiwał (jednego roku więcej , a innego mniej) Tak mi się wydaje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Mam pytanie... Tak tu sobie zaglądam i podczytuję... Bardzo mnie interesuje czy ktoś ZYSKAŁ coś na tym, że ma PV? Bilansujecie ile kto i za co zapłacił, ile dotacji dostał czy dostanie, ile mu "zrobiło"... Ale... Realnie! ILE JESTEŚCIE " DO PRZODU"!!!? Adam M. OK proszę bardzo instalacja uruchomiona 16.02.2016r Produkcja inwertera 3100kWh Energia sprzedana do zakładu energetycznego: 2220.337kWh Zużycie bezpośrednie: 880kWh Energia pobrana z sieci: 1331kWh Rachunki za prąd w tym roku na koniec pierwszego półrocza 11,50 PLN (akcyza) Wystawiony rachunek dla ZE za sprzedaż energii elektrycznej 113 PLN. Rachunki za prąd wcześniej po 350-380 PLN teraz 0 PLN Pozostało opustu do odebrania (od 1.07) 100kWh za dużo grzałem klimą i niestety będę musiał odkupić od zakładu energetycznego około 100-150kWh za które zapłacę z opłatami stałymi około 150 PLN ZYSK? brak rachunków za prąd 6 x 350 PLN = 2100 PLN + sprzedaż energii elektrycznej 113 PLN w sumie 2213 PLN do przodu +880 kWh zużyte w locie bezpośrednio z inwertera ( 880 kWh * 0,68 G11 = 598PLN ) pomijam Koszt instalacji 15000 PLN / 2230 = 6,7 lat realna stopa zwrotu. (100% moja gotówka 0% dofinansowania) Minimalny okres gwarancji na dowolny element instalacja 10 lat Inwerter. Pomijam zaoszczędzony węgiel i grzanie klimą kiedy się dało. Energia pobrana: Energia sprzedana operatorowi: Rachunek za prąd: Edytowane 6 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 OK proszę bardzo instalacja uruchomiona 16.02.2016r Produkcja inwertera 3100kWh Energia sprzedana do zakładu energetycznego: 2220.337kWh Zużycie bezpośrednie: 880kWh Energia pobrana z sieci: 1331kWh Rachunki za prąd w tym roku na koniec pierwszego półrocza 11,50 PLN (akcyza) Wystawiony rachunek dla ZE za sprzedaż energii elektrycznej 113 PLN. Rachunki za prąd wcześniej po 350-380 PLN teraz 0 PLN Pozostało opustu do odebrania (od 1.07) 100kWh za dużo grzałem klimą i niestety będę musiał odkupić od zakładu energetycznego około 100-150kWh za które zapłacę z opłatami stałymi około 150 PLN ZYSK? brak rachunków za prąd 6 x 350 PLN = 2100 PLN + sprzedaż energii elektrycznej 113 PLN w sumie 2213 PLN do przodu +880 kWh zużyte w locie bezpośrednio z inwertera ( 880 kWh * 0,68 G11 = 598PLN ) pomijam Koszt instalacji 15000 PLN / 2230 = 6,7 lat realna stopa zwrotu. (100% moja gotówka 0% dofinansowania) Minimalny okres gwarancji na dowolny element instalacja 10 lat Inwerter. Pomijam zaoszczędzony węgiel i grzanie klimą kiedy się dało. Energia pobrana: [ATTACH=CONFIG]375160[/ATTACH] Energia sprzedana operatorowi: [ATTACH=CONFIG]375161[/ATTACH] Rachunek za prąd: [ATTACH=CONFIG]375162[/ATTACH] Brawo Ty pzdr PS To działa !... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Do kompletu jak w stopce 7,2 netto kolektorów słonecznych do grzania cwu + wspomaganie co. Koszt instalacji 18k PLN + dofinansowanie 6k PLN 12340 PLN z mojej kieszeni Za te pieniądza zrobiono 7,2 netto płaskich kolektorów bufor kombinowany 400l 300l bofor/100l cwu + ogrzewanie podłogowe + ogrzewanie kaloryferami Instalacja od 2013r wyprodukowała: prawie 11MWh podał bym dokładnie ale: Oszzędności kocioł poza okresem grzewczym nie rozpalony rawet raz 100% pokryte zapotrzebowanie na ciepłą wodę + musiałem spuszczać z bufora nadmiar ciepła na co. w budynku gospodarczym: Wykres spalania paliwa w kotle ( w tym roku palę pelletem więc o wiele większe zużycie) To tylko ten rok kocioł na groszek spali około 3kg/doba na cwu + podtrzymanie 5 miesięcy * 30 dni * 3kg = 450 kg w tym roku zaoszczędzonego węgla w cenie zrobiona instalacja co (podłogówka + kaloryfery ) nie sposób to podliczyć ile by mnie to kosztowało na wolnym rynku więc i czasu zwrotu nie policzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Do kompletu jak w stopce 7,2 netto kolektorów słonecznych do grzania cwu + wspomaganie co. Koszt instalacji 18k PLN + dofinansowanie 6k PLN 12340 PLN z mojej kieszeni Za te pieniądza zrobiono 7,2 netto płaskich kolektorów bufor kombinowany 400l 300l bofor/100l cwu + ogrzewanie podłogowe + ogrzewanie kaloryferami Instalacja od 2013r wyprodukowała: prawie 11MWh podał bym dokładnie ale: [ATTACH=CONFIG]375164[/ATTACH] Oszzędności kocioł poza okresem grzewczym nie rozpalony rawet raz 100% pokryte zapotrzebowanie na ciepłą wodę + musiałem spuszczać z bufora nadmiar ciepła na co. w budynku gospodarczym: Wykres spalania paliwa w kotle ( w tym roku palę pelletem więc o wiele większe zużycie) [ATTACH=CONFIG]375165[/ATTACH] To tylko ten rok kocioł na groszek spali około 3kg/doba na cwu + podtrzymanie 5 miesięcy * 30 dni * 3kg = 450 kg w tym roku zaoszczędzonego węgla w cenie zrobiona instalacja co (podłogówka + kaloryfery ) nie sposób to podliczyć ile by mnie to kosztowało na wolnym rynku więc i czasu zwrotu nie policzę. Jeśli Tobie się zwróci po 6-7 latach bez dotacji , to jaki będzie zwrot z dotacją ? Przy większym zużyciu energii , będzie to jeszcze bardziej odczuwalne. Ale jeszcze mamy wybór , jeszcze nikt nikogo do tego nie zmusza -żeby w PV wchodzić... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Jeśli Tobie się zwróci po 6-7 latach bez dotacji , to jaki będzie zwrot z dotacją ? Przy większym zużyciu energii , będzie to jeszcze bardziej odczuwalne. Ale jeszcze mamy wybór , jeszcze nikt nikogo do tego nie zmusza -żeby w PV wchodzić... pzdr Nie wiem nigdy nie brałem pod uwagę dotacji, ceny są zupełnie różne niż z dotacją. Poza tym nie wiemy jak zachowa się nasz nieRząd w przypadku instalacji z dofinansowaniem i taryf gwarantowanych. Były słuchy że opust miał być 0,7 - 0,8 dla 100% środków własnych i 0,3-0,35 dla tych z dofinansowaniem. A skoro PIŚ już kiedyś o tym myślał nie wiadomo co jeszcze im "szczeli" do głów. Gdyby nawet teraz proponowali mi dotację sam nie wiem jak bym postąpił bo 2 instalacje 1 za swoje, 2 za cudzesy a 1 licznik energii elektrycznej - weź to policz jeśli będą dzielić włos na czworo. Oczywiście w przyszłym roku ZE nie będzie mógł odkupić prądu za PLN ode mnie, więc muszę w 100% złożyć to co wyprodukuję, więc grzałka do tacki ociekacza w klimatyzacji i niech grzeje nawet jak będzie -5oC. Będzie trzeba się zbilansować do 0 więc będzie o wiele wyższe zużycie energii elektrycznej. Bo weź tu w lato 20kWh/doba zużyj Mnie do PV nikt nie zmuszał ale jak kolejny raz zobaczyłem rachunek za prąd 380 PLN, poszedłem do banku wyciągnąłem kasę i kupiłem. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Nie wiem nigdy nie brałem pod uwagę dotacji, ceny są zupełnie różne niż z dotacją. Poza tym nie wiemy jak zachowa się nasz nieRząd w przypadku instalacji z dofinansowaniem i taryf gwarantowanych. Były słuchy że opust miał być 0,7 - 0,8 dla 100% środków własnych i 0,3-0,35 dla tych z dofinansowaniem. A skoro PIŚ już kiedyś o tym myślał nie wiadomo co jeszcze im "szczeli" do głów. Gdyby nawet teraz proponowali mi dotację sam nie wiem jak bym postąpił bo 2 instalacje 1 za swoje, 2 za cudzesy a 1 licznik energii elektrycznej - weź to policz jeśli będą dzielić włos na czworo. Oczywiście w przyszłym roku ZE nie będzie mógł odkupić prądu za PLN ode mnie, więc muszę w 100% złożyć to co wyprodukuję, więc grzałka do tacki ociekacza w klimatyzacji i niech grzeje nawet jak będzie -5oC. Będzie trzeba się zbilansować do 0 więc będzie o wiele wyższe zużycie energii elektrycznej. Bo weź tu w lato 20kWh/doba zużyj Mnie do PV nikt nie zmuszał ale jak kolejny raz zobaczyłem rachunek za prąd 380 PLN, poszedłem do banku wyciągnąłem kasę i kupiłem. Podobno sprawa rozliczeń jest oczywista (wg obowiązującej ustawy ) : do 10kWp 1:0,8 powyżej (chyba do 40kWp) 1:0,7 Żadnych gwarantowanych stawek , żadnej kasy w tym systemie nie wypłacają-tylko różnicowe rozliczenie , a jeśli wyprodukujesz więcej niż zużyjesz-przepada. Oczywiście tylko dla prosumentów (nie firm) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Podobno sprawa rozliczeń jest oczywista (wg obowiązującej ustawy ) : do 10kWp 1:0,8 powyżej (chyba do 40kWp) 1:0,7 Żadnych gwarantowanych stawek , żadnej kasy w tym systemie nie wypłacają-tylko różnicowe rozliczenie , a jeśli wyprodukujesz więcej niż zużyjesz-przepada. Oczywiście tylko dla prosumentów (nie firm) pzdr A no właśnie teraz jest takie prawo, a chciałbym Ci przypomnieć że: 30.12.2015r było jedno prawo 31.12.2015 prawo zmieniono 1.07.2016r wprowadzone jeszcze inne prawo. Jak na moje to wszystko jest możliwe, a niestety UE coraz więcej kłód rzuca pod nogi nieRządowi. Kiedyś dojdą do wniosku że muszą ograniczyć emisję CO2, w zamian za zieloną energię - bo na Atom nie ma chajsu. A skoro wszędzie są stawki gwarantowane to będą i u nas - kwestia czasu. A skoro ktoś wziął już raz kasę od nieRządu (Dofinansowanie) to nie może dostać kolejny raz (od nieRządu ) w formie normalnych stawek za stawki gwarantowane. Sam widzisz że sposób myślenia zależy od punktu siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 A no właśnie teraz jest takie prawo, a chciałbym Ci przypomnieć że: 30.12.2015r było jedno prawo 31.12.2015 prawo zmieniono 1.07.2016r wprowadzone jeszcze inne prawo. Jak na moje to wszystko jest możliwe, a niestety UE coraz więcej kłód rzuca pod nogi nieRządowi. Kiedyś dojdą do wniosku że muszą ograniczyć emisję CO2, w zamian za zieloną energię - bo na Atom nie ma chajsu. A skoro wszędzie są stawki gwarantowane to będą i u nas - kwestia czasu. A skoro ktoś wziął już raz kasę od nieRządu (Dofinansowanie) to nie może dostać kolejny raz (od nieRządu ) w formie normalnych stawek za stawki gwarantowane. Sam widzisz że sposób myślenia zależy od punktu siedzenia. Dodtacja -dotacją , a rozliczanie dla wszystkich powinno być takie same. Ryzyko jest - tylko Ty więcej zaryzykowałeś bez dotacji , dlatego ja nie mam żadnych skrupułów : jak można zbudować instalację PV tanio i odbierać kWh -to jestem na TAK (ryzyk-fizyk...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Dodtacja -dotacją , a rozliczanie dla wszystkich powinno być takie same. Ryzyko jest - tylko Ty więcej zaryzykowałeś bez dotacji , dlatego ja nie mam żadnych skrupułów : jak można zbudować instalację PV tanio i odbierać kWh -to jestem na TAK (ryzyk-fizyk...) pzdr Czy ja wiem...? Ja mam moją własną instalację na dachu. I co by się nie działo pozostaje moją własnością. W przypadku dotacji, przez 5 lat Gmina jest współwłaścicielem. A kto wie co znajdzie się w zapisach dotyczących serwisu - jakieś przeglądy serwisowe = wydłużony okres zwrotu. Na serwis kasy z dofinansowania nie weźmiesz, a może to być coś koło 250-300 PLN rocznie * 5 lat nie są to małe pieniądze. Do tego jeszcze serwis na sprzęt max 5 lat. Jednak to nadal dofinansowanie, jeśli faktycznie 70% dają więc nawet licząc 1kWp za 7000 PLN to 2100 PLN/kWp jak najbardziej akceptowany pieniądz. Ale... dodatkowe koszty o których piszecie jakieś projekty, cuda wianki może się okazać że kWp będzie Was kosztował 3k PLN - nie wiem strzelam. Aby Wam dali a nie pogadali że dadzą a po przetargu nie będzie firmy która będzie chciała to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Czy ja wiem...? Ja mam moją własną instalację na dachu. I co by się nie działo pozostaje moją własnością. W przypadku dotacji, przez 5 lat Gmina jest współwłaścicielem. A kto wie co znajdzie się w zapisach dotyczących serwisu - jakieś przeglądy serwisowe = wydłużony okres zwrotu. Na serwis kasy z dofinansowania nie weźmiesz, a może to być coś koło 250-300 PLN rocznie * 5 lat nie są to małe pieniądze. Do tego jeszcze serwis na sprzęt max 5 lat. Jednak to nadal dofinansowanie, jeśli faktycznie 70% dają więc nawet licząc 1kWp za 7000 PLN to 2100 PLN/kWp jak najbardziej akceptowany pieniądz. Ale... dodatkowe koszty o których piszecie jakieś projekty, cuda wianki może się okazać że kWp będzie Was kosztował 3k PLN - nie wiem strzelam. Aby Wam dali a nie pogadali że dadzą a po przetargu nie będzie firmy która będzie chciała to zrobić. Dzięki za wątpliwości-jutro będzie zebranie , to będę pytał : -czy dofinansowanie obejmuje dowolnego wykonawcę , który ma uprawnienia -czy gmina będzie współwłaścicielem , jeśli tak -to z jakimi prawami -jakie będą dodatkowe koszty (tzw gwiazdki w umowach) , ubezpieczenia/przeglądy itp -czy są inne haki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 06.12.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 OK proszę bardzo instalacja uruchomiona 16.02.2016r Produkcja inwertera 3100kWh Energia sprzedana do zakładu energetycznego: 2220.337kWh Zużycie bezpośrednie: 880kWh Energia pobrana z sieci: 1331kWh [...] [ATTACH=CONFIG]375162[/ATTACH] Jakoś się trochę zgubiłem w kalkulacjach: energia pobrana z sieci 1331 kWh (?), a to skąd i jak jest dalej rozliczone? Sam jestem na etapie zakupu PV i interesuje mnie rzeczywiste rozliczenie z dostawcą energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Czy jest gdzieś lista gmin, które stosują takie dotacje? Nigdzie nie mogę znaleźć, a potrzebuję argumentów do rozmowy z burmistrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) -czy dofinansowanie obejmuje dowolnego wykonawcę , który ma uprawnienia -czy gmina będzie współwłaścicielem , jeśli tak -to z jakimi prawami -jakie będą dodatkowe koszty (tzw gwiazdki w umowach) , ubezpieczenia/przeglądy itp -czy są inne haki pzdr 1) czy dofinansowanie obejmuje dowolnego wykonawcę , który ma uprawnienia Znaczy Moja firma wygra przetarg a Ty weźmiesz romka spod sklepu aby to zainstalował? 2. czy gmina będzie współwłaścicielem , jeśli tak -to z jakimi prawami Zapisanymi w umowie np. dzierżawy dachu 3) czy są inne haki Koszty serwisu rocznie, ile serwisów rocznie musisz wykonać aby kontynuować gwarancję, ubezpieczenie kot płaci za ubezpieczenie, czy jest zapis o "zalaniu" w przypadku powodzi i klęski żywiołowych (grad rozpieprzy instalację e całej wsi - kto płaci) Najważniejsze czy możesz oddawać prąd legalnie do sieci, czy będzie podpisana umowa kompleksowa (musi być kompleksowa). Co z opustem jeśli ktoś ma innego sprzedawcę np. prąd krzak wtedy nie ma opustu bo nie ma umowy kompleksowej. Jakoś się trochę zgubiłem w kalkulacjach: energia pobrana z sieci 1331 kWh (?), a to skąd i jak jest dalej rozliczone? Sam jestem na etapie zakupu PV i interesuje mnie rzeczywiste rozliczenie z dostawcą energii. W nocy słońce nie świeci, akumulatorów nie mam więc skąd piorę prąd? Przyłącze mam 15kW a instalacja PV ma 3kW skąd mogę wziąć różnice - właśnie pobór prądu z sieci. Później się rozliczasz na podstawie opustu 0,8 od sprzedanej energii. EDIT: sami zobaczcie odnośnie tego co wcześniej pisałem o prawie: http://poznan.onet.pl/rzad-daje-zielone-swiatlo-kopalni-pod-koninem-budowe-zablokuja-ekolodzy/0209rc Edytowane 6 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Czy jest gdzieś lista gmin, które stosują takie dotacje? Nigdzie nie mogę znaleźć, a potrzebuję argumentów do rozmowy z burmistrzem. Niestety nie wiem gdzie jest taki wykaz , ale poszukaj po tym programie : RPO 3.1.C pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Niestety nie wiem gdzie jest taki wykaz , ale poszukaj po tym programie : RPO 3.1.C pzdr Termin rozstrzygnięcia konkursu lipiec 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Brawo Ty pzdr PS To działa !... Może z tymi oklaskami to poczekajmy do rozliczenia drugiego półrocza i całego roku ... Tak dla jasności to ja nie jestem nikomu wrogiem tylko jak na razie wszystko jest za bardzo w różowym kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts