jasiek71 06.12.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Jeszcze jedno ...gdzie oferują dotację na instalację o mocy 10kWp ...?Ja jak na razie słyszałem tylko o max 5kWp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 06.12.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Czy jest gdzieś lista gmin, które stosują takie dotacje? Nigdzie nie mogę znaleźć, a potrzebuję argumentów do rozmowy z burmistrzem. To jeszcze zależy od województwa, np. w opolskim nie ma w ogóle w RPO takiego programu, który dofinansowywałby osoby prywatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Może z tymi oklaskami to poczekajmy do rozliczenia drugiego półrocza i całego roku ... Tak dla jasności to ja nie jestem nikomu wrogiem tylko jak na razie wszystko jest za bardzo w różowym kolorze... Obawiam się że nie nastąpi to szybko, zobacz że pierwsze półrocze rozliczyli mi dopiero 20.09. Miałem mieć okresy rozliczeniowe 2 miesięczne a rachunku jak nie było tak nie ma. To nie żaden wyścig jednak każdy rachunek za prąd którego nie muszę płacić to mój zysk. Powiedział bym że w różowym kolorze to nie jest, w różowym było by gdyby za każdą kWh płacili 0,75PLN/kWh sprzedaną po opuście. Za 700kWh miałbym * 0,75 = 525 PLN w kieszeni a miałem 113 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 06.12.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 1) czy dofinansowanie obejmuje dowolnego wykonawcę , który ma uprawnienia [...] W nocy słońce nie świeci, akumulatorów nie mam więc skąd piorę prąd? Przyłącze mam 15kW a instalacja PV ma 3kW skąd mogę wziąć różnice - właśnie pobór prądu z sieci. Później się rozliczasz na podstawie opustu 0,8 od sprzedanej energii. Tak, teraz już prawie jasne. Czyli nadprodukcja 2200 kWh. Z tego 80% Twoje to wychodzi 1776 kWh do odebrania. Twoje zużycie nocne to 1331 kWh czyli zasiliłeś system. Jak rozumiem te dodatkowe 100kWh do zapłacenia wzięło się z różnic związanych ze zmianą prawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Koledzy ,sprawa jest dla mnie oczywista-jeśli nie będzie jasnych zasad , to nie wejdę w PV.Poczekam na lepsze czasy...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Koledzy , sprawa jest dla mnie oczywista-jeśli nie będzie jasnych zasad , to nie wejdę w PV. Poczekam na lepsze czasy... pzdr To poczekaj aż zmieni się nasza władza... Miniona jest przegrana na całej linii i z teraźniejszą jadą na jednym wózku. Więc na kogo będziemy głosować Zanim do władzy dojdzie ktoś z głową na karku, sporo wody upłynie zanim ruszy temat odnawialnych źródeł energii, wiemy ile w kraju trzeba naprawić aby żyło się lepiej. Myślał bym podobnie jak Ty gdybym miał kilka mln PLN do wydania, ale 15-20k PLN z własnej kieszeni aby przestać płacić za prąd jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.12.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Termin rozstrzygnięcia konkursu lipiec 2016 u mnie w gminie, termin montażu podają początek 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 06.12.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Lepsze czasy to już były...Nie wierzę, że reżim (jaki by nie rządził) kiedykolwiek da więcej niż teraz. Raczej spodziewam się, w Polsce w odleglejszej perspektywie, wprowadzenia nowych podatków w celu skompensowania VAT'u niezapłaconego w energii przez szczęśliwych posiadaczy PV. Nazwijmy go podatkiem od słońca. Mnie nie trzeba przekonywać, zysk z kapitału inwestowanego w miarę rozsądnie, będzie jeszcze przez jakiś czas mniejszy, niż ten z niezapłaconych rachunków dzięki PV, zwłaszcza jeśli się zużywa sporo energii co ma miejsce np. w moim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 To poczekaj aż zmieni się nasza władza... Miniona jest przegrana na całej linii i z teraźniejszą jadą na jednym wózku. Więc na kogo będziemy głosować Zanim do władzy dojdzie ktoś z głową na karku, sporo wody upłynie zanim ruszy temat odnawialnych źródeł energii, wiemy ile w kraju trzeba naprawić aby żyło się lepiej. Myślał bym podobnie jak Ty gdybym miał kilka mln PLN do wydania, ale 15-20k PLN z własnej kieszeni aby przestać płacić za prąd jak najbardziej. W moim przypadku produkcja na własne potrzeby się nie opyla- PC zimą zaciąga całkiem sporo (jak zwyczajowo na PC , ale jak przy wunglu -to taniej). Tyle żyłem bez PV , to i pewnie dalej będę . Ot , i wszystko... pzdr PS Hm , te parę baniek , o których wspominałeś-mam kilka pomysłów na ich zagospodarowanie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Lepsze czasy to już były... Nie wierzę, że reżim (jaki by nie rządził) kiedykolwiek da więcej niż teraz. Raczej spodziewam się, w Polsce w odleglejszej perspektywie, wprowadzenia nowych podatków w celu skompensowania VAT'u niezapłaconego w energii przez szczęśliwych posiadaczy PV. Nazwijmy go podatkiem od słońca. Mnie nie trzeba przekonywać, zysk z kapitału inwestowanego w miarę rozsądnie, będzie jeszcze przez jakiś czas mniejszy, niż ten z niezapłaconych rachunków dzięki PV, zwłaszcza jeśli się zużywa sporo energii co ma miejsce np. w moim wypadku. Podatek od słońca już jest w rachunkach za energię elektryczną ukryty jest pod nazwą OZE. To te pieniądze które płacisz aby zakład energetyczny mi zapłacił. Tylko że mi cholera nikt nie chce płacić co najwyżej jak nie przejem swojej produkcji to mi energia przepadnie. W rzeczywistości kasa idzie na kopalnie węgla i nierentowne zakłady energetyczne aby utrzymywały bloki w gotowości. Gdyby płacili jakieś rozsądne pieniądze jak najbardziej znalazł bym jakiś grosz aby postawić jeszcze kilka kWp ale jak mam sam to przejeść to po co mi to? PS Hm , te parę baniek , o których wspominałeś-mam kilka pomysłów na ich zagospodarowanie .... Uwierz mi gdybym miał kilka baniek do zagospodarowania nie siedział bym teraz w robocie. Co prawda pracuje siedząc na dupie przed komputerem i internetu mi nie wyłączyli ale jestem w pracy, płacę podatki i tak pobieram 500+ Edytowane 6 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.12.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 OK proszę bardzo instalacja uruchomiona 16.02.2016r Produkcja inwertera 3100kWh Energia sprzedana do zakładu energetycznego: 2220.337kWh Zużycie bezpośrednie: 880kWh Energia pobrana z sieci: 1331kWh Rachunki za prąd w tym roku na koniec pierwszego półrocza 11,50 PLN (akcyza) Wystawiony rachunek dla ZE za sprzedaż energii elektrycznej 113 PLN. Rachunki za prąd wcześniej po 350-380 PLN teraz 0 PLN Pozostało opustu do odebrania (od 1.07) 100kWh za dużo grzałem klimą i niestety będę musiał odkupić od zakładu energetycznego około 100-150kWh za które zapłacę z opłatami stałymi około 150 PLN ZYSK? brak rachunków za prąd 6 x 350 PLN = 2100 PLN + sprzedaż energii elektrycznej 113 PLN w sumie 2213 PLN do przodu +880 kWh zużyte w locie bezpośrednio z inwertera ( 880 kWh * 0,68 G11 = 598PLN ) pomijam Koszt instalacji 15000 PLN / 2230 = 6,7 lat realna stopa zwrotu. (100% moja gotówka 0% dofinansowania) Minimalny okres gwarancji na dowolny element instalacja 10 lat Inwerter. Pomijam zaoszczędzony węgiel i grzanie klimą kiedy się dało. Energia pobrana: [ATTACH=CONFIG]375160[/ATTACH] Energia sprzedana operatorowi: [ATTACH=CONFIG]375161[/ATTACH] Rachunek za prąd: [ATTACH=CONFIG]375162[/ATTACH] I takich przykładów tutaj potrzeba. Ja też przy dogrzewaniu klimą mam rachunki ponad 300 zł, ale w ten dom już inwestować nie będę. Na obecną chwilę to bym zrobił tak: - kanałówka na cały dom - 12 000 - kable w podłogę - 4000 - cwu COP1 - 1000 zł Do tego panele za 23 000 i też powinno się kręcić w okolicy 0. I nie oglądam się na stopę zwrotu - tylko korzystam z tej inwestycji od pierwszego dnia mieszkania. Z wiekiem wydatki stałe tylko rosną, coś tam trzeba naprawić, więc znikomy rachunek za prąd będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Na obecną chwilę to bym zrobił tak: - kanałówka na cały dom - 12 000 - kable w podłogę - 4000 - cwu COP1 - 1000 zł Do tego panele za 23 000 i też powinno się kręcić w okolicy 0. I nie oglądam się na stopę zwrotu - tylko korzystam z tej inwestycji od pierwszego dnia mieszkania. A ja bym zrobił tak: Twoją kanałówkę zostawił w sklepie +12k w kieszeni kable w podłodze zostawił w sklepie +4k w kieszeni I teraz do tych 23k + 12k + 4k = 39k PLN A za te pieniądze można postawić około 10kW. Do kompletu grzejniki elektryczne takie po 200-300 PLN. Pompa Ciepła kosztuje za drogo, ma za krótką gwarancję, a jak się spieprzy to to co zaoszczędzisz w rachunkach oddasz na nową jednostkę zewnętrzną. EDIT: zabrakło produkcji z inwetera te 3100kWh Edytowane 6 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.12.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 A ja bym zrobił tak: Twoją kanałówkę zostawił w sklepie +12k w kieszeni kable w podłodze zostawił w sklepie +4k w kieszeni I teraz do tych 23k + 12k + 4k = 39k PLN A za te pieniądze można postawić około 10kW. Do kompletu grzejniki elektryczne takie po 200-300 PLN. Pompa Ciepła kosztuje za drogo, ma za krótką gwarancję, a jak się spieprzy to to co zaoszczędzisz w rachunkach oddasz na nową jednostkę zewnętrzną. EDIT: zabrakło produkcji z inwetera te 3100kWh [ATTACH=CONFIG]375187[/ATTACH] Te grzejniki nie będą tak komfortowe a ja już podłogówkę będę musiał mieć zawsze, mogę ten 1000 zł poświęcić, a co kanałówki to fakt, może się zepsuć, ale jeśli jej nie będzie to albo zużycie na CO wzrośnie, albo dom trzeba lepiej ocieplić. Poza tym, wszystko zależy kto gdzie jaki dom ma, mi dużo ziemi do szczęścia nie potrzeba, natomiast może być problem żeby zmieścić 10 KW paneli. Ile trzeba m2 dachu na to? 60-70 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Te grzejniki nie będą tak komfortowe a ja już podłogówkę będę musiał mieć zawsze, mogę ten 1000 zł poświęcić, a co kanałówki to fakt, może się zepsuć, ale jeśli jej nie będzie to albo zużycie na CO wzrośnie, albo dom trzeba lepiej ocieplić. Poza tym, wszystko zależy kto gdzie jaki dom ma, mi dużo ziemi do szczęścia nie potrzeba, natomiast może być problem żeby zmieścić 10 KW paneli. Ile trzeba m2 dachu na to? 60-70 m2? Czekaj licząc na szybko 1 panel ma wymiary 1,66x0,99 = 1,64 40 paneli * 1,64m2 = 65m2 ++ jakieś mocowania paneli, itp w 70m2 myślę że by się zmieściło. Mi na dachu zostało jeszcze miejsca na jakieś 4kW, chyba że zdejmę kolektory od grzania wody i postawie je na gruncie to upchnę około 7kW ale muszę celować w instalację 3 fazową bo chce wrócić do 3 faz, a teraz mam cały dom zapięty na 1 fazę. I trzeba uważać aby korków nie wywaliło, a z kobietami to każdy wie jak jest tu się woda gotuje, tu klima chodzi, pralka na gotowanie a ona jeszcze by suszarkę chciała włączyć aby włosy ułożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.12.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Hej, nie potrafię oszacować realnego zużycia w Twoim domu , natomiast dziwi mnie SCOP 2,5 za PC , nowe domy mają zazwyczaj podłogówki i są świetnie ocieplone. Z obserwacji na FM widać ,że ludzie mają SCOP od 3,5 do 4,5 zależnie od domu i sprzętu (ja przy grzejnikach i 45st max miałem SCOP =3,05) Wydaje mi się ,że tam możesz znaleźć najlepsze porównanie. Zresztą gdybyś niedoszacował instalacji , tragedii nie będzie-zapłacisz rocznie parę stówek za prąd, a cała reszta będzie w kieszeni. Są jeszcze sprawy losowe -większe zużycie zimą (bo będzie wyjątkowo mroźna , np) , lub kiepskie lato i nie naprodukujesz dużo kWh. Kwestia jest taka , że po spłacie kredytu (tu jest moim zdaniem sedno sprawy-więcej jak 10 lat zwrot inwestycji , to nie dla mnie) będziesz realnie zyskiwał (jednego roku więcej , a innego mniej) Tak mi się wydaje pzdr SCOP założyłem bardzo pesymistyczny, wolę założyć najgorsze i się miło rozczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 06.12.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) może mi ktoś pomóc w temacie? otóż chciałbym wiedzieć którego producenta paneli najlepiej wybrać:- SERAPHIN 260 W- AMERISOLAR 260 W- HELIOS 260 W- OMSUN 260 W- HISUNAGE 260 W oraz zastanawiam się nad: Qcells (ten chyba jest lepszy od powyższych, jednak troche droższy bo z instalacji 5KW te panele ponoć produkują 5000kwh a te powyżej czyli seraphin, amerisolar, helios, omsun, hisunage z 5KW robią około 4400-4500kwh) Ostatnie pytanie: czy inwerter SamilPower byłby dobrym zakupem? czy w domowej skrzynce elektrycznej trzeba coś dodatkowo montować pod PV? za kilka tygodni będę zlecał zamontowanie skrzynki elektrycznej i nie wiem czy mam ją szykować pod PV czy to zbędne? Edytowane 6 Grudnia 2016 przez westen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Trochę z innej beczki...Czy ktoś mógłby mi powiedzieć/ wytłumaczyć ile można podłączyć paneli fotowoltaicznych do tego ustrojstwa...?http://allegro.pl/inwerter-solarny-przetwornica-sinus-5000w-48v-230v-i6622328612.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Trochę z innej beczki... Czy ktoś mógłby mi powiedzieć/ wytłumaczyć ile można podłączyć paneli fotowoltaicznych do tego ustrojstwa...? http://allegro.pl/inwerter-solarny-przetwornica-sinus-5000w-48v-230v-i6622328612.html Skroro nie potrafisz przekształcić wzoru na moc i policzyć ile A (paneli podłączyć do tego) lepiej trzymaj się od prądu z daleka bo w najlepszym wypadku zrobisz sobie spore kuku, w najgorszym będziesz miał ładną spawarkę w rękach 72A i 38V = około 3500W 72A... a ile to jest paneli? Weź zobie zobacz jakie maksymalne natężenie daje panel podzielisz i policzysz sobie. może mi ktoś pomóc w temacie? otóż chciałbym wiedzieć którego producenta paneli najlepiej wybrać: - SERAPHIN 260 W - AMERISOLAR 260 W - HELIOS 260 W - OMSUN 260 W - HISUNAGE 260 W oraz zastanawiam się nad: Qcells (ten chyba jest lepszy od powyższych, jednak troche droższy bo z instalacji 5KW te panele ponoć produkują 5000kwh a te powyżej czyli seraphin, amerisolar, helios, omsun, hisunage z 5KW robią około 4400-4500kwh) Ostatnie pytanie: czy inwerter SamilPower byłby dobrym zakupem? czy w domowej skrzynce elektrycznej trzeba coś dodatkowo montować pod PV? za kilka tygodni będę zlecał zamontowanie skrzynki elektrycznej i nie wiem czy mam ją szykować pod PV czy to zbędne? AmeriSolar tylko a Qcells odpuść sobie. Odnośnie 4500-5000kWh to zapewniam Cię że panel nie ma tu absolutnie nic do gadania. Porównując monokryształ do polikryształ można dyskutować że ten zrobi o 1-2% więcej. Inwerter SamilPower jakieś badziewie nawet nie ma podłączenia do internetu po eth czy wifi nie ma. A producent nawet nie wspomniał czy ma MPPT. A w tej cenie to można SMA szukać lub jakiegoś Froniusa. Kto Wam takie gówna proponuje kupować? Jak za dotację to wiadomo że dostaniecie byle gówno aby podziałało kilka lat, ale za własne pieniądze naprawdę można kupić coś zajebistego z czego będziecie zadowoleni przez resztę życia. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Skroro nie potrafisz przekształcić wzoru na moc i policzyć ile A (paneli podłączyć do tego) lepiej trzymaj się od prądu z daleka bo w najlepszym wypadku zrobisz sobie spore kuku, w najgorszym będziesz miał ładną spawarkę w rękach 72A i 38V = około 3500W 72A... a ile to jest paneli? Weź zobie zobacz jakie maksymalne natężenie daje panel podzielisz i policzysz sobie. Marcinku może bez wycieczek ... Jak jesteś taki cwany to policz ile można podłączyć do tego urządzenia... http://allegro.pl/inwerter-solarny-przetwornica-sinus-1000w-12v-230v-i6359914836.html Akurat to mam u siebie w garażu... Zobaczymy jak się ma liczenie do tego ile można w praktyce ...( serwis co innego a ustrojstwo co innego ...) Ja prosty człowiek jestem, jak czegoś nie rozumiem to pytam i potrzebuję odpowiedzi takiej łopatologicznej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Marcinku może bez wycieczek ... Jak jesteś taki cwany to policz ile można podłączyć do tego urządzenia... http://allegro.pl/inwerter-solarny-przetwornica-sinus-1000w-12v-230v-i6359914836.html Akurat to mam u siebie w garażu... Zobaczymy jak się ma liczenie do tego ile można w praktyce ...( serwis co innego a ustrojstwo co innego ...) Ja prosty człowiek jestem, jak czegoś nie rozumiem to pytam i potrzebuję odpowiedzi takiej łopatologicznej ... Jak masz na dachu to wiesz ile można podłączyć, a skoro wiesz to po co pytasz? Jeśli czegoś nie rozumiesz to gadaj z serwisem, ja jestem analitykiem i opieram się na matematyce a nie na tym ile można a ile nie można. Jednak domyślam się że wiesz jakie napięcie dają panele przy minusowej temperaturze a dużym nasłonecznieniu - prawda? Tym samym nie chcesz mojej matematyki lecz praktykę to powiem Ci że do mojego inwertera 3kW w środku zimy mogę podłączyć nawet 35kW paneli wszak w pełnym zachmurzeniu dadzą może 10% swojej mocy więc widełkach pracy inwertera... ale niech się tylko słoneczko wychyli zza chmur to inwerter się wyłączy. Więc wszystko z głową a nie można czy nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts