Przewas 07.12.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Idealny układ byłby taki, aby z panelami współpracowały akumulatory. Są akumulatory o wielkiej trwałości, ale... nie dostępne, drogie. Adam M. Bez złośliwości ale wytłumacz mi , po co przy dzisiejszych zasadach bilansowania bawić się w offgrid? Sprawnośc 80% przy magazynowaniu w sieci jest praktycznie nie do osiągniecia przy offgridzie(ładowarka / aku/ przetwornica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie zakładaj że napuścisz firmy, bo przetarg będzie pewnie robiony pod firmę Ale przynajmniej spróbuję-wymagania techniczne też muszą być jakoś uzasadnione , a po za tym może "urzędaski" nie przygotują się zbyt dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboss80 07.12.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam , dzisiaj jadę na spotkanie do mojej gminy ws dotacji m.in na PV , przygotowałem sobie takie pytanka -czy macie jeszcze coś do dodania ? wg mnie otrzymasz takie odpowiedzi Pytania dot dotacji PV -czy dofinansowanie obejmuje dowolnego wykonawcę , który ma uprawnienia* Gmina wybiera firmę w przetargu nieograniczonym -jeśli będzie przetarg na wspólnego wykonawcę , to jakie będą kryteria wyboru (co z jakością paneli , inwerterów i doświadczeniem wykonawcy ) raczej na pewno będzie na wspólnego wykonawce. jednym kryterium to będzie cena a drugim musi być coś innego np długość gwarancji, termin realizacji, doświadczenie itp. Gmina wybierze firmę która zyska najwięcej punktów w obu kryteriach łącznie -ludzie na forach PV piszą ,że do dotacji instalatorzy zawyżają ceny-można to samo znacznie taniej kupić w ramach negocjacji. nie zawyżają w przetargu startuje wiele firm z całej Polski, czasem z zagranicy więc jest duża konkurencja i ceny przeważnie są niższe jak by firma miała montować dla jednego gospodarstwa -na jakich zasadach będzie organizowany przetarg (chodzi o info do wielu firm) informacja o przetargu zawsze jest publikowana na stronie gminy i w ogólnopolskim portalu przetargowym na min. 14 dni więc wszystkie firmy mają dostęp do informacji -czy gmina będzie współwłaścicielem , jeśli tak -to z jakimi prawami , dzierżawa itp. Gmina będzie właścicielem instalacji prawdopodobnie przez 5 lat a po tym okresie przekaże mieszkańcowi za symboliczną złotówkę -jaka max moc instalacji zależy od gminy przeważnie moc dostosowują indywidualnie do zużycia energii w danym gospodarstwie -czy można montować poza domem z 8% vatem poza budynkiem mieszkalnym vat zawsze 23 % -czy można brać kredyt w BOŚ na wkład własny nie wiem ale nie sądzę -czy można łączyć dotacje (np. 30% z NFOŚ) nie wiem -czy jeśli dotacja będzie na 5kWp , a ja będę potrzebował 10kWp-to można to jakoś uzupełnić bez dotacji z jednym większym falownikiem chyba nie wszystkie zmiany i modernizacje dopiero po 5 latach jak przekażą instalacje na własność -jakie będą dodatkowe koszty (tzw "gwiazdki" w umowach) , ubezpieczenia/przeglądy itp. to zależy od gminy ale przez pierwsze piec lat raczej gmina powinna pokrywać koszty przeglądów i napraw -czy są inne "haki" zależy jak gmina porządna to "haków" nie powinno być pzdr pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.12.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ale przynajmniej spróbuję-wymagania techniczne też muszą być jakoś uzasadnione , a po za tym może "urzędaski" nie przygotują się zbyt dobrze... Urzędas to idzie po swoją dolę, bo wcześniej był u niego Pan z firmy i powiedział że mogą zainstalować jak się gmina postara o dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboss80 07.12.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie zakładaj że napuścisz firmy, bo przetarg będzie pewnie robiony pod firmę przetarg nie może być zrobiony pod firmę bo zaraz wychwycą to inne firmy i oprotestują a w przypadku kontroli gmina może stracić dotacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 pozd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 przetarg nie może być zrobiony pod firmę bo zaraz wychwycą to inne firmy i oprotestują a w przypadku kontroli gmina może stracić dotacje Dlatego chcę ,żeby inne firmy widziały te warunki-jak się znają na rzeczy , to będą w stanie złożyć protest . pzdr(pozd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.12.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dlatego chcę ,żeby inne firmy widziały te warunki-jak się znają na rzeczy , to będą w stanie złożyć protest . pzdr(pozd) Moim zdaniem usiądź sobie posiedź a później ciesz się z zainstalowanej instalacji a czy zrobi to firma Krzak czy Sracz nie ma to znaczenia. Jak już zaczną montować można wypuścić famę o Urzędzie który organizował przetarg. Ale po co robić bagno na jakimś spotkaniu? Ale to moje prywatne zdanie - a zrobisz jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 07.12.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dlatego chcę ,żeby inne firmy widziały te warunki-jak się znają na rzeczy , to będą w stanie złożyć protest . pzdr(pozd) Będa znały, przetarg jest publiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 07.12.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dlatego chcę ,żeby inne firmy widziały te warunki-jak się znają na rzeczy , to będą w stanie złożyć protest . pzdr(pozd) wbrew pozorom nie jest wcale tak łatwo zrobić wałek w przetargu.. Pisanie SIWZ pod konkretny sprzęt zaraz zostanie oprotestowane przez konkurencję, jednak rozpisanie warunków zbyt ogólnie naraża postępowanie na wygraną przez firmę "krzak" oferującą sprzęt niskiej jakości chociaż spełniający wymagania SIWZ... Papier przyjmie wszystko a nie wszystko można poddać weryfikacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 "wytłumacz mi , po co przy dzisiejszych zasadach bilansowania bawić się w offgrid?Sprawnośc 80% przy magazynowaniu w sieci jest praktycznie nie do osiągniecia przy offgridzie(ładowarka / aku/ przetwornica) " Ja lubię być niezależny. Dobrze mi to robi.Nie drążyłem tematu, ale...Czy panele dają Ci prąd jak braknie zasilania z sieci czy są odłączane?Oglądałem kilka zabawek i pracowały tak, ze jak nie było sieci to "własnego" prądu też nie było. Taka sprawność jest do osiągnięcia.Nie dla tych, co się układami off-grid nie zajmowali.I...Nie potrafisz sobie wyobrazić off-grid BEZ paneli PV?Dziwne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 To w końcu jak ...?Było proste pytanie a nie ma prostej odpowiedzi ...? Każde z tych urządzeń musi mieć zasilanie wyższe niż napięcie akumulatora ...Ta popierdółka którą mam w garażu może być zasilana Od 12v do 50v czyli panele 36v jak najbardziej,maszynka sama sobie redukuje napięcie do takiego jakie potrzebuje akumulator ale jest ograniczenie w amperach w tym przypadku 30A ...Redukując napięcie z 36v do 12v rosną nam ampery więc szybko odbijamy do krytycznych 30A dlatego nie da się podłączyć więcej niż dwa panele ...Do tego mocniejszego urządzenia trzeba podłączyć panele o napięciu wyższym niż 50v aby mogło ładować akumulatory dlatego trzeba łączyć parami po dwa ..., mając ok 65-70v na stringu maszynka sama redukuje napięcie do potrzebnych 48v podnosząc Ampery aż do krytycznych 60A...Mi wychodzi że jeden taki string będzie robił obciążenie ok 11A a więc 60A max obciążenia podzielić na 11A daje nam pięć stringów po dwa panele czyli moc całkowita instalacji to 2,5kWpJa podszedłem do tego łopatologicznie i potrzebuję kogoś kto mi to zweryfikuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Moim zdaniem usiądź sobie posiedź a później ciesz się z zainstalowanej instalacji a czy zrobi to firma Krzak czy Sracz nie ma to znaczenia. Jak już zaczną montować można wypuścić famę o Urzędzie który organizował przetarg. Ale po co robić bagno na jakimś spotkaniu? Ale to moje prywatne zdanie - a zrobisz jak będziesz chciał. Czy moje pytania to "bagno"-przecież ja nigdzie nie sugeruję "wałka" ? Chyba ,że ośmielam się zapytać o kryteria wyboru wszech-wiedzących urzędasiów ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 "wytłumacz mi , po co przy dzisiejszych zasadach bilansowania bawić się w offgrid? Sprawnośc 80% przy magazynowaniu w sieci jest praktycznie nie do osiągniecia przy offgridzie(ładowarka / aku/ przetwornica) " Ja lubię być niezależny. Dobrze mi to robi. Nie drążyłem tematu, ale... Czy panele dają Ci prąd jak braknie zasilania z sieci czy są odłączane? Oglądałem kilka zabawek i pracowały tak, ze jak nie było sieci to "własnego" prądu też nie było. Taka sprawność jest do osiągnięcia. Nie dla tych, co się układami off-grid nie zajmowali. I... Nie potrafisz sobie wyobrazić off-grid BEZ paneli PV? Dziwne... Adam M. O to to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 07.12.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Powiedz mi jeszcze: - czyli liczy się cena czy jakość? - konstrukcja dachu prosty spadzisty (oczywiście połać skierowana na pd.) - wysokość budynku - i chociaż gmina aby można było przekalkulować transport i dojazd na montaż Może być na PW jeśli nie chcesz tu podawać -cena, ale nie chce czegoś co się rozlatuje lub jest 2 poziomy niżej niż pozostałe panele -dach czterospadowy 30stopni (nawet dachówke solarną zamontowałem na południowej stronie:D) - szczyt 7,6m - Legnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 07.12.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 "wytłumacz mi , po co przy dzisiejszych zasadach bilansowania bawić się w offgrid? Sprawnośc 80% przy magazynowaniu w sieci jest praktycznie nie do osiągniecia przy offgridzie(ładowarka / aku/ przetwornica) " Nie potrafisz sobie wyobrazić off-grid BEZ paneli PV? Dziwne... Adam M. Nie napisałem ze nie potrafie, nie dorabiaj, bo znowu na manowce dyskusja pójdzie. W domu mam aku do podtrzymania z ładowarką solarną na wypadek wyłaczenia. przez 3 lata moze ze 4 razy sie załaczyło. Agregat diesla tez stoi (z budowy sie ostał) ostatnio używany jak kumpel na impreze plenerową potrzebował prądu. A niezależnośc, dobra sprawa ale jak kto ma ciągłe wyłączenia na zadupiu albo wojny sie boi. Dla przerw rzędu godzina w roku szkoda kasy na takie fanaberie, chyba ze ktos dla idei to robi, to pewnie że sie da, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.12.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Zgodzę się z Przewas - off grid ma szansę bytu jeśli podłączenie do sieci jest niemożliwe lub nieopłacalne. Inwestujesz wtedy w wiatrak 5kW na sporym maszcie do kompletu kilka kW w panelach na dachu i kilkanaście akumulatorów żelowych.W off grid to mam oświetlenie przed domem z małego 20W panela który ostał się po jakiejś zabawie, zapięty pod aku samochodowy i żarówki Led. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ale mnie tez interesuje, czy masz prąd "własny" jak sieci nie ma. Rozumiem, że wyłączenia teraz są sporadyczne. No, u Ciebie. "Mi wychodzi że jeden taki string będzie robił obciążenie ok 11A a więc 60A max obciążenia podzielić na 11A daje nam pięć stringów po dwa panele czyli moc całkowita instalacji to 2,5kWp" To nie tak... Panel nie zamienia spadku napięcia na wzrost prądu. Nie obciążony ma napięcie na zaciskach spore. Zaczynasz go obciążać to napięcie spada a prąd rośnie ALE TYLKO DO PEWNEGO PUNKTU. Punktu mocy maksymalnej. Obciążysz go bardziej - siądzie i prąd i napięcie. Te przykładowe 8A to właśnie w punkcie mocy maksymalnej w WARUNKACH IDEALNYCH. Więcej panel nie da choćbyś się zapłakał. A zwykle i tak daje mniej. Wystarczy, ze na panel srak naptaka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 07.12.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 To w końcu jak ...? Było proste pytanie a nie ma prostej odpowiedzi ...? Mi wychodzi że jeden taki string będzie robił obciążenie ok 11A a więc 60A max obciążenia podzielić na 11A daje nam pięć stringów po dwa panele czyli moc całkowita instalacji to 2,5kWp Ja podszedłem do tego łopatologicznie i potrzebuję kogoś kto mi to zweryfikuje... 7 stringów równolegle * ( Dwa panele 250W w szeregu ) = 3.5kW. I < 60A U <90VDC i gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ale mnie tez interesuje, czy masz prąd "własny" jak sieci nie ma. Rozumiem, że wyłączenia teraz są sporadyczne. No, u Ciebie. "Mi wychodzi że jeden taki string będzie robił obciążenie ok 11A a więc 60A max obciążenia podzielić na 11A daje nam pięć stringów po dwa panele czyli moc całkowita instalacji to 2,5kWp" To nie tak... Panel nie zamienia spadku napięcia na wzrost prądu. Nie obciążony ma napięcie na zaciskach spore. Zaczynasz go obciążać to napięcie spada a prąd rośnie ALE TYLKO DO PEWNEGO PUNKTU. Punktu mocy maksymalnej. Obciążysz go bardziej - siądzie i prąd i napięcie. Te przykładowe 8A to właśnie w punkcie mocy maksymalnej w WARUNKACH IDEALNYCH. Więcej panel nie da choćbyś się zapłakał. A zwykle i tak daje mniej. Wystarczy, ze na panel srak naptaka... Adam M. Adam panel nie zamienia ale maszynka zamienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts